VAZNO - Javna rasprava
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: VAZNO - Javna rasprava
Da te utjesim. I ja poslao prijedlog za javnu raspravu, i potvrdu da je zaprimljeno nisam dobio.AR15 fan wrote:Isto tako sam slao i prijedlog vezan za javnu raspravu. TU isto nije bilo makar potvrdnog odgovora da je email zaprimljen.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Sutra ću na Potoku pitati ekipu možda netko nešto zna...
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Od te ekipe bili samo Johnny i ja...naravno opet se ovaj voditelj linije isprsio kao nećete vi meni tu s tim pucat...pa mu je kolega Johnny lijepo začepio poganu labrnju sa jednom jako dobrom grupom... Sellier & Bellot 124 grain FMJ target ammo... WBP Jack 7.62x39... Radom hladno kovana kromirana cijev... vlažnost zraka oko 50% i temperatura oko 14 Celzija... 100 metara, bez vjetra, ležeći, bez potpore i oslanjanja na pod...
Malo više vježbe i PAPovi se mogu krenuti skrivati
puška je definitivno sposobna za jako uske grupe
Malo više vježbe i PAPovi se mogu krenuti skrivati
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Prije nego što nastavim, samo da kažem da ću za ovo pokrenuti posebni topic u budućnosti kad odradim još nekoliko treninga, ali kad je već kolega AR15 stavio sliku, da malo komentiram.
Ovo nam je bio treći trening sa tom puškom. Pucali smo obojica.
Jako sam zadovoljan i mislim da bi se do jeseni mogao solidno uvježbati za neka natjecanja. Moram još poraditi na okidanju, zna mi se desit da su praktički 4-5 pogodaka rupa do rupe skoro i onda odjednom osjetim da sam predugo čekao pravi trenutak i već znam da je otišlo oko 4-5. Više puta mi se govorilo da ne mogu doći do preciznosti SKS-a, ali čak u prvih par treninga dolazim jako blizu tome.
Jako dobra stvar vezana uz 7,62x39 mm je činjenica da se kraćenjem cijevi ne gubi puno na preciznosti i brzini metka. To je specifično za taj, a možda i za još koji kalibar. Odrađeni su određeni testovi od strane ljudi iz SAD-a i dokazano je da se kraćenjem cijevi sa 24 na 16.5 inča brzina na ustima smanji za samo 90 fps tj. oko 28 m/s. Dakle, praktički kao da se krati cijev na M59/66 na duljinu od klasičnog AKM-a. Gotovo nikakvi gubitci, s time da se standardna devijacija pri tome smanjuje, što je odlično, manja disperzija brzine između gađanja!
Druga stvar je ergonomija, koja je 100% na strani SKS-a. Ali AK mi je bliže srcu
Toplo se nadam da će se im se omogućiti natjecanje uz M59/66.
Ovo nam je bio treći trening sa tom puškom. Pucali smo obojica.
Jako sam zadovoljan i mislim da bi se do jeseni mogao solidno uvježbati za neka natjecanja. Moram još poraditi na okidanju, zna mi se desit da su praktički 4-5 pogodaka rupa do rupe skoro i onda odjednom osjetim da sam predugo čekao pravi trenutak i već znam da je otišlo oko 4-5. Više puta mi se govorilo da ne mogu doći do preciznosti SKS-a, ali čak u prvih par treninga dolazim jako blizu tome.
Jako dobra stvar vezana uz 7,62x39 mm je činjenica da se kraćenjem cijevi ne gubi puno na preciznosti i brzini metka. To je specifično za taj, a možda i za još koji kalibar. Odrađeni su određeni testovi od strane ljudi iz SAD-a i dokazano je da se kraćenjem cijevi sa 24 na 16.5 inča brzina na ustima smanji za samo 90 fps tj. oko 28 m/s. Dakle, praktički kao da se krati cijev na M59/66 na duljinu od klasičnog AKM-a. Gotovo nikakvi gubitci, s time da se standardna devijacija pri tome smanjuje, što je odlično, manja disperzija brzine između gađanja!
Druga stvar je ergonomija, koja je 100% na strani SKS-a. Ali AK mi je bliže srcu
Toplo se nadam da će se im se omogućiti natjecanje uz M59/66.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
- jolly
- Cinker - bojna

Decki, sa poluautomatima, jedno teoretsko pitanje. Kako bi napravili natjecanja sa pa puskama? Prvo, da li ima zainteresiranih za PA pusku sa optikom? Po uzoru na DMR M14, sa optikom? Do koje udaljenosti?
Odnosno PA puska sa mehanickim nisanima, do koje udaljenosti, kalibri, itd... Itd.
Pa evo, dajte malo prijedloga, onako da vam budu po mjeri strijelca.
Odnosno PA puska sa mehanickim nisanima, do koje udaljenosti, kalibri, itd... Itd.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Možda sam malo pristran u ovom slučaju jer imam 7,62x39 mm, ali mislim da bi bilo najbolje ovako... kao što je donekle već sugerirano... ići postepeno:
1.) Za početak dopustiti svim puškama tog kalibra koje su poluautomati i otvorenog nišana da se ukomponiraju u trenutnu 7,62x39 mm kategoriju. To bi prvenstveno minimalno mijenjalo pravila koja su već ustaljena te dopustilo dosta praznog prostora kroz godinu-dvije-tri da se discipline detaljnije razrade. Maknuti komunistička ograničenja podesivih kundaka te maknuti ograničenje na silu okidanja. ovo drugo je po meni najveća glupost ikad, tj. reguliranje sile okidanja.
2.) Nakon toga, mogla bi se uvesti disciplina "vojnička" poluautomatska puška sa otvorenim nišanima. .223, .308, 7,62x39,... sve u jednu kategoriju. Postoji misao da je recimo .223 kalibar "urođeno" precizniji od 7,62x39, što je vjerojatno i točno, no isto tako postoje ljudi koji su sa 7,62x39 mm puškama precizniji nego što će neki sa .223 ikada biti. Rob Ski iz AK Operators Union na YouTubeu često uz svog asistenta napravi grupe ispod dva inča, što je oko 5 cm sa otvorenim nišanima i običnim nemodificiranim kalašnjikovom. Dakle, smatram da postoji mogućnost da se natječe više kalibara istovremeno.
3.) Ovo će dovesti kroz godine do postepenog "filtriranja". Vjerojatno će kroz par godina preživjeti .223 kalibar, zbog dostupnosti, cijene, manjeg trzaja, veće urođene preciznosti itd. Sada već firme poput Koncerna Kalashnikov, WBP te još neke rade AK u tom kalibru. Dakle, pušaka će biti i istočnih i zapadnih. To streljivo je isto tako jeftinije od 7,62x39, barem što se tiče S&B kojeg ja pucam.
Da se dotaknem PA puške sa optikom, definitivno ima zainteresiranih. AR15 fan i ja smo prvi. Nažalost, na trenutnu pušku ne mogu ugraditi optiku jer nema bočnu šinu, obični AKM je. Planiram, naime, kupiti od iste firme pušku u .223 koja uskoro dolazi i koja uz to ima bočnu šinu za optiku te uskoro dolazi na tržište. Poljaci su rijetki kojima je uspjelo da u kalašnjikov sustav stave .223 te ih njihova vojska od devedesetih u svojim Beryl puškama koristi bez ikakvih problema. Kod nas su neki dan, kao i u Sloveniji došle Saige, također u tom kalibru. Za AR-15 puške neću ni komentirati, njih uvijek ima na svakom koraku
1.) Za početak dopustiti svim puškama tog kalibra koje su poluautomati i otvorenog nišana da se ukomponiraju u trenutnu 7,62x39 mm kategoriju. To bi prvenstveno minimalno mijenjalo pravila koja su već ustaljena te dopustilo dosta praznog prostora kroz godinu-dvije-tri da se discipline detaljnije razrade. Maknuti komunistička ograničenja podesivih kundaka te maknuti ograničenje na silu okidanja. ovo drugo je po meni najveća glupost ikad, tj. reguliranje sile okidanja.
2.) Nakon toga, mogla bi se uvesti disciplina "vojnička" poluautomatska puška sa otvorenim nišanima. .223, .308, 7,62x39,... sve u jednu kategoriju. Postoji misao da je recimo .223 kalibar "urođeno" precizniji od 7,62x39, što je vjerojatno i točno, no isto tako postoje ljudi koji su sa 7,62x39 mm puškama precizniji nego što će neki sa .223 ikada biti. Rob Ski iz AK Operators Union na YouTubeu često uz svog asistenta napravi grupe ispod dva inča, što je oko 5 cm sa otvorenim nišanima i običnim nemodificiranim kalašnjikovom. Dakle, smatram da postoji mogućnost da se natječe više kalibara istovremeno.
3.) Ovo će dovesti kroz godine do postepenog "filtriranja". Vjerojatno će kroz par godina preživjeti .223 kalibar, zbog dostupnosti, cijene, manjeg trzaja, veće urođene preciznosti itd. Sada već firme poput Koncerna Kalashnikov, WBP te još neke rade AK u tom kalibru. Dakle, pušaka će biti i istočnih i zapadnih. To streljivo je isto tako jeftinije od 7,62x39, barem što se tiče S&B kojeg ja pucam.
Da se dotaknem PA puške sa optikom, definitivno ima zainteresiranih. AR15 fan i ja smo prvi. Nažalost, na trenutnu pušku ne mogu ugraditi optiku jer nema bočnu šinu, obični AKM je. Planiram, naime, kupiti od iste firme pušku u .223 koja uskoro dolazi i koja uz to ima bočnu šinu za optiku te uskoro dolazi na tržište. Poljaci su rijetki kojima je uspjelo da u kalašnjikov sustav stave .223 te ih njihova vojska od devedesetih u svojim Beryl puškama koristi bez ikakvih problema. Kod nas su neki dan, kao i u Sloveniji došle Saige, također u tom kalibru. Za AR-15 puške neću ni komentirati, njih uvijek ima na svakom koraku
A Zastava?? Poznata kvaliteta i izdržljvost, hladno kovana cijev...
https://www.zastava-arms.rs/poluautomat ... bin-m2010/
https://www.zastava-arms.rs/poluautomat ... bin-m2010/
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Zastava će mi zauvijek biti top, na kraju krajeva imam i M70AB2 na slici profila, a ne neku drugu varijantu.
Makar mi AKM ima kromiranu cijev, smatram da je to marginalna prednost. I kromirane cijevi se mogu uništiti i zahrđati. Dokazi su na internetu.
Međutim, 1000+ eura, tj. cijena za koju se je Zastava M70 polautomatski karabin prodavala u Sloveniji... to je jednostavno puno prenapuhano... kod nas ih niti nema koliko ja znam.
Inače, za nekog ko je spreman uložiti malo, sigurno je vrh ako bi se mogla koristiti za natjecanja.
Makar mi AKM ima kromiranu cijev, smatram da je to marginalna prednost. I kromirane cijevi se mogu uništiti i zahrđati. Dokazi su na internetu.
Međutim, 1000+ eura, tj. cijena za koju se je Zastava M70 polautomatski karabin prodavala u Sloveniji... to je jednostavno puno prenapuhano... kod nas ih niti nema koliko ja znam.
Inače, za nekog ko je spreman uložiti malo, sigurno je vrh ako bi se mogla koristiti za natjecanja.
Klasa ''jurišne puške'' do 300 metara...1. krug kvalifikacija sa mehaničkim ciljnicima na 100 metara 10 hitaca, 2. krug 200 metara sa optikom 10 hitaca, 3. krug 300 metara 10 hitaca s optikom...završni 4. krug na tajmer 100 metara 3 hitca mehanički ciljnici, 200 metara 3 hitca i na 300 metara 3 hitca s optikom... ograničiti optiku na fiksno uvećanje do 5x ili 1-6x varijabilna optika...s time da bi optika trebala biti neka vojna varijanta ili slična vojnoj varijanti, da nije specifično optika za DMR ili snajper...jolly wrote:Decki, sa poluautomatima, jedno teoretsko pitanje. Kako bi napravili natjecanja sa pa puskama? Prvo, da li ima zainteresiranih za PA pusku sa optikom? Po uzoru na DMR M14, sa optikom? Do koje udaljenosti?
Nemam PA ali namjeravam nabaviti u neko dogledno rijeme, pogotovo ako ce biti zanimljivih natjecanja. Medjutim ovo sa skidanjem i stavljanjem optike mi se cini komplicirano, i takodjer ne bi ogranicavao u izboru optike. Moze biti s optikom ili bez, a ne kombinacija u jednom matchuAR15 fan wrote:Klasa ''jurišne puške'' do 300 metara...1. krug kvalifikacija sa mehaničkim ciljnicima na 100 metara 10 hitaca, 2. krug 200 metara sa optikom 10 hitaca, 3. krug 300 metara 10 hitaca s optikom...završni 4. krug na tajmer 100 metara 3 hitca mehanički ciljnici, 200 metara 3 hitca i na 300 metara 3 hitca s optikom... ograničiti optiku na fiksno uvećanje do 5x ili 1-6x varijabilna optika...s time da bi optika trebala biti neka vojna varijanta ili slična vojnoj varijanti, da nije specifično optika za DMR ili snajper...
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Da se lagano vratimo na izvornu temu... još uvijek nema nikakvih informacija!?
Mjesec dana je prošlo.
Mjesec dana je prošlo.
Optika se nužno ne skida. Postoji više vrsta optike koja se može koristiti. Postoji više vrsti montaža. Danas je industrija oružja napredovala jako daleko. Daleko smo odmakli od nekadašnjih principa. Ja se osvrćem ograničenjem na jednu užu grupu oružja, tzv jurišne puške koja kao puška opće namjene nije namjenjena super preciznom gađanju jer kao takva nije ni tvornički napravljena. Generalno najveće što se može naći je uvećanje 1-8 Nightforce ATACR 1-8x službeno u upotrebi. I dalje su to pretežito optike sa 4x uvećanjem ili hibridna kombinacija red dota ili holografskog ciljnika sa zasebnim fiksnim uvećanjem 3x ili 5x. Neću sada ulaziti u razlike u kalibrima i ponekim drugim stvarima jer smo zakonom ograničeni za neke stvari. Ja tu klasu zamišljam tako, da se može modificirati onoliko koliko je realno i zastupljena s modifikacijama koju koristi vojska ili možda policija. Naravno da ti možeš složiti AR 15 za 5000 eura i imati sub MoA cijeli dan sa pravim streljivom. Samo dok ti imaš poteškoća u nabavi drugog bolt carriera, cijevi i tako nekih stvari, ograničenja na 10 metaka u spremniku...dotle ne treba ni omogućavati razno razne stvari... slobodno se izmjeni ergonomija, ograniči se za tu klasu optika načelno da ne prelazi uvećanje od 8x podesivo.propatria wrote:Nemam PA ali namjeravam nabaviti u neko dogledno rijeme, pogotovo ako ce biti zanimljivih natjecanja. Medjutim ovo sa skidanjem i stavljanjem optike mi se cini komplicirano, i takodjer ne bi ogranicavao u izboru optike. Moze biti s optikom ili bez, a ne kombinacija u jednom matchuAR15 fan wrote:Klasa ''jurišne puške'' do 300 metara...1. krug kvalifikacija sa mehaničkim ciljnicima na 100 metara 10 hitaca, 2. krug 200 metara sa optikom 10 hitaca, 3. krug 300 metara 10 hitaca s optikom...završni 4. krug na tajmer 100 metara 3 hitca mehanički ciljnici, 200 metara 3 hitca i na 300 metara 3 hitca s optikom... ograničiti optiku na fiksno uvećanje do 5x ili 1-6x varijabilna optika...s time da bi optika trebala biti neka vojna varijanta ili slična vojnoj varijanti, da nije specifično optika za DMR ili snajper...
Ja osobno imam više manje sve potrebne dijelove za složim pušku prema tome što predlažem, no fale mi neke stvari. Moja prvotna zamisao je bila kupiti red dot koji bi montirao na rukohvat, te kasnije dokupiti montažu za optiku te pomaknuti red dot više otraga i staviti fiksno uvećanje 3x...
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Anything?
- Stari Maček
- Razvodnik

[quote="johnnyboyy1711"]
Toplo se nadam da će se im se omogućiti natjecanje uz M59/66.[/quote
To je dobro pucanje - ako vam Strukić i dozvoli da uđete u konkurenciju uz PAP morate si pripremiti okidanje od 2000 grama i smanjiti kapacitet spremnika na 5 kom.
Sretno!
Toplo se nadam da će se im se omogućiti natjecanje uz M59/66.[/quote
To je dobro pucanje - ako vam Strukić i dozvoli da uđete u konkurenciju uz PAP morate si pripremiti okidanje od 2000 grama i smanjiti kapacitet spremnika na 5 kom.
Sretno!
Hvali Boga - dodaj streljivo!
- jolly
- Cinker - bojna

Nije PAP sveta krava, da se sve mora tome podredjivati.
Sila okidanja je sporedna u toj prici. nek je definiraju kako zele, prema bilo kojem standardu, pa cak i prema postojecem pravilniku, opet dobro.
Mislim da je upravo ideja iza ove javne rasprave da se uvedu moderna pravila i omoguci konkurencija modernijih modela pusaka.
Ali, ne moram biti u pravu. Vidjet cemo kad pravilnik izadje.
Sila okidanja je sporedna u toj prici. nek je definiraju kako zele, prema bilo kojem standardu, pa cak i prema postojecem pravilniku, opet dobro.
Mislim da je upravo ideja iza ove javne rasprave da se uvedu moderna pravila i omoguci konkurencija modernijih modela pusaka.
Ali, ne moram biti u pravu. Vidjet cemo kad pravilnik izadje.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Vezano za optiku, moje je misljenje da treba biti neko ogranicenje, mozda do 10, 12x, max.... premda prevelika snazna optika, u pucanju sa poluatomata, na ograniceno vrijeme sama ce eliminirati natjecatelja: Jako povecanje - znaci usko vidno polje - kad poluatomat pocne skakati - dok strijelac pronadje metu, prodje mu vrijeme.propatria wrote: Nemam PA ali namjeravam nabaviti u neko dogledno rijeme, pogotovo ako ce biti zanimljivih natjecanja. Medjutim ovo sa skidanjem i stavljanjem optike mi se cini komplicirano, i takodjer ne bi ogranicavao u izboru optike. Moze biti s optikom ili bez, a ne kombinacija u jednom matchu
U ovoj prici najvaznije je ogranicenje vremena, da bi se u potpunosti istaknula funkcija poluatomatskog rada. (recimo 5 hitaca, u 15 sekundi, ili tako nesto) U takvoj situaciji, povecanje optike 50x, 60x, nema sto traziti.
Turn better into best!
Pozz svima, vidim nestrpljivi.....
Zapisnik sa tog prvog sastanka komisije je na usvajanju, čim bude izglasan ja ću ga staviti tu na forum. Ne vidim problem u tome. Ali ne prije nego bude usvojen. Ne bi bilo u redu. Potom to ide na mišljenje strukovnim savjetu i na kraju tijelu koje odlučuje što je Izvršni odbor HSS-a u kojem smo i neki iz ove komisije. Čini se kao ona "puno babica..." ali sustav je takav. Osobno neću dopustiti nikakve parcijalne odluke dok se ne rasprave svi materijali. Na prvom sastanku je bila obrađena samo jedna tema, ostale još dvije. Radi se, možda nije vidljivo na povrsini ali se radi. Mislim da ćemo do skupštine u svibnju završiti sve. Tako nam bog pomogao.
Zapisnik sa tog prvog sastanka komisije je na usvajanju, čim bude izglasan ja ću ga staviti tu na forum. Ne vidim problem u tome. Ali ne prije nego bude usvojen. Ne bi bilo u redu. Potom to ide na mišljenje strukovnim savjetu i na kraju tijelu koje odlučuje što je Izvršni odbor HSS-a u kojem smo i neki iz ove komisije. Čini se kao ona "puno babica..." ali sustav je takav. Osobno neću dopustiti nikakve parcijalne odluke dok se ne rasprave svi materijali. Na prvom sastanku je bila obrađena samo jedna tema, ostale još dvije. Radi se, možda nije vidljivo na povrsini ali se radi. Mislim da ćemo do skupštine u svibnju završiti sve. Tako nam bog pomogao.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

I ovo je mnogo, da ste javili da se zna okvirno. Hvala!
Koja je tema obrađena, a koje su ostale za obraditi?Wagner wrote:Pozz svima, vidim nestrpljivi.....