Pravo na samoobranu
Re: Pravo na samoobranu
10 € košta tih 8 metaka. 2000x10€ pa tako nekoliko puta godišnje
Nije baš jednostavno kako misliš.
1 metak 9 para košta cca 3 kn za građanstvo , pa sad otkud ti ta cifra nemam pojma . Ako si mislio na puščanostreljivo nemam pojma ni da imaju dugo oružje. A cifra 2000 si vjerovatno mislio na broj zaposlenika . Epa sad vidi koliko tih 2000 zaposlenika donese svojoj firmi novca pa onda komentitaj jeli im skupo platiti obuku kao i svagdje u svjetu.damirdj75 wrote:10 € košta tih 8 metaka. 2000x10€ pa tako nekoliko puta godišnje![]()
U pravu si .... Nisam toliko u lovu ali pricam za tu lokalno lovacko drustvo di mi je frend i di svi zajedno ne opale 100 metaka ...Trapavi wrote:Kolega tu su i sačmeni meci kojih se dosta ispaljuje u lovu sitne divljači, zatim probe za sebe da provjeriš karabin , pa obavezno provjera oružja prije lova srnjaka , pa meci ispaljeni u lovu na divljač . Kao što vidiš ispali se toga ali kako rekoh neko više neko manje.dario ri wrote:A i o lovcima bi se dalo .... Ma kojih 100tinjak metaka ...
Mozda cijelo drustvo u godinu dana
Poslano sa mog SM-N975F koristeći Tapatalk
S obzirom kako se dodje do dozvole pravo je cudo da nema nikakvih posljedica ...
Plaćaš metak i osobu koja vodi gađanje i potvrdu pa je to onda cifra koju sam rekao
Dugo oružje zaštitari nemaju.
Naravno da je puno plaćati više vježbovnih gađanja ako to nije propisano zakonom.
Zaista nema potrebe da zaštitar u banci bude Doc Holiday

Dugo oružje zaštitari nemaju.
Naravno da je puno plaćati više vježbovnih gađanja ako to nije propisano zakonom.
Zaista nema potrebe da zaštitar u banci bude Doc Holiday
A koliko zastitari naplacuju svoj sat ?
A daj Boze da nikad nebude potrebe samo bi bar neku obuku morali proc .... I zadovoljavat neki standard .... Ali nije ni cudo kakvih ima s obzirom na placu
A daj Boze da nikad nebude potrebe samo bi bar neku obuku morali proc .... I zadovoljavat neki standard .... Ali nije ni cudo kakvih ima s obzirom na placu
Od 35 kn +pdv pa naviše. Zavisi o opisu posla.
Standard je srozan otkada su granice otvorene ali ne samo u zaštitarsvu.
Pogledaj sve usluzne djelatnosti,konobare,prodavače...
Standard je srozan otkada su granice otvorene ali ne samo u zaštitarsvu.
Pogledaj sve usluzne djelatnosti,konobare,prodavače...
damirdj75...Ovo za prazno, možda nije pravilo, ne more biti, ali ja ti kažem da ima toga.damirdj75 wrote:Točno je za 8 metaka. Netočno je da je oružje prazno.
Pričala mi cura zaštitarka u banci, okvir u pištolju je prazan, a za pojasom nosi drugi, napunjeni, ali za njega ubaciti u pištolj mora nazvati nadređenog i dobiti dozvolu. Nisan moga virovati svojim ušima, to je strašno. Siguran san da ona nije jedina.
Samo, diskusija je pomalo skrenula na zaštitare i lovce, a ode je rič o običnim građanima koji to nisu.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
AKo je to neko interno pravilo, vjerojatno je posljedica nekog slucajnog opaljenja, ili ranjavanjava...Hawk wrote:damirdj75...Ovo za prazno, možda nije pravilo, ne more biti, ali ja ti kažem da ima toga.damirdj75 wrote:Točno je za 8 metaka. Netočno je da je oružje prazno.
Pričala mi cura zaštitarka u banci, okvir u pištolju je prazan, a za pojasom nosi drugi, napunjeni, ali za njega ubaciti u pištolj mora nazvati nadređenog i dobiti dozvolu. Nisan moga virovati svojim ušima, to je strašno. Siguran san da ona nije jedina.
Samo, diskusija je pomalo skrenula na zaštitare i lovce, a ode je rič o običnim građanima koji to nisu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Očito da je interno, ali i nepisano.jolly wrote:...AKo je to neko interno pravilo, vjerojatno je posljedica nekog slucajnog opaljenja, ili ranjavanjava...
I da, posljedica nezgodnog služaja, koji se jako zakomplicirao.
Najgora stvar koju zastitar moze napraviti kad u npr postu ili banku udju naoruzani pljackasi je potegnuti pistolj. Dovodi u opasnost sebe i sve oko sebe, a lova je ionako osigurana.
Donekle se slažem. To važi za ovakve zaštitare kakvi su većimon kod nas.propatria wrote:Najgora stvar koju zastitar moze napraviti kad u npr postu ili banku udju naoruzani pljackasi je potegnuti pistolj. Dovodi u opasnost sebe i sve oko sebe, a lova je ionako osigurana.
Ali, onda se postavlja pitanje: Čemu uopće zaštitari i oružje koje nose? Osim ono što smo prije rekli - čista dekoracija.
Da se vratimo na temu. Kako većina ima dozvolu samo za držanje oružja fokusirati ću se na provalu. Moje razmišljanje je da kad netko provaljuje u nečiji dom odriče se svojih prava i mora biti spreman na posljedice. No zakonodavac nije takvog mišljenja pa je odredio da provalnik (ukoliko bude uhvaćen) dobije 1-10 godina ako je pokušao pljačku plastičnim ili plinskim pištoljem, 3-12 godina ako je pokušao pljačku pravim oružjem a najmanje 5 godina ako je ubio nekoga prilikom provale.
Bravo, na temu...samoborac wrote:Da se vratimo na temu. Kako većina ima dozvolu samo za držanje oružja fokusirati ću se na provalu. Moje razmišljanje je da kad netko provaljuje u nečiji dom odriče se svojih prava i mora biti spreman na posljedice. No zakonodavac nije takvog mišljenja pa je odredio da provalnik (ukoliko bude uhvaćen) dobije 1-10 godina ako je pokušao pljačku plastičnim ili plinskim pištoljem, 3-12 godina ako je pokušao pljačku pravim oružjem a najmanje 5 godina ako je ubio nekoga prilikom provale.
Ali vidi još jedan problem koji ja nemogu lako prožvakati.
Svi koji imaju kući legalno oružje, odnosno ajmo sada reći pištolj, bez obzira jeli OL za Držanje, ili je za Nošenje, u čemu u ovom kontekstu i nije bitna razlika, svoje oružje drže zaključano, municija odvojena i isto zaključana. E sada, zamisli da ti u 3 ujutro naoružani provalnik razbije prozor i uskoči kroz njega u kuću, što ti tu možeš? Osim ako imaš pištolj ispod kušina, slaba ti je korist od njega.
Ja sam dobio tumačenje da se to odnosi samo na čuvanje oružja i streljiva kad ovlaštena osoba nije u kući ili nema oružje pod kontrolom (odeš u podrum a pištolj na noćnom ormariću). Posebno je to bitno ukoliko ima djece u kući koja su znatiželjna po prirodi.
Nema baš nekog smisla skrivati oružje sam od sebe, tako da mi to zvuči logično. No kako to nije eksplicitno navedeno u zakonu, a tumačenja ima raznih, svakom njegovo.
Nema baš nekog smisla skrivati oružje sam od sebe, tako da mi to zvuči logično. No kako to nije eksplicitno navedeno u zakonu, a tumačenja ima raznih, svakom njegovo.
Hahaha, ajde neka ti policajac službeno dođe kontrolirati čuvanje oružja, pa te nađe kako s pištoljem šetaš po kući.samoborac wrote:Ja sam dobio tumačenje da se to odnosi samo na čuvanje oružja i streljiva kad ovlaštena osoba nije u kući ili nema oružje pod kontrolom (odeš u podrum a pištolj na noćnom ormariću). Posebno je to bitno ukoliko ima djece u kući koja su znatiželjna po prirodi.
Svi ste u stvari u pravu zato nam i je ovako kako je. Dali je dom nepovrediv, pa ni policajac ne može u njega bez naloga . Znači da bi eventualnog pljačkaša ili nasilnika po tom trebalo eliminirat svim sredstvima . Šta bi trebalo da stavljaš živote obitelji ili svoj na kocku samo da ne naudiš onome koji je došao naudit tebi .
Baš dobro rečeno...Trapavi wrote:Svi ste u stvari u pravu zato nam i je ovako kako je. Dali je dom nepovrediv, pa ni policajac ne može u njega bez naloga . Znači da bi eventualnog pljačkaša ili nasilnika po tom trebalo eliminirat svim sredstvima . Šta bi trebalo da stavljaš živote obitelji ili svoj na kocku samo da ne naudiš onome koji je došao naudit tebi .
Kao što rekoh sve je u tumačenju. Svako tumači zakon kako njemu paše a konačni ishod ovisi o kvaliteti odvjetnika.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Da prijatelju,ali kada zatrebaš odvjetnika protiv tebe je pokrenut optužni prijedlog.samoborac wrote:Kao što rekoh sve je u tumačenju. Svako tumači zakon kako njemu paše a konačni ishod ovisi o kvaliteti odvjetnika.
To sa sabom nosi ODUZIMANJE SVOG ORUŽJA kojeg imaš!
I onda se samo možeš nadati da će ti netko presuditi u tvoju korist.
Koliko znam praksa je da oružje kod kuće mora biti prazno,zaključano u sefu ili ormaru za oružje.
E da ,naravno da se pitaš kako se samoobraniti na taj način........skoro nikako!?
I samo još jedan primjer,jedan kolega lovac vraćao se autom iz lova.
Zaustavila ga policija i vidjela oružje na zadnjem sicu(u navlakama)
Tražili da pokaže oružje uz opomenu da ga nesmije voziti tako!???
Pregledali svo oružje ,a u karabinu je ostao okvir sa par metaka,ali metak nije bio u cijevi!
Rezultat :optužni prijedlog uz mjeru oduzimanja SVOG oružja ,i onoga kojeg nije imao sa sobom!?
Zato dečki OPREZNO,vidite kako su rigorozni prema normalnim ljudima!
A one problematične i onako ne diraju!