Problem zvan - čagalj

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem zvan - čagalj

Post by Mirok » 13 Feb 2020, 11:26

Čagalj se proširio po cijeloj Hrvatskoj.
Mislim da će se to morati ozbiljnije i temeljitije rješavati(odstreljivati)
Štete na divljači biti će sve veće i bojim se neprihvatljive.

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 14 Feb 2020, 13:50

Dugo me nije bilo na forumu pa da se javim da sam živ, inače prošle godine za vrijeme odstrela srnjaka u rano jutro mi je izašao čagalj ali dok sam podigao 308-icu već je uletio u gustiš pa ga nisam odstrelio, u mojoj udruzi gdje sam lovac se odstrel čaglja subvencionira sa 200kn (50KM)! S obzirom da je za mene osobno čagalj štetočina lovio bih ga da mogu kroz cijelu godinu jer koliko moja sekcija unese fazana i zečeva ni pola ne odstrelimo pošto se čagljevi njima pogoste! Valja otić malo u obilazak lovišta ovih dana pa ako bude sreće i odstrelit kojeg čaglja ili veprića ali prednost dajem čaglju! Toliko od mene! :A27:
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 14 Feb 2020, 22:58

Ovakose to radi 8-)
Attachments
110202014750.jpg
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Feb 2020, 23:26

zhrvoje wrote:Ovakose to radi 8-)
To je to!!! :A25:

Mrcela
Civil
Civil

Post by Mrcela » 15 Feb 2020, 12:23

Evo da se pridruzim s jednom iz Baranje,odstrijeljeni u 8 mjesecu.
Inace ih kod mene ima ne normalno puno,prosle godine odstrijeljeno 14 komada
20190809_195506.jpg
Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 17 Feb 2020, 13:31

Čestitam, samo me zanima jesi li prvo odstrelio divlju svinju ili čaglja! Malo detaljnije opiši npr. vrijeme, kalibar, daljinu! Pozdrav!

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 17 Feb 2020, 13:31

Mrcela wrote:Evo da se pridruzim s jednom iz Baranje,odstrijeljeni u 8 mjesecu.
Inace ih kod mene ima ne normalno puno,prosle godine odstrijeljeno 14 komada
20190809_195506.jpg
Čestitam! :A25:

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 17 Feb 2020, 17:55

PUNISHER1987 wrote:
Čestitam, samo me zanima jesi li prvo odstrelio divlju svinju ili čaglja! Malo detaljnije opiši npr. vrijeme, kalibar, daljinu! Pozdrav!
U sumrak prvo odstreljen cagalj, dosao na vabilicu, udaljenost 150 metara.
Nakon sat vremena izlaze svinje(pun mjesec) odstrel na 130 metara.
Oboje pad u vatri, jedno od drugog bili 20 metara, u istom smjeru.
Puska je R8, kalibar 6.5x55, metak rucno punjeni, zrno sst od 140 grs.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Feb 2020, 22:23

Mislim da problem čaglja kao da nije prepoznat u nekim sredinama.
Bio sam u lov društvima gdje smo komentirali širenje čaglja,ali im nije ni padalo na pamet da se time pozabave.
Sve je išlo nekakvim tokom kao,imamo čagljeve,ali ima divljači i kao da će se to samo riješiti,ili će to riješiti netko drugi???
Sam lov na čagljeve ih ne zanima,a o štetama kao da ne razmišljaju.......još?!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 17 Feb 2020, 23:10

Potpuno se slažem.
Problem koji ne prepoznamo kao problem postaje irelevantan. Vrlo čest slučaj je da lovci propuštaju odstrel čaglja, iz kojekakvih razloga, od skupe municije, do "ne uznemiravanja" ostale divljači....
Barem je kod mene u društvu takva situacija. Beštije uglavnom izlaze pred lovce koji neće pucati. Čaglja u prirodi vidio sam samo iz auta kad je prelazio cestu, nikad u lovištu, ali često nailazimo na posljedice njegova djelovanja.
Pozdrav svima!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Feb 2020, 11:17

Ili još bolje ovako: :D :lol: :A27:
Samo redovne, organizirane i efikasne hajke donose prave rezultate.
Attachments
Komada-5.jpg
Komada-6.jpg
Komada-8.jpg
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 18 Feb 2020, 11:24

Kolega ovakvi rezultati su u glavnom u lovistima gdje se tokom godine grabezljivci uopce ne love, onda naprave 2-3 hajke...
Kod mene u lovistu mozemo ih loviti ( i lovimo ih) 365 dana u godini, ujutro i navecer. Vjeruj mi da je ukupni skor kod nas veci nego kod tih hajki, zato ih i imamo manje od vecine.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Feb 2020, 11:29

zhrvoje wrote:Kolega ovakvi rezultati su u glavnom u lovistima gdje se tokom godine grabezljivci uopce ne love, onda naprave 2-3 hajke...
Kod mene u lovistu mozemo ih loviti ( i lovimo ih) 365 dana u godini, ujutro i navecer. Vjeruj mi da je ukupni skor kod nas veci nego kod tih hajki, zato ih i imamo manje od vecine.
Ma tako je, s ovim sam slikama samo tija naglasiti ono tvoje "Ovako se to radi".
I mi to radimo 365 dana, ovih slika sa jednim čagljem, dva ili tri ima puuuno, ko bi sve stavija?

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Feb 2020, 11:38

Mrcela wrote: Inace ih kod mene ima ne normalno puno,prosle godine odstrijeljeno 14 komada.
Pa to nije ni puno i to ti nije prava indikacija da ih ima nenormalno puno. Tih 14 komada moglo je biti 10, 30, 70 posto od ukupnog broja. Teoretski moglo je i 100 %, (što je malo vjerojatno), a onda ih stvarno nije bilo puno. To dalje ovisi i o veličini i bonitetu lovišta. Sve je to relativno. Bitno je da se njih prati i drži pod kontrolom, a odstrela nikada dosta.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 18 Feb 2020, 12:06

Hawk wrote:
zhrvoje wrote:Kolega ovakvi rezultati su u glavnom u lovistima gdje se tokom godine grabezljivci uopce ne love, onda naprave 2-3 hajke...
Ma tako je, s ovim sam slikama samo tija naglasiti ono tvoje "Ovako se to radi".
I mi to radimo 365 dana, ovih slika sa jednim čagljem, dva ili tri ima puuuno, ko bi sve stavija?
Tako je kolega :A25:

Mrcela
Civil
Civil

Post by Mrcela » 18 Feb 2020, 12:15

Hawk wrote:
Mrcela wrote: Inace ih kod mene ima ne normalno puno,prosle godine odstrijeljeno 14 komada.
Pa to nije ni puno i to ti nije prava indikacija da ih ima nenormalno puno. Tih 14 komada moglo je biti 10, 30, 70 posto od ukupnog broja. Teoretski moglo je i 100 %, (što je malo vjerojatno), a onda ih stvarno nije bilo puno. To dalje ovisi i o veličini i bonitetu lovišta. Sve je to relativno. Bitno je da se njih prati i drži pod kontrolom, a odstrela nikada dosta.
Mislio sam na to da sam ih ja odstrijelio 14,vjeruj mi da ih ima jako puno,pogotovo u zasticenom podrucju Kopackog rita.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Feb 2020, 17:00

Što reći?
SVAKA ČAST dečki,samo i dalje tako!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Feb 2020, 21:08

Mrcela wrote:Mislio sam na to da sam ih ja odstrijelio 14,vjeruj mi da ih ima jako puno,pogotovo u zasticenom podrucju Kopackog rita.
e a to je drugo, eksterminatore, :D :lol: prije nisi bija jasan, da da virujen da ih ima tamo.

musicfree
Civil
Civil

Post by musicfree » 12 Mar 2020, 22:29

Dragi kolege lovci pozdrav,
Htio bih samo ispraviti navod da čagalj nema prirodnog neprijatelja. Naime vuk je čaglju prirodni neprijatelj i gdje ima u vuka nema čaglja. Naravno da ima iznimaka pa je ako se ne varam čagalj odstrijeljen na području Delnica. Da ne uvrijedim nikoga necu koristiti izraz štetočina jer danas svi moramo paziti kako i što govorimo. Čagalj po nekim istraživanjima ima veći utjecaj na brojnost nama zanimljive lovne divljači od vuka jer mu je brojnost nekoliko desetaka puta veća od vuka. Vuk ima znatno veću potrebu za teritorijem i kao takav utjecaj na brojnost divljači raspoređen je kroz nekoliko lovišta. Kao što je već rečeno čagalj je oportunist i lovi veći raspon divljači od kukaca do teladi jelenske divljači. Brže se i bolje prilagođava ljudskom okolišu i poput lisice može se prilagoditi i životu u gradu. Jedina mjera za suzbijanje čaglja je intezivni izlov u skupnim lovovima, koji se nažalost prakticiraju sve više samo u komercijalne svrhe. Da svako lovište u goste pozove lovce u pomoć i kontinuirano smanjuje brojnost o ovome ne bismo sada raspravljali.
Što se tiče vuka, po mom skromnom mišljenju trebalo bi ga se ponovno uvrstiti u lovnu divljač po sličnom modelu kao i medvjeda. U ograničenom broju godinu za godinu i to po područjima gdje se pojavljuju. U Hrvatskoj nažalost većina lovaca vidi u vuku sliku iz srednjeg vijeka koju kao lovac i čovjek ne mogu razumijeti. Priče o krvolocima, vukopsima i slične teme ne pomažu. Ne postoji niti jedan slučaj parenja između vuka i psa u prirodi. Vuk, psa kao i čaglja vidi kao konkurenciju koju nemilosrdno uklanja. Tome mogu svjedočiti svi koji su s psima lovili na području gdje obitava vuk i ostali bez svojih vjernih pomagača. Vuku su se i još uvijek pripisuju štete i od medvjeda i od divljih pasa i od čaglja i krivolova i od nebrige za vlastitom stokom. Nažalost u našim lovištima širom zemlje najveći utjecaj ima čovjek i to krivolovom a onda za sve bude kriv vuk. Umjesto da širimo babske priče i mitove o vukovim trebali bi se potruditi da nađemo mogućnost za suživot s vukom koji obitava u našim šumam puno dulje nego čovjek. Trebamo biti ponosni što ga još uvijek imamo usprkos našem utjecaju na prirodu i divljač. I da trebali bi ga moći loviti kao ravnopravni i u skladu s održivim stanjem i ukupnim brojnim stanjem sve divljači. Dobra kob!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 12 Mar 2020, 22:48

musicfree wrote:............. ukupnim brojnim stanjem sve divljači.......... Dobra kob!
Po pitanju Vuka se ocito rade velike pogreske jer stanje procjenjuju uhljebi iz fotelja i oni koji vrlo vjerovatno u prirodi ne bi raspoznali Vuka od psa Vucijaka.... BIROKRACIJA si je dala za pravo da ne priznaje nova podrucja za staniste Vukova iako djeca znaju da se Vuk pojavio-nastanio u podrucjima u kojima ga nikada nije bilo kao da STVARNI broj jedinki te zivotinje daleko prelazi procjene iz fotelje !
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply