Kraćenje cijevi dugog vatrenog oružja s užljebljenom cijevi
Kraćenje cijevi dugog vatrenog oružja s užljebljenom cijevi
Prvo pitanje, da li je tako nešto zakonom dozvoljeno? Naravno ne u kućnoj radinosti nego kod puškara.
Re: Kraćenje cijevi dugog vatrenog oružja s užljebljenom cij
U redu. Koja je procedura, puškaru se da da odradi kraćenje, novu krunu, itd. Koji je postupak dalje? Da li se samo donese s nekom potvrdom na uvid i izmjenu u oružni list ili se uzima na vještaćenje?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Dozvoljeno je naravno kod puškara i puškar će to obaviti u okviru Zakona.
Naime nakon izvršenoga posla(kraćenja cijevi),puškar će sačiniti službenu zabilješku da je na pušci x ,marke x,model x,broj x,kalibar x,u vlasništvu xy,izvršio kraćenje cijevi za dužinu x,iz razloga x.
Tu službenu zabilješku puškar šalje u PU gdje je puška registrirana.
Ta zabilješka se stavlja u dosje dotične puške.
Naime nakon izvršenoga posla(kraćenja cijevi),puškar će sačiniti službenu zabilješku da je na pušci x ,marke x,model x,broj x,kalibar x,u vlasništvu xy,izvršio kraćenje cijevi za dužinu x,iz razloga x.
Tu službenu zabilješku puškar šalje u PU gdje je puška registrirana.
Ta zabilješka se stavlja u dosje dotične puške.
Da li igdje u papirima piše duljina cijevi? Mjere li kod registracije? Da li je ikada ikoga itko pitao da li je cijev kraćena?
-
Mirok
- Brigadni General

Ovako,za svaku pušku,marka, model ,kalibar se zna koja je duljina cijevi(a i sve ostalo).Mraz wrote:Da li igdje u papirima piše duljina cijevi? Mjere li kod registracije? Da li je ikada ikoga itko pitao da li je cijev kraćena?
Znači ako je kraćena cijev onda odudara od tih mjera,kužiš?
Nije niko nikog pitao prilikom registracije , a to je još jedna glupa hrvatska izmišljotina i prenormiranost svega i svačega. Pa poznato je da isti karabin istog modela imaš sa napr 2 a možda i 3 dužin cjevi. Kakve veze za bilo što ima ako napr skineš par cm i preurediš krunu cjevi radi bolje preciznosti i da puška bude zgodnija za nošenje .Mraz wrote:Da li igdje u papirima piše duljina cijevi? Mjere li kod registracije? Da li je ikada ikoga itko pitao da li je cijev kraćena?
A što sa mauser 98 što su imale cjevi 74 cm a registrirane su kao lovački karabini? vjerovatno svi koji ih imaju su kratili cjevi na normalnu dužinu a ne da su kao za rovove prvog svjetskog rata.
-
Mirok
- Brigadni General

Pitanje je bilo smije li se kratiti cijev?
Kako sam napisao-smije i objasnio postupak,a da je sve sigurno po zakonu.
Upravo je zato tu puškar,koji će sigurno odraditi sve potrebno!
Dobro zna se da sam ne bi smio , ali napr vrhunski si tokar imaš dostupnu radionicu sa strojevima za strojnu obradu i što bi tu bio problem za majstora centrirat cjev sa naglaskom na centru nutarnje trase cjevi i odrezat na mjeru koja treba .Mirok wrote:Pitanje je bilo smije li se kratiti cijev?
A na kraju obrada krune koja se kuje u zvjezde od kompliciranosti je lakša nego što su se nakad frezovali ventili za automobilske motore , samo treba imat alat koji niti je preskup a niti kompliciran . Baš bi me zanimalo koliko puškara ima alat za najčešće kalibre , nego istokare krunu pod kutom koji već odrede a stranka nikad ništa ni ne primjeti.
Da niste zabrijali malo previse ? "centriranje komada 60-70 cm duzine prema unutrasnjoj osi necega sto je uzljebljeno i jos ktome spiralno izdubljeno i vrlo vjerovatno Ne-linearno potroseno " !! Da ne treba mozda i brunirung skidati radi nedjednakog pritiska celjusti glave ???Trapavi wrote:..... centrirat cjev sa naglaskom na centru nutarnje trase cjevi....
Skracivanje duzine je sasvim " normalna procedura" kod izrade nove cijevi dok se rezonancija titraja ne svede na minimum prema vrsti metka oko kojeg se gradi puska, kod starijih puska koje su pocele rasipati je to takodjer normalna procedura da im se malo produzi rok upotrebe tj. vrati preciznost, naravno govorimo o 1-2-3 cm... Price oko zavrsnog konusa i odabira kuta 40-50-60-75 jednostrukog ili visestrukog nisu bitne za ljude koji se ne takmice !
Nemoguće je Nemoguće
Svaki tokar na ovom bjelom svijetu koji ima i malo iskustva zna centrirati komad koji tokari . Za to postoje komparatori kao alat kojim se gleda dali je komad u centru odnosno koliko je točno namješten . A što se ovog tiče stavi kalibrator identičan promjeru cjevinekoliko u cjev i na njega komparator , stezanjem i pomicanjem dovodi komparator da kazaljka miruje . Kad je doveo i stegao komad u stanje da je centriran i stegnut onda izvlači kalibrator i naravno obrađuje bilo skraćuje bilo obrađuje . Inače vanjska i nutarnja trasa cjevi bi bilo poželjno da su što više u centru , no to nije uvijek tako , eto zbog toga je bitno dovest nutarnji promjer cjevi u centar prije obrade .
Dakle ovdje govorimo o skraćivanju cjevi , a završna obrada bi trebala ići sa alatom namjenjenski za taj kalibar cjevi tako da se kruna uradi kako treba.
Dakle ovdje govorimo o skraćivanju cjevi , a završna obrada bi trebala ići sa alatom namjenjenski za taj kalibar cjevi tako da se kruna uradi kako treba.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Lex Lutor,lex-lutor wrote:Da niste zabrijali malo previse ? "centriranje komada 60-70 cm duzine prema unutrasnjoj osi necega sto je uzljebljeno i jos ktome spiralno izdubljeno i vrlo vjerovatno Ne-linearno potroseno " !! Da ne treba mozda i brunirung skidati radi nedjednakog pritiska celjusti glave ???Trapavi wrote:..... centrirat cjev sa naglaskom na centru nutarnje trase cjevi....
Skracivanje duzine je sasvim " normalna procedura" kod izrade nove cijevi dok se rezonancija titraja ne svede na minimum prema vrsti metka oko kojeg se gradi puska, kod starijih puska koje su pocele rasipati je to takodjer normalna procedura da im se malo produzi rok upotrebe tj. vrati preciznost, naravno govorimo o 1-2-3 cm... Price oko zavrsnog konusa i odabira kuta 40-50-60-75 jednostrukog ili visestrukog nisu bitne za ljude koji se ne takmice !
Uglavnom si u pravu.
S tim da treba dodati da lovci vole skratiti pusku da im bude prakticna u sumi i lovu. Ali treba paziti da se to ne radi s nekim magnumima na pr. 300 w.m., odnosno kalibrima koji pitaju duzu cijev.
Postoje kalibri koji trpe kracu cijev i oni koji ne trpe. 9.3x62 trpi, 308 win trpi. 7x64, 300 wm, nisu bas za pretjerano kracenje cijevi.
Odnosno, proizvodjaci krate cijev, ili bolje reci dizajniraju duzinu cijevi, upravo prema brizini sagorijevanja baruta.
(srednji kalibri 51 do 56 cm, magnum kalibri 60-65 cm, govoreci o lovnim kalibrima, dok match cijevi idu jos duze, ali o tom nije sad rijec)
Moderni trend lovacke puske danas je skarcivanje cijevi vise od navedenih minimuma, i uvijek se pitam da li taj trend prate proizvodjaci streljiva sa malo brzim barutima da kompenziraju kracu cijev??
Mislim da o rezonanciji cijevi, ne vode proizvodjaci sasvim brigu - barem ne dalje od nacrtnog stola, nego je na korisniku kasnije da nadje streljivo koje dobro lezi, odredjenoj puski.
(prilicno je individualno za svaku pusku, ne mora biti da isti model puske, sa istom cijevi - da trpi isto streljivo)
Rezonancija cijevi defacto znaci, da puska ima prihvatljivu grupe, sa cim sirim izborom streljiva, uz uvjet da je cijev dovoljno kvalitetno izradjena.
Mislim da moderni proizvodjaci jednostavno uzmu svoju akciju, nasarafe cijev odredjene kvalitete (cijenovnog ranga), sve posloze, i nakon tog puska eventualno ide na testiranje.
Ako prodje zadovoljavajuci minimum preciznosti, ide u kutiju, i u maloprodaju (bez ciscenja, samo naspricaju cijev), a kod malo boljih proizvodjaca ujedno stave i metu sa testiranja.
A sto na kraju izlazi van, ovisi samo o QC, izlaznoj kontroli kvalitete.
Da se vratim na temu, skratiti cijev kod puskara je redovan postupak, a kako on to administrira i rjesava ne znam. Sa vlasnikove strane administrativno je vazno da puska ima oruzni list.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ako je iko protiv kraćenja cjevi taj sam , za mrne ni jedan kalibar ne dolazi u obzir ispod 56 cm . To je sasvim dovoljno kratko , moja trenutno ni jedna žljebljena nije ispod 60 . Moje kraćenje bi bilo samo kad bi se dokopao dobre M98 sa 74 cjevi i to da napravim normalnu dužinu . Naravno i ako bi trebala obrada krune , no to je 2cm dovoljno. Nikad mi nije bilo jasna potreba skraćivanja dugih žćljebljenih cjevi a produžavanje cjevi kratkog oružja.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Mislim da kolega AR15 fan ima u vidu kraćenje AK tipa puške koju kupuje, Saige MK103.
Mišljenja sam da je kraćenje cijevi za kalibar 7,62x39 mm okej, što su pokazali testovi kako sam već naveo u jednom od topica. Minimalan gubitak izlazne brzine, mali gubitak preciznosti, manja standardna devijacija izlazne brzine što onako intuitivno i ima smisla da će se dogoditi budući da je manje prostora da se ta brzina promijeni od srednje vrijednosti.
Jedino što me brine u toj priči je kraćenje kromiranih cijevi, koju sama Saiga i ima. Ne znam koliko će to utjecati na krom, budući da će se stvoriti oštri vrhovi na mikro razini uslijed tokarenja, a nakon toga i mikropukotine, u to sam siguran. Tvrdi krom, makar nema veze sa kromom koji se recimo stavlja na kotače, svejedno je sklon ljuštenju nakon određenog vremena.
Bolje je kupit kraću pušku u startu po mojem mišljenju.
Mišljenja sam da je kraćenje cijevi za kalibar 7,62x39 mm okej, što su pokazali testovi kako sam već naveo u jednom od topica. Minimalan gubitak izlazne brzine, mali gubitak preciznosti, manja standardna devijacija izlazne brzine što onako intuitivno i ima smisla da će se dogoditi budući da je manje prostora da se ta brzina promijeni od srednje vrijednosti.
Jedino što me brine u toj priči je kraćenje kromiranih cijevi, koju sama Saiga i ima. Ne znam koliko će to utjecati na krom, budući da će se stvoriti oštri vrhovi na mikro razini uslijed tokarenja, a nakon toga i mikropukotine, u to sam siguran. Tvrdi krom, makar nema veze sa kromom koji se recimo stavlja na kotače, svejedno je sklon ljuštenju nakon određenog vremena.
Bolje je kupit kraću pušku u startu po mojem mišljenju.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
-
Mirok
- Brigadni General

Zbog čega kratiti cijev na Saigi.
Meni bi nekako bilo žao.....nova puška......... i problematika sa reakcijom materijala cijevi?
Meni bi nekako bilo žao.....nova puška......... i problematika sa reakcijom materijala cijevi?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

da te vise nisam cuo da pises ovakva svetogrđa... bit cu prisiljen isljucit te s foruma!Trapavi wrote:Moje kraćenje bi bilo samo kad bi se dokopao dobre M98 sa 74 cjevi i to da napravim normalnu dužinu
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

razumijem kraćenje cijevi u svrhu vraćanja preciznosti oruzju... razumijem donekle i kracenje glatkih cijevi na sacmaricama ali to je sad drugi par kobasa... ali ne razumijem potrebu za kracenje potpuno ispravnje uzljebljene cijevi.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Necastivi na forumu!!!!Mike_Torello wrote:da te vise nisam cuo da pises ovakva svetogrđa... bit cu prisiljen isljucit te s foruma!Trapavi wrote:Moje kraćenje bi bilo samo kad bi se dokopao dobre M98 sa 74 cjevi i to da napravim normalnu dužinu
Turn better into best!
Doduše to bi stvarno bilo svetogrđe , tako nešto u dobrom stanju cjevi je mislim nemoguće nać . Inače kad vidim uništenu cjev radi nečišćenja od vojne municije najrađe bi vlasniku zadimio vritnjak . Vidiš napr M98k a pogledaš kroz cjev ono jedva da i vidiš van.jolly wrote:Necastivi na forumu!!!!Mike_Torello wrote:da te vise nisam cuo da pises ovakva svetogrđa... bit cu prisiljen isljucit te s foruma!Trapavi wrote:Moje kraćenje bi bilo samo kad bi se dokopao dobre M98 sa 74 cjevi i to da napravim normalnu dužinu
Krenimo malo od povijesti dizajna. Originalni AK 47 je bio konstruiran oko 415 mm duge cijevi, plinskog bloka od 45 stupnjeva i kasnije zbog kompenzacije trzaja minijaturne plinske kočnice. Kada je dizajniran AK 74 za manji brži metak zadržana je cijev od 415 mm ali je plinski blok promjenjen u kut od 90 stupnjeva zbog problema s erozijom koja se stvarala na 45 stupnjeva kod pucanja korozivne municije te još oko nekih omjera pritiska itd. Relativno rano je uviđena efektivnost kalibra 7.62x39 i kratke cijevi. Možda to toliko nije kapitalizirano kao standardno oružje u povijesti ali je jako efektivno korišteno od strane svih specijalnih postrojbi, koje u Ruskoj Federaciji nisu u malome broju. Nadalje sama nadogradnja dizajna je donjela poprilično tešku i dugu plinsku kočnicu.
Sada izvlačim brojeve iz glave ali standardni AK 47 sa fiksnim drvenim kundakom je bio dužine 880 mm, dok je AK 74 porastao na 945 mm.
Možda prva stvar koja je problem što kraću varijantu nije moguće registrirati jer ima preklopni kundak s kojim je puška kraća od 60 cm a cijev kada se skine kompenzator jer kraća od 30 com.
Druga vrlo bitna stvar je jako slaba opća dostupnost i teška mogućnost dobave cijevi koja bi zadovoljavala model puške, a da ne govorim o dimenzijama. Recimo ne možete kupiti 415 mm cijev od poljskog Radoma i staviti ju na rusku Izhmash Saigu jer profil cijev nije isti, a Radom ne radi adekvatnih dimenzija cijev za AK 100 seriju pušaka. U prijevodu to je vrlo zeznuta priča za nabaviti, a drugo tko od vas može reći da pozna puškara koji ima relevantnog iskustva rada, popravka i prepravka AK pušaka?
Dapače, AK ne gubi na preciznosti kraćenjem cijevi na daljinama na kojima mi možemo pucati ili na kojima bi se natjecali. 415 mm cijev i 259 mm cijev imaju razliku od cca 35 metara u sekundi u brzini. To je odprilike najkraća cijev koja je dostupna da se može kupiti puška. A koliko je puška sa 156 mm kraćom cijevi praktičnija, lakša i pokretnija za rukovanje.
Pošto se većina relevantnih podataka vuče iz američkih izvora i da su oni takve stvari radili na konkretnom primjeru puške, što u kućnoj radinosti, što službeno kod puškara postoji tona videa na you tube sa mjerenjima izlazne brzine, testovi raznih zrna i proizvođača, preciznosti, dugoročni rezultati nakon tisuća i tisuća ispucanih metaka.
Moja inspiracija je Krebs Custom AK 103K-S. Ta puška se više ne radi jer Saige godinama nisu dostupne u US zbog sankcija Rusiji. Ukratko Saiga kao moja je služila kao baza, jedina razlika je bila što se radilo o varijanti sa fiksnim kundakom i plinska kočnica se morala zavariti na cijev da bude opet 415 mm duga zbog zakona što kod nas nije slučaj. Moja cijev može biti 350 mm duga da zadovolji oba zakonska uvjeta da je cijev duža od 30 cm i da je puška duža od 60 cm jer je tijelo 270 mm dugo sa preklopljenim kundakom.
Ja sa 350 mm dugom cijevi gubim možda 15 do 20 metara u sekundi brzini teoretski, a puška se olakša i bude mobilnija.
Navoj plinske kočnice je izveden na stupu prednjeg ciljnika, a stup je pridržan sa dva pina. Plinski blok može biti zamjenjen sa podesivim plinskim blokom koji na sebi ima montažu za prednju mušicu.
Ugrubo treba odšerafiti plinsku kočnicu, izbiti dva pina, skinuti prednji ciljnik, odrezati 40 do 50 mm cijevi ili koliko već da se napravi kruna, vratiti prednji ciljnik, ubaciti oba pina, našerafiti plinsku kočnicu i to je to.
Sada izvlačim brojeve iz glave ali standardni AK 47 sa fiksnim drvenim kundakom je bio dužine 880 mm, dok je AK 74 porastao na 945 mm.
Možda prva stvar koja je problem što kraću varijantu nije moguće registrirati jer ima preklopni kundak s kojim je puška kraća od 60 cm a cijev kada se skine kompenzator jer kraća od 30 com.
Druga vrlo bitna stvar je jako slaba opća dostupnost i teška mogućnost dobave cijevi koja bi zadovoljavala model puške, a da ne govorim o dimenzijama. Recimo ne možete kupiti 415 mm cijev od poljskog Radoma i staviti ju na rusku Izhmash Saigu jer profil cijev nije isti, a Radom ne radi adekvatnih dimenzija cijev za AK 100 seriju pušaka. U prijevodu to je vrlo zeznuta priča za nabaviti, a drugo tko od vas može reći da pozna puškara koji ima relevantnog iskustva rada, popravka i prepravka AK pušaka?
Dapače, AK ne gubi na preciznosti kraćenjem cijevi na daljinama na kojima mi možemo pucati ili na kojima bi se natjecali. 415 mm cijev i 259 mm cijev imaju razliku od cca 35 metara u sekundi u brzini. To je odprilike najkraća cijev koja je dostupna da se može kupiti puška. A koliko je puška sa 156 mm kraćom cijevi praktičnija, lakša i pokretnija za rukovanje.
Pošto se većina relevantnih podataka vuče iz američkih izvora i da su oni takve stvari radili na konkretnom primjeru puške, što u kućnoj radinosti, što službeno kod puškara postoji tona videa na you tube sa mjerenjima izlazne brzine, testovi raznih zrna i proizvođača, preciznosti, dugoročni rezultati nakon tisuća i tisuća ispucanih metaka.
Moja inspiracija je Krebs Custom AK 103K-S. Ta puška se više ne radi jer Saige godinama nisu dostupne u US zbog sankcija Rusiji. Ukratko Saiga kao moja je služila kao baza, jedina razlika je bila što se radilo o varijanti sa fiksnim kundakom i plinska kočnica se morala zavariti na cijev da bude opet 415 mm duga zbog zakona što kod nas nije slučaj. Moja cijev može biti 350 mm duga da zadovolji oba zakonska uvjeta da je cijev duža od 30 cm i da je puška duža od 60 cm jer je tijelo 270 mm dugo sa preklopljenim kundakom.
Ja sa 350 mm dugom cijevi gubim možda 15 do 20 metara u sekundi brzini teoretski, a puška se olakša i bude mobilnija.
Navoj plinske kočnice je izveden na stupu prednjeg ciljnika, a stup je pridržan sa dva pina. Plinski blok može biti zamjenjen sa podesivim plinskim blokom koji na sebi ima montažu za prednju mušicu.
Ugrubo treba odšerafiti plinsku kočnicu, izbiti dva pina, skinuti prednji ciljnik, odrezati 40 do 50 mm cijevi ili koliko već da se napravi kruna, vratiti prednji ciljnik, ubaciti oba pina, našerafiti plinsku kočnicu i to je to.