Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Post by Mirok » 06 May 2020, 21:39

Ar,nisam znao da su montirane vat.stanice 30mm na Patrije?
Koje su na kraju uzeli,od Izraela il Turske?
I jesu montirane na sva predviđena vozila?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 06 May 2020, 23:54

AR15 fan wrote:Ne samo to...pogledaj npr jednu stavku...uveo se 30mm automatski top na Patrije, uvodi se valjda 25mm top na Bradleyima, imamo 30mm automatski(e) top na obalnom ophodnom brodu...količina .50 BMG teških strojnica je znatna još od bivše države... to su sve cijevi za koje streljivo uvozimo... recimo Patrijini topovi imaju programibilno rasprskavajuće streljivo... e to je već odmah od uobičajenog pojma streljiva, tzv pametno streljivo. Opet ću se vratiti na dragovoljno služenje vojnog roka... za 2 mjeseca temeljne obuke vojnik strijelac ispuca 3 + 5 metaka bojeve municije iz puške i 3 + 5 metaka bojeve municije iz pištolja.
uh, mi smo imali samo 2 gađanja puskom, 1 na temeljnoj, i 1 na specijalistickoj... mislim da je bilo 5 pojedinacno i 15 rafalno ili tako nesto... pistolje nismo ni vidili :D

AR15 fan wrote:Sistem godišnje provjere u MORH-u je jedno gađanje iz dugog i kratkog oružja čini mi se, opet 3 + 5 metaka. Da imamo svoju proizvodnju ne bi uvozili šugavo nekvalitetno streljivo posebice 5.56x45 iz Igmana koje, citiram prijatelja iz dubinskih izviđača Vojno obavještajne bojne
joj kad ovo cujem prođu me trnci... bez uvrede, to mi zvuci toliko izmisljeno, ne kazem da je, samo mi zvuci... jedan moj bivsi prijatelj iz Karlovca se predstavlja kao da je u vojsci bio u DOGS-ima, a ustvari je sluzio 2 klase prije mene, mislim da je bio 31.klasa, na Fiželi i onda razvodnik na Muzilu... a da mu vidiš fb profil, mislio bi čovjek da je bio dragovoljac u Vukovaru :D a to "dubinski snajperisti" i takve fore su bili njegovi izrazi... nevezano za temu, ali morao sam to podjeliti :D

AR15 fan wrote:''nije ni za upotrebu u puškostrojnici koliko je loše i neprecizno''.
ma sve to mi stoji kao klimav zub... u takvo nesto je tesko vjerovati... prvo tko je izvor informacija (dubinski izviđač iz OBAVJEŠTAJNE bojne), koliko OBAVJEŠTAJNA bojna realno puca? Kakvi su strijelci tamo? u kakvom im je stanju oružje? a onda mozemo o streljivu. Iz iskustva, što je osoba više pozicionirana, to su vece sanse da okrivi, streljivo, oruzje, uvjete, itd prije nego posumnja u vlastitu sposobnost. Tako da ja osobno, takve izjave uzimam s rezervom... ovdje sam procitao jedan prigodan vic:

Jesi čuo da je sex odlična stvar?
- Jesi ti probao?
Ne, ali mi je pričao prijatelj koji je to vidio.

AR15 fan wrote:A kod nas je javna nabava definirana samo jednom stavkom, prihvaćanjem isključivo najjeftinije ponude. Nadasve da bi uz vlastitu proizvodnju bilo i više vježbe i više pucanja.
pitanje je bil' domaca proizvodnja bila jeftinija od najjeftinije ponude drugih proizvođaca, a trece, tko kaze da bi nase proizvedeno streljivo bilo ista bolje od onog gore spomenutog? Mislis da bi bilo bolje samo zato sto je nase domace? Samim time ako ne bi bilo jeftinije (ucimo iz drugih primjera cijene uvoza i cijene domace proizvodnje) mislis da bi se vise pucalo? Osobno smatram da kolicina streljiva nije toliko problem koliko je organizacija samog gađanja... jer da je nedovoljna kolicina streljiva problem, ne bi isto ostarilo u skladistima i poslije islo na unistavanje.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 07 May 2020, 00:03

AR15 fan wrote:...Da imamo svoju proizvodnju ne bi uvozili šugavo nekvalitetno streljivo posebice 5.56x45 iz Igmana koje, citiram prijatelja iz dubinskih izviđača Vojno obavještajne bojne ''nije ni za upotrebu u puškostrojnici koliko je loše i neprecizno''...
Na svoje sam oči vidio očajnu kvalitetu Igmanovog streljiva. Lovački naboj, 7x64, čovjek je imao nekoliko. SVE I JEDAN su mu doslovno zakovali pušku. Morao je lupati svom snagom po ručici zatvarača da ju otvori. Kapisla ne da je potpuno popunila rupu u čahuri, nego se djelomično razlila ispod dna čahure. Tlakovi su morali biti barem 50% iznad normalnih.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 May 2020, 00:12

Onty wrote:
AR15 fan wrote:...Da imamo svoju proizvodnju ne bi uvozili šugavo nekvalitetno streljivo posebice 5.56x45 iz Igmana koje, citiram prijatelja iz dubinskih izviđača Vojno obavještajne bojne ''nije ni za upotrebu u puškostrojnici koliko je loše i neprecizno''...
Na svoje sam oči vidio očajnu kvalitetu Igmanovog streljiva. Lovački naboj, 7x64, čovjek je imao nekoliko. SVE I JEDAN su mu doslovno zakovali pušku. Morao je lupati svom snagom po ručici zatvarača da ju otvori. Kapisla ne da je potpuno popunila rupu u čahuri, nego se djelomično razlila ispod dna čahure. Tlakovi su morali biti barem 50% iznad normalnih.
a ostalo streljivo mu je normalno funkcioniralo u istom tom oruzju? od drugih proizvođaca? Pricao mi jedan lik, ne smijem ga imenovati, kako je prodao nekome tormentacijsko streljivo, za 8x57, ne kao podvalu, nego covjek probao, dopalo mu se kako gruva pa veli daj 15 komada.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 May 2020, 22:53

Mike_Torello wrote:
AR15 fan wrote:Ne samo to...pogledaj npr jednu stavku...uveo se 30mm automatski top na Patrije, uvodi se valjda 25mm top na Bradleyima, imamo 30mm automatski(e) top na obalnom ophodnom brodu...količina .50 BMG teških strojnica je znatna još od bivše države... to su sve cijevi za koje streljivo uvozimo... recimo Patrijini topovi imaju programibilno rasprskavajuće streljivo... e to je već odmah od uobičajenog pojma streljiva, tzv pametno streljivo. Opet ću se vratiti na dragovoljno služenje vojnog roka... za 2 mjeseca temeljne obuke vojnik strijelac ispuca 3 + 5 metaka bojeve municije iz puške i 3 + 5 metaka bojeve municije iz pištolja.
uh, mi smo imali samo 2 gađanja puskom, 1 na temeljnoj, i 1 na specijalistickoj... mislim da je bilo 5 pojedinacno i 15 rafalno ili tako nesto... pistolje nismo ni vidili :D

AR15 fan wrote:Sistem godišnje provjere u MORH-u je jedno gađanje iz dugog i kratkog oružja čini mi se, opet 3 + 5 metaka. Da imamo svoju proizvodnju ne bi uvozili šugavo nekvalitetno streljivo posebice 5.56x45 iz Igmana koje, citiram prijatelja iz dubinskih izviđača Vojno obavještajne bojne
joj kad ovo cujem prođu me trnci... bez uvrede, to mi zvuci toliko izmisljeno, ne kazem da je, samo mi zvuci... jedan moj bivsi prijatelj iz Karlovca se predstavlja kao da je u vojsci bio u DOGS-ima, a ustvari je sluzio 2 klase prije mene, mislim da je bio 31.klasa, na Fiželi i onda razvodnik na Muzilu... a da mu vidiš fb profil, mislio bi čovjek da je bio dragovoljac u Vukovaru :D a to "dubinski snajperisti" i takve fore su bili njegovi izrazi... nevezano za temu, ali morao sam to podjeliti :D

AR15 fan wrote:''nije ni za upotrebu u puškostrojnici koliko je loše i neprecizno''.
ma sve to mi stoji kao klimav zub... u takvo nesto je tesko vjerovati... prvo tko je izvor informacija (dubinski izviđač iz OBAVJEŠTAJNE bojne), koliko OBAVJEŠTAJNA bojna realno puca? Kakvi su strijelci tamo? u kakvom im je stanju oružje? a onda mozemo o streljivu. Iz iskustva, što je osoba više pozicionirana, to su vece sanse da okrivi, streljivo, oruzje, uvjete, itd prije nego posumnja u vlastitu sposobnost. Tako da ja osobno, takve izjave uzimam s rezervom... ovdje sam procitao jedan prigodan vic:

Jesi čuo da je sex odlična stvar?
- Jesi ti probao?
Ne, ali mi je pričao prijatelj koji je to vidio.

AR15 fan wrote:A kod nas je javna nabava definirana samo jednom stavkom, prihvaćanjem isključivo najjeftinije ponude. Nadasve da bi uz vlastitu proizvodnju bilo i više vježbe i više pucanja.
pitanje je bil' domaca proizvodnja bila jeftinija od najjeftinije ponude drugih proizvođaca, a trece, tko kaze da bi nase proizvedeno streljivo bilo ista bolje od onog gore spomenutog? Mislis da bi bilo bolje samo zato sto je nase domace? Samim time ako ne bi bilo jeftinije (ucimo iz drugih primjera cijene uvoza i cijene domace proizvodnje) mislis da bi se vise pucalo? Osobno smatram da kolicina streljiva nije toliko problem koliko je organizacija samog gađanja... jer da je nedovoljna kolicina streljiva problem, ne bi isto ostarilo u skladistima i poslije islo na unistavanje.
Izvor je dočasnik, osoba sa 13 godina aktivne službe, nekoliko mirovnih misija iza sebe i svim mogućim obukama koje se trenutno u HV-u mogu proći na rosteru kad je u pitanju padobranstvo, ronjenje, prva pomoć, dubinsko izviđanje i tome slično. Izuzetno ga poštujem, poznajemo se godinama i ako on kaže za nešto da je upitne kvalitete i loše preciznosti, nemam razloga sumnjati u to što kaže.

A što se pucanja tiče, ruku u vatru da je ispucao više nego pojedinačno bilo tko od vas koji komentirate temu...za neke možda i u kombinaciji on sam više...

Ne bi se baš složio da imamo dostatne količine 5.56x45. Streljivo koje se uništava je 7.62x39 kojeg mulci proglašavaju nepersektivnim a Ameri plati da se uništi...a koliko se realno uništi a koliko se preproda dalje, isto je pitanje...solidna količina je prošla u razno razna krizna žarišta
Last edited by AR15 fan on 07 May 2020, 22:57, edited 1 time in total.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 May 2020, 22:53

Mirok wrote:Ar,nisam znao da su montirane vat.stanice 30mm na Patrije?
Koje su na kraju uzeli,od Izraela il Turske?
I jesu montirane na sva predviđena vozila?
Na Patrijama izraelske, a na obalne ophodne brodove turske.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 08 May 2020, 08:27

Mike_Torello wrote:a ostalo streljivo mu je normalno funkcioniralo u istom tom oruzju? od drugih proizvođaca? Pricao mi jedan lik, ne smijem ga imenovati, kako je prodao nekome tormentacijsko streljivo, za 8x57, ne kao podvalu, nego covjek probao, dopalo mu se kako gruva pa veli daj 15 komada.
S&B i Hirtenberger su bili bez problema. Pade mi na pamet da su možda i ti Igmanovi bili za ispitivanje, ali ovi su morali biti znatno jači. Ne vjerujem da itko puni i probne da se kapisla razlije pa se mora doslovno lupati po ručici zatvarača. Ako ništa drugo, Kranjci su pravili solidne karabine.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 08 May 2020, 08:47

Mike_Torello wrote:...pitanje je bil' domaca proizvodnja bila jeftinija od najjeftinije ponude drugih proizvođaca,
Rekao bih nije toliko u pitanju koliko košta, nego ima li ga, naročito kad najviše treba. Vjerujem da svi mi mislimo tako.

Evo, korona ovih dana, nema kvasca. Imali smo firmu, prodali Francuzima. Oni firmu zatvorili, proizvodnju prebacili u Mađarsku i Poljsku, a mi tjednima imali prazne police. Dobili smo ga kad su drugi namirili sebe.

Također za medicinski alkohol, nestalo u čas posla. Jedina firma zatvorena jer ih dotukao jeftin uvoz. I kad je udarila nestašica, nema za nas. Srećom, bio je netko pametan pa sačuvao postrojenje, te je proizvodnja ipak pokrenuta.
a trece, tko kaze da bi nase proizvedeno streljivo bilo ista bolje od onog gore spomenutog? Mislis da bi bilo bolje samo zato sto je nase domace? Samim time ako ne bi bilo jeftinije (ucimo iz drugih primjera cijene uvoza i cijene domace proizvodnje) mislis da bi se vise pucalo? Osobno smatram da kolicina streljiva nije toliko problem koliko je organizacija samog gađanja... jer da je nedovoljna kolicina streljiva problem, ne bi isto ostarilo u skladistima i poslije islo na unistavanje.
Svaki vojno sposoban Švicarac svake godine dobije od države određeni broj puščanih naboja za vježbu, i onda mora na test i imati određeni broj pogodaka. Ako ne uspije iz prve, iduće streljivo za vježbu mora kupiti sam, pa opet dok ne dobije pogotke koji se traže. Iz prve ruke znam da švicarski diplomati, u kojoj god stranoj državi rade, moraju napraviti isto. Švicarska država organizira i osigurava oružje i streljivo i za one u službi u najzabitijoj stranoj državi.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 May 2020, 01:17

AR15 fan wrote:Izvor je dočasnik, osoba sa 13 godina aktivne službe, nekoliko mirovnih misija iza sebe i svim mogućim obukama koje se trenutno u HV-u mogu proći na rosteru kad je u pitanju padobranstvo, ronjenje, prva pomoć, dubinsko izviđanje i tome slično. Izuzetno ga poštujem, poznajemo se godinama i ako on kaže za nešto da je upitne kvalitete i loše preciznosti, nemam razloga sumnjati u to što kaže.
ok, posteno, ja sam skeptican od kad mi je moj narednik u vojsci sa tko zna koliko godina staza rekao da je Thompson kalibra 9x19mm, nikad culi za .45ACP, ostali kolege iz voda me popljuvali sta se ja pravim pametan kad je narednik tu autoritet... tu je zavrsila diskusija :O
AR15 fan wrote:A što se pucanja tiče, ruku u vatru da je ispucao više nego pojedinačno bilo tko od vas koji komentirate temu...za neke možda i u kombinaciji on sam više...
hmmm... skepsa...
AR15 fan wrote:Ne bi se baš složio da imamo dostatne količine 5.56x45. Streljivo koje se uništava je 7.62x39 kojeg mulci proglašavaju nepersektivnim a Ameri plati da se uništi...a koliko se realno uništi a koliko se preproda dalje, isto je pitanje...solidna količina je prošla u razno razna krizna žarišta
cek, pa sta za svaki kalibar trebamo novu tvornicu? Streljacki trening je moguc samo u 5.56x45? ako treniras sa 7.62x39 onda nije dobar trening? sta smo predali/ukinuli/unistili svo sluzbeno oruzje u 7.62x39 i imamo samo 5.56x45? Jedan kalibar nemamo u dostatnim kolicinama, a drugi kojeg imamo, njega unistavamo, nedajboze da bi se njega koristilo za obuku umjest oda ga se rastopi...

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 May 2020, 07:44

Ne znam s čime bi trebala biti naoružana pričuva, ali mantra je 400 AK platformi u službenoj upotrebi za obuku ročne vojske i pričuve. Jedini 7.62x39 koji se nabavlja je manevarski, a sa manevarskim osim simulacije trzaja nema nikakve druge namjene. Amerikancu su nam nudili prodaju 5.56x45 municije koja je glatko odbijena zbog cijene. Opet ta mantra javne nabave, nepisano pravilo, ali glavno pravilo u praksi, najniža ponuda dobiva natječaj. Imamo nešto zaliha 5.56 s kraja osamdesetih koji je valjda XM193 streljivo odnosno 3 i pol grama olovno zrno i dio iz devedesetih tzv green tip M855 4 grama olovno zrno sa čeličnom šipkom za probojnosti... nije pravo pancirno zrno ali se tako ponaša kod udara u meko tkivo, prolazi, ne tumba se. Ta oba zrna su daleko bolja. Osobno sam svjedočio dok su Pauci pucala na Vrapčaku iz VHS-2 sa tim Igmanom...to su pogodci bili više van mete po onoj bijeloj površini što drži metu a koji su i bili u meti ti su imali rasip kao da rafalom rokaš. Ne kažem da su naši vojnici nešto dobri strijelci ali VHS je za svoju bullpup konstrukciju izrazito precizan, ako ne i najprecizniji bullpup u 5.56x45...pa i sa neupucanom, ne može nositi metar lijevo ili desno stalno...vidiš da nosi u pm, ispraviš ciljnik i pucaš dalje...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 09 May 2020, 08:34

Mike_Torello wrote:5.56x45? ako treniras sa 7.62x39 onda nije dobar trening? sta smo predali/ukinuli/unistili svo sluzbeno oruzje u 7.62x39 i imamo samo 5.56x45? Jedan kalibar nemamo u dostatnim kolicinama, a drugi kojeg imamo, njega unistavamo, nedajboze da bi se njega koristilo za obuku umjest oda ga se rastopi...
Mozda grijesim, prenosim sad rekla kazala, dakle cini mi se da postoji neki pravilnik, ili norma, po novome da u distribuciju moze samo streljivo sa certifikatom porijekla.
Znaci, staro ex-JNA 7.62x39 ne moze. U prijevodu - unistenje.
sad, mozda grijesim, ne mogu se sjetiti gdje sam to cuo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 May 2020, 10:12

Hrvatska nije potpisnica CIP-a ali se traži CIP za oružje i streljivo. Uz exYu streljivo ima dosta bugarskog i nešto rumunjskog. Bugarsko je primjerice nabavljano relativno nedavno, unazad 5 godina. Pogledam na sanduk pa okinem sliku šarže i podataka... e sad i u zakonu piše da je dozvoljeno streljivo komercijalno s CIPom i tormentacijsko. Zato bi se ponovno dotaknuo onog albanskog viška kineske proizvodnje koje je otkupljeno u Češku, remontirano i CIPirano pa se prodaje u Uniji. Možda nije jednostavan i jeftin proces, ali cijenom dere recimo Bellot ili PPU za više nego duplo...komad po 24 centa dok je Bellot i PPU od 55 do 70 centi komad. Pa kad uzmemo u obzir da se gura zakon na razini Unije da se sve streljivo s olovnim punjenjem zabrani, eto već računice zašto je stari vojni višak iz Albanije dobra poslovna odluka...čelično zrno, čelična čahura...komadno neka ispadne 2 ili 3 centa po metku za stavit CIP... pa da košta i 30 centi u krajnjoj cijeni za korisnika, opet je duplo i više nego duplo jeftiniji...a koliko STV izveze streljiva, njima su nove kapisle pod mus, uzimaju ih u ogromnim količinama pa svaka dodatna količina nije neko znatno ulaganje odnosno trošak.

Isto tako ne vidim razloga zašto se mi ne bi cijenom mogli pozicionirati između Igmana iz Bosne i PPU-a iz Srbije, a raditi kvalitetnije streljivo. HS Produkt kao ime pod Springfield Armoryem je već poznat na američkom tržištu...nedostatak je streljiva tamo u 7.62x39 jer su uglavnom uvozili viškove koji je manje već a ristrikcije su na Rusku Federaciju, Kinu, Bugarska i Rumunjska sve više zadržavaju streljivo kako i puške za vojne ugovore...Bellot se gura i probija, bere kolač...američki Hornady sa čeličnom čahurom cijenom ne može parirati Bellotu sa mesinganom jer je cijena proizvodnje u Americi previsoka... .300 blackout ima sve više korisnika i pobornika, a cijene streljiva su još uvijek visoke jer se ne radi u puno tvornica... tu bi isto mogli uletiti... 5.56x45 kao i .308win ili .30-06... 9x19mm... ima perspektive i tržišta, ima i volje, ali ne bez podrške države i vanjskog partnera kao što je Elbit ili netko drugi... HS se okrenuo puno lukrativnijem poslu u robotici i oružje/streljivo im prestaje biti primarna grana djelatnosti ali naravno uz državu i vanjskog parntera ne sumnjam da će ući i napraviti tvornicu... možda ne ogromnu kao Bellot...ali za nas i za van da je isplativo i na obostrano zadovoljstvo...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 09 May 2020, 10:23

Onty wrote:..Na svoje sam oči vidio očajnu kvalitetu Igmanovog streljiva. Lovački naboj, 7x64, čovjek je imao nekoliko. SVE I JEDAN su mu doslovno zakovali pušku. Morao je lupati svom snagom po ručici zatvarača da ju otvori. Kapisla ne da je potpuno popunila rupu u čahuri, nego se djelomično razlila ispod dna čahure. Tlakovi su morali biti barem 50% iznad normalnih.
Mozda je problem u losim tolerancijama puske ili vrlo prljavoj cijevi punoj bakra ili drugih necistoca ?
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 09 May 2020, 10:30

lex-lutor wrote: Mozda je problem u losim tolerancijama puske ili vrlo prljavoj cijevi punoj bakra ili drugih necistoca ?
Za igmanom se vuce jako los rep losih performansi, i feebacka korisnika. (zaglavljivanja zatvaca, pucanja kapisli, znakova visokog tlaka. Na civilnom trzistu BiH navodno pojava igman streljiva sto radnici sami pune i pakuju doma u kucnoj radinosti pa prodaju okolo, itd...) Doduse ovo je sve prema onome sta se prica... ne mogu reci da je to vise od cakule.

Ali, ja bih u ovom slucaju, prije isao na pretpostavku loseg streljiva, prije nego puske. A to se lako provjeri, samo se promjeni municija i isporba na meti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 May 2020, 12:27

Ne znam baš da netko samoinicijativno išao kupiti .223 i isprobavati u službenoj pušci...posebice jer vjerovatno samo pojedinci imaju privatno oružje u tom kalibru... a i vojne puške koje idu u misiju se ipak čiste i održavaju bolje...

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 09 May 2020, 14:49

Igman (IK) ima ti isti tip zrna M855 odnosno SS109 I nove je proizvodnje. On što je google izbacio ''XM193 streljivo odnosno 3 i pol grama olovno zrno'' volio bi viditi sliku tog olovno zrno odnosno kutiju takvog streljiva.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 09 May 2020, 15:34

lex-lutor wrote:
Onty wrote:Mozda je problem u losim tolerancijama puske ili vrlo prljavoj cijevi punoj bakra ili drugih necistoca ?
Nije puška problem, kao što rekoh sa S&B i Hirtenberger je sve bilo normalno. Rasipanje je bilo za obje vrste streljiva nekih 2-3 cm, i to s ne baš prikladnog naslona, tako da vjerujem da je potencijal same puške ne više od pola navedenog. Za lov i više nego dosta.

Inače, više mi se sviđa stari kranjac nego zastavine iz istog razdoblja. Jedino zamjeram je onu trapavo napravljena ručica zatvarača, baš onako "kovački" napravljena.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 May 2020, 16:35

istra champion wrote:Igman (IK) ima ti isti tip zrna M855 odnosno SS109 I nove je proizvodnje. On što je google izbacio ''XM193 streljivo odnosno 3 i pol grama olovno zrno'' volio bi viditi sliku tog olovno zrno odnosno kutiju takvog streljiva.
E ono sry frende olovno zrno obloženo bakrenom košuljicom u cjelini osim dna zrna težine 55 grain-a odnosno 3.563940 grama. Zadovoljan?

Novije proizvodnje...a rezultat je nepotpuno izgaranje barutnog punjenja, prljavo je dosta...vanstandardna devijacija u brzini zrna...zrna nisu dobre mase tj isto je prevelika devijacija od zrna do zrna...

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 11 May 2020, 09:45

AR15 fan wrote:Novije proizvodnje...a rezultat je nepotpuno izgaranje barutnog punjenja, prljavo je dosta...vanstandardna devijacija u brzini zrna...zrna nisu dobre mase tj isto je prevelika devijacija od zrna do zrna...
Imaš možda koji dokaz o tim tvrdnjama...tipa rezultate mjerenja brzine odnosno rezultate mjerenja težine zrna :?:
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 11 May 2020, 10:38

Odnosi li se kritika IK municije na vojno ili i na lovačko streljivo?

Post Reply