ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm
Moderator: karabalic
Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35
Vidim da nitko nije pisao u ovoj temi 5 godina
. Zanima me par stvari u vezi kalibra kod zračnica.
1. Sama udarna snaga dijabole na 100 metara. Recimo gledam na YT-u da čovjek razbija pivske boce na 100 metara udaljenosti sa Hatsanom 125 Sniper 5,5 mm, znači cal.22. Pitanje je da li bi mogao razbiti te boce sa kalibrom .177 odnosno 4,5 mm? Ta dijabola ima veću izlaznu brzinu iz cijevi ali pošto je lakša gubi više energije sa većom udaljenišću. Da li bi na 100 metara imala još snage razbiti pivsku flašu? Isto pitanje je za kalibar .30 odnosno 6,35 mm. Mislim da bi taj kalibar bez problema razbio pivsku bocu jer je dijabola teža i veća i ima veću udarnu moć. Ako netko ima iskustva neka napiše...
2. Koliki je pad dijabole na 50 i 100 metara u kalibru 5,5 i 6,35 u odnosu na kalibar 4,5 mm? Znaći ako 4,5 mm ide u centar mete koliko cm niže bi išle dijabole u kalibru 5,5 i 6,35?
1. Sama udarna snaga dijabole na 100 metara. Recimo gledam na YT-u da čovjek razbija pivske boce na 100 metara udaljenosti sa Hatsanom 125 Sniper 5,5 mm, znači cal.22. Pitanje je da li bi mogao razbiti te boce sa kalibrom .177 odnosno 4,5 mm? Ta dijabola ima veću izlaznu brzinu iz cijevi ali pošto je lakša gubi više energije sa većom udaljenišću. Da li bi na 100 metara imala još snage razbiti pivsku flašu? Isto pitanje je za kalibar .30 odnosno 6,35 mm. Mislim da bi taj kalibar bez problema razbio pivsku bocu jer je dijabola teža i veća i ima veću udarnu moć. Ako netko ima iskustva neka napiše...
2. Koliki je pad dijabole na 50 i 100 metara u kalibru 5,5 i 6,35 u odnosu na kalibar 4,5 mm? Znaći ako 4,5 mm ide u centar mete koliko cm niže bi išle dijabole u kalibru 5,5 i 6,35?
Da, znam. Sada tek vidim da sam gore krivo napisao cal .30. Mislio sam na .25 cal odnosno 6,35 mm.berbenn wrote:6.35 ti je cal .25
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Točne podatke za balistiku metaka što si pitao, moralo bi se ustanoviti ciljano sa oružjem kojim se puca.
Što se tiče snage metka mislim da sa 4,5 nećeš razbiti bocu na 100m,ali sa 6,35 svakako hoćeš.
Što se tiče snage metka mislim da sa 4,5 nećeš razbiti bocu na 100m,ali sa 6,35 svakako hoćeš.
Ovako nekako i ja razmišljam.Mirok wrote:Točne podatke za balistiku metaka što si pitao, moralo bi se ustanoviti ciljano sa oružjem kojim se puca.
4.5mm ima veću izlaznu brzinu ali mali BC. Na 100m izgubi jako puno i upitna je stabilnost do 100m. Vjetar jako nosi.
5.5 mm je teži i sporiji ali leti stabilno i daleko.
6.35mm je još stabiliniji, ali će te limitirati snaga (osim ako ne namjeravaš utrošiti par tisuća eura na nešto jako i kvalitetno) i pad će biti velik. Imati ćeš problema sa podizanjem optike.
S obzirom na ponudu dijabola kod nas, najbolji je 5.5mm.
Ako uzimaš nešto jako i kvalitetno razmisli o slugovima. To je za 100m i dalje. Rade ljudi 0.5 MOA grupe na 200m.
Ja osobno koristim zračnicu federušu 5.5mm sa 18.13gr JSB dijabolom na 150m 8-12 cm ili 2-3 MOA grupe.
Ako ti nije problem engleski. Idi na strani GTA forum. Imaš cijelu long range sekciju za zračnice, klub članova sa potvrđenim pogocima, i on line natjecanja (100m).
Potvrđeni rekordi su manje od 0.5 MOA na 200m sa PCP i slugovima.
2.5 MOA federušom na 150m i dijabolom (ja ga držim).
Prošvrljaj sa čime se ostvaruju pogoci, a čime ne. To može pomoći pri kupnji. Ako već ideš na 100m i dalje zračnicom.
Na 100m, ja prbijam ivericu od 1 cm sa 18.13 gr dijabolom.
6.35mm je još stabiliniji, ali će te limitirati snaga (osim ako ne namjeravaš utrošiti par tisuća eura na nešto jako i kvalitetno) i pad će biti velik. Imati ćeš problema sa podizanjem optike.
Ako uzimaš nešto jako i kvalitetno razmisli o slugovima. To je za 100m i dalje. Rade ljudi 0.5 MOA grupe na 200m.
Ja osobno koristim zračnicu federušu 5.5mm sa 18.13gr JSB dijabolom na 150m 8-12 cm ili 2-3 MOA grupe.
Ako ti nije problem engleski. Idi na strani GTA forum. Imaš cijelu long range sekciju za zračnice, klub članova sa potvrđenim pogocima, i on line natjecanja (100m).
Prošvrljaj sa čime se ostvaruju pogoci, a čime ne. To može pomoći pri kupnji. Ako već ideš na 100m i dalje zračnicom.
Najdalji pogodak zračnicom je 1000m
https://youtu.be/ROx2Ufji9dM
Lik je i vlasnik Guiness rekorda sa klasičnom 4.5 mm zračnicom.
Sve se to okuplja na GTA i sl. Sa takvima se natječeš.
Pogledaj tamo što se koristi prije kupovine. Ako zaista misliš na 100m zračnicom.
Pripremi odmah i kvalitetan crono, vagice, pellet sizere i gauge. Literaturu o eksternoj balistici...
Slično vatrenom na 600m i dalje. Zračnicom na 100m i dalje je već entuzijastični pothvat koji zahtjeva pripremu. MV i ES, stabilbost i BC, transonična zona... kao i malo rada na pušci: otklanjanje mana (tvrd obarač, loša kruna cijevi, labavi vijčani spojevi), instalacija i podizanje optike...
Pogledaj tamo što se koristi prije kupovine. Ako zaista misliš na 100m zračnicom.
Pripremi odmah i kvalitetan crono, vagice, pellet sizere i gauge. Literaturu o eksternoj balistici...
Slično vatrenom na 600m i dalje. Zračnicom na 100m i dalje je već entuzijastični pothvat koji zahtjeva pripremu. MV i ES, stabilbost i BC, transonična zona... kao i malo rada na pušci: otklanjanje mana (tvrd obarač, loša kruna cijevi, labavi vijčani spojevi), instalacija i podizanje optike...
Hvala na odgovoru, lijepo si dosta toga objasnio.IB43 wrote:4.5mm ima veću izlaznu brzinu ali mali BC. Na 100m izgubi jako puno i upitna je stabilnost do 100m. Vjetar jako nosi.
Što se tiče tih svih pojmova nisam dugo u svemu ovome pa su me neke stvari malo bunile ali sada polako hvatam konce
Što se tiče same puške prvo sam gledao 5,5 mm odnosno cal .22 vortex, ne federušu. Po karakteristikama ne recimo 100 metara mi je ona bila dobra.
Mene ne zanima natjecateljsko gađanje odnosno gađanje u metu i grupiranje pogodaka. Nije mi toliko bitno koliko cm će mi imati grupa na 100 metara. Bitno mi je da mogu pogoditi recimo limenku piva i da je diabola probuši a ne samo da je sruši
Nakon te vortex zračnice 5,5 mm počeo sam gledati PCP zračnice. Tu mi je za oko zapeo cal .25 odnosno 6,35 mm. Pročitao sam preko 200 rewieva od ljudi koji je imaju i vidim da na 100 metara sa njom neki spominju grupu od 2 inča odnosno 5 cm. Neki spominju čak i grupu od 1 dolara
To su dvije sasvim različita puške. Osim različitog kalibra vortex 5,5 mm ima prelamajuću cijev a PCP 6,35 mm fiksnu cijev koja je uz to i duža .
E sada ono što me zanima je ta snaga dijabole na daljini od 100 metara. Recimo 5,5 mm vortex sa 40 J energije vs PCP 6,35 mm sa 60 J energije. Izlazna brzina 5,5 mm je 305 m/s a od 6,35 mm je 295 m/s.
5,5 mm ima veću izlaznu brzinu ali PCP ima 20 J veću energiju. Uzmimo da imamo limenku pive, bocu pive i pvc bou od coca cole I racimo iverica od 1 cm
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Prijatelju,6,35 je svakako jača i ako trebaš snagu i još rezervu snage uzmi nju.
Sve ostalo što pitaš je stvar mogućnosti, želje i tvojih potreba te nadasve cijene koju si spreman platiti.
Sve ostalo što pitaš je stvar mogućnosti, želje i tvojih potreba te nadasve cijene koju si spreman platiti.
Hvala ne linku i informacijama. Pogledat ću malo i na GTA. Meni bi to bila čista rekreacija ali moram si zadati i neki cilj koji želim ostvariti. A to su pogodci na 100 i više metara. Što je cilj teže ostvariti to ću se morati više potruditi i biti će mi veći izazov to postići.IB43 wrote:Najdalji pogodak zračnicom je 1000m
Nemam još iskustva ali mi po nekoj logici izgleda da bi 6,35 trebao biti jači što se tiće samog udarca u metu. Pričam o ove dvije puške čije karakteristike sam naveo. Po spec. proizvođaća vortex 5,5 mm ima 10 m/s veću izlanu brzinu a PCP 20 J veću energiju.Mirok wrote:Prijatelju,6,35 je svakako jača i ako trebaš snagu i još rezervu snage uzmi nju.
Vidim da kolega IB43 ima dosta iskustva u vezi toga pa bi volio još malo čuti i njegovo mišljenje.
Ako misliš bušiti limenke na 100m dijabolom, trebati ćeš je dovesti stabilno do limenke.
Znači, brzinu ćeš morati ograničiti do 0.8 mach. To je oko 280 m/s na standardnim uvjetima, ne brže od toga. Jer ćeš ući u transoničnu zonu i dijabola bi se mogla destabilizirati već na 50m uletiti u spiralu i nikada niti doletiti do 100m.
280 m/s za 6.35mm JSB King je 65J. Znači, treba ti barem 70J PCP zračnica.
Pad pri toj brzini na 100m je oko 20 MOA ili 6 MIL. To ti je pri dnu končanice. Morati ćeš podignuti optiku, tako da možeš normalno koristiti zoom i paralks.
Provjeri što su ti ljudi radili na puškama i sa dijabolama da su dobili 1 USD na 100m. To nije out of the box set up i dijabole iz limenke.
Pogledaj koliki je twist cijevi i jeli dovoljan za ispucavati slugove stabilno, to će limenke bacati u zrak, a ne samo bušiti i u pravilu je na 100m preciznije i stabilnije, uz cijenu većeg pada.
Da bi jasno vidio rupe i pogodke dijabole na 100m, trebati će ti barem 15x zoom. Drugačije ćeš skoro iza svakoga promašaja šetati da vidiš gdje si uopće pogodio. Osim ako gađaš A2 bijeli papir.
Trebati će ti i nekakva boca, trošiti ćeš puno zraka, ili ćeš pumpati.
ES od 10 m/s će raditi raspršivanje od 5 cm na 100m. To ti je
taman za promašiti limenku. Trebati će naći dobar LOT dijabola ili ih sortirati. Paziti na tlak zraka.
Eto par smjernica, da ne kupiš nešto što ne radi na 100m.
Znači, brzinu ćeš morati ograničiti do 0.8 mach. To je oko 280 m/s na standardnim uvjetima, ne brže od toga. Jer ćeš ući u transoničnu zonu i dijabola bi se mogla destabilizirati već na 50m uletiti u spiralu i nikada niti doletiti do 100m.
Pad pri toj brzini na 100m je oko 20 MOA ili 6 MIL. To ti je pri dnu končanice. Morati ćeš podignuti optiku, tako da možeš normalno koristiti zoom i paralks.
Provjeri što su ti ljudi radili na puškama i sa dijabolama da su dobili 1 USD na 100m. To nije out of the box set up i dijabole iz limenke.
Pogledaj koliki je twist cijevi i jeli dovoljan za ispucavati slugove stabilno, to će limenke bacati u zrak, a ne samo bušiti i u pravilu je na 100m preciznije i stabilnije, uz cijenu većeg pada.
Da bi jasno vidio rupe i pogodke dijabole na 100m, trebati će ti barem 15x zoom. Drugačije ćeš skoro iza svakoga promašaja šetati da vidiš gdje si uopće pogodio. Osim ako gađaš A2 bijeli papir.
taman za promašiti limenku. Trebati će naći dobar LOT dijabola ili ih sortirati. Paziti na tlak zraka.
Ako ćeš isprobavati slugove.
Ovdje ti je alat za izračun stabilnosti i twista za subsonična zrna.
Ovo je za MK, ali radi uredno i za zračnice. Tako da ne kupuješ gomilu olova koje nikada nećeš ispucati. BTW ovo je jedini alat te prirode za koji znam.
http://www.geoffrey-kolbe.com/drag.htm
Pazi se svakavih zahvata na pušci, treba poštovati zakone i misliti na sigurnost. Na PCP ljudi svašta rade i svašta ćeš pročitati i vidjeti. Mi živimo u Hrvatskoj i stalo nam je do sigurnosti. Dobar dio "stručnjaka" sa interneta i YT kanala zapravo nema blage veze što radi, kopiraju što su načuli negdje i još krivo prenesu, pripazi se takvih. Osobito prisutno na YT kanalima, forumi se još koliko toliko moderiraju.
Ovo je za MK, ali radi uredno i za zračnice. Tako da ne kupuješ gomilu olova koje nikada nećeš ispucati. BTW ovo je jedini alat te prirode za koji znam.
Pazi se svakavih zahvata na pušci, treba poštovati zakone i misliti na sigurnost. Na PCP ljudi svašta rade i svašta ćeš pročitati i vidjeti. Mi živimo u Hrvatskoj i stalo nam je do sigurnosti. Dobar dio "stručnjaka" sa interneta i YT kanala zapravo nema blage veze što radi, kopiraju što su načuli negdje i još krivo prenesu, pripazi se takvih. Osobito prisutno na YT kanalima, forumi se još koliko toliko moderiraju.
Prijatelju, gušt mi je čitati tvoje postove... nakon ovoga što sam pročitao već su mi neke stvari jasnije. Ali imam još par pitanja i nadam se ta ti neće biti teško odgovoriti. Vezano uz pojmove koje si napisao. Što znači twist cijevi, slugovi, ES, LOT dijabola.IB43 wrote:Ako misliš bušiti limenke na 100m dijabolom, trebati ćeš je dovesti stabilno do limenke.
Čitao sam o tome da dijabola iznad neke brzine gubi stabilnost i da onda postaje neprecizna. To mi je jasno.
Npr. ova vortex cal .22 na testu brzine ima 924 fps prosjek što je 281 m/s, sa 14,3 gr. dijabolom. To mi se čini ok.
PCP cal .25 ima na testu brzinu prosjeka dijabole od 886 fps sa 25,39 gr. što je 270 m/s.
Pad od 20 MOA na 100 metara je 58,2 cm. Jesam to dobro izračunao?
Recimo ova PCP u verziji cal .22 ima po spec. 51 J energije i 325 m/s izlaznu brzinu. Kako bi se ona ponašala na 100 metara što se tiče preciznosti dijabole i snage udara u metu?
Za optiku mi je jasno da bi trebao uzeti nešto bolje, ne one jeftine. Gledao sam povečanja 4-12x40 i 6-24x50. Znači onda je bolje uzeti ove sa povećanjem do 24x? I nosač optike bi trebao biti viši zbog mogučnosti boljeg podešavanja na večim daljinama?
Ako bi uzeo PCP onda bi uzeo i bocu za punjenje i jedan rezervni spremnik komprimiranog zraka za pušku. Mislim da bi to trebalo biti dovoljno za ugodno gađanje i da ne trebam pumpati sa pumpom svaki čas
I još nešto. Nisam baš razumio ovaj dio kada si rekao da će limenke bacati u zrak a ne samo bušiti.
Thanks za ovaj link. U međuvremenu sam i ja napisao post i onda vidio ovaj tvoj postIB43 wrote:Ako ćeš isprobavati slugove.
Kada sam spomenuo transoničnu zonu. Za supersonično zrno je isto, ali u suprotnu stranu. U pravilu, ne manje od 1.2 mach do mete.
Najbolje je napraviti custom drag za zrno na temelju stvarnih rezultata sa streljane, ja koristim obje metode, mjerenjem POI i brzine doppler radarom. Pa napraviti dijagram, na njemu se vidi kada drag kreće u naglu promijenu.
Za sebe znam:
Zračnica:
JSB 5.5 mm 18.13gr mogu ići do 0.85 mach za 1:24" twist cijevi bez straha od transoničnog leta.
Vatreno:
Lapua Scenar-L .308 win 155gr stabilno do 1.1 mach za 1:11" twist cijevi i MV 840 m/s. Sg je još uvijek pozitivan, Sd je oko 3.
To je 800-900m ovisno o temperaturi, tlaku...
Najbolje je napraviti custom drag za zrno na temelju stvarnih rezultata sa streljane, ja koristim obje metode, mjerenjem POI i brzine doppler radarom. Pa napraviti dijagram, na njemu se vidi kada drag kreće u naglu promijenu.
Za sebe znam:
Zračnica:
JSB 5.5 mm 18.13gr mogu ići do 0.85 mach za 1:24" twist cijevi bez straha od transoničnog leta.
Vatreno:
Lapua Scenar-L .308 win 155gr stabilno do 1.1 mach za 1:11" twist cijevi i MV 840 m/s. Sg je još uvijek pozitivan, Sd je oko 3.
Ovdje mi je dosta novih pojmova, morat ću to sve pohvatatiIB43 wrote:Kada sam spomenuo transoničnu zonu. Za supersonično zrno je isto, ali u suprotnu stranu. U pravilu, ne manje od 1.2 mach do mete.
Za sebe znam:
Zračnica:
Vatreno:
Dijabola = metak za zračnicu kao šeširić
Slug = metak za zračnucu poput pravog metka.
LOT ukratko serija. Znači da je sve sa istog stroja u jednom mahu. Znači sve će biti iste.
Nisu svi strojevi u najboljem stanju pa postoje i loši LOTovi u opticaju. Kupiš jednu limenku i ako je LOT dobar i precizan, kupiš ih odmah gomilu. LOT broj ti piše na limenci.
Twist cijevi = koliko se zrno puta okrene dok prođe kroz cijev. 1:8 = 1 okretaj na 8 inča dužine. Ovo ti odredi rotaciju i stabilnost. Pogledaj Millerovu računicu za stabilnost.
ES = extreme spread. Nikada se zrno ne ispuca na istoj brzini. To je razlika između minimalne i maksimalne brzine.
Drag = otpor. Znači otpor kretanja kroz zrak.
Slug = metak za zračnucu poput pravog metka.
LOT ukratko serija. Znači da je sve sa istog stroja u jednom mahu. Znači sve će biti iste.
Nisu svi strojevi u najboljem stanju pa postoje i loši LOTovi u opticaju. Kupiš jednu limenku i ako je LOT dobar i precizan, kupiš ih odmah gomilu. LOT broj ti piše na limenci.
Twist cijevi = koliko se zrno puta okrene dok prođe kroz cijev. 1:8 = 1 okretaj na 8 inča dužine. Ovo ti odredi rotaciju i stabilnost. Pogledaj Millerovu računicu za stabilnost.
ES = extreme spread. Nikada se zrno ne ispuca na istoj brzini. To je razlika između minimalne i maksimalne brzine.
Drag = otpor. Znači otpor kretanja kroz zrak.
51J PCP 6.35mm JSB King dijabola.
Brzina oko 240 m/s u prosijeku, udar u metu na 100m oko 24J. To je prilično jak udar za zračnicu.
Moja udara sa 18J, nije ni to malo.
Brzina oko 240 m/s u prosijeku, udar u metu na 100m oko 24J. To je prilično jak udar za zračnicu.
Moja udara sa 18J, nije ni to malo.