ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35

Post by jungleboy » 12 May 2020, 20:10

IB43 wrote:Dijabola = metak za zračnicu kao šeširić
Slug = metak za zračnucu poput pravog metka.

LOT ukratko serija. Znači da je sve sa istog stroja u jednom mahu. Znači sve će biti iste.
Nisu svi strojevi u najboljem stanju pa postoje i loši LOTovi u opticaju. Kupiš jednu limenku i ako je LOT dobar i precizan, kupiš ih odmah gomilu. LOT broj ti piše na limenci.

Twist cijevi = koliko se zrno puta okrene dok prođe kroz cijev. 1:8 = 1 okretaj na 8 inča dužine. Ovo ti odredi rotaciju i stabilnost. Pogledaj Millerovu računicu za stabilnost.

ES = extreme spread. Nikada se zrno ne ispuca na istoj brzini. To je razlika između minimalne i maksimalne brzine.

Drag = otpor. Znači otpor kretanja kroz zrak.
Aha, thanks. Sada su mi jasni ti pojmovi. Slug sam vidio ali nisam znao da se tako zove :D .
Jasan mi je i LOT. Kada nakon isprobavanja nađem LOT sa kojim najbolje gađam uzmem te limenke :D
Što se Twista tiče i mislio sam pitati da li se i koliko dijabola okreče u cijevi dok izlazi van. To mi je jasnp iz vatrenog oružja iz kojeg sam pucao. Ako zrno ima veći broj okretaja u cijevi trebalo bi imati veću stabilnost tijekom leta...
ES, i to mi je jasno. Vidio sam na testovima brzine da nemaju sve dijabole istu brzinu i da ona varira. Razlika između minimalne i maksimalne brzina bi trebala biti što manja...
Drag = otpor. Kako se radi custom drag?

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 12 May 2020, 20:13

IB43 wrote:51J PCP 6.35mm JSB King dijabola.

Brzina oko 240 m/s u prosijeku, udar u metu na 100m oko 24J. To je prilično jak udar za zračnicu.

Moja udara sa 18J, nije ni to malo.
E super, ovo je konkretan odgovor kakav sam čekao :A25: . Samo ova PCP sa 51 J je 5,5 mm. A 6,35 mm ima 57 J. Ne znam na koju si mislio...

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 12 May 2020, 20:29

Custom drag ne postoji jednostavni način.

Za dijabole je postojao Chairgun za PC, možda ga ima još negdje za skinuti.

On ti napravi drag na temelju BC, dalje ga sam modificiraš ovisno o rezultatima sa streljane. Nije previše komplicirano.

Sa vatrenim je problem. Trebalo bi imati streljanu do 2000m.

Ja koristim dragove sa Applied Ballistics. Oni ih zaista mjere do 2000m koristeći različite puške, brzine i twistove cijevi. Ali ti ga ne daju prikazati u obliku dijagrama.

Onda ja kopiram podatke u Strelok Pro, ispravim ih rezultatima sa streljane i sam nacrtam dijagram.

Da budem iskren, do 300m ove dragove od Applied Ballistics uopće nije trebalo modificirati, na kraju sam poništio sve modifikacije, točni su. Sve mi se poklopilo. Mjerenja doppler radarom i POI.

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 12 May 2020, 21:11

IB43 wrote:Custom drag ne postoji jednostavni način.

Za dijabole je postojao Chairgun za PC, možda ga ima još negdje za skinuti.

On ti napravi drag na temelju BC, dalje ga sam modificiraš ovisno o rezultatima sa streljane. Nije previše komplicirano.

Sa vatrenim je problem. Trebalo bi imati streljanu do 2000m.

Ja koristim dragove sa Applied Ballistics. Oni ih zaista mjere do 2000m koristeći različite puške, brzine i twistove cijevi. Ali ti ga ne daju prikazati u obliku dijagrama.

Onda ja kopiram podatke u Strelok Pro, ispravim ih rezultatima sa streljane i sam nacrtam dijagram.

Da budem iskren, do 300m ove dragove od Applied Ballistics uopće nije trebalo modificirati, na kraju sam poništio sve modifikacije, točni su. Sve mi se poklopilo. Mjerenja doppler radarom i POI.
Ok, sada mi je jasnije to sa dragom :D . Meni je na početku samo bitno da nađem dijabolu ili slug sa kojim ću biti zadovoljan... a onda možda jednog dana dođem i do drugova :lol: .

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 May 2020, 21:28

Ako ćeš ići na dalje od 100m zračnicom sve će ti to trebati. Ne možeš vidjeti promašaj, tako da pogodak treba precizno proračunati, a i onda bude problema.

Bitna stvar za stabilnost.

Dijabola se sama stabilizira i voli spori twist. Brzi twist je zapravo prije destabilizira, glatka cijev tkđ. nije idealna.
Zato npr FX ima kombinaciju glatke cijevi i jako sporog twista.
Kod mene je twist 1:24" što je jako sporo.
Za slugove treba brži twist.

Za vatreno prevladava stav što brže to bolje. Ja se ne slažem sa tim. Spin drift raste, dinamička stabilnost pada, attack angle je veći i neminovno povećava: drag, wind drift, magnus effect i aerodynamic jump.
Sve treba biti optimalno, u ničemu ne pretjerivati.
Što brže to bolje drži vodu jedino za prolazak kroz transoničnu zonu. A to je 1000m i dalje, nema kod nas tolikih streljana.

Evo ti par mojih podataka od zračnice, izmjerenih na 150m

Spin drift 7cm lijevo, obrnuto je od metka
Aerodynamic jump: 20cm dolje na 15 km/h u 3 sata, obrnuto od metka.
Wind drift je pola metra na 10 km/h u 3 sata.
Raspršivenje pri ES 10 m/s je više od pola metra.

Znači treba se staviti za smanjiti ES i dovesti POI u zonu gdje se vidi promašaj.
Puno računanja i truda: sortiranje, traženje optimalnog kalibra i resizing dijabola. Ledding cijevi do željene brzine... podešavanje i podizanje optike

Nije bez razloga da sam jedan od rijetkih koji je potegao federušom grupirano i precizno na 150m, treba volje i truda.

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 12 May 2020, 22:49

IB43 wrote:Ako ćeš ići na dalje od 100m zračnicom sve će ti to trebati. Ne možeš vidjeti promašaj, tako da pogodak treba precizno proračunati, a i onda bude problema.

Bitna stvar za stabilnost.

Dijabola se sama stabilizira i voli spori twist. Brzi twist je zapravo prije destabilizira, glatka cijev tkđ. nije idealna.
Zato npr FX ima kombinaciju glatke cijevi i jako sporog twista.
Kod mene je twist 1:24" što je jako sporo.
Za slugove treba brži twist.

Za vatreno prevladava stav što brže to bolje. Ja se ne slažem sa tim. Spin drift raste, dinamička stabilnost pada, attack angle je veći i neminovno povećava: drag, wind drift, magnus effect i aerodynamic jump.
Sve treba biti optimalno, u ničemu ne pretjerivati.
Što brže to bolje drži vodu jedino za prolazak kroz transoničnu zonu. A to je 1000m i dalje, nema kod nas tolikih streljana.

Evo ti par mojih podataka od zračnice, izmjerenih na 150m

Spin drift 7cm lijevo, obrnuto je od metka
Aerodynamic jump: 20cm dolje na 15 km/h u 3 sata, obrnuto od metka.
Wind drift je pola metra na 10 km/h u 3 sata.
Raspršivenje pri ES 10 m/s je više od pola metra.

Znači treba se staviti za smanjiti ES i dovesti POI u zonu gdje se vidi promašaj.
Puno računanja i truda: sortiranje, traženje optimalnog kalibra i resizing dijabola. Ledding cijevi do željene brzine... podešavanje i podizanje optike

Nije bez razloga da sam jedan od rijetkih koji je potegao federušom grupirano i precizno na 150m, treba volje i truda.
Vidim da to nije samo tako ako želiš precizno potegnuti na 150 metara. Uložio si ti dosta truda oko toga :A25: .
Ja bi bio zadovoljan da mogu pogađati limenke piva na 100 metara... a poslje kada to svladam vidjeti ću šta i kako dalje.
Što se tiče tih twistova uopće nisam ni gledao koje specifikacije imaju ove dvije puške. Ti podatci bi trebali valjda pisati u specifikaciji? Znači ako neka puška ima brži tvist slugovi će letjeti stabilnije i preciznije od dijabola...

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 May 2020, 23:20

Ne brini se za 100m. Pad od 20 MOA nije strašan. Ja sam pogodio 100m dijabolama iz limenke bez ikakvih dodatnih komplikacija, jeftinom Gamo optikom, bez podizanja. Nije bila mala grupa, ali metu za zračno 10m sam konstantno pogađao.

Problem je 150m i 200m. Sa 6.35, 150m će i ići. Meni je na 200m problem ES. Pad mi je toliki da i na 1 m/s rasipa.

Točno, za slugove ide brži twist. Ekipa iz USA radi toga pravi custom cijevi.

Malo ti koji proizvođač zračnica piše twist, potraži po forumima.

Sam ga mjeriš četkom za čišćenje, ubaciš u cijev i gledaš koliko se puta šipka okrenula i to podijeliš za dužinom cijevi u inčima.

Nije poanta uzeti golf lopticu i pogoditi je jednom na 200m iz nekiko stotina pokušaja. To može svatko tko ima volje ciljati više stotina puta.
Cilj je dovesti setup tako da je upotrebljiv 10-200m. Znači, staviš metu na bilo koju udaljenost, po bilo kojem vjetru i pogodiš je odmah iz prve, i nastaviš pogađati precizno više puta. Za federušu je 2 MOA dobar rezultat, nije f-class bench rest puška u pitanju. Golf lopticu na 150m bi pogodio iz 3-5 hitaca.

Moj je setup trenutno upotrebljiv 10-150m. Neću ići na 200m, radije se fokusiram na reloading i vatreno, a to je tek zanimljiva aktivnost, zaista zanimljiva.

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 12 May 2020, 23:58

IB43 wrote:Ne brini se za 100m. Pad od 20 MOA nije strašan. Ja sam pogodio 100m dijabolama iz limenke bez ikakvih dodatnih komplikacija, jeftinom Gamo optikom, bez podizanja. Nije bila mala grupa, ali metu za zračno 10m sam konstantno pogađao.

Problem je 150m i 200m. Sa 6.35, 150m će i ići. Meni je na 200m problem ES. Pad mi je toliki da i na 1 m/s rasipa.

Točno, za slugove ide brži twist. Ekipa iz USA radi toga pravi custom cijevi.

Malo ti koji proizvođač zračnica piše twist, potraži po forumima.

Sam ga mjeriš četkom za čišćenje, ubaciš u cijev i gledaš koliko se puta šipka okrenula i to podijeliš za dužinom cijevi u inčima.

Nije poanta uzeti golf lopticu i pogoditi je jednom na 200m iz nekiko stotina pokušaja. To može svatko tko ima volje ciljati više stotina puta.
Cilj je dovesti setup tako da je upotrebljiv 10-200m. Znači, staviš metu na bilo koju udaljenost, po bilo kojem vjetru i pogodiš je odmah iz prve, i nastaviš pogađati precizno više puta. Za federušu je 2 MOA dobar rezultat, nije f-class bench rest puška u pitanju. Golf lopticu na 150m bi pogodio iz 3-5 hitaca.

Moj je setup trenutno upotrebljiv 10-150m. Neću ići na 200m, radije se fokusiram na reloading i vatreno, a to je tek zanimljiva aktivnost, zaista zanimljiva.
Kada si spomenuo pad od 20 MOA na 100 m i kada sam izračunao da je to 58 cm na prvu mi se to činilo puno. Ali sada kad razmislim i nije toliko puno. Kažeš da bi se moglo pogđati i sa 6,35 mm na 150 metara. A 200 metara? Da li bi za tu daljinu bilo bolje 5,5 mm? Pitam čisto iz znatiželje jer o toj daljini nisam ni razmišljao. U glavi mi je bilo 100 metara. Možda 120 :D . Koliki bi uopće bio neki efektivni domet za PCP 6,35 mm 57 J da se može pogađati meta za zračnicu?
Na koji način si ciljao Gamo optikom na 100 m bez podizanja? Šta to konkretno znači?
Jasno mi je kad kažeš da je cilj dovesti setup na tu razinu da možeš pogađati mete na daljinama od 10 - 200 metara. To mi zapravo i je cilj. Da recimo mogu pogoditi metu npr. na 30 m, 60 m i 120 m bez da promašujem i pogađam iz trečeg pokušaja :D .
A ovo za twist ću baš pogledati da li imaju kakvi podatci po forumima...

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 May 2020, 00:45

Gamo optika. Smanjio na 3x zoom i POA mi je bio malo ispod kraja zadebljana 30/30 končanice. Stavio metu u hvatač dijabola, ispred drva, tako da čujem pogodak i ne moram šetati.

Za savladavanje padova je bolja neka mil-dot končanica. Ne 30/30.

Sa ovim zamišljenim setupom 57J PCP i JSB King 6.35 dijabolom. Pad ti prati dosto dobro moj, samo uz veću udarnu snagu.

Na 150m ćeš imati pad od 50 MOA, na 200m 90 MOA. 90 MOA je već minobacač. Dijabola je teža i ima veći BC, možeš probati. Meni jako rasipa.

Sve ti ovisi o ES i harmonicima cijevi. Pošto imaš PCP harmonici ne bi trebali biti problem. ES smanji što više možeš. Na 200m, 10 m/s ti rasipa teoretski 50 cm po vertikali, u praksi će to biti više a tkđ. i po horizontali, meni toliko zna rasipati na 150m. Federuša pri promijeni brzine promijeni i kut izlaska dijabole pa onda stvarno rasipa jako. Zato držim ES na 2 m/s. Tako da kut izlaska ostaje isti, onda je malo rasipanje kao na PCP. I na vatrenom sam napravio isto 3 m/s. Grupa od 0.38 MOA na 300m.

Što se tiče dijabola, najbitniji je head size. Ako i ne radi dobro iz limenke nakon što je provučeš kroz sizer na head size koji je radio dobro, radi OK onda i ta dijabola.

Meni je 5.54mm stabilan ali ima malo veće grupe. 5.52mm ima jako uske grupe ali se destabilizira na 50m.

Nemoj se zamarati početnim grupama na 25m. To ti na 50 MOA padu ne znači ništa. Bitan je wind drift, ES i stabilnost.
Isto vrijedi i za vatreno. Bolje grupa od 1 MOA na 100m ali stabilno uz mali wind drift do 1000m. Nego 0.2 MOA na 100m i nestabilno već na 500m, a vjetar nosi posvuda.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 13 May 2020, 11:09

Jungle,gledaj,pošto nemaš puno iskustva,gađanje zračnicama na ovim daljinama koje navodite jest velik izazov.
Ovaj veliki broj informacija te može zagušiti u ovoj fazi edukacije i ako to želiš slijediti mislim da trebaš ići postupno.
Uopće ne sumnjam da ćeš doći do željenoga cilja,što ti i ja želim!

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 13 May 2020, 13:01

IB43 wrote:Gamo optika. Smanjio na 3x zoom i POA mi je bio malo ispod kraja zadebljana 30/30 končanice. Stavio metu u hvatač dijabola, ispred drva, tako da čujem pogodak i ne moram šetati.

Za savladavanje padova je bolja neka mil-dot končanica. Ne 30/30.

Sa ovim zamišljenim setupom 57J PCP i JSB King 6.35 dijabolom. Pad ti prati dosto dobro moj, samo uz veću udarnu snagu.

Na 150m ćeš imati pad od 50 MOA, na 200m 90 MOA. 90 MOA je već minobacač. Dijabola je teža i ima veći BC, možeš probati. Meni jako rasipa.

Sve ti ovisi o ES i harmonicima cijevi. Pošto imaš PCP harmonici ne bi trebali biti problem. ES smanji što više možeš. Na 200m, 10 m/s ti rasipa teoretski 50 cm po vertikali, u praksi će to biti više a tkđ. i po horizontali, meni toliko zna rasipati na 150m. Federuša pri promijeni brzine promijeni i kut izlaska dijabole pa onda stvarno rasipa jako. Zato držim ES na 2 m/s. Tako da kut izlaska ostaje isti, onda je malo rasipanje kao na PCP. I na vatrenom sam napravio isto 3 m/s. Grupa od 0.38 MOA na 300m.

Što se tiče dijabola, najbitniji je head size. Ako i ne radi dobro iz limenke nakon što je provučeš kroz sizer na head size koji je radio dobro, radi OK onda i ta dijabola.

Meni je 5.54mm stabilan ali ima malo veće grupe. 5.52mm ima jako uske grupe ali se destabilizira na 50m.

Nemoj se zamarati početnim grupama na 25m. To ti na 50 MOA padu ne znači ništa. Bitan je wind drift, ES i stabilnost.
Isto vrijedi i za vatreno. Bolje grupa od 1 MOA na 100m ali stabilno uz mali wind drift do 1000m. Nego 0.2 MOA na 100m i nestabilno već na 500m, a vjetar nosi posvuda.
Što se optike tiče mislim uzeti sa mil-dot končanicom. Izbor sam suzio na dvije. Jedna je 4-16 x 44, 30 mm tuba a druga 6-24x 56, 30 mm tuba. Ova prva sa 16x uvečanjem bi trebala biti dovoljna za 100-150 metara? Ima ista takva ali je objektiv 56 mm. To znači da bi vidno polje recimo na 100 metara bilo veće?
Sa ovim setup-om 57J i 6,35 bi se onda na 150 metara moglo pogađati. Ali 200 metara mi zbog 90 MOA pada izgleda previše. Koliki bi pri tome bio nagib puške prema gore? :D Jednog dana ,ako svladam daljine 100 - 150 metara, možda uzmem neku jaču PCP ali sada se trebam koncentrirati na ovo što sam zamislio.
Šta je to BC?
Ovo za ES mi je jasno, što manje to bolje-
Ovo provlačenje kroz sizer sam vidio. To je kao neko fino ugađanje dijabola :D . Baš sam gledao video sa HM Pellet Sizerom.
Nisam se ni mislio zamarati grupiranjem na 25 metara :D . A vind drift baš sada gledam na YT-bu :D

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 13 May 2020, 13:14

Mirok wrote:Jungle,gledaj,pošto nemaš puno iskustva,gađanje zračnicama na ovim daljinama koje navodite jest velik izazov.
Ovaj veliki broj informacija te može zagušiti u ovoj fazi edukacije i ako to želiš slijediti mislim da trebaš ići postupno.
Uopće ne sumnjam da ćeš doći do željenoga cilja,što ti i ja želim!
Tako je. Nemam puno iskustva sa zračnicama. Ko klinac sam pucao iz zračnice na daljine od 20- 30 metara. To je bila neka stara zračnica, mislim Crvena zastava ili možda neka Slavija, ne sjećam se više :D . Te zračnice nemaju puno veze sa ovom koju želim nabaviti. Više iskustva ima sa vatrenim ali nisam nikada posebno proučavao tu tematiku.
Što se ovoga tiiče puno mi je tu novih informacija i trebam polako ići. Postavio sam si neki cilj da mi bude izazovan jer mi je onda veći gušt kada ga ostvarim.
Ja sam dosta studiozan kada nešto želim. Prije nego šta krenem u to želim dobro proučiti materiju u teoriji a tek onda krenuti na praksu. Tako će mi biti lakše i bolje ću napredovati :D .
Sada već nekih mjesec dana sve to proučavam i osjećam se kao da sam opet na faksu :D .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 May 2020, 13:15

Iz iskustva bih ti preporučio da uzmeš u ruku svaku optiku,razgledaš dobro i pogledaš kroz njih!
Svaku provjeri od najmanjeg do najvećeg povećanja i gledaj je li slika oštra.
Ako imaš koga iskusnog,povedi ga sa sobom da ti pomogne u procjeni.

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 13 May 2020, 13:27

Mirok wrote:Iz iskustva bih ti preporučio da uzmeš u ruku svaku optiku,razgledaš dobro i pogledaš kroz njih!
Svaku provjeri od najmanjeg do najvećeg povećanja i gledaj je li slika oštra.
Ako imaš koga iskusnog,povedi ga sa sobom da ti pomogne u procjeni.
Jasno, najbolje je uvijek uzeti to što kupuješ prije kupnje u ruke i osjetiti na dodir kakva je stvar. Recimo kad kupujem novi mobitel i bez obzira što ima super specifikacije volim ga uzeti u ruke prije kupnje i malo se igrati s njim da vidim kako mi leži u ruci, da li mi paše :D
I za optiku bi to bilo najbolje. Samo ne znam da li ove optike koje gledam ima kod nas jer je nisam našao... gledam recenzije na internetu i ok je optika.
Proučit ću je još dobro pa ako se odlučim na nju i ako je ne nađem kod nas biti će online kupnja :D .

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 May 2020, 13:56

Samo naprijed jungleboy.

Možeš za početak kupiti nešto ultrajeftino i na tome naučiti što ti treba, onda gledaj skuplje.

Svakako nemoj preskočiti ovaj dio sa zračnicom. Puno će ti ljudi govoriti da gubiš vrijeme i odeš na vatreno. Nije točno.

Steći ćeš jedno praktično iskustvo u razumijevanju eksterne balistike kojega u RH radi nedostatka velikih streljana ne možeš steći nikako drugačije. A puno će ti koristiti kasnije.
Kao i tehnike gađanja pri ekstremnim padovima. Koliko je cant error poguban, svaka greška u tehnici gađanja se udesterostruči. Još ako na to dodaš federušu, dobiješ pravi party.

MK se može činiti kao razumna alternativa. Nije. Ima problem sa tom vražijom transoničnom zonom i nikada nisi siguran jeli POI takav radi nekog efekta eksterne balistike ili nestabilnosti radi transoničnog leta.
MK subsonični meci nemaju idealne balističke osobine za ih potegnuti na daleko. Ali ih se definitivno isplati pogledati za 50 i 100m

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 13 May 2020, 14:09

IB43 wrote: MK subsonični meci nemaju idealne balističke osobine za ih potegnuti na daleko.
na osnovu cega to tvrdis?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 13 May 2020, 14:33

IB43 wrote:Samo naprijed jungleboy.

Možeš za početak kupiti nešto ultrajeftino i na tome naučiti što ti treba, onda gledaj skuplje.

Svakako nemoj preskočiti ovaj dio sa zračnicom. Puno će ti ljudi govoriti da gubiš vrijeme i odeš na vatreno. Nije točno.

Steći ćeš jedno praktično iskustvo u razumijevanju eksterne balistike kojega u RH radi nedostatka velikih streljana ne možeš steći nikako drugačije. A puno će ti koristiti kasnije.
Kao i tehnike gađanja pri ekstremnim padovima. Koliko je cant error poguban, svaka greška u tehnici gađanja se udesterostruči. Još ako na to dodaš federušu, dobiješ pravi party.

MK se može činiti kao razumna alternativa. Nije. Ima problem sa tom vražijom transoničnom zonom i nikada nisi siguran jeli POI takav radi nekog efekta eksterne balistike ili nestabilnosti radi transoničnog leta.
MK subsonični meci nemaju idealne balističke osobine za ih potegnuti na daleko. Ali ih se definitivno isplati pogledati za 50 i 100m
Sada sam koncentriran isključivo na zračno oružje. Tu želim naučiti dosta stvari u teoriji i krenuti sa praksom, gađanjem i skupiti neko iskustvo. Krenuo bi sa PCP 6,35 dok ne svladam tu materiju a poslije se uvijek može zadati neki novi cilj :A25: .
Daj molim te samo odgovor u vezi optike što sam te pitao. Jel 4-16x 44 dovoljno dobro za daljine 100 -150 metara?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 May 2020, 14:41

jolly wrote:
IB43 wrote: MK subsonični meci nemaju idealne balističke osobine za ih potegnuti na daleko.
na osnovu cega to tvrdis?
Padovi su veliki, a ES je teško smanjiti. Rasipanje postaje veliko. MK reloading je daleko od jednostavnog, a alata baš i nema previše.
Sa velikim rasipanjem, problem je procijeniti točan POI i izvuči neke zaključke iz toga.

Sa zračnicom je sve to jednostavnije i puno je više izbora. A rezultat u razumijevanju ekstetne balistike isti.

Reloading i internu balistiku odradi na VK, jednom kada dovrši posao sa zračnicom.

Naravno, što ne znači da se ne može imati i MK za vježbati streljačke tehnike i koristiti na pratećoj disciplini.

Gađaju pojedinci sa MK i na 600m, a to je već pravi entuzijazam.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 May 2020, 15:51

Da me krivo ne shvatite. Ne pišem da je neupotrebljivo, upotrebljivo je itekako. Ali nije idealna situacija, na zračnici je moguće ostvariti puno više kontrole i dobiti smisleniji rezultat na meti, a time i zaključak.

Naravno, MK je nezamijenjiv dodatak za trening, i u toj svrsi idealna.
Kao i zanimljiva prateća disciplina.

Egzibicije na egzotičnim daljinama, ja prepustim zračnici. Jednostavnije je, i sa puno više različitih opcija. Ali svatko ima svoj pogled na isti problem.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 May 2020, 21:51

Jungle,sve opisane optike bi ti mogle biti dobre.
Ali ono što ti govorim da trebaš vidjeti,to ti je kao i kod automobila,imaš određeni broj KS,ali kada probaš vidiš da to nije to(ili je)?
Kužiš?Kao i varijabilne optike velikih povećanja,imaš nekih kada staviš na najveće povećanje i slika ti je tako mutna da jedva vidiš metu!
Naravno to su neke nižega cjenovnog ranga(naglasak na neke) i što ti onda vrijedi veliko povećanje.

Post Reply