ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm
Moderator: karabalic
Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35
Evo ti što radi vjetar na 150m. Ovo je oko 10 km/h u 4 sata. Meta je na A3 papiru
Dva hica u sredini su bez vjetra, to da provjerim gdje mi je start point, imao sreće pa bio u centru. Zato sam i sačuvao ovu metu. Početna grupa na 25m je 1-1.5 cm.
Druga dva hica su utjecaj vjetra. Obrati pažnju na poveći aerodynamic jump obrnut od metka.
Druga slika je lovim zatišje vjetra ali sa ES 8 m/s na 250 m/s izlazne brzine. Ova 2 lijevo sam slabo pročitao vjetar.
Tako da shvatiš što ti je bitno za daljine na koje ideš. Na 100m će još nekako i ići. Na 150 jako zahtjevno, na 200 je wow.
Dva hica u sredini su bez vjetra, to da provjerim gdje mi je start point, imao sreće pa bio u centru. Zato sam i sačuvao ovu metu. Početna grupa na 25m je 1-1.5 cm.
Druga dva hica su utjecaj vjetra. Obrati pažnju na poveći aerodynamic jump obrnut od metka.
Druga slika je lovim zatišje vjetra ali sa ES 8 m/s na 250 m/s izlazne brzine. Ova 2 lijevo sam slabo pročitao vjetar.
Tako da shvatiš što ti je bitno za daljine na koje ideš. Na 100m će još nekako i ići. Na 150 jako zahtjevno, na 200 je wow.
Evo opet sam naišao na dosta zanimljivih stvari u tvom postu... treba popantiti sve to
. Na ovom prvom linku se vidi da se ne može uzeti zdravo za gotovo veličina twista, brzina dijabole i preciznost. Nije kod svih jednako.
Uglavnom kada kupim pušku onda treba probati više vrsta dijabola i vidjeti koja se najbolje ponaša i koja je najstabilnija na 100 metara. Ako je npr. twist veći onda je bolje uzeti slug? Biti će stabilniji?
Zanimljivo je vidjeti putanju dijabole na ovom videu. Nestabilna je i radi spirale. Da je brzina manja putanja bi bila stabilnija?
Uglavnom kada kupim pušku onda treba probati više vrsta dijabola i vidjeti koja se najbolje ponaša i koja je najstabilnija na 100 metara. Ako je npr. twist veći onda je bolje uzeti slug? Biti će stabilniji?
Zanimljivo je vidjeti putanju dijabole na ovom videu. Nestabilna je i radi spirale. Da je brzina manja putanja bi bila stabilnija?
Zanimljivo je vidjeti utjecaj vjetra. I to nije bio jaki vjetar, da je jače puhalo ne znam kako bi to izgledalo...IB43 wrote:Evo ti što radi vjetar na 150m. Ovo je oko 10 km/h u 4 sata. Meta je na A3 papiru
Brži twist. Da, isplati se probati slugove. Nisam siguran hoće li ti 52J u 6.35mm biti dovoljno za slugove. Bolje da je jače. Ovisi o težini sluga kojeg možeš nabaviti.jungleboy wrote:Evo opet sam naišao na dosta zanimljivih stvari u tvom postu... treba popantiti sve to. Na ovom prvom linku se vidi da se ne može uzeti zdravo za gotovo veličina twista, brzina dijabole i preciznost. Nije kod svih jednako.
Točno, ako otvoriš kanal, vidjeti ćeš na drugim videima kako smanjiva brzinu, spirala nestaje i grupe se smanjuju.
Reći ću ti ja. Igraš se lovice sa vjetrom. Zna se dogoditi da nemam blage veze jesam li uopće na meti i bez vjetra. Pa onda krenem na 50, pa na 100, nazad na 150, dok ga ne ulovim.jungleboy wrote:Zanimljivo je vidjeti utjecaj vjetra. I to nije bio jaki vjetar, da je jače puhalo ne znam kako bi to izgledalo...IB43 wrote:Evo ti što radi vjetar na 150m. Ovo je oko 10 km/h u 4 sata. Meta je na A3 papiru
Zaboravi na male grupe pri jakome vjetru, uspijeh je ostati na meti.
Možeš i krenuti u veći izazov pa gađati predmete koje vjetar nosi, pokretne mete. Ali ovo tek nakon što uspiješ ostati na meti.
Nisam gledao još kakva je ponuda slugova kod nas. Po spec. puška ima oko 58J. Ovo su testovi brzine i energije sa tri različite dijabole. Najviše je izmjereno sa H&N , 45,43 ft-lbs što je 61,5 J.IB43 wrote:Brži twist. Da, isplati se probati slugove. Nisam siguran hoće li ti 52J u 6.35mm biti dovoljno za slugove. Bolje da je jače. Ovisi o težini sluga kojeg možeš nabaviti.jungleboy wrote:Evo opet sam naišao na dosta zanimljivih stvari u tvom postu... treba popantiti sve to. Na ovom prvom linku se vidi da se ne može uzeti zdravo za gotovo veličina twista, brzina dijabole i preciznost. Nije kod svih jednako.
Točno, ako otvoriš kanal, vidjeti ćeš na drugim videima kako smanjiva brzinu, spirala nestaje i grupe se smanjuju.
Da, ovo za brzinu sam sada vidio. Prije sam mislio da je brže uvijek bolje i preciznije
- Attachments
-
- bub.kop.jpg (48.56 KiB) Viewed 571 times
Tako nešto sam i pretpostavljaoIB43 wrote:Reći ću ti ja. Igraš se lovice sa vjetrom. Zna se dogoditi da nemam blage veze jesam li uopće na meti i bez vjetra. Pa onda krenem na 50, pa na 100, nazad na 150, dok ga ne ulovim.jungleboy wrote:Zanimljivo je vidjeti utjecaj vjetra. I to nije bio jaki vjetar, da je jače puhalo ne znam kako bi to izgledalo...IB43 wrote:Evo ti što radi vjetar na 150m. Ovo je oko 10 km/h u 4 sata. Meta je na A3 papiru
Zaboravi na male grupe pri jakome vjetru, uspijeh je ostati na meti.
Možeš i krenuti u veći izazov pa gađati predmete koje vjetar nosi, pokretne mete. Ali ovo tek nakon što uspiješ ostati na meti.
Da budem iskren, neku veliku ponudu u 6.35mm kalibru nije da nalazim.
Ima u UK radiona koja ih proizvodi.
Za 5.5mm Ima od H&N Slug HP, a mogu proći i piledriver, crow magnum, rabbit magnum
FX hybrid slug.
Ima i Gamo Hammer, ali to je jako neujednačeno, isprobao i nisam oduševljen.
Možeš pogledati i van RH nudi li se išta. Svejedno, JSB King dijabola bi trebala biti OK. Snage imaš. Biti će to OK.
BTW Skroz zaboravio. Vidi jeli ti cijevi choked (suženje na kraju), trebalo bi pisati u specifikacijama. Ako jest neće slugovi proći najbolje.
Za 5.5mm Ima od H&N Slug HP, a mogu proći i piledriver, crow magnum, rabbit magnum
FX hybrid slug.
Možeš pogledati i van RH nudi li se išta. Svejedno, JSB King dijabola bi trebala biti OK. Snage imaš. Biti će to OK.
BTW Skroz zaboravio. Vidi jeli ti cijevi choked (suženje na kraju), trebalo bi pisati u specifikacijama. Ako jest neće slugovi proći najbolje.
Nabavi JSB King. Imaš snage. JSB dijabole uglavnom prođu dobro na većini pušaka. To će bušiti limenke na 100m bez problema.
Baci oko i na H&N Barracuda i Field target trophy.
Slugove gledaj kada više uđeš u sve ovo.
Baci oko i na H&N Barracuda i Field target trophy.
Slugove gledaj kada više uđeš u sve ovo.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
IB43,IB43 wrote:Padovi su veliki, a ES je teško smanjiti. Rasipanje postaje veliko. MK reloading je daleko od jednostavnog, a alata baš i nema previše.jolly wrote:na osnovu cega to tvrdis?IB43 wrote: MK subsonični meci nemaju idealne balističke osobine za ih potegnuti na daleko.
Sa velikim rasipanjem, problem je procijeniti točan POI i izvuči neke zaključke iz toga.
S kojom kobinacijom MK puske i streljiva si postigao najbolji rezultat za malo vece dualjenosti, recimo za 100m?
Trazim stalno najbolje streljvio za 22lr, nikako naci.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Jolly. Nisam previše testirao sa MK. Odbilo me upravo ono što sam naveo ranije. Prepustio sam stvari zračnici.
Ne mogu baš sve, treba sve to stići.
Imao sam u planu isprobavati subsonične metke. Na kraju nisam napravio ništa.
Sada sam najviše vremena oko reloadinga i VK. Kada taj dio dovedem do nečega što sam sebi zacrtao. Onda vjerovatno krenem sa MK. Ali ne na egzotične daljine. Nego nešto što ću koristiti na treningu, eventualno na natjecanju ako nađem metke koji rade dobro.
Ne mogu baš sve, treba sve to stići.
Imao sam u planu isprobavati subsonične metke. Na kraju nisam napravio ništa.
Sada sam najviše vremena oko reloadinga i VK. Kada taj dio dovedem do nečega što sam sebi zacrtao. Onda vjerovatno krenem sa MK. Ali ne na egzotične daljine. Nego nešto što ću koristiti na treningu, eventualno na natjecanju ako nađem metke koji rade dobro.
Evo sada sam gledao na stranici proizvođača i stoji podatak "Precision rifled and choked barrel for accuracy." .IB43 wrote:Da budem iskren, neku veliku ponudu u 6.35mm kalibru nije da nalazim.
FX hybrid slug.
Znači ima to suženje... Jel mi možeš objasniti zašto se to suženje radi? Za preciznost? Šta se desi kada dijabola prođe kroz taj dio cijevi?
Nakon dosta gledanja recenzija dijabola JBS King i H&N Baracuda mi se čine najbolje i sa njima bi krenuo za početak.
Postoje i ove JBS King Heavy MK2. One su teže. Za šta su one?
Jedino kako mogu pomoći je da iznesem vlastite planove.
Proveo sam jedno vrijeme analizirajući MK na 100m i malo se propitivao.
Subsonične metke se isplati isprobati. Na 100m pad nije toliki da bi ES bio jako bitna stavka a nema transonične zone. Ljudima radi dobro.
Ono što sam vidio je da bi pored pušaka sa dobrim rezultatima nerijetko bila i kutija Lapua Midas+ Nije subsonic.
Ovo dvoje gore će mi biti početak.
Kod mene je presudio jedan događaj sa streljane kada sam primjetio da strijelac sa MK ima više problema na 100m od mene sa federušom. Imao je bolji rezultat od mene, ali nisam bio impresioniran. Na 50m je gađao rupu u rupu. Onda sam shvatio da se sa MK projektom zalijećem prerano. To će stajati u ormaru dok ne dovršim VK. A VK će trajati dugo.
Subsonične metke se isplati isprobati. Na 100m pad nije toliki da bi ES bio jako bitna stavka a nema transonične zone. Ljudima radi dobro.
Ono što sam vidio je da bi pored pušaka sa dobrim rezultatima nerijetko bila i kutija Lapua Midas+ Nije subsonic.
Kod mene je presudio jedan događaj sa streljane kada sam primjetio da strijelac sa MK ima više problema na 100m od mene sa federušom. Imao je bolji rezultat od mene, ali nisam bio impresioniran. Na 50m je gađao rupu u rupu. Onda sam shvatio da se sa MK projektom zalijećem prerano. To će stajati u ormaru dok ne dovršim VK. A VK će trajati dugo.
Dijabola se "stisne" kada prolazi kroz taj dio cijevi. Isto se događa i sa slugom. Ako je puno neće biti dobar rezultat sa slugom. Ipak je napravljeno da stiska dijabolu.jungleboy wrote:Evo sada sam gledao na stranici proizvođača i stoji podatak "Precision rifled and choked barrel for accuracy." .IB43 wrote:Da budem iskren, neku veliku ponudu u 6.35mm kalibru nije da nalazim.
FX hybrid slug.
Znači ima to suženje... Jel mi možeš objasniti zašto se to suženje radi? Za preciznost? Šta se desi kada dijabola prođe kroz taj dio cijevi?
Nakon dosta gledanja recenzija dijabola JBS King i H&N Baracuda mi se čine najbolje i sa njima bi krenuo za početak.
Teže imaju veći BC i udar, ako ih možeš ispucati dovoljno brzo. Isprobaj ih sve. Dijabole su jeftine. Samo kupi malu količinu da ne slažeš gomilu svakakvih dijabola po ormaru.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Za 100m uzeti R100.IB43 wrote:Jedino kako mogu pomoći je da iznesem vlastite planove.
Isprobati ću svašta, bez brige. Takav sam, volim testirati.
Ali ne sada. Reloding i interna balistika je tkđ. jedna jako zahtjevna i opširna tema, to mi uzima svo vrijeme koje mogu prepustiti streljaštvu. I zračnicu trenutno rijetko koristim, više opalim da ne hvata hrđu, nego što je stvarno koristim.
Ali ne sada. Reloding i interna balistika je tkđ. jedna jako zahtjevna i opširna tema, to mi uzima svo vrijeme koje mogu prepustiti streljaštvu. I zračnicu trenutno rijetko koristim, više opalim da ne hvata hrđu, nego što je stvarno koristim.
Dobro, sada mi je to jasnije. Nije li to onda slično kao kada se radi resize dijabole? Kada je provučeš kroz resizer?IB43 wrote:Dijabola se "stisne" kada prolazi kroz taj dio cijevi. Isto se događa i sa slugom. Ako je puno neće biti dobar rezultat sa slugom. Ipak je napravljeno da stiska dijabolu.jungleboy wrote:Evo sada sam gledao na stranici proizvođača i stoji podatak "Precision rifled and choked barrel for accuracy." .IB43 wrote:Da budem iskren, neku veliku ponudu u 6.35mm kalibru nije da nalazim.
FX hybrid slug.
Teže imaju veći BC i udar, ako ih možeš ispucati dovoljno brzo. Isprobaj ih sve. Dijabole su jeftine. Samo kupi malu količinu da ne slažeš gomilu svakakvih dijabola po ormaru.
Dijabolu je zbog svoga oblika lakše stisnuti u tom choku u cijevi. Slug je zbog oblika teže stisnuti i ako je chok cijevi velik usporit će ga? Jesam dobro shvatio?
Nisam još gledao detaljnije za kupovinu dijabola ali ovo što sam vidio su sve limenke sa 150 - 200 dijabola. Jel imaju neka manja pakiranja kada bi uzimao više vrsta za probu?
Baš sam sada gledao na H&N stranici dijabole i slugove. Veći je izbor slugova u 5,5 mm. U 6,35 imaju jedan ,ne piše da je slug ali po obliku bi trebao biti. Slike su za 5,5 mm i 6,35 mm.
Na njihovoj stranici sam našao i balistički kalkulator u koji se upišu podatci o snazi puške i kalibru i težini dijabole i on izračuna balističku krivulju, brzinu i kinetičku energiju peleta zračnog puška, ovisno o udaljenosti.
- Attachments
-
- slug-hp.png (77.61 KiB) Viewed 533 times
-
- grizzly.png (79.13 KiB) Viewed 533 times
Događa se upravo što si opisao. Slug će ti oduzeti dio energije kako se stiska, a kako je nemoguće napraviti savršeno homogen materijal, neće svaki oduzeti jednako, brzina varira = preciznost opadne.
Dizajnirano je da stiska dijabole, a ne slugove (metke).
Nije isto kada unaprijed radiš resize i kada se to događa u cijevi.
To je kao kada sam isprobao 5.6mm, preciznost je bila OK, brzina oko 20% manja, ali udari na optiku nenormalni, brzo sam prekinuo test.
Kreni sa dijabolama, na slugove se vrati kada se ispraksiraš i budeš mogao vidjeti sam jeli sve OK, ili možda puška trza jače od očekivanog, a brzina je ispod očekivane, grupe široke. Da ne završiš sa zaglavljenim slugom u cijevi. Ja bih na chocked barrel koristio dijabole, slugove ne.
Sve cijevi malo stiskaju, ali kada u specifikacijama zračnice napomenu chocked, onda dobro stiska.
Pogledaj sample packove i što je u njima.
150 dijabola nije puno. Ja na streljanu nosim kutiju od 100 "obrađenih" dijabola i limenku od 500. U prosijeku ispucam 100 - 200 po posjetu streljani.
To je kao kada sam isprobao 5.6mm, preciznost je bila OK, brzina oko 20% manja, ali udari na optiku nenormalni, brzo sam prekinuo test.
Kreni sa dijabolama, na slugove se vrati kada se ispraksiraš i budeš mogao vidjeti sam jeli sve OK, ili možda puška trza jače od očekivanog, a brzina je ispod očekivane, grupe široke. Da ne završiš sa zaglavljenim slugom u cijevi. Ja bih na chocked barrel koristio dijabole, slugove ne.
Sve cijevi malo stiskaju, ali kada u specifikacijama zračnice napomenu chocked, onda dobro stiska.
150 dijabola nije puno. Ja na streljanu nosim kutiju od 100 "obrađenih" dijabola i limenku od 500. U prosijeku ispucam 100 - 200 po posjetu streljani.
U vezi toga resizea nisam ni mislio da je isto kada se se to radi unaprijed i u chocku cijevi. Normalno je da bolje kada se to odradi prije i kada se tako formirana dijabola stavi u cijev. Čisto sam povukao paralelu jer se kod jednog i drugog dijabola stisne tj. oblikuje dok prolazi kroz cilindar bilo u cijevi ili resizeru.IB43 wrote:Događa se upravo što si opisao. Slug će ti oduzeti dio energije kako se stiska, a kako je nemoguće napraviti savršeno homogen materijal, neće svaki oduzeti jednako, brzina varira = preciznost opadne.
Kada malo bolje razmislim to pakovanje od 150 dijabola nije ni puno. Brzo se to ispucava tako da ne znam koliko ima smisla tražiti neka manja pakovanja
Svakako bi krenuo sa dijabolama. Kada vidim šta mi najviše paše onda možda probati neki slug. Ali sada si me prepao sa zaglavljenim slugom i cijevi
Na ovim slikama što sam stavio, ovo prvo je sigurno slug. A ova druga? Liči mi na slug po obliku, malo je kraća od prve ali ne piše da je slug