ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35

Post by IB43 » 15 May 2020, 15:07

Grizzly je teška dijabola, slučno je slugu, ali nije pravi slug (puni materijal) slobodno probaj.

Bolje da sam te prepao, totalno sam bio zaboravio na to. Naći ćeš po forumima ljude koji pucaju slugove i kroz chocked barrel, bolje nemoj. Tvornica je konstruirala i testirala za dijabole. Pa onda ljudi koriste raznorazna maziva da poguraju slug, ostavi se toga. Zračnica je kao dizelski motor, zna se to mazivo zapaliti i pošteno pukne. Pa se dižu tlakovi, koriste plinovi... sve redom jako opasne radnje.
Ima ih i što im je PCP već jednom pukla, pa su kao naučili lekciju i postali pametniji, a i dalje po istome. Makni se od takvih.

Ono što sam ti napisao na početku. Svašta ćeš naći na temu PCP zračnica, svašta ljudi rade. Vidim da imaš tehničku pozadinu, samo je iskoristi i brzo shvatiš što rade.

Ako je tvornica pušku pravila za dijabole, onda je sa dijabolama i koristi.
Da su imali slugove u vidu, pohvalili bi se na promotivnim materijalima, bez brige.

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 15 May 2020, 15:42

IB43 wrote:Grizzly je teška dijabola, slučno je slugu, ali nije pravi slug (puni materijal) slobodno probaj.

Bolje da sam te prepao, totalno sam bio zaboravio na to. Naći ćeš po forumima ljude koji pucaju slugove i kroz chocked barrel, bolje nemoj. Tvornica je konstruirala i testirala za dijabole. Pa onda ljudi koriste raznorazna maziva da poguraju slug, ostavi se toga. Zračnica je kao dizelski motor, zna se to mazivo zapaliti i pošteno pukne. Pa se dižu tlakovi, koriste plinovi... sve redom jako opasne radnje.
Ima ih i što im je PCP već jednom pukla, pa su kao naučili lekciju i postali pametniji, a i dalje po istome. Makni se od takvih.

Ono što sam ti napisao na početku. Svašta ćeš naći na temu PCP zračnica, svašta ljudi rade. Vidim da imaš tehničku pozadinu, samo je iskoristi i brzo shvatiš što rade.

Ako je tvornica pušku pravila za dijabole, onda je sa dijabolama i koristi.
Da su imali slugove u vidu, pohvalili bi se na promotivnim materijalima, bez brige.
Ok, jasno mi je šta želiš reći. Neću se onda zajebavati saslugovima. Mislim da ima dobar izbor dijabola i da ću naći dvije ili tri koje će mi odgovarati. Mislim prije svega na to da mi do 100 ili 150 metara dobro leti, da ima što manji ES i veći BC.
Ja kada nađem nešto što mi je dobro držim se toga. Na početku bi isprobao više vrsta pa onda odabrao dvije ili tri koje su mi najbolje. Nikakva mazanja cijevi i slično.
Što se tiče ove H&N Grizli dijabole zasličila mi je na slug po obliku pa sam zbog toga i pitao. Vidim da je teškadijabola i da je kao preporučuju za lov. Ima sprijeda ovaj razcvjetani uvučeni dio koji se pri udaru raširi i prenese više energije u divljač ako sam dobro shvatio.
Ovdje je graf koji prikazuje tu Grizli dijabolu i neku standrdnu. Mislim da bi ona u nepovoljnim vanjskim uvjetima trebala letiti stabilnije od neke standardne dijabole.
Attachments
griizli.jpg
griizli.jpg (35.76 KiB) Viewed 666 times

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 15 May 2020, 16:03

U pravilu, da. Ovaj oblik će biti stabilniji na dalje.

Isprobaj prvo match dijabole, u pravilu bi trebale imati bolje karakteristike.

Kakva crna divljač i dijabole, ne ide to jedno sa drugim. U državama gdje je dozvoljeno, koriste se veliki kalibri i slugovi. Dijabole su za mete i sitne štetočine poput miševa. Kod nas je lov zračnim oružjem zabranjen, uključujući i miševe.

Možeš koristiti taj H&N kalkulator za uvid što koja dijabola nudi, ali u stvarnosti će biti odstupanja. To je ogledni G1 kalkulator da kupac ima uvid što kupuje, i za imati uvid je skroz OK.

Realnije BC i recenzije možeš naći na sljedećem linku.

https://hardairmagazine.com/ballistic-coefficients/

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 15 May 2020, 17:32

Kada pročitaš tekst sa linka, primjetiti ćeš gomilu disclaimera.

E ovisi o brzini, pa vremenu, pa cijevi, bla, bla. Da, GA model je pandan G1 modelu i ima mana.

Jednostavno, instaliraj chairgun i napravi custom drag. Priča završena.

Dijabole provučeš kroz sizer, filtriraš one sa većom varijacijom u težini i ako si sve točno upisao u kalkulator, pogađa gdje je izračunao.

A i ekipa iz HAMa je mogla staviti kojega, barem za ove iz top klase. Imaju Labradar i sve podatke za brzu izradu.

Na slici je moj.
Attachments
dc.jpg

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 15 May 2020, 17:45

IB43 wrote:U pravilu, da. Ovaj oblik će biti stabilniji na dalje.

Isprobaj prvo match dijabole, u pravilu bi trebale imati bolje karakteristike.

Kakva crna divljač i dijabole, ne ide to jedno sa drugim. U državama gdje je dozvoljeno, koriste se veliki kalibri i slugovi. Dijabole su za mete i sitne štetočine poput miševa. Kod nas je lov zračnim oružjem zabranjen, uključujući i miševe.

Možeš koristiti taj H&N kalkulator za uvid što koja dijabola nudi, ali u stvarnosti će biti odstupanja. To je ogledni G1 kalkulator da kupac ima uvid što kupuje, i za imati uvid je skroz OK.

Realnije BC i recenzije možeš naći na sljedećem linku.

https://hardairmagazine.com/ballistic-coefficients/
Znam da je kod nas zabranjen lov zračnom puškom. Nisam to ni mislio raditi. Samo sam se osvrnuo na to šta stoji u opisu Grizli dijabole.
Evo opisa na njihovoj stranici
"Heavy hunting bullet
These heavy hunting bullets, made especially for powerful air rifles, feature a star-shaped hollow point for ideal mushrooming (165 percent of caliber) and the highest energy transfer in game. The hollow base offers superior sealing and optimal energy utilization."
Hvala za link za tu stranicu. Proučit će to malo...
Attachments
gr.d.jpg
gr.d.jpg (52.08 KiB) Viewed 650 times
grl.jpg
grl.jpg (54.78 KiB) Viewed 650 times

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 17 May 2020, 21:31

Da,lovačko zrno,samo kod nas nije dozvoljen nikakav lov sa zračnim oružjem.
U nekim zemljama da i zato služe ta zrna.
Učinak si dobro opisao.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 17 May 2020, 22:48

Ne volim davati upute za nešto što je protiv zakona.

Pa ću samo napisati. Mushroom je marketinški trik, kao i velika izlazna brzina (u biti nepotrebno i štetno). Mushroom se dogodi samo sa najjačim zračnicama do nekih 30m, a energija koju pri tome prenese nije za ništa veće od štakora.

Terminalna balistika zračnica se zasniva na udaru i penetraciji. Ne na mushroom deformaciji dijabole i hidrostatičkom šoku, energija je premala i kod onih najjačih zračnica.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 30 Aug 2020, 01:29

rupa na vrhu koja potice mushroom deformaciju "generalno" ne utjece na prenos energije... na to utjecu brzina i tezina...

zrno koje ostane u meti je preneslo svu svoju energiju, rascvjetalo se ono ili ne.

ako je zrno probilo metu, nije preneslo svu energiju,

cilj je (uglavnom) da zrno ostane unutar mete (ako govorimo o lovackom aspektu i terminalnoj balistici) iako se nekad trazi i prostrelna rana radi krvarenja, krvnog traga. Po mojem shvacanju lovackog zrna, bilo bi idealno kada bi snaga/brzina zrna bila tako proracunata da "zadnjim atomima snage" napravi prostrelnu ranu, ali ne i da propadne 25-30% energije nakon prostrela. itd itd no to je za totalno neku drugu temu

e tu onda stupa na scenu kontrolirana deformacija - povecanje frontalnog presjeka, cime se smanjuje probojnost, i zrno ostaje u meti dakle prenosi svu energiju koju je imalo.

Moja najdalja udaljenost sa federušom/springericom (4,5mm tvornicki deklarirana 295m/s i izmjerena 290m/s sa GECO diabolama - http://forum.hr-oruzje.org/download/fil ... &mode=view) je bila 170m ako me pamcenje sluzi... 9/10 hitaca u metu velicine trokutastog prometnog znaka sa dopunskom tablom :D 6-24x50 optika, najvjerojatnije tada pomjesani 4.50 i 4.52mm JSB EXACT... gađao sam na 6x sa dnom koncanice, dakle, bilo bi bolje da sam tada imao min povecanje 4x ili 20moa nosac za tu optiku... Nemam pojma koji twist cijevi radi Weihrauch na HW80 modelima, slugove nisam imao prilike probati... na 42m udaljenosti je BUŠILA (ne razbijala) bocu od heiniken piva 0.3 (vrlo tanka boca, nije debela kao npr od zuje 0.5), najbolja grupa sa 4x optikom na toj udaljenosti je bila velicine 5kn sa Diana High Power diabolama. Poslije se grupa DHP diabola rasirila a JSB je preuzeo dominaciju po pitanju preciznosti...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Glocker
Pozornik
Pozornik

Post by Glocker » 13 Aug 2022, 15:47

Pozdrav svima
htio sam samo pitati ima li netko iskustva sa zračnom puškom GAMO ELITE PREMIUM cal 5.5mm

:A39:

Post Reply