Preporuka durbina?
Re: Preporuka durbina?
Nađe se isti za 60-70 eura ... malo je to ipak pretjerano onda dati 105 eura...
Ar,ako ubodeš taj po toj cijeni ,javi!
I javi svoje mišljenje kada ga pogledaš.
Vidim da je u Sloveniji neisplativo kupovati ,u Optics T. dođe i nešto više nego kod nas(sa poštarinom).
I javi svoje mišljenje kada ga pogledaš.
Vidim da je u Sloveniji neisplativo kupovati ,u Optics T. dođe i nešto više nego kod nas(sa poštarinom).
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Lex, od svih spektiva koje si vidio na terenu, neovisno o cijeni, sta bi preporucio za osmatranje do 600m?lex-lutor wrote: No u cudnim vremenskim ne-prilikama NISTA se nije vidjelo na spektive od 2000 Eur kao ni na one od 200 Eur
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
DA BUDEM BRUTALNO ISKREN !jolly wrote:..Lex, od svih spektiva koje si vidio na terenu, neovisno o cijeni, sta bi preporucio za osmatranje do 600m?
PRI dobroj vidljivosti sa svojom optikom 36x42 Sightron vidim svoje pogotke na meti za F-class do 600 metara. Isto je i sa svim drugim BOLJIM optikama koje imaju povecanje 28-40 puta, isprobano sa IOR, NF, March, SIGHTRON.
Kada se pojavi samo malo Miragea iz lezeceg polozaja recimo do 300 metara jos uvijek mi sluzi optika na pusci, cak i sa IOR-m kojim obicno pucam do 300m sa max.povecanjem 18X vidim bez problema.
BRUTALNA ISTINA: NE POSTOJI spektiv sa BOLJIM optickim svojstvima od optickog ciljnika vec od klase 500 Eur na dalje ako ima dobre lece ( KOWA je nesto drugo ali ti spektivi znaju kostati vise od vecine optika na puskama )
JEDINA prednost spektiva je mogucnost DIZANJA na VISINU IZNAD TLA cime se eliminira utjecaj MIRAGEA koji je najaci iznad zemlje, znaci spektivom mozes osmatrati sa neke skele, stepenica ili platforme proizvoljne visine da se udaljis dovoljno od zemlje i eliminiras utjecaj Miragea.
Zakljucak:
Treba PROBATI svaki spektiv prije kupnje i to OBAVEZNO SA STALKA, staviti ga na MAX povecanje ili 2 broja manje od maximuma i vidjeti :
1-OSTRINA na detaljima u daljini
2-PROPUSNOST SVIJETLA
3-VELICINA izlazne pupile, sto je manja vise zamara oko i teze je pratiti cilj, neka gruba matematika kaze da je promjer objektiva / povecanje = promjer pupile , znaci objektiv 100mm / povecanje 30 = 3.3 mm pupila to bi npr. bilo dobro.
IDEALNO BI BILO da promjer pupile bude ISTI ili VECI od otvora zjenice sto znaci od 5-6mm, postoje i takve igracke ali CIJENA ide u nebesa, isto kao i kod optickih ciljnika...
U pravilu se zezam pa kazem da se cijene optika odreduju na nacin da promjer izlazne pupile na max povecanju pomnozis sa 1000 Eur
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

To je i moj zakljucak. Sad si mi potvrdio razmisljanje, pa sam na miru!lex-lutor wrote: JEDINA prednost spektiva je mogucnost DIZANJA na VISINU IZNAD TLA cime se eliminira utjecaj MIRAGEA koji je najaci iznad zemlje, znaci spektivom mozes osmatrati sa neke skele, stepenica ili platforme proizvoljne visine da se udaljis dovoljno od zemlje i eliminiras utjecaj Miragea.
U nas je tu kupac zakinut:lex-lutor wrote: Zakljucak:
Treba PROBATI svaki spektiv prije kupnje i to OBAVEZNO SA STALKA, staviti ga na MAX povecanje ili 2 broja manje od maximuma i vidjeti
Ovo je nemoguce sa spektivima koji se narucuju s interneta.
A broj modela u ponudi u lokalnim ducanima nije obilat.
Ali, i to je istina sta si rekao.
Turn better into best!
Na srecu ili na zalost tu nema puno folozofije, elementarna Matematika i Fizika su rekle SVE.
Za ljetno doba LR pucanje bez dodatnih pomagala NEMA SMISLA :
a- asistenti u rovu i obiljezavanje pogodtka diskovima nakon svakog metka
b- kamere kod meta
c- elektronske mete

Za ljetno doba LR pucanje bez dodatnih pomagala NEMA SMISLA :
a- asistenti u rovu i obiljezavanje pogodtka diskovima nakon svakog metka
b- kamere kod meta
c- elektronske mete
Nemoguće je Nemoguće
Ok,ali dečki pitaju za neki best buy za njihove potrebe koje su kakve ih opisuju.
Za te mislim da netreba ići previše u širinu.
Za te mislim da netreba ići previše u širinu.
Upiknuo sam u Lidlu jučer durbin za 175 kn. Iskreno, ostao sam pomalo impresioniran kvalitetom pogleda i količinom podesivosti za dioptriju. U setu je došao stalak s ručicom za pomicanje, polimerna torba za nošenje, pokrov za okular i izlaznu leću, krpica za čišćenje. Garancija 5 godina. Uvećanje 20x-60x...
isti slučaj i kod mene, za 175kuna i više nego dobar spektiv. na 25m se vide rupe bez problema. na 100m nisam još probao jer streljana ne radi zbog koroneAR15 fan wrote:Upiknuo sam u Lidlu jučer durbin za 175 kn. Iskreno, ostao sam pomalo impresioniran kvalitetom pogleda i količinom podesivosti za dioptriju. U setu je došao stalak s ručicom za pomicanje, polimerna torba za nošenje, pokrov za okular i izlaznu leću, krpica za čišćenje. Garancija 5 godina. Uvećanje 20x-60x...
Put your money where your mouth is.
Slikano na cca 100 metara, koji metar više... uživo to izgleda puno bolje nego na slici, malo je nezgodno potrefiti i mirno držati mob
Listajući forum naišao sam na ovu temu. Nisam imao u planu kupovati kupovati spektiv ali reko idem vidjeti šta se nudi. Budući da ne planiram gađati sa zračnom puškom na velike daljine, cca od 100 - 150 metara, i to u mete tipa konzerve, flaše, tikvice i sl. nisam uopće razmišljao o spektivu.
I tako tražeći našao sam povoljno onaj što je Mirok spomenuo, Levenhuk Blaze Baze 60, i to po povoljnoj cijeni. I reko ajde uzet ću ga.
I kako to obično biva, kupiš nešto što uopće nisi planirao kupiti
.
Povećanje je 20-60x, objektiv 60 mm, dobije se futrola za nošenje, tripod, krpica... Budući da sam amater početnik mislim da će mi ovo biti i više nego dovoljno.
I tako tražeći našao sam povoljno onaj što je Mirok spomenuo, Levenhuk Blaze Baze 60, i to po povoljnoj cijeni. I reko ajde uzet ću ga.
I kako to obično biva, kupiš nešto što uopće nisi planirao kupiti
Povećanje je 20-60x, objektiv 60 mm, dobije se futrola za nošenje, tripod, krpica... Budući da sam amater početnik mislim da će mi ovo biti i više nego dovoljno.
Nisam imao vremena nešto puno gledati kroz njega ali ovo što sam pogledao sam stvarno zadovoljan
. Drugi tjedan kada uhvatim više vremena i kada se vrijeme popravi onda ću ga detaljnije ispitati
.
460 kuna plus dostava 90 kuna. Mislim da je to ok cijena za taj spektiv.Mirok wrote:Koliko kunića?
Evo da sada napišem par riječi o spektivu kojeg sam kupio. Kao što sam spomenuo prije nisam to imao u planu kupovati ali onda sam naiao na ovu temu, malo potražžio na netu i našao Levenhuk Blaze Baze 60 jako povoljno.
I mislim si tako da možda neću cijelo vrijeme gađati konzerve iz zračnice na 100 - 150 metara, možda pređem i na mete pa reko uzet ću taj spektiv da ne moram hodati do mete da vidim gdje sam pogodio
.
I zadnjih par dana sam gledao kroz njega na malim i velikim udaljenostima... Na ovim malim je stvarno odličan. Slika je jasna kroz cijeli raspon povećanja, od 20x do 60x. Npr. na 120 metara vidim mušice zalijepljene na registraciji na autima
. I slika je jasna sa tim najvećim povećanjem do nekih 1600 - 1800 metara. Nakon toga, recimo u rasponu od cca 2 - 6 km na povećanju od 60x više nije tako oštra slika. Ako smanjim povećanje na 50x, 40x ili manje slika je opet skroz oštra.
Recimo gledam Katedralu koja je od mene udaljena 4200 m i na povećanju 60x slika nije skroz jasna kao kada gledam recimo kafić na vrhu zgrade kod toplane koji je od mene 1600 metara. Mislim vidi se ok ali kada smanjim povećanje na recimo 40x onda je skroz jasna slika Katedrale.
Ili recimo kada gledam Dugo Selo, crkvu na Martim bregu koja je udaljena od mene točno 20 km na najvećem povećanju nije skroz jasna slika. Onda recimo smanjim povećanje na 30x ili 20x i slika postane skroz jasna i oštra.
Znači ako želim jasno promatrati objekte na velikim udaljenostima na najvećem povećanju ipak treba dati više para
. li moda griješim?
Ovo mi je prvi spektiv, nemam iskustva sa njima pa bi molio kolege koji imaju ove bolje i skuplje spektive da napišu koju riječ
Ovaj spektiv će mi biti dobar za ono za što sam ga kupio a to je gledanje meta i drugih objekata koje gađam na 100 - 150 metara. I do 1800 metara je dobar na najvećem povećanju 60x. A za veće udaljenosti na povećanju 60x da slika bude skroz oštra treba ipak nešto bolje...
I mislim si tako da možda neću cijelo vrijeme gađati konzerve iz zračnice na 100 - 150 metara, možda pređem i na mete pa reko uzet ću taj spektiv da ne moram hodati do mete da vidim gdje sam pogodio
I zadnjih par dana sam gledao kroz njega na malim i velikim udaljenostima... Na ovim malim je stvarno odličan. Slika je jasna kroz cijeli raspon povećanja, od 20x do 60x. Npr. na 120 metara vidim mušice zalijepljene na registraciji na autima
Recimo gledam Katedralu koja je od mene udaljena 4200 m i na povećanju 60x slika nije skroz jasna kao kada gledam recimo kafić na vrhu zgrade kod toplane koji je od mene 1600 metara. Mislim vidi se ok ali kada smanjim povećanje na recimo 40x onda je skroz jasna slika Katedrale.
Ili recimo kada gledam Dugo Selo, crkvu na Martim bregu koja je udaljena od mene točno 20 km na najvećem povećanju nije skroz jasna slika. Onda recimo smanjim povećanje na 30x ili 20x i slika postane skroz jasna i oštra.
Znači ako želim jasno promatrati objekte na velikim udaljenostima na najvećem povećanju ipak treba dati više para
Ovo mi je prvi spektiv, nemam iskustva sa njima pa bi molio kolege koji imaju ove bolje i skuplje spektive da napišu koju riječ
Ovaj spektiv će mi biti dobar za ono za što sam ga kupio a to je gledanje meta i drugih objekata koje gađam na 100 - 150 metara. I do 1800 metara je dobar na najvećem povećanju 60x. A za veće udaljenosti na povećanju 60x da slika bude skroz oštra treba ipak nešto bolje...
Pitanke svih pitanja je do koje udaljenosti vidis rupu od metka na meti?
Imao sam slican spektiv i nisam mogao viditi rupu od kalibra 6.5 na udaljenosti od 300m, dakle nije radio ono zasto sam ga kupio...
Imao sam slican spektiv i nisam mogao viditi rupu od kalibra 6.5 na udaljenosti od 300m, dakle nije radio ono zasto sam ga kupio...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
- jolly
- Cinker - bojna

Sa ovime se vidi rupa na meti na 300 m - uvijek, a u idealnim uvjetima i na 600 m. (idealni uvjeti po ljeti rijetko se pojave, ali ja vidio...)zhrvoje wrote:Pitanke svih pitanja je do koje udaljenosti vidis rupu od metka na meti?
Nedostaci, glomazan i trapav, ali za staticko osmatranje, funkcionalan:
Yukon 6-100x100 Angled Eye Spotting Scope
Turn better into best!
Na meti ga još nisam isprobao. Ali što se tiće udaljenosti na kojima mislim gađati to je 100 - 150 metara. A na tim udaljenostima daje oštru sliku i mislim da bi trebao moći vidjeti rupu od metka.zhrvoje wrote:Pitanke svih pitanja je do koje udaljenosti vidis rupu od metka na meti?
Poslano sa mog BLA-L29 koristeći Tapatalk