REVOLVERI ZA KLASIČNO STRELJAŠTVO U CAL..38SPL

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: REVOLVERI ZA KLASIČNO STRELJAŠTVO U CAL..38SPL

Post by istra champion » 03 Jun 2020, 09:05

Po brzini i pritisku :o
ponosni vlasnik mora biti prvi u selu :mrgreen:
Čekamo njegov odgovor...
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Jun 2020, 11:00

istra champion wrote:Po brzini i pritisku :o
ponosni vlasnik mora biti prvi u selu :mrgreen:
Čekamo njegov odgovor...
kolika je razlika u brzini u korist .460 toliko je razlika u energiji u korist .500,
meni je osobno ipak energija nesto po cemu bih ocjenio da je jedan kalibar superiorniji od drugog :) jos netko od tih koji moraju biti najbolji i prvi u selu i gleda na brzinu al' pritisak? :D
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 03 Jun 2020, 11:10

istra champion wrote: ponosni vlasnik mora biti prvi u selu :mrgreen:
Čekamo njegov odgovor...
Pitam se, pitam, ko li je to?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 03 Jun 2020, 22:56

Imao sam prilike pucati iz S&W 500 , cijev 8-3/8", plinska kočnica aktivirana. Prvo svega, taj revolver nije za svakog, težak je, pucanj je enorman, i trzaj popriličan. Ako pogledate oglase po američkim stranicama, vidjet će te hrpu njih na prodaju. Isto važi i za 460 S&W.

Također, i 454 Casull se pokazao "težak" glede pucanja. FA 454 imate na prodaju koliko hoćete, ljudima je uzelo svega nekoliko hitaca da bi shvatili da to nije za njih. Iako ih nema u velikom broju, 475 i 500 Linebaugh također nisu na glasu kao kalibri koji su za svakog. Pokazalo se u praksi da ti silni kalibri nisu potrebni osim možda u Africi.

Za sve ostalo, 44 Magnum, 45 Colt +P, 480 Ruger i 500 JRH su više nego dovoljni. Ako ova 4 zadnja kalibra nisu dosta, onda bolje početi s nekom puškom u 9,3 ili 375.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 04 Jun 2020, 21:11

jolly wrote:
istra champion wrote:
Pitam se, pitam, ko li je to?
Da stvarno, tko bi to mogao biti ? No u svakom slucaju covjek ima ukusa, pa zna se da je 9x19 zapravo MK za prave ljubitelje pucaljki ... :A03: :A03: :A03: :A03:
Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 04 Jun 2020, 21:23

Onty wrote:Imao sam prilike pucati iz S&W 500 , cijev 8-3/8", plinska kočnica aktivirana. Prvo svega, taj revolver nije za svakog, težak je, pucanj je enorman, i trzaj popriličan. Ako pogledate oglase po američkim stranicama, vidjet će te hrpu njih na prodaju. Isto važi i za 460 S&W.
Ako mene pitas trzaj iz puce sa cjevi 4" 0.44 Mag je NE-ugodniji od ovog 0.460 ! Govorimo naravno o full-power punjenju a ne nekoj mekanoj reload varijanti. E sada upitno je sto ljudi ocekuju kada uzmu takvu stvar u ruku ?

Zrno mase cca 200-240 grs i kolicina od 40-42 grs baruta N110 !!! Brzina > 730 m/s

Helooooo, ljudi! Prosjecan puscani metak 308W ima zrno od 140-175 grs i cca 38-44 grs N140, a puca se iz oruzja oslonjenog na rame mase cca 5 kg

Za velike kalibre je vrlo vazan balans oruzja a jos vaznija DOBRA DRSKA, nema pucanja velikih kalibara sa losom drskom jer gotovo sigurno zavrsava nezadovoljstvom, natucenim zglobovima i bolnim kostima u saci
Nemoguće je Nemoguće

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 05 Jun 2020, 18:55

lex-lutor wrote:Ako mene pitas trzaj iz puce sa cjevi 4" 0.44 Mag je NE-ugodniji od ovog 0.460 ! Govorimo naravno o full-power punjenju a ne nekoj mekanoj reload varijanti. E sada upitno je sto ljudi ocekuju kada uzmu takvu stvar u ruku ?
Vjerujem ti da je 4" 44 Magnum gadan, pretpostavljam S&W. Nisam nikad imao, niti koristio 4". Najkraći 44 Magnum koji sam pucao su bili 5.5", i to SA. Nije tako loše, naročito iz Ruger Bisley.
Zrno mase cca 200-240 grs i kolicina od 40-42 grs baruta N110 !!! Brzina > 730 m/s

Helooooo, ljudi! Prosjecan puscani metak 308W ima zrno od 140-175 grs i cca 38-44 grs N140, a puca se iz oruzja oslonjenog na rame mase cca 5 kg

Za velike kalibre je vrlo vazan balans oruzja a jos vaznija DOBRA DRSKA, nema pucanja velikih kalibara sa losom drskom jer gotovo sigurno zavrsava nezadovoljstvom, natucenim zglobovima i bolnim kostima u saci
Moram ti reći kad vidim toliku količinu baruta i tako laganu kuglu, naježim se što to čini cijevima.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Jun 2020, 21:33

Onty wrote:.......
Najkraći 44 Magnum koji sam pucao su bili 5.5", i to SA. Nije tako loše, naročito iz Ruger Bisley.
Upravo o tome se i radi, SA revolver ima drugi balans i rukohvat pomaknut tako da se hvat sake ne mjenja prilikom okidanja, DA revolver mora biti tako slozen na prst ima dovoljno snage i polugu za okidanje i okretanje bubnja..KOMPROMIS !

...Moram ti reći kad vidim toliku količinu baruta i tako laganu kuglu, naježim se što to čini cijevima.
Zapravno ne vidim problem, sve dok brzine ne krenu preko 950 m/s ja bih to stavio pod "normalna upotreba" , sa druge strane STANJE UMA na ovim podrucjima godinama NECE prihvatiti cinjenicu da je cjev POTROSNI MATERIJAL kojeg nakon ispaljenih 2-3-4 tisuce metaka treba baciti i ugraditi novu, naravno ako imas kundak i akciju koji zasluzuju novu cjevku !!!
Nemoguće je Nemoguće

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 06 Jun 2020, 22:03

lex-lutor wrote:
Onty wrote:.
...Moram ti reći kad vidim toliku količinu baruta i tako laganu kuglu, naježim se što to čini cijevima.
Zapravno ne vidim problem, sve dok brzine ne krenu preko 950 m/s ja bih to stavio pod "normalna upotreba" , sa druge strane STANJE UMA na ovim podrucjima godinama NECE prihvatiti cinjenicu da je cjev POTROSNI MATERIJAL kojeg nakon ispaljenih 2-3-4 tisuce metaka treba baciti i ugraditi novu, naravno ako imas kundak i akciju koji zasluzuju novu cjevku !!!
Oprosti, mali nesporazum, imao sam u vidu revolver S&W 460.

Što se tiče pušaka, naboja za njih i cijevi, slažem se. Da je bio 300 RUM dok sam bio mlađi, uzeo bih ga istog trena. Ne sad, 7x64, 30-06, ili punjeni 8x57 s pravim kuglama bi mi bili dosta. Baš gledam Nosler Acubond, čini mi se dobar izbor za naše uvjete. Dobre karakteristike, a nisu pretjerano skupe. No, tu smo već odmakli od teme.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 07 Jun 2020, 03:11

lex-lutor wrote:
sa druge strane STANJE UMA na ovim podrucjima godinama NECE prihvatiti cinjenicu da je cjev POTROSNI MATERIJAL kojeg nakon ispaljenih 2-3-4 tisuce metaka treba baciti i ugraditi novu, naravno ako imas kundak i akciju koji zasluzuju novu cjevku !!!
jeftinije (makar po zivce), a svakako je i jednostavnije prodati komad oruzja i kupiti novo oruzje na nabavnu dozvolu (ili ga onesposobiti, ili ga predati u mup) nego mijenjati cijev na oruzju u Hrvatskoj.
Dakle, nije to potrosni materijal. Ova tema je temeljito sazvakana.
Cijev se isplati mijenjati samo u rijetkim slucajevima:
- ako je puska ima neku emotivnu ili dodanu vrijednost, poput puske iz nasljedstva ili rucno slagane puske iz Ferlacha ili Londona.
- ili ako je puska za natjecanje, i ako je cilj dobiti najvecu mogucu performansu match puske - dakle, ako su motivi vrhunski sportski MEDJUNARODNI rezultati. (znacii profi sport)
- U suprotonom, ovo treba batiliti

Potrosni materijal su zimske i ljetne gume, koje se mogu kupiti i u Pevecu.
Kad se cijevi budu mogle mijenjati kao gume na autu, ili ko carape, na istom nivou jednostavnosti, onda postaju potrosni materijal.
U nasim uvjetima, prmojenu cijevi sa kroz nivo kompliciranosti treba gledati kako PROJEKT, a ne kao redovno odrzavanje.

Sta se kratkih cijevi tice, one su skoro nepoderive. Neusporedive po dugotrajnosti prema karabinskim cijevima, dakle, jos manje su "potrosni materijal". To moze biti predmet akademske rasprave, ne i prakticni problem.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Jun 2020, 07:42

Tehnički gledano cjev jest pootrošni materijal , no kako je jolly opisao za ne gubit živce koje ti neće niko platit jednostavnije je oružje dat za bud što ili uništit nego ić u zamjenu.
Kad bi to kod nas bilo jednostavnije i pristupačnije puno ljudi bi to koristilo, neko zbog istrošenosti ,neko bi htio neku kvalitetniju , neko bi
htio drugi profil cjevi , neko pak neke svoje ideje koje se uklapaju u tehničke mogućnosti itd.
Što je prosječnom Ameru zamjenit cjev , nikakav problem dogovori sa majstorom sve što želi , plati i drugi dan ide sa novom cjevi bez birokratskih zavrzlama i nosi amo nosi tamo i upisuj ovo ili ono.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Jun 2020, 10:46

jolly wrote:
lex-lutor wrote:
- ako je puska ima neku emotivnu ili dodanu vrijednost, poput puske iz nasljedstva ili rucno slagane puske iz Ferlacha ili Londona.
- ili ako je puska za natjecanje, i ako je cilj dobiti najvecu mogucu performansu match puske - dakle, ako su motivi vrhunski sportski MEDJUNARODNI rezultati. (znacii profi sport)
- U suprotonom, ovo treba batiliti
Jolly, ne bih u OffTopic ali...

Sazvakali smo temu 101 puta no bojim se da nikada nismo podvukli crtu i donjeli zakljucak na tu temu.. :-)
Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Jun 2020, 10:49

Onty wrote: Oprosti, mali nesporazum, imao sam u vidu revolver S&W 460.
Ok, sve +5.
Nemoguće je Nemoguće

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 08 Jun 2020, 01:21

jolly wrote:Sta se kratkih cijevi tice, one su skoro nepoderive. Neusporedive po dugotrajnosti prema karabinskim cijevima, dakle, jos manje su "potrosni materijal". To moze biti predmet akademske rasprave, ne i prakticni problem.
Revolveri su malo drugačija priča. Koliko sam vidio, kod većine revolvera 38 Special trošenje cijevi ne bi smio biti problem, mada može biti kod dugotrajnog korištenja i ako se koristi dvobazne barute. Vidio sam 357 Python, vlasnik veli da ga imao decenijama i ima barem 25 000 hitaca, 99% 38 Special, pa mu je ipak nagrižena erozijom ne samo cijev, nego i je prednja strana bubnja ima male kratere. Koliko znam, stariji revolveri radi upasivanja dijelova nisu imali čelike velike čvrstoće, pa bi i to mogao biti jedan od razloga.

Druga je stvar s magnum punjenjima, pogotovo ako su u pitanju lakše kugle i dvobazni baruti, onda imamo kanjone Krke:

https://www.morphyauctions.com/jamesdju ... 8847x6.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-HIBo ... 122030.JPG
https://www.taurusarmed.net/forums/atta ... tanium.jpg

A ovo popraviti košta, osim ako je revolver od Rugera i vlasnik u SAD, onda ne košta ništa, čak ni poštarina. Ako je revolver Dan Wesson ili sličnog sustava, tu je popravak relativno jednostavan i jeftin. Sve ostalo, naročito što se tiče nas, bojim se neće biti niti lako niti jeftino. Ne znam nikog u nas tko može ovakvo nešto popraviti. Slutim da je jedini način poslati u servis u Njemačkoj. Skoro sam kupio jedan lijepi S&W 686 Target Champion, ali kad sam vidio sliku zadnjeg dijela cijevi, odustao sam. Nije bila ko na slikama gore, ali je erozija ipak bila vidljiva.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 08 Jun 2020, 01:46

Evo što svega 90 naboja 357 Magnum može napraviti na S&W 340PD. Zaista zabrinjavajuće:

http://smith-wessonforum.com/s-w-revolv ... -ammo.html

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 10 Jun 2020, 12:04

3 Target Masterpieca; K17-3, K14-2 i 14-3.
20200610_111010 (3).jpg
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 10 Jun 2020, 15:26

Onty wrote:Evo što svega 90 naboja 357 Magnum može napraviti na S&W 340PD. Zaista zabrinjavajuće:

http://smith-wessonforum.com/s-w-revolv ... -ammo.html
Nesto tu ne stima !!!

Ako je netko NEMILOSRDAN prema oruzju onda sam to ja, 357/44 mag sam ispucao iz revolvera na kile i nista od ovoga nisam primjetio. E sada ako netko samo drobi i nikada nista ne cisti pa se stvaraju tlakovi veci od normalnih to je OSOBNA GLUPOST.

Ne treba nasjedati na sve price kao i na serije sa losim materijalima, dobar revolver , sa DOBRIM materijalom mora izdrzati cca 150.000 357 magnum hitaca BEZ OSTECENJA !!

Ako netko ne vjeruje neka cita :

https://www.thetruthaboutguns.com/gun-r ... -revolver/
Nemoguće je Nemoguće

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 10 Jun 2020, 22:12

lex-lutor wrote:Nesto tu ne stima !!!

Ako je netko NEMILOSRDAN prema oruzju onda sam to ja, 357/44 mag sam ispucao iz revolvera na kile i nista od ovoga nisam primjetio. E sada ako netko samo drobi i nikada nista ne cisti pa se stvaraju tlakovi veci od normalnih to je OSOBNA GLUPOST.

Ne treba nasjedati na sve price kao i na serije sa losim materijalima, dobar revolver , sa DOBRIM materijalom mora izdrzati cca 150.000 357 magnum hitaca BEZ OSTECENJA !!

Ako netko ne vjeruje neka cita :

https://www.thetruthaboutguns.com/gun-r ... -revolver/
Prvo svega, treba napomenuti da spomenuti S&W 340PD ima bubanj od titana. Naravno, bitno je o kojoj je leguri riječ. Pretpostavljam da se ne koristi najčvršća radi obrade.

Glede čišćenja i visokih tlakova, prvi put čujem. Ono što sam bio našao je špekulacija da problem nastaje kad se koriste olovne kugle u slabijih revolvera poput S&W K-frema. Tada se stvaraju naslage olova na ulaznom konusu cijevi, i kad se ispali 357 Magnum s bakrenom košuljicom, konus na cijevi dobije pukotinu. Bez obzira drži li ova teorija vodu ili ne, naći će te nešto drugo na forumima s čime se ne slažem. Neki čiste naslage olova u cijevi tako da ispale par magnum naboj s bakrenom košuljicom. Ovo nipošto ne bih činio. Ako ima naslaga olova, onda uzeti staru metalnu četkicu i na nju namotati bakrenu strugotinu od strugalice za posuđe. Prije nego to napravite, obavezno provjerite magnetom da nije željezna presvučena bakrom. Ipak, daleko je najbolji LEWIS LEAD REMOVER:

Image

Međutim, kad već govorimo o pucanju cijevi, izgleda da su ovdje glavni faktori lagane kugle i puno punjenje 357 Magnum:

http://smith-wessonforum.com/s-w-revolv ... 6-4-a.html
https://www.thehighroad.org/index.php?t ... es.554994/

Govoreći o Manurhin revolverima i koliko oni mogu izdržati, to ti je ko da uspoređuješ Mercedes s Fiatom. Koliko znam, niti jedna drugi proizvođač revolvera ne daje takve garancije. Usput, govoreći o Manurhin revolverima, našao sam da otkad je firmu preuzeo Chapius, kvaliteta nije kao što je bila:

MR73 The unbreakable revolver BROKEN https://www.reddit.com/r/Revolvers/comm ... er_broken/

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 10 Jun 2020, 22:40

istra champion wrote:3 Target Masterpieca; K17-3, K14-2 i 14-3.
20200610_111010 (3).jpg
Moje čestitke, zavidim ti.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 11 Jun 2020, 10:40

Onty wrote:...... Ono što sam bio našao je špekulacija da problem nastaje kad se koriste olovne kugle u slabijih revolvera poput S&W K-frema. Tada se stvaraju naslage olova na ulaznom konusu cijevi, i kad se ispali 357 Magnum s bakrenom košuljicom, konus na cijevi dobije pukotinu. Bez obzira drži li ova teorija vodu ili ne...
Ljudi su po defaultu "bedasti" ma koliko mi tvrdili suprotno !

Ako imas revolver za precizno pucanje tada se TOCNO zna sto koristis, WC ili SWC municiju sa eleboracijom koja daje najbolje rezultate. Iz takvog oruzja se u pravilu ne pucaju Magnum punjenja iz vec navedenih razloga tj. slojeva olova, lubrikanta, itd.

Magnum punjenja se NE mogu naci sa olovnim zrnima, mada su ljudi radili gluposti i pokusavali kemijati sa olovnim kuglama i "gas-check" plocicama pa to sve drukali kao za FMJ zrno ... NE IDE i gotovo !

Govoreći o Manurhin revolverima i koliko oni mogu izdržati, to ti je ko da uspoređuješ Mercedes s Fiatom. Koliko znam, niti jedna drugi proizvođač revolvera ne daje takve garancije. Usput, govoreći o Manurhin revolverima, našao sam da otkad je firmu preuzeo Chapius, kvaliteta nije kao što je bila:
NEKADA je KVALITETA revolvera svih tih brandova bila VRH, Manurhin, Korth, S&W, Colt, znaci nisi mogao reci koji je losiji nego samo koji je manje kvalitetan, no kako je rasla glad za profitom i potreba za vecom kolicinom dogodio se presedan koji je tesko objasniti.... nove tehnologije, bolji materijali, laseri , obrada u mikron a finalni proizvod losiji nego prije 30 godina ??? Znaci da se stedi na materijaima, drugog objasnjenja nema.

I naravno na kraju je uvijek sve isto: " ljudska glupost je beskoncna " , a za Svemir bas i nisam siguran rekao je davno A.A.
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply