CZ M57 - TETEJAC!!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: CZ M57 - TETEJAC!!
koja knjiga (pravilo) molim te?Hrvoje wrote:Samo je jedna vrsta 7,62x25:
https://imgur.com/xqrC6f0
https://imgur.com/kiCIjqH
https://imgur.com/Uuc6aq8
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
(ako ne grijesim)
Mislim da je to iz knjige standarda municije za JNA, godiste 1975. Godiste knjige pamtim. Ne znam tocan naslov knjige, ali pokriva sve kalibre i zrna koja je JNA koristila. Ikad. Znaci i 30-06, 7.62x54R, pistoljski 7.65, itd itd. Mene je malo razocaralo jer je knjiga standarda iz 1975, i nema detalja za snajperski metak 8x57, ako je taj konstruiran za pusku m76. Znaci za svaki kalibar, sve vrste metaka po tipu zrna i namjeni ikad u upotrbi u JNA. Ako malo prosurfas, moze se naci u pdf na internetu za downloadirati.
Mislim da je to iz knjige standarda municije za JNA, godiste 1975. Godiste knjige pamtim. Ne znam tocan naslov knjige, ali pokriva sve kalibre i zrna koja je JNA koristila. Ikad. Znaci i 30-06, 7.62x54R, pistoljski 7.65, itd itd. Mene je malo razocaralo jer je knjiga standarda iz 1975, i nema detalja za snajperski metak 8x57, ako je taj konstruiran za pusku m76. Znaci za svaki kalibar, sve vrste metaka po tipu zrna i namjeni ikad u upotrbi u JNA. Ako malo prosurfas, moze se naci u pdf na internetu za downloadirati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Evo, mislim da je to ovo:
https://www.scribd.com/document/1256656 ... a-knjiga-1
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Nije da se hvalim,
Turn better into best!
Svaka čast!jolly wrote:Nije da se hvalim,ali knjigu prepoznati po pojedinoj stranici!!!! Svaka mi dala!!!
![]()
![]()
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jbmu... treba imat scribd account :Sjolly wrote:Evo, mislim da je to ovo:
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Pokušao sam poslati ali ne ide preko pp. Ako hoćeš pošalji mail pa ti pošaljem knjiguMike_Torello wrote:jbmu... treba imat scribd account :Sjolly wrote:Evo, mislim da je to ovo:
Je li iko imo od vas imao problem sa ovakvim rezulltatima na cahuri da udarna igla je u centru udarila ali ima i sa strane malo traga kao da nije bas centirano nekako nez ,je li do tetejca ili metka.Takode sam par puta primijetio da mi je cahura na gornjem dijelu sa jedne strane isto malo udubljena prema unutrasnjosti,tj na vrhu cahure nije normlno fin krug neg mozda milimetar ili 2 malo je savijen vrh prema unutra,ovako nesto smao u blazoj formi Al sve funckionise bez problema i municija je bila PPU
Meni ovo izgleda kao da udarna igla ima previše lufta u rupi.... ili je vrh pukao na koso.
Ne znam postoji li kod nas naziv za to no vani se to zove "striker drag" ili "primer drag" i nije nista neuobicajeno ni na novom oruzju. Mnogi "striker fired" (opet ne znam postoji li naš naziv) to rade i ne predstavlja nikakav problem.
Ako je iz pištolja, meni to izgled kao problem s udarnom iglom. Kao da zapinje pa se ne vrati odmah nego tek kasnije. Možda je slaba opruga, ili nakupina stare ljepljive masti oko igle. Pucao sam iz različitih M57 TT ali takvo nešto nisam vidio.nick x326 wrote:Je li iko imo od vas imao problem sa ovakvim rezulltatima na cahuri da udarna igla je u centru udarila ali ima i sa strane malo traga kao da nije bas centirano nekako nez ,je li do tetejca ili metka.Takode sam par puta primijetio da mi je cahura na gornjem dijelu sa jedne strane isto malo udubljena prema unutrasnjosti,tj na vrhu cahure nije normlno fin krug neg mozda milimetar ili 2 malo je savijen vrh prema unutra,ovako nesto smao u blazoj formi Al sve funckionise bez problema i municija je bila PPU
Što se tiče udaraca po rubu čahure, to bi mogao biti problem s izvlakačem. Pogledaj dobro da nije oštećen.
Moguce da je nakupina masti jer se ne koristi cesto,cisto kad krenemo na neko kampovanje na planinu ponesemo da ne bi neka zivotinja i ispalimo par metaka i nakon tog ga ocistim namastim i do sljedeceg stoji na istom mejstuOnty wrote:Ako je iz pištolja, meni to izgled kao problem s udarnom iglom. Kao da zapinje pa se ne vrati odmah nego tek kasnije. Možda je slaba opruga, ili nakupina stare ljepljive masti oko igle. Pucao sam iz različitih M57 TT ali takvo nešto nisam vidio.nick x326 wrote:Je li iko imo od vas imao problem sa ovakvim rezulltatima na cahuri da udarna igla je u centru udarila ali ima i sa strane malo traga kao da nije bas centirano nekako nez ,je li do tetejca ili metka.Takode sam par puta primijetio da mi je cahura na gornjem dijelu sa jedne strane isto malo udubljena prema unutrasnjosti,tj na vrhu cahure nije normlno fin krug neg mozda milimetar ili 2 malo je savijen vrh prema unutra,ovako nesto smao u blazoj formi Al sve funckionise bez problema i municija je bila PPU
Što se tiče udaraca po rubu čahure, to bi mogao biti problem s izvlakačem. Pogledaj dobro da nije oštećen.
Svaki M57 ostavlja takav trag udarne igle i to je normalno.

??? Ocito niste pucali iz M57,ili niste obracali paznju na cahureOnty wrote:nick x326 wrote:Pucao sam iz različitih M57 TT ali takvo nešto nisam vidio.
Lako moguće da ste u pravu i da je bilo malo "zatezanja" igle po kapisli https://www.ar15.com/forums/armory/-/14-336706/?page=1 , sama slika http://i120.photobucket.com/albums/o176 ... okarev.jpg , nisam te čahure sakupljao pa nisam obratio posebnu pozornost. Ali opet ne toliko da je kapisla ovako zaorana, to bih odmah primjetio. Uvijek, kad idem opaliti koju, idem s društvom. Pa ako ne bih ja primjetio, netko bi drugi.Darko11 wrote:Svaki M57 ostavlja takav trag udarne igle i to je normalno.
??? Ocito niste pucali iz M57,ili niste obracali paznju na cahure
Napomena: Za dva M57 znam da su bila proizvedena negdje 60-tih, bili su izdani ljudima koji su radili na željeznici kao inspektori-kontrolori 1969 ili 1970. Druga 2 pretpostavljam proizvedena kasnije.
Također, koliko znam M57 nema inercionu iglu. Stoga čak i "prvi zub" kokota s nabojem u cijevi nije nikakva sigurnost. Na žalost, to samo pokazuje koliko su ti pištolji traljavo konstruirani i izrađeni.
Probaj mali test; skini navlaku/zatvarač, pritisni udarnu iglu sa zadnje strane tamo gdje ju udara kokot, i naglo otpusti. Vidi da li se igla normalno vraća, bez zastoja. Ako se ne vraća odmah i brzo, izvadi iglu i očisti rupu trikloetilenom ili nečim sličnim. Pazi samo da trikloetilen ne dođe na plastiku ili boju, mogao bi ih rastopiti. Kad podmazuješ, koristi samo visoko-kvalitetno ulje za oružje.nick x326 wrote:Moguce da je nakupina masti jer se ne koristi cesto,cisto kad krenemo na neko kampovanje na planinu ponesemo da ne bi neka zivotinja i ispalimo par metaka i nakon tog ga ocistim namastim i do sljedeceg stoji na istom mejstu
Evo kako skinuti i staviti udranu iglu https://www.youtube.com/watch?v=MNRtzYkjL0E&t=240 . Budi oprezan, ima više dijelova nego se nadaš.
Ovdje je presjek https://oruzjeonline.com/wp-content/upl ... /003-2.jpg
Malo sam potražio po internetu i to povlačenje igle po kapisli na M57 izgleda je "normalno". Bilo bi dobro ako bi netko uskočio sa specifikacijom za M57 gdje ima koliko igla mora viriti iz zatvarača. Moguće da je u tvom slučaju neki Đoka ili Mita mislio da što je igla duža, to bolje.
- jolly
- Cinker - bojna

Taj je pistolj, pouzdan, i ne zaglavljuje. "Prvi zub" mu je slaba tocka, nepouzdan. Medjutim u civilnim varijantama pogotovu za izvoz, ugradjivale su se kocnice.. U svojem dobu, konstrurian je prema vojnom zahtjevu za ratnu proizvodnju u Rusiji, znaci totalna simplifikacija mehanizma i proizvodnog procesa (tt33), a nesto malo usavrsen, opet prema vojnim zahtjevima ex YU u modelu m57.Onty wrote:
Također, koliko znam M57 nema inercionu iglu. Stoga čak i "prvi zub" kokota s nabojem u cijevi nije nikakva sigurnost. Na žalost, to samo pokazuje koliko su ti pištolji traljavo konstruirani i izrađeni.
Dakle, to je to, vojni pistolj, masovne proizvodnje. Ne treba ockivati ne znam sto.
Modeli iz Zastave za civilno trziste, primjenen drugi standard, odnosno za izvoz su bili modeli sa kocnicom.
Nista lose tu nema, obzirom na namjenu za koju je napravljen u osnovnom modelu, plus civilne dorade. To je koncept tadasnjeg vremena.
Onaj ko hoce nesto vise, prilagodjeno civlinoj namjeni - znaci za lov - za razne discipline streljastva - za samoobranu, svakako moze uzeti bilo sto, sto mu odgovara, ne mora nabvljati ni m57 ni tt33.
Zanimljiv je da u ovom kalibru ima relativno malo pistolja. do sad to su zapravo bili ruski tt33, yugo m57, i ceski CZ52. Medjutim nedavno je Norinco iz Kine izbacio klona SIG226, u kalibru 7.62TT, dvoredni spremnik, double action... moderne koncepcije. Ima lokalno u ducanima i malopradji, za onog ko voli taj kalibar. Znaci taj kalibar se moze nabaviti i u klasicnom historijskom paketu "tetejca", ili pak u kineskoj modernoj varijanti.
https://theammosource.com/norinco-np762 ... one-black/
Turn better into best!
Ne sporim da je Tokarev pouzdan, ali budimo realni, kovački je konstruiran, kovački je i napravljen, a ergonomija je očito bila na dnu prioriteta. Mogu još shvatiti da se SSSR-u žurilo pred rat imati bilo što. Ali poslije rata se moglo konstruirati nešto bolje, daleko bolje. VIS RADOM Model 35 je za moj pojam savršenstvo vojnog pištolja iz tog razdoblja u kalibru 9x19. Ne vidim nikakvog razloga zbog čega se nije moglo VIS prilagoditi naboju 7,62x25. "Teorija obraničenog suvereniteta" je i ovdje odigrala svoje.jolly wrote:Taj je pistolj, pouzdan, i ne zaglavljuje. "Prvi zub" mu je slaba tocka, nepouzdan. Medjutim u civilnim varijantama pogotovu za izvoz, ugradjivale su se kocnice.. U svojem dobu, konstrurian je prema vojnom zahtjevu za ratnu proizvodnju u Rusiji, znaci totalna simplifikacija mehanizma i proizvodnog procesa (tt33), a nesto malo usavrsen, opet prema vojnim zahtjevima ex YU u modelu m57.
Dakle, to je to, vojni pistolj, masovne proizvodnje. Ne treba ockivati ne znam sto.
Modeli iz Zastave za civilno trziste, primjenen drugi standard, odnosno za izvoz su bili modeli sa kocnicom.
Nista lose tu nema, obzirom na namjenu za koju je napravljen u osnovnom modelu, plus civilne dorade. To je koncept tadasnjeg vremena.
Onaj ko hoce nesto vise, prilagodjeno civlinoj namjeni - znaci za lov - za razne discipline streljastva - za samoobranu, svakako moze uzeti bilo sto, sto mu odgovara, ne mora nabvljati ni m57 ni tt33.
Zanimljiv je da u ovom kalibru ima relativno malo pistolja. do sad to su zapravo bili ruski tt33, yugo m57, i ceski CZ52. Medjutim nedavno je Norinco iz Kine izbacio klona SIG226, u kalibru 7.62TT, dvoredni spremnik, double action... moderne koncepcije. Ima lokalno u ducanima i malopradji, za onog ko voli taj kalibar. Znaci taj kalibar se moze nabaviti i u klasicnom historijskom paketu "tetejca", ili pak u kineskoj modernoj varijanti.
https://theammosource.com/norinco-np762 ... one-black/
Glede novog kineskog 7,62x25, imao ga je Bojna na popisu, ali koliko znam, nikad nije bio u prodaji. Uzimajući u obzir jeftine troškove proizvodnje u Kini, nije mi jasno zašto nisu kopirali P210 u 9x19 i 7,62x25? Za možda ni 100-injak dolara više u troškovima proizvodnji mogli su dobiti pištolj za koji su mogli tražiti barem 2 puta više. Kladim se da bi se prodavali ko halva. Naravno, uz uvjet da ne prave grupu veću od 3-4 cm.
- jolly
- Cinker - bojna

Pred par dana sam ga drzao u ruci...Onty wrote: Glede novog kineskog 7,62x25, imao ga je Bojna na popisu, ali koliko znam, nikad nije bio u prodaji.
Turn better into best!
Ako je u Bojni, onda važi ona stara tko je bliže vatri bolje se ogrije.jolly wrote:Pred par dana sam ga drzao u ruci...Onty wrote: Glede novog kineskog 7,62x25, imao ga je Bojna na popisu, ali koliko znam, nikad nije bio u prodaji.
Nego, kakvi su ti dojmovi, koliko je solidno napravljen? Koliko znam, dosta kineskih pištolja ima kromirane cijevi, je li i kod ovog?
Također, od kakvog je materijala frema? Nadam se da je od čelika.