OPTIKE - Tko zna sto i kako ?

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Re: OPTIKE - Tko zna sto i kako ?

Post by AR15 fan » 30 May 2020, 12:47

Pogledaj si Primary arms. Oni ti rade solidne optike, cijenom su povoljniji od Vortexa a ovisno o seriji optike i iste ili bolje kvalitete stakla i osvjetljenja konačnice. Rade prizmatske optike, s varijabilnim povećanjem, taktičke, lovačke...za svakoga po nešto a imaju jako dobre BDC konačnice za specifične kalibre. Odvrti na you tubeu testove njihovih optika na SCAR-u heavy odnosno 7.62x51mm varijanti koja trga optike. Također ti dobar dio optika dolazi i u SFP i FFP varijanti a razlika u cijeni nije ogromna. Meni su visoko na listi ako se odlučim na nešto s uvećanjem jer imaju par modela specifičnih konačnica za 7.62x39 metak a mogu se montirati i na papovku i na AK, a bome i na bolt action. Potajno se nadam da bi možda izbacili onu 1-8x varijantu u 7.62x39 konačnici no malo sam skeptičan da budu... I 1-6x je sasvim dobro uvećanje za poluautomat i borbenu preciznost a i više nego solidno se snalazi i u ulozi sportskog streljaštva. Dosta su popularne u 3 gun ili IPSC-u... Iskreno nisam našao do 4000 kuna bolju varijantu za svoju namjenu. Razmatrao sam red dot, red dot s magnifierom, holografski ciljnik i s magnifierom opciju, prizmatski ciljnik, LPVO (od 1 do 10x uvećanje) i klasične optike. Tako da mislim da je najbolje uzeti nešto s varijabilnim uvećanjem, koje nudi praktički true 1 power, specifičnu BDC konačnicu za kalibar koji pucam a i težina je više nego prihvatljiva za dimenzije i mogućnosti ciljnika.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 30 May 2020, 12:54

30 mm tuba, 440 grama, podešavanje 1/2 MoA po kliku. SFP i 1-6x24mm. 10 godina garancije, 2650 kuna.
primary_arms_1-4x24_il_-1838743285__1.jpg
acssblk_7.62x39.jpg

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 30 May 2020, 14:38

Ne razumijem logiku iza 30mm tube kod takvih optika, može mi netko objasniti?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 31 May 2020, 19:48

Ovo je širokokutna optika i nisam siguran da je to za kolegu optimum?
Veći tubus dobro dođe iz svih razloga kao i za druge ciljnike,sa time što kod širokokutne optike je to vezano i za velićinu objektiva.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 22 Jun 2020, 20:32

Rekao bih da je sve preko 6x overkill za do 100 ili 150 metara pucanja. Drugi par rukava da pričamo o tome da se prvo montira na nešto manje i slabije dok se s vremenom ne kupi nešto jače s namjenom za pucanje na veću udaljenost od 150 metara. S time da ako nije riječ o nečemu preko 300 metara da opet nema potrebe za više od 6 ili eventualno 8x... pa da je i do 600 metara i 10x je sasvim dovoljno. Naravno ako se nema namjeru na do 600 metara ili više pucati iz nečega što je 1 MoA ili sub MoA puška... Tu bi već onda više igrao Nigthforce, Leupold, Schmidt Bender...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 23 Jun 2020, 12:15

AR15 fan wrote:Rekao bih da je sve preko 6x overkill za do 100 ili 150 metara pucanja. Drugi par rukava da pričamo o tome da se prvo montira na nešto manje i slabije dok se s vremenom ne kupi nešto jače s namjenom za pucanje na veću udaljenost od 150 metara. S time da ako nije riječ o nečemu preko 300 metara da opet nema potrebe za više od 6 ili eventualno 8x... pa da je i do 600 metara i 10x je sasvim dovoljno. Naravno ako se nema namjeru na do 600 metara ili više pucati iz nečega što je 1 MoA ili sub MoA puška... Tu bi već onda više igrao Nigthforce, Leupold, Schmidt Bender...
Postoji razlog zasto postoje optike manjeg ili veceg povecanja.
To sto velis, u pravu si za lov, kao i takticke sportove streljastva.

Ali povecanje veliko, 24x, 50x treba za long range streljastvo, statickog tipa. Takodjer, 24x bi po meni bio razumni minimunm i za 22lr malokalibarsku pusku, za sportsko streljastvo (MK s optikom, na 100 m). Jako dobro dodje vidjeti rupu od pogotka na meti, radi kasnije korekcije.

Najskuplji brendovi, su najskuplji jer imaju najkvalitentije staklo i premaze (propusnost svjetla), i po meni, opet nisu potrebni za gadjanje u metu u dnevnim uvjetima kad je sunce visoko prema zenitu (izmedju 09.00 ujutro i 15.00 sati popodne). Maksimalna Propusnost svjetla na optici treba za profesionalnu upotrebu u svim uvjetima na terenu, kao i za lov, u sumrak.

S tim da je i za lov to vec postalo relativno, obzirom na pad cijena nocnih lovackih optika. pa se moze uzeti i neka srednja ili niza srednja klasa dnevne optike, ili sirokokutna za pogon, u kombinaciju sa nekim NV ciljnikom, recimo Yukon.
A sto bi opet bilo jeftinije od nekog swarovskog, zeissa, s and b, itd... koji bi u mrkloj noci opet bio neupotrbljiv.
Nocni lov, je inace dozvoljen na svinje, i cagljeve uz odredjene uvjete.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jun 2020, 12:32

I veća povećanja imaju svoju svrhu.
Mišljenje koje sam dao odnosilo se na potrebe kolege i njegovo zadnje traženje.

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 23 Jun 2020, 12:40

Ja sam s varijable prešao na prastari (30+ godina) Swar 6x42 i ostao paf koliko je slika dobra. 6x je po meni dovoljno za sve realne lovačke udaljenosti u HR a ponekad i previše. 1.5-6x42 optika po meni pokriva gotovo sve sto lovcu u HR treba. S druga strane, ta su povećanja smiješna za streljaštvo.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 23 Jun 2020, 13:19

Mraz wrote:Ja sam s varijable prešao na prastari (30+ godina) Swar 6x42 i ostao paf koliko je slika dobra. 6x je po meni dovoljno za sve realne lovačke udaljenosti u HR a ponekad i previše. 1.5-6x42 optika po meni pokriva gotovo sve sto lovcu u HR treba. S druga strane, ta su povećanja smiješna za streljaštvo.
Što se tiče lovca 1,5-6 ×42 je po meni baš dovoljno , ništa tu ne treba ni više ni manje , naravno kad se tjera mak na konac i traže sitna crevca onda se gotovo pa nastoji nać manu svemu.
Streljaštvo je drugi svijet i to baš nema puno zajedničkog osim da se puca iz vatrenog oružja.
A što se tiče starih optika , čovjek mi dade da probam kako se vidi iz neke 6×42 Hensdolt , pa ljudi moji ko da ti neko skine mrenu ispred očiju koliko je to dobra stvar i kako se ljepo vidi .

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 23 Jun 2020, 13:32

Baš imaš rupu za gledat kad na ravno dvije streljane imaš mogućnost pucati preko 100 metara, a na jednoj od te dvije ako te puste

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jun 2020, 13:44

AR15 fan wrote:Baš imaš rupu za gledat kad na ravno dvije streljane imaš mogućnost pucati preko 100 metara, a na jednoj od te dvije ako te puste
DObra poanta. Ali onda po istoj logici ne treba uopce vise kupovati oruzje za sport. Pogotovu dugo oruzje. Sta ce nam to, uopce?

Ali ne zaboravi da se natjecanja s puskom jos uvjek odrzavaju. Onda treba, takva optika. To su ti barem tri streljane, koje ja znam. A ljudi idu na natjecanja. Dapace, bilteni su sve veci, dakle broj natjecatelja raste.

Ali ajde, nije sve sa streljanama toliko crno, nove se otvaraju, ili grade.
U Istri imas dvije nove streljane, jedna kod Ritose, druga u Rovinju, u prvoj fazi do 50 m, u drugoj fazi ce se prosiriti na 100 m.
Grad Rab, krece s projektom izrade nove streljane i sportskog centra, streliste do 100 m.
To je sta znam, lako moguce da se i drugdje rade, ili planiraju novi objekti.

Novi pravilnik o strelistima ce biti dosta kvalitetniji, i vjerujem da ce pokrenuti jos neku inicijativu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 23 Jun 2020, 13:49

Je, koristio sam par puta S&B 6x42 i Zeiss 6x42, slika na svima njima je fenomenalna. To je i razlog zašto sam na kraju riskirao i na neviđeno iz Njemačke uzeo optiku staru kao ja.

Jolly, kakva je ova streljana od Ritoše? Nemam FB a gotovo sve slike i informacije o njoj su tamo, drugdje nisam našao nikakve informacije.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 09 Dec 2020, 18:44

Dečki, trebam savjet. Imam staru zastavinu 8x57 M67, sa zatvaračem ručice tzv. "pačiji kljun", cijev je srednja žalost, jednostavno se ne isplati taknut ju. Možda bih dao napraviti zamjenu ako naletim na M48 cijev da je u dobrom stanju, i da me sve ne košta previše, ali o tom po tom.

Puška ima nosače 25 mm, i htio bih staviti neku optiku:

- Tijelo optike 25mm
- Niže povećanje 1,5x, ne više od 2x
- Gornje 6x, može malo više
- Objektiv 40/42mm, najviše do 50mm
- Da nije jako osjetljiva na centriranje oka
- Cijena do nekih 2000-2500 kuna
- Brzi navoj za namjesštanje dioptrije (imam Redfield na ČZ 527/223, pa ga zbog finog naboja treba vrtjeti i vrtjeti)

Puška će mi služiti kao druga za lov, i za na streljanu, onako rekreacijski.

Svaki savjet i mišljenje su dobrodošli, hvala.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Dec 2020, 20:19

Mraz wrote:Je, koristio sam par puta S&B 6x42 i Zeiss 6x42, slika na svima njima je fenomenalna. To je i razlog zašto sam na kraju riskirao i na neviđeno iz Njemačke uzeo optiku staru kao ja.

Jolly, kakva je ova streljana od Ritoše? Nemam FB a gotovo sve slike i informacije o njoj su tamo, drugdje nisam našao nikakve informacije.
Fiksnog povećanja optike su robusnije od varjabilnog sasvim sigurno . Govorim o istom proizvođaču ,a što se tiče optike koju si kupio to je super kupovina. Nekad je varjabilna bila rijetka kao sad fiksna pa i više a lovilo se i pucalo i na najveće lovačke udaljenosti . Komzee 6× povećanje nije dosta za precizno pogodit na najvećim udaljenostima u lovu taj neka kupi štap za pecanje . Sa tim velikim povećanjima u lovu se nepotrebno filozofira , recimo najveće koje bi za loše svjetlosne uvjete uzeo to bi bilo 8×56 od nekog kvalitetnog proizvođača , nevidim i nema nikakve svrhe veće uvećanje (na varjabilnim optikama).

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Dec 2020, 21:56

Onty wrote:Dečki, trebam savjet. Imam staru zastavinu 8x57 M67, sa zatvaračem ručice tzv. "pačiji kljun", cijev je srednja žalost, jednostavno se ne isplati taknut ju. Možda bih dao napraviti zamjenu ako naletim na M48 cijev da je u dobrom stanju, i da me sve ne košta previše, ali o tom po tom.

Puška ima nosače 25 mm, i htio bih staviti neku optiku:

- Tijelo optike 25mm
- Niže povećanje 1,5x, ne više od 2x
- Gornje 6x, može malo više
- Objektiv 40/42mm, najviše do 50mm
- Da nije jako osjetljiva na centriranje oka
- Cijena do nekih 2000-2500 kuna
- Brzi navoj za namjesštanje dioptrije (imam Redfield na ČZ 527/223, pa ga zbog finog naboja treba vrtjeti i vrtjeti)

Puška će mi služiti kao druga za lov, i za na streljanu, onako rekreacijski.

Svaki savjet i mišljenje su dobrodošli, hvala.
Uh,uvjeti su ti zahtjevni....ali.....
Mislim da imam za tebe optiku i koju imaju dečki,pa znam da su ok.
1.SWT HS 1,5-6x42
2.SWT HS 3-9x50
Osvijetljenje točkice za noć.......cca 1750 kn,1inch
Nazovi Marka u Lapis Plus(poslao Miro)01 3887 736
Ukoliko bi ti odgovarao tubus 30,imam drugu opciju pa javi...

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 12 Dec 2020, 00:56

Mirok wrote: Uh,uvjeti su ti zahtjevni....ali.....
Mislim da imam za tebe optiku i koju imaju dečki,pa znam da su ok.
1.SWT HS 1,5-6x42
2.SWT HS 3-9x50
Osvijetljenje točkice za noć.......cca 1750 kn,1inch
Nazovi Marka u Lapis Plus(poslao Miro)01 3887 736
Ukoliko bi ti odgovarao tubus 30,imam drugu opciju pa javi...
Znam da su uvjeti zajtjevni, ali, malo pogledah, pa sam odlučio malo proširiti želje:

- Objektiv od 30mm do najviše do 50mm

Pa sam našao BURRIS FF E1 VARI 2-7X35mm, cijena 2.299,00 kn, http://lovactrgovina.hr/artikl.php?dy=O ... st=6&sor=1

Nemam nikakva iskustva s Burris optikom, pa me zanima vaše mišljenje, kako se uspoređuje s drugima sa sličnom cijenom.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 12 Dec 2020, 11:03

Za tubus 30 pogledaj Shilbu,seriju GM (Gold Medal)i odabereš model.
Najpovoljnije ga prodaje Rusan(Rusan Hunting)Zagreb.
Mislim da g.Rusan sebi ne bi mogao dopustiti prodavati baš svašta,a i njega samoga možeš pitati za mišljenje.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Dec 2020, 12:32

Ako ne želiš da ti je problematično centriranje oka ,mislim da moraš uzimati čim veći objektiv.
Ovaj od 30 mm bi ti bio najmanje odgovarajući,a i inaće trebaš samo izračunati izlaznu zjenicu optike.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Dec 2020, 13:31

Mraz wrote: Jolly, kakva je ova streljana od Ritoše? Nemam FB a gotovo sve slike i informacije o njoj su tamo, drugdje nisam našao nikakve informacije.
https://www.vp91ri.hr/post/ritosa-target
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 13 Dec 2020, 17:17

Mirok wrote:Ako ne želiš da ti je problematično centriranje oka ,mislim da moraš uzimati čim veći objektiv.
Ovaj od 30 mm bi ti bio najmanje odgovarajući,a i inaće trebaš samo izračunati izlaznu zjenicu optike.
Hvala, ova informacija mi je zaista bitna.

Post Reply