Crvena Zastava PAP M59/66
Re: Crvena Zastava PAP M59/66
Kad smo se već uhvatili kromiranja, nekromirane cijevi su nešto malo preciznije 
Ne stavlja H&K bezveze nitrirane cijevi u svoje puške... malo usporednih testova kako je 416ica precizna... ali opet za vojno oružje je to nezamjetna razlika... da puca 10 ljudi natjecanje s istim puškama i kvalitetnim streljivom drugi par rukava
To da će kromirane cjevi zahrđat vjerovatno hoće (iako ih ja nisam vidio), pa pogledajte sačmarice sa tvrdo kromiranim cjevima pa vidite kako se uglavnom nikako ne čiste , ili neke su sretne ako jednom u godini .
Moju Toz 63 cjevi ne očistim po godinu dana i nikad nije dobila ni piknjice hrđe . Ustvari kad bolje razmislim nikad rusku sačmaricu nisam vidio zahrđalih cjevi a prošle su sito i rešeto . Kod žljebljenih ne znam jer nisam imao priliku imat kromiranu cjev , a ni niko iz mog okruženja. Vjerojatno bi tamo prije probila rđa jer radi većeg trenja i eventualnog oštećenja naslaga bi ostao nezaštićen čelik.
Moju Toz 63 cjevi ne očistim po godinu dana i nikad nije dobila ni piknjice hrđe . Ustvari kad bolje razmislim nikad rusku sačmaricu nisam vidio zahrđalih cjevi a prošle su sito i rešeto . Kod žljebljenih ne znam jer nisam imao priliku imat kromiranu cjev , a ni niko iz mog okruženja. Vjerojatno bi tamo prije probila rđa jer radi većeg trenja i eventualnog oštećenja naslaga bi ostao nezaštićen čelik.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Mene smetaju tockice garezi i sporkica, pa svejedno nakon svakog pucanja sacmaricu kromiranih cijevit ocistim.
Drugi razlog ciscenja su izmjenjivi chokovi, svaki put ih skinem, obrisem, podmazem. Da ne bi se zapekli.
Dakle, opet, cistiti se mora.
Drugi razlog ciscenja su izmjenjivi chokovi, svaki put ih skinem, obrisem, podmazem. Da ne bi se zapekli.
Dakle, opet, cistiti se mora.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Od nekorozivnog streljiva definitivno neće biti niti pikiceTrapavi wrote:To da će kromirane cjevi zahrđat vjerovatno hoće (iako ih ja nisam vidio), pa pogledajte sačmarice sa tvrdo kromiranim cjevima pa vidite kako se uglavnom nikako ne čiste , ili neke su sretne ako jednom u godini .
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Ti moras pucati nekorozivno kad ti papovka izgleda bolje nego kad je iz tvornice izašlajohnnyboyy1711 wrote:Od nekorozivnog streljiva definitivno neće biti niti pikiceTrapavi wrote:To da će kromirane cjevi zahrđat vjerovatno hoće (iako ih ja nisam vidio), pa pogledajte sačmarice sa tvrdo kromiranim cjevima pa vidite kako se uglavnom nikako ne čiste , ili neke su sretne ako jednom u godini .
Naravno da se mora čistit , no iz nekog i meni samog razloga sam postao ljen za čišćenje sačmarice . Naprotiv žljebljene cjevi sigurno čistim puno više nego treba. Tu nema ni čekanja ni ništa sve se mora i nekoliko puta ponovit. Možda za to što malo pucam sačmom pa i ne obraćem baš pažnju , jedino čistim glatku cjev kad čistim i žljebljenu iz kombinirke dok jadnu Toz jako rijetko a ta ima cjevi špiglo.Mirok wrote:I opet ću reći,oružje se mora održavati.
Nisam fanatik guslanja po cijevi,ali nakon upotrebe oružje moraš očistiti.
Lako se hvalisati sa novom cijevi i nanovo bruniranim svim metalnim dijelovima na pušci za 4800 kuna. Mi obični smrtnici smo zahvalni na malo progorenoj tvorničkoj cijevi i pušci.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

pa kad si vec progorio cijev na saigi?AR15 fan wrote:Mi obični smrtnici smo zahvalni na malo progorenoj tvorničkoj cijevi i pušci.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Isključivo pričamo o papovkama i ne nije šala, malo pogorena cijev je lutrija za naći
- jolly
- Cinker - bojna

Sto znaci "malo pogorena" cijev?
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Mislim da kolega misli na malo rabljenu cijev, samo to je opet sve na-oko opet ništa dok se ne pogleda na borescope i provjere dimenzije mjernim priborom.
Mislim da su ta vremena "Papovki u dobrom stanju" prošla i da se mnogi danas tuku po glavi zbog prodaje ili što ih nisu pokupovali dok ih je još bilo na sanduke.
Naći M59/66 u solidnom stanju, bez da se po njoj čeprkalo estetski, sa svom dodatnom opremom sebi... Teško... Možda jedino po klubovima.
Mislim da su ta vremena "Papovki u dobrom stanju" prošla i da se mnogi danas tuku po glavi zbog prodaje ili što ih nisu pokupovali dok ih je još bilo na sanduke.
Naći M59/66 u solidnom stanju, bez da se po njoj čeprkalo estetski, sa svom dodatnom opremom sebi... Teško... Možda jedino po klubovima.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Tesko da je neko ispalio toliko 7,62x39 da je tim kalibrom "pogorio" prelazni konus u cijevi.Vecina koju sam vidjao vjerovatno nije ispalila ni 500 metaka, a cijev je losa.Sva ostecenja koja sam vidio nastala su zbog ne ciscenja,dakle zbog korozivne vojne municije i traljavog vlasnika.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

na mojoj je cijev u top stanju, ali je kundak prerađen i prilagođena je za registraciju na lovacki... sto osim standardnog uklanjanja "nepotrebnih" stvari ukljucuje i odrezan drzac bajunete :/ tromblonski nisan je sacuvan kao i kompletna bajuneta, tromblonski nastavak nabavljen rezervni jer je originalni prerezan i ostavljen samo dio s navojem.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ovo je preistinito i pretužno. Sve M48 koje sam do sada vidio, neovisno o broju ispaljenih metaka i općem stanju cijevi, su već na oči imale bar blago spaljen prijelazni konus. Mislim da je to zbog onog ekstra jakog punjenja streljiva iz pedesetih koje se je većinom i pucalo. Zlo od streljiva.Darko11 wrote:Tesko da je neko ispalio toliko 7,62x39 da je tim kalibrom "pogorio" prelazni konus u cijevi.Vecina koju sam vidjao vjerovatno nije ispalila ni 500 metaka, a cijev je losa.Sva ostecenja koja sam vidio nastala su zbog ne ciscenja,dakle zbog korozivne vojne municije i traljavog vlasnika.
S druge strane, kako kažete, papovke, čak i sa manje od 500 metaka, većinom u lošem stanju zbog neodržavanja, koje je prouzročilo pitting cijevi po cijeloj dužini.
Sve 48-mice su isključivo od neadekvatnog održavanja uništene , nikakvo prejako punjenje.johnnyboyy1711 wrote:Ovo je preistinito i pretužno. Sve M48 koje sam do sada vidio, neovisno o broju ispaljenih metaka i općem stanju cijevi, su već na oči imale bar blago spaljen prijelazni konus. Mislim da je to zbog onog ekstra jakog punjenja streljiva iz pedesetih koje se je većinom i pucalo. Zlo od streljiva.Darko11 wrote:Tesko da je neko ispalio toliko 7,62x39 da je tim kalibrom "pogorio" prelazni konus u cijevi.Vecina koju sam vidjao vjerovatno nije ispalila ni 500 metaka, a cijev je losa.Sva ostecenja koja sam vidio nastala su zbog ne ciscenja,dakle zbog korozivne vojne municije i traljavog vlasnika.
S druge strane, kako kažete, papovke, čak i sa manje od 500 metaka, većinom u lošem stanju zbog neodržavanja, koje je prouzročilo pitting cijevi po cijeloj dužini.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mislim da za M48 nije problem jaka municija.
Te su puške izuzetno solidno rađene i sama municija ih ne može uništiti.
Problem je opet slabo , neadekvatno čišćenje, nakon pucanja korozivnim streljivom.
Te su puške izuzetno solidno rađene i sama municija ih ne može uništiti.
Problem je opet slabo , neadekvatno čišćenje, nakon pucanja korozivnim streljivom.
- jolly
- Cinker - bojna

Ja mrzim ciscenje, ali odradjujem ga nakon svakog koristenja oruzja, sacmarice ili uzljebljene cijevi.Trapavi wrote: Naravno da se mora čistit , no iz nekog i meni samog razloga sam postao ljen za čišćenje sačmarice .
Ako je sacmarica klasicna, fixnih chokova, pogotovu kromirane cijevi, mislim da nema zla ako se poneki put ne ocisti.
Medjutim, ako sacmarica ima izmjenjive chokove, njih treba nakon koristenja skinuti, prebrisati, malo nauljiti i vratiti na mjesto.
Ako se ovo ne radi, chokovi mogu zapeci, pa onda ostaju "fixni", umjesto izmjenjivi.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Izmjenjive čokove svakako posebno očistiti,Jolly je objasnio razloge.
Znam neke koji su to zanemarili,pa da vidiš problema kada su htjeli promijeniti čok!
Znam neke koji su to zanemarili,pa da vidiš problema kada su htjeli promijeniti čok!