REVOLVERI ZA KLASIČNO STRELJAŠTVO U CAL..38SPL
Re: REVOLVERI ZA KLASIČNO STRELJAŠTVO U CAL..38SPL
Stvari su se promijenile zadnjih godina, ima nekoliko manjih firmi koje rade magnum naboje s olovnim kuglama, većinom teže LBT i s bakrenim dnom "gas check":lex-lutor wrote:Magnum punjenja se NE mogu naci sa olovnim zrnima, mada su ljudi radili gluposti i pokusavali kemijati sa olovnim kuglama i "gas-check" plocicama pa to sve drukali kao za FMJ zrno ... NE IDE i gotovo !
https://www.facebook.com/GrizzlyCartridge/
https://www.buffalobore.com/index.php?l ... list&c=146
https://doubletapammo.com/collections/hardcast-solid
https://hsmammunition.com/bear-load/
http://www.garrettcartridges.com
Neko vrijeme je i Federal radio revolverske naboje s olovnim LBT kuglama https://www.federalpremium.com/handgun/ ... -P44E.html , ali ne više. Koliko sam naslutio, olovne kugle su nezahvalne za velikoserijsku proizvodnju, veoma lako se oštete u rukovanju. Mada to niti malo ne utječe na njihove karakteristike, kupci ne vole otvoriti kutiju pa na njoj vidjeti kugle makar i lagano oštećene.
Mogu oni svasta raditi i proizvoditi , ne kazem da legure nisu napredovale kao i 1001 vrsta aditiva koji danas postoje, no prava magnum punjenja i zrno bez kosuljice su idiotarija. Da zivimo u USA experimentirao bih sa svime i svacim jer rez.djelove za Smitha i svo ostalo oruzje mogu kupiti na svkoj benzinskoj ili na kiosku.
Mi staromodni cemo se ipak drzati bakra gdje got je to moguce, mada me ipak zanima kako se ponasa olovno zrno od 240 ili 300 grs na 0.44 koje pogura cca 20 grs N110 korz cjev 8+3/8, vrlo vjerovatno se 30% olova pretvori u paru ...

Mi staromodni cemo se ipak drzati bakra gdje got je to moguce, mada me ipak zanima kako se ponasa olovno zrno od 240 ili 300 grs na 0.44 koje pogura cca 20 grs N110 korz cjev 8+3/8, vrlo vjerovatno se 30% olova pretvori u paru ...
Nemoguće je Nemoguće
To što ti spominješ je kad se koriste lakše i srednje teške olovne kugle velikih brzina, posebno ako su sa šupljim vrhom, tzv "hollow Point" (HP). Još ako se koristi tvrđe olovo da bi se izbjeglo taloženje u cijevima, gubitak zna biti i veći od 30%. A udare li u velika kost, takve kugle se znaju doslovno razletjeti.lex-lutor wrote:Mogu oni svasta raditi i proizvoditi , ne kazem da legure nisu napredovale kao i 1001 vrsta aditiva koji danas postoje, no prava magnum punjenja i zrno bez kosuljice su idiotarija. Da zivimo u USA experimentirao bih sa svime i svacim jer rez.djelove za Smitha i svo ostalo oruzje mogu kupiti na svkoj benzinskoj ili na kiosku.
Mi staromodni cemo se ipak drzati bakra gdje got je to moguce, mada me ipak zanima kako se ponasa olovno zrno od 240 ili 300 grs na 0.44 koje pogura cca 20 grs N110 korz cjev 8+3/8, vrlo vjerovatno se 30% olova pretvori u paru ...![]()
![]()
Zato lovci s revolverima na krupnu divljač veću od srna prednost daju većim kalibrima i teškim kuglama LBT izvedbe s plosnatim vrhom, tzv. "Flat Point" (FP), umjerenih brzina:
https://thefiringline.com/forums/showpo ... ostcount=3
https://lh3.googleusercontent.com/proxy ... _jWTwb2vtd
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... x&usqp=CAU
Velika prednost teških kugli solidnog ravnog vrha je i ta da one prodiru ravno i redovno prve znatnu izlaznu ranu, te u slučaju da divljač ne padne odmah, puno ju je laše naći slijedeći krvavi trag.
Ako je pogodak dobar sa HP zrnom nema potrebe nesto traziti i sljediti, ako se izlazna rana i dogodi tada je velicine jajeta 
Nemoguće je Nemoguće
Mislim da zrna bez košuljice u magnum punjenju nebi kako treba funkcionirala. Nisam probao ali mislim da bi u 357 napunjeno kao magnum olovno zrno jednostavno gulilo preko žljebova , znači ne bi moglo sljedit žljebove jer bi se ogulilo.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Ja bih rekao da su utori na tom mjestu zato što cilindar ima neparni broj komora, a ne zbog kalibra.istra champion wrote:Evo i dokaza da i Smith može napraviti utore za blokadu rotacije bubnja na ''pravom'' mjestu ali samo za ''prave'' kalibre
The truth is hate to those who hate the truth.
To što spominješ jest bio problem kod 454 Casull. Zato revolveri u tom kalibru imaju dosta sporu zavojnicu žljebova. Ruger Super Redhawk ima 24" jedan zavoj. Inače, za Colt 45 normalna zavojnica je 15"-16" jedan zavoj.Trapavi wrote:Mislim da zrna bez košuljice u magnum punjenju nebi kako treba funkcionirala. Nisam probao ali mislim da bi u 357 napunjeno kao magnum olovno zrno jednostavno gulilo preko žljebova , znači ne bi moglo sljedit žljebove jer bi se ogulilo.
Također, lako moguće da se isto desi i u 357 s veoma laganom kuglom poput 110 graina (7,13 grama), meko olovo i maksimalno punjenje. Ona 158 graina (10.24 grama) i teža, te tvrđe olovo, nema problema.
Iz tih razloga rekao bih da su bubnjevi na RUGER GP100-7 i S&W 686 Plus čak čvršći od onih sa 6 rupa. Bubanj redovno popusti najprvo na utorima za lociranje, makar bili malo pomaknuti od centra kao što su na Ruger i DW revolverima.Barut wrote:Ja bih rekao da su utori na tom mjestu zato što cilindar ima neparni broj komora, a ne zbog kalibra.istra champion wrote:Evo i dokaza da i Smith može napraviti utore za blokadu rotacije bubnja na ''pravom'' mjestu ali samo za ''prave'' kalibre
Problem je u tome što s HP kuglama izlaza često i nema. Ili još gore, kugla se otvori odmah pri ulazu pa ne probije duboko do vitalnih organa. Treba imati u vidu da su srne u S. Americi i za 2-3 puta teže nego kod nas. Zato se preporuča loviti ih s revolverom kalibra 41 i više. Ovo posebno važi za divlje i podivljale svinje.lex-lutor wrote:Ako je pogodak dobar sa HP zrnom nema potrebe nesto traziti i sljediti, ako se izlazna rana i dogodi tada je velicine jajeta
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

pa taj komentar sam cekao jos od provokacijeBarut wrote:Ja bih rekao da su utori na tom mjestu zato što cilindar ima neparni broj komora, a ne zbog kalibra.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
jednom prilikom am pitao čovjeka koji je stručnjak za crni barut kako bi bilo napravit oružje tj cjev kalibra 50 iz protuavionca brovinga . i sam znam da ima strme žljebove dok sva oružja na crni barut imaju vrlo blage tj duge tvist rate , uglavnom to mi je i potvrdio i rekao da bi olovne kugle jednostavno gulile preko žljebova. Navodno su u ratnim danima neki i pokušavali ali bez uspjeha.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Radi tog su se originalni revolveri radili u progresivnom zlijebu, da postepeno dobije bolji spin.
Medjutim vodi racuna da metak sto je duzi, treba ostriji korak zlijeba, za kuglu to je tek minimalno, dovoljno
U doba kad sam se dao nesto dublje u to, gledao sam razlike od proizvodjaca do proizvodjaca.
Dakle, od svih proizvodjaca uberti, pietta, pedersolli jedino uberti ima nesto ostriji korak zlijeba, i prema uputstvima moze se puniti sa kuglom ili konusnom zrnom, pa zato ima i ostriji korak. Ovi ostali, samo kugla i izduzeni zlijenb.
Probao sam na Pietti, napuniti konusnim zrnom, medjutim preciznost je manja nego s kuglom.
Medjutim vodi racuna da metak sto je duzi, treba ostriji korak zlijeba, za kuglu to je tek minimalno, dovoljno
U doba kad sam se dao nesto dublje u to, gledao sam razlike od proizvodjaca do proizvodjaca.
Dakle, od svih proizvodjaca uberti, pietta, pedersolli jedino uberti ima nesto ostriji korak zlijeba, i prema uputstvima moze se puniti sa kuglom ili konusnom zrnom, pa zato ima i ostriji korak. Ovi ostali, samo kugla i izduzeni zlijenb.
Probao sam na Pietti, napuniti konusnim zrnom, medjutim preciznost je manja nego s kuglom.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Nisam mislio na klasične kugle nego na kratka zrna cilindrične forme , pa još ako su olovna nekako i logično zvuči da će preskakat odnosno gulit preko žljebova. Kad bi zavrtio wc 38 specijal na puno punjenje 357 vjerujem da bi preciznost bila nikakva.
Ako su to punili količinom crnog baruta kao što se pune puške, i gledajući brzine koje se tako dobiju, čovjek je zasigurno u pravu. .50 BMG im zavoj 15" https://www.google.com/search?client=fi ... 0&bih=1058 , što je taman za revolver, ali ne i za pušku s olovnim kuglama.Trapavi wrote:jednom prilikom am pitao čovjeka koji je stručnjak za crni barut kako bi bilo napravit oružje tj cjev kalibra 50 iz protuavionca brovinga . i sam znam da ima strme žljebove dok sva oružja na crni barut imaju vrlo blage tj duge tvist rate , uglavnom to mi je i potvrdio i rekao da bi olovne kugle jednostavno gulile preko žljebova. Navodno su u ratnim danima neki i pokušavali ali bez uspjeha.
Zato su se baš .50 BMG cijevi pokazale odličnim za John Linebaugh kad je razvijao revolver u kalibru 500 Linebaugh https://www.johnlinebaughcustomsixguns.com/500caliber . Stoga je nominalni kalibar za 500 Linebaugh promjer žljebova .510" (12,95 mm), dok svi ostali naboji 50 i 500 imaju nominalni promjer .500" (12.70 mm). Naime, iz nekih razloga, ako je naboj za kratko oružje i s čahurom, po američkim zakonima ne smije imati veći kalibar od .500" (12.70 mm), inače spada u tzv. "destructive device", što je NO-NO. Zato su S&W, IMI, Magnum Search i drugi, kad su razvijali svoje .50 i .500 naboje, odlučili ostati na .500". Nisu htjeli imati problema s administracijom. Bilo je čak i pitanje što će se desiti s Linebaugh i njegovim revolverima. Tu se malo zažmirilo i našlo "solomonsko rješenje" za Linebaugh-a jer je služben naziv naboja bio .50 BMG, pa je prošlo. Naime, dugo vremena nitko u streljačkim i lovačkim krugovima nije znao za taj zakon.
Veoma zanimljiv članak o Linebaugh-ovoj izvedbi 45 Colt kojim je sve krenulo https://www.johnlinebaughcustomsixguns.com/writings .
- Barut
- Časnički Namjesnik

Jeste, ali ne bih se složio za Rugera. Stvar je da je kod S&W polugica za blokiranje cilindra smještena centralno na kućištu. Zbog toga je i utor, ili na sredini komore kod cilindara s parnim brojem rupa, ili točno između komora na cilindru s neparnim brojem rupa. Kod Rugera je ipak ta polugica pomjerena u stranu, tako da je utor uvijek na rubu komore, bez obzira da li cilindar ima parni ili neparni broj rupa. To se vidi i na slikama:Onty wrote:Iz tih razloga rekao bih da su bubnjevi na RUGER GP100-7 i S&W 686 Plus čak čvršći od onih sa 6 rupa. Bubanj redovno popusti najprvo na utorima za lociranje, makar bili malo pomaknuti od centra kao što su na Ruger i DW revolverima.Barut wrote:Ja bih rekao da su utori na tom mjestu zato što cilindar ima neparni broj komora, a ne zbog kalibra.istra champion wrote:Evo i dokaza da i Smith može napraviti utore za blokadu rotacije bubnja na ''pravom'' mjestu ali samo za ''prave'' kalibre
Hvala, u pravu si! Nisam prije imao dobru sliku od GP100-7. Ovdje se odlično vidi da bez obzira na broj rupa u bubnju, razlika u udaljenosti utora od središta rupa je beznačajna.Barut wrote:Jeste, ali ne bih se složio za Rugera. Stvar je da je kod S&W polugica za blokiranje cilindra smještena centralno na kućištu. Zbog toga je i utor, ili na sredini komore kod cilindara s parnim brojem rupa, ili točno između komora na cilindru s neparnim brojem rupa. Kod Rugera je ipak ta polugica pomjerena u stranu, tako da je utor uvijek na rubu komore, bez obzira da li cilindar ima parni ili neparni broj rupa. To se vidi i na slikama:
Također, hvala ti za odlične fotografije
- Barut
- Časnički Namjesnik

REVOLVERI ZA KLASIČNO STRELJAŠTVO U CAL..38SPL
Nema na čemu. Slike su sa službene Rugerove stranice.
https://www.ruger.com/products/gp100/models.html
Za neke modele imaju slike u visokoj rezoluciji, ali ne za sve.
Rekao bih da je to kompromisno rješenje od strane Rugera. Bubanj je malo čvršći od onoga koji ima utor točno na sredini komore, baš tamo gdje je najtanja stijenka, ali nije čvrst kao onaj koji ima utor točno između komora. Inače Ruger koristi taj isti princip i na ostalim revolverima koje proizvode, Redhawk, Blackhawk itd.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
https://www.ruger.com/products/gp100/models.html
Za neke modele imaju slike u visokoj rezoluciji, ali ne za sve.
Rekao bih da je to kompromisno rješenje od strane Rugera. Bubanj je malo čvršći od onoga koji ima utor točno na sredini komore, baš tamo gdje je najtanja stijenka, ali nije čvrst kao onaj koji ima utor točno između komora. Inače Ruger koristi taj isti princip i na ostalim revolverima koje proizvode, Redhawk, Blackhawk itd.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro