Hrvatski VHS

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Hrvatski VHS

Post by BOXI » 24 Nov 2008, 18:26

Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Re: Hrvatski VHS

Post by renato0013 » 24 Nov 2008, 22:07

Is samo da uspije kao sistolj
i da joj u buducnosti promijene kalibar

strsljen411
Pozornik
Pozornik

Post by strsljen411 » 24 Nov 2008, 22:18

A jel ima mogucnost prebacivanja za ljevake?

J07@
Banned

Post by J07@ » 24 Nov 2008, 22:21

ja takvu mogucnost ebi ni stavljal
nek ljevaci nauce pucat sa desnom rukom

zamisli slucaj
strka frka panika i uzmes pusku od ljevaka i operi :roll:
a ovak svi znaju kam cahure lete

il da naprave sistem da padaju ispod :mrgreen:

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Post by renato0013 » 25 Nov 2008, 09:04

kad kod nas nemas gdje pronaci neke informacije o vhs-u, pa sam iz srpskog casopisa - kalibar, procitao da nam nova puska ima sustav odvodjenja plinova iza zatvaraca ili nosaca zatvaraca, koji sluze kao amortizer i smanjuje trzaj oruzja, sto po mom misljenju i nije neki problem kod 223 - vjerovatno je napravljeno za rafalanje
kad se gleda snimka sa htv-a vidi se da kod rafala usta cijevi i nemaju neki velik odskok
uvijek se sjetim heklaca u kalibru 308 u rafalu............

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 11:16

renato0013

U kalibru je objavljena budalaština od čovjeka koji nikad nije tu pušku vidio.
sustav odvodjenja plinova iza zatvaraca ili nosaca zatvaraca, koji sluze kao amortizer i smanjuje trzaj oruzja
Možeš li mi molim te ovo objasniti? Sa stručne strane... :A16:

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 25 Nov 2008, 12:24

To su pisali i po našim medijima kad je prvi put predstavljena.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 14:44

omega wrote:To su pisali i po našim medijima kad je prvi put predstavljena.
Treba razlikovati tzv."obične" medije (dnevne ili tjedne tiskovine, informativne net portale, informativne TV emisije) od stručnih medija.
Ono što piše po takvim "običnim" medijima gotovo u pravilu vrvi netočnim navodima, definicijama, nestručnim ocjenama pa samim time i takvim zaključcima te na tome ne bi trebalo bazirati svoje znanje o nečemu. :A16:

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 25 Nov 2008, 14:48

Slažem se, samo sam htio navesti mogući izvor kojim su se koristili naši susjedi.
Jer je očito da direktno saznanja nisu imali.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 15:31

omega wrote:Slažem se, samo sam htio navesti mogući izvor kojim su se koristili naši susjedi.
Jer je očito da direktno saznanja nisu imali.
Ma ja sam taj članak pročitao prije nekih cca. 1-1,5 mjesec dana i napravljen je upravo tako.
Em što vrvi neistinama vrvi takvim nestručnim eskapadama da mi je muka... Iz toga je na prvu vidljivo kako autor ne da pojma nema o VHS-u već nema pojma o elementarnim stvarima vezanim za vatreno oružje.
Btw.prije nego što je to objavljeno zvali su me da ime komentiram pušku i napišem nešto o njoj pa čak i fotografije pošaljem no odbio sam...
I neke ot fotki koje su izašle nemaju veze s VHS-om. :A27:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 25 Nov 2008, 18:03

Onda budi dobar, pa nam pošalji neku fotku iz prve ruke(jer si očito jedini koji je pucao od nas iz te puške). Utisci??
Da liči na francuski Famas, liči, prvotna verzija je izgledala kao Izraelski Tavor, neznam što je pošlo krivo s tom koprodukcijom da su napravili ovakvu. Famas sam isprobao (jako malo ih je bilo kod nas za vrijeme rata, svega par komada) i vrlo je interesantna i praktična zbog bull-pap konstrukcije.
No, opet se vraćam na .223 kao u Iraku dokazano ipak preslab kalibar, te polagano vraćanje kalibra .308 u postrojbe na terenu.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

J07@
Banned

Post by J07@ » 25 Nov 2008, 18:29

nobile157 wrote: No, opet se vraćam na .223 kao u Iraku dokazano ipak preslab kalibar, te polagano vraćanje kalibra .308 u postrojbe na terenu.
lakse se vratit na 308 nego ic na kalibar koji jos nije istestiran kak treba
a i nema ga tolko
treba prvo potrosit zalihe 308 :A03:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 18:47

nobile157 Onda budi dobar, pa nam pošalji neku fotku iz prve ruke(jer si očito jedini koji je pucao od nas iz te puške). Utisci??
No comment.
Nadam se da razumiješ.
Da liči na francuski Famas, liči, prvotna verzija je izgledala kao Izraelski Tavor, neznam što je pošlo krivo s tom koprodukcijom da su napravili ovakvu. Famas sam isprobao (jako malo ih je bilo kod nas za vrijeme rata, svega par komada) i vrlo je interesantna i praktična zbog bull-pap konstrukcije.
Da ja ne navodim svoje mišljenje o FAMASU a koje je generalno negativno navesti ću ono što mi je kolega a koji je proveo 3 godine u Legiji rekao kad me jučer telefonom nakon raznih TV priloga nazvao: "Pa kud baš Famas, svi zanju da je ta puška sranje!".
Možemo mi i novu temu otvoriti o FAMASU.
No, opet se vraćam na .223 kao u Iraku dokazano ipak preslab kalibar, te polagano vraćanje kalibra .308 u postrojbe na terenu.
Neće se .308 Win. (7,62x51) više vratiti u neku ozbiljniju operativnu uporabu kao što je npr.naoružavanje cijele vojske neke značajnije države.
Njegovu sve rašireniju trenutnu uporabu ne samo u Iraku već i u Afganistanu treba promatrati u kontekstu sve češćih djelovanja raznih specijalnih snaga u direktnim konfliktima (prije su sudjelovali samo u spec.operacijama-primarno) a koji su skloni tzv."personalizaciji" osobnog naoružanja a koji već izvjesno vrijeme nisu zadovoljni balističkim vrijednostima kalibra .223 Rem. (5,56x45).
Upravo u tome kontekstu leže i sve češće pritužbe na 5,56x45 kalibar kao nedovoljno učinkovit. Naime, tek je uporabom spec.snaga to izašlo na vidjelo budući su isti naoružani primarno puškama M4 a koja ima kraću cijev od klasične M16 a samim time i slabije balističke vrijednosti te je tada i uočen problem toga streljiva.
Da dalje ne dužim bla,bla,bla... :A16:

J07@
Banned

Post by J07@ » 25 Nov 2008, 19:15

BojnikPerGall wrote: Da ja ne navodim svoje mišljenje o FAMASU a koje je generalno negativno navesti ću ono što mi je kolega a koji je proveo 3 godine u Legiji rekao kad me jučer telefonom nakon raznih TV priloga nazvao: "Pa kud baš Famas, svi zanju da je ta puška sranje!".
molio bih prosvjetljenje
legija koja je stalno u pokretu i koja mozda od svih jedinica na svjetu najvise koristi svoje osobno oruzje
i ona da si dozvoli imat sranje od naoruzanja
i to tolko sranje koje ko zna koliko godina nije promjenjeno
e to meni nije jasno

ja sam prico sa 5 legionara
i na pitanje o famasu su svi rekli da nemaju zamjerku
nego da jednostavno je stvar navike na takvu pusku

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 25 Nov 2008, 19:28

BojnikPerGall wrote:navesti ću ono što mi je kolega a koji je proveo 3 godine u Legiji rekao kad me jučer telefonom nakon raznih TV priloga nazvao
Kazes proveo 3 godine ? Sto je bilo s ostale dvije ?
Koja pukovnija ako se smije znati.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 19:43

J07@ wrote:
BojnikPerGall wrote: Da ja ne navodim svoje mišljenje o FAMASU a koje je generalno negativno navesti ću ono što mi je kolega a koji je proveo 3 godine u Legiji rekao kad me jučer telefonom nakon raznih TV priloga nazvao: "Pa kud baš Famas, svi zanju da je ta puška sranje!".
molio bih prosvjetljenje
legija koja je stalno u pokretu i koja mozda od svih jedinica na svjetu najvise koristi svoje osobno oruzje
i ona da si dozvoli imat sranje od naoruzanja
i to tolko sranje koje ko zna koliko godina nije promjenjeno
e to meni nije jasno

ja sam prico sa 5 legionara
i na pitanje o famasu su svi rekli da nemaju zamjerku
nego da jednostavno je stvar navike na takvu pusku
Da bih pričao o nekom oružju moraš imati širi pogled, posebice kada se radi o tipičnom vojnom oružju prvenstveno razvijanom i namijenjenom vojsci.
Kada govorimo o francuskom oružju moraš uzeti u obzir kako su Francuzi izuzetno ponosan narod koji drži do svoje tradicije, jezika, književnosti, umjetnosti pa tako i naoružanja.
Na području naoružanja Francuzi su vrlo vjerojatno najosebujniji i najtvrdoglaviji narod.
Upravo nam povijest govori i najviše u prilog tome.
A kada govorimo o povijesti razvoja naoružanja na području Francuske i previše je primjera oružja vrlo neobičnog dizajna (npr. laki mitraljez Chauchat-izuzetno neobično i ružno oružje)a od kojih su mnogi od njih vrlo upitne vrijednosti, dok dakako ima i oružja koje je dokazalo i potvrdilo svoju vrijednost.
Jurišna puška FAMAS (Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de Saint-Étienne) je oružje koje je u naoružanje Francuske vojske ušlo u jednom razdoblju (razvoj 1972.,usvojena 1978.) u kojem su Francuzi ne samo imali zastarjelo nego i apsolutno neadekvatno i unificirano oružje.
Stoga je FAMAS zamišljen kao oružje koje će zamijeniti razne vrste automata i pušaka te postati osnovno pješačko naoružanje i konačno uvesti red u vojsku!
U doba pojavljivanja bila je vrlo suvremena jurišna puška napredne konstrukcije. No, ništa više i izvan prosjeka.
Također nije postigla nikakav međunarodni uspjeh...
Pouzdana i precizna jedino s francuskim streljivom dok s službenim NATO SS109 (američki M855) nije psotizala uopće dobre rezultate.

Po izričitom nalogu francuske vlade a u interesu države i francuske nacije FAMAS je uspojena u naoružanje francuske vojske i bilo bi pravo čudo da nije.

I britanska SA80 je nošena i nosi se u velikom broju oružanih sukoba većeg i manjeg intenziteta (a Britanci ratuju i to konstantno) pa to ne znači da ona tj.puška valja. Dapače, veliko je sranje što i Britanci sami priznaju...

Dok ćeš rijetko to čuti od Francuza...

:A27:

P.S. Ovo je ipaka post za prilog o FAMAS-u! Zar ne? :A34:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 19:45

Knife_maniac wrote:
BojnikPerGall wrote:navesti ću ono što mi je kolega a koji je proveo 3 godine u Legiji rekao kad me jučer telefonom nakon raznih TV priloga nazvao
Kazes proveo 3 godine ? Sto je bilo s ostale dvije ?
Koja pukovnija ako se smije znati.

Ne smije...
Ali momak je pobjegao neposredno pred Bljesak da bi se uključio u akciju... :A25:

J07@
Banned

Post by J07@ » 25 Nov 2008, 20:06

BojnikPerGall wrote: Ne smije...
Ali momak je pobjegao neposredno pred Bljesak da bi se uključio u akciju... :A25:
pa bas mu i nebi dal :A25:
3 g. rata je bil van drzave koja se borila :A24:

je britanci priznaju da je sranje
al ovo nisu francuzi
nego 2 nasa decka
2 poljaka i rus
jebga ja ga nisam probal pa nemogu rec nis o njemu

nego da se vratimo na temu
mozes li opisat kocnicu i izbor paljbe na VHSu :?:
meni je taj dio najdebilniji il mozda grjesim :?:
radije bi da su napravili ko austrijanci na Steyr AUG

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 20:18

pa bas mu i nebi dal :A25:
3 g. rata je bil van drzave koja se borila :A24:
Nemoj tako. Bio je jako mlad, a oba su mu roditelja ubijena. Inače izuzetno cijenjen u svim spec.jedinicama naše vojske i kao kuriozitet pozivan natrag da se vrati u Legiju.
Odličan vojnik i borac!
Danas radi za jednu stranu civilnu tvrtku i jaaako dobro zarađuje.
2 poljaka i rus
Ako već toliko imaš nekih kontakata s borcima iz Legije trebao bi znati da Poljaci i Rusi u Legiji nisu na cijeni kao vojnici ni borci!
Stoga, izvuci sam zaključak o njihovoj kompetentnosti! :A16:
mozes li opisat kocnicu i izbor paljbe na VHSu :?:
meni je taj dio najdebilniji il mozda grjesim :?:
radije bi da su napravili ko austrijanci na Steyr AUG
Ne mogu niti želim! No comment!
Bez uvrede... :A09:

J07@
Banned

Post by J07@ » 25 Nov 2008, 20:36

BojnikPerGall wrote: Nemoj tako. Bio je jako mlad, a oba su mu roditelja ubijena.
ja sam otiso sa 18
a bilo je deckiju i sa 17
al necemo vise o tome
BojnikPerGall wrote:Ako već toliko imaš nekih kontakata s borcima iz Legije trebao bi znati da Poljaci i Rusi u Legiji nisu na cijeni kao vojnici ni borci!
Stoga, izvuci sam zaključak o njihovoj kompetentnosti! :A16:
cuo sam u zadnjih 10 ai vise g. da se stvaraju ruski klanovi u legiji

a o ovoj dvojici poljak i tom rusu + jos 2 sa kojima nisam imo kontakt
su se pokazali kao pravi borci i kolege

za razliku od par njemaca i 1 britanca :A24:
BojnikPerGall wrote: Ne mogu niti želim! No comment!
Bez uvrede... :A09:
ovo odbijanje me dovodi u sumnju da si uopce vidio pusku uzivi a kamoli kaj drugo :A24:

Post Reply