kupnja i registracija vojnog oružja po novom zakonu
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

stvar je ovaka imam priliku kupit m 48 u dobrom stanju za neku siću 500 ili 600 kn al me strah jel tu kod mene u mupu su rekli da sve te pusko po novom trebaju ici u ferlah jel to istina ili ne ko je tu lud ja sam skužio samo one koje imaju promjenjenu cjev. ova je cjela u istim brojevima. molim pomoc oko tumacenja tog zakona. i jos nesto ak je to tak znaci da ni papovke ni m 76 snajpere ak neodneseš u ferlah moš zaboraviti a želja mi je nabaviti ih
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Re: kupnja i registracija vojnog oružja po novom zakonu
Prvi puta čujem za takvo nešto za starije puške. Nedavno sam kupio M48, ne A, nego onaj glodani, bez ikakvog CIP-a i Ferlacha. S druge strane, Slovenac koji je kupio M48A od mene ju je morao CIP-ati, ali to je Slovenija. Kod nas, koliko ja znam, to ne treba za recimo M48.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

neznam ja sam cujem kako hrpa ljudi sad ostaje bez pušaka ovih starih jel memaju cip to je doslo na snagu sa ovim novim zakonim 2020 god
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
U mom okruzenju, sportskim strijelcima ziva muka. Streljana zatvorena.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

znaci ovako primjera radi evo odem u bojnu i kupim iz naftalina m48 (vojni višak) i dođem u svoju pu i po njihovom moram u ferlah na cip.
moja situacija je da imam priliku za nekih 600 kn kupit m48 nista diran osim sto je u lovackom kundaku.
cak mi je rekao puskar da neki koji su nosili da su im mrdali po cjevi i povecavali jel kao 7.9 nije 8x57
moja situacija je da imam priliku za nekih 600 kn kupit m48 nista diran osim sto je u lovackom kundaku.
cak mi je rekao puskar da neki koji su nosili da su im mrdali po cjevi i povecavali jel kao 7.9 nije 8x57
- jolly
- Cinker - bojna

WTF?!dundoivica wrote: cak mi je rekao puskar da neki koji su nosili da su im mrdali po cjevi i povecavali jel kao 7.9 nije 8x57
Sta to znaci "povecavali"?
Nazivi identicnog kalibra: 7.92x57 = 8x57 = 7.9x57 = 8mm Mauser.
Do prije prvog svjetskog rata, promjer cijevi je realno bio 0.318 incha i zapravo je dobio oznaku "J" ili "I", za vojni metak (I = infanterie, po njemacki, a "J" krivo kopiran "I" u anglosaxonskoj nomenklaturi)
Nekoliko godina prije prvog sv. rata, metak novog promjera dobia oznaku "S", koja oznacava siri promjer cijevi 0.323 incha, pa su moderna muncija dobila konacnu oznaku S u sufixu JS, ili IS. Znaci 8x57 JS, ili 7.92x57 JS, ili 8mm mauser JS (ili IS umjesto JS)
promjer cijevi 318, danas niko ne koristi ni ne proizvodi, a i dalje se spominje po lovackim ispitima. Mislim da je ovo zapravo predmet prepisivanja vise generacija autora u predmetu balistika kod nas, a spada zapravo u davnu povijest razvoja oruzja. Moderne stvari ne uvode u program, a prastare ponavljaju
OK, pusku promjer cijevi .318, u 8x57 (I) nikad nisam vidio, i vjerujem vjerojatno niko na ovom forumu nije vidio.
te puske i taj styandard nestali su u vihoru dva svjetska rata, i kratkom periodu izmedju, kad je standar .323 sve preplavio.
Moze se smatrati da .318 ne postoji. To su kolekcionarski primjerci, ili pak stare puske koje iz emotivnih razloga odrzavaju entizijasti na zivotu. Industrijske municije .318 za masuer 8mm, nema, znaci samo reloaderi to mogu rjesavati.
Lovni metak za prelamce sa obodom, ima oznaku 8x57 JRS, gdje R predstavlja obod, sve drugo je isto, .323.
Turn better into best!
Što imaju povećavat , ako bolje pogledaš m 48 je preciznije izrađeno ležište nego na civilnoj varijanti naročito novijih karabina. Kalibar je isti i tu možeš samo pokvarit inače dobru preciznost.dundoivica wrote:znaci ovako primjera radi evo odem u bojnu i kupim iz naftalina m48 (vojni višak) i dođem u svoju pu i po njihovom moram u ferlah na cip.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Teško mi je u to povjerovati. Nemojte me krivo shvatit.dundoivica wrote:znaci ovako primjera radi evo odem u bojnu i kupim iz naftalina m48 (vojni višak) i dođem u svoju pu i po njihovom moram u ferlah na cip.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
- jolly
- Cinker - bojna

Ako se nekome da istrazivati, pogledajte zakon o explozivnim tvarima i prometu oruzja iz 2017.
CLanak 15 i 17, o tome gdje se primjenjuje i ne primijenjuje oznacavanje zigom.
u medjuvremenu je bilo egalsanje oko izmjena zakona.
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainS ... tyId=13166
I koja je trenutna situacija, i da li su izmjene izglasane i koje, iskreno ne znam, jer se nisam bavio tim problemom.
Hint: prema onome iz 2017, bas i nije ruzicasta situacija oko tog.
CLanak 15 i 17, o tome gdje se primjenjuje i ne primijenjuje oznacavanje zigom.
u medjuvremenu je bilo egalsanje oko izmjena zakona.
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainS ... tyId=13166
I koja je trenutna situacija, i da li su izmjene izglasane i koje, iskreno ne znam, jer se nisam bavio tim problemom.
Hint: prema onome iz 2017, bas i nije ruzicasta situacija oko tog.
Turn better into best!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

stvarno neznam ni ja jel to bili baljezganje jednog puskara ili stvarno je tako a i meni je to tesko za povjerovat
uglavnom znam da je dista ljudi dalo svoje m 48- ice na uništenje jel im se nije dalo nositi u ferlah. a mene zanimaju samo sa originalnom cjevi vojnom jel ta cjev ako je ocuvana moze nadjebat puno ovih modernih cjevi jebes pusku kada opalis 5 metaka i moras "pisat "po njoj da se ohladi jel inace otvara grupaciju evo nekidan smo isli na pucanje i bas je bilo jebeno dobro da prostiite i frend sa svojim cz m70 u 30-06 sa ubrzicom koju je luđak namjestio da mos okinut skoro samo laganim puhanjem u okidać i ja sa svojim m48 i risanovim okidaćem koji je jos uvijek onakav kakav je tvornički došao i ja rokam u centar mete na 120 metara i sve je tu u centru a on ni jedan u centru. al ok to moze biti i do strijelca al njegova nakon 10 metaka vruća a moj m 48 nakon 20 uzastopnih lagano topla cjev
uglavnom znam da je dista ljudi dalo svoje m 48- ice na uništenje jel im se nije dalo nositi u ferlah. a mene zanimaju samo sa originalnom cjevi vojnom jel ta cjev ako je ocuvana moze nadjebat puno ovih modernih cjevi jebes pusku kada opalis 5 metaka i moras "pisat "po njoj da se ohladi jel inace otvara grupaciju evo nekidan smo isli na pucanje i bas je bilo jebeno dobro da prostiite i frend sa svojim cz m70 u 30-06 sa ubrzicom koju je luđak namjestio da mos okinut skoro samo laganim puhanjem u okidać i ja sa svojim m48 i risanovim okidaćem koji je jos uvijek onakav kakav je tvornički došao i ja rokam u centar mete na 120 metara i sve je tu u centru a on ni jedan u centru. al ok to moze biti i do strijelca al njegova nakon 10 metaka vruća a moj m 48 nakon 20 uzastopnih lagano topla cjev
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

evo arsenala korištenog taj dan. baš je bio dobar dan. municije kolko smo spizdili sveukupno mogao bi se kupit jedan remington 783 
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

puske odozgor prema dole cz m70 30-06, cz cal 16 neznam model, maverick 88, moj m48 8x57, mosberg 500 cal 12, i moj maverick 88 cal 12.
pištolji cz 75, hs 2000 45 acp, astra 44mag. moja, glock 19 gen 2 moj.
pištolji cz 75, hs 2000 45 acp, astra 44mag. moja, glock 19 gen 2 moj.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

sad ce te rec vid idiota ko da mi ne prepoznajmo oruzije 
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

sam za pumperice i dvocjevku je bilo oko 500 kom metaka i ti pretežno krupna sačma i kugle a di je još za karabine i pištolje to što se vidi na slici nije sva municija
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Izgleda kao odličan provod! Gdje ste to pucali?dundoivica wrote:evo arsenala korištenog taj dan. baš je bio dobar dan. municije kolko smo spizdili sveukupno mogao bi se kupit jedan remington 783
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Ja bih to uzeo kao hint da bi konačno trebalo početi prelaziti sa tanđara i papovki na platforme kao što je AK-47 i AR-15.dundoivica wrote:znaci ovako primjera radi evo odem u bojnu i kupim iz naftalina m48 (vojni višak) i dođem u svoju pu i po njihovom moram u ferlah na cip.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

na streljani jednog lovačkog društva tu kod nas. Hvala Bogu imamo ih podosta u našem kraju.
je ja več gledam kako bi nabavio ak 47 i ar 15 i ar 10 ali sve mi se čini da će to ostat neostvarena želja sve tri stavit u svoj arsenal u najboljem slučaju možda jedan od njih. nažalost
je ja več gledam kako bi nabavio ak 47 i ar 15 i ar 10 ali sve mi se čini da će to ostat neostvarena želja sve tri stavit u svoj arsenal u najboljem slučaju možda jedan od njih. nažalost
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

osim ak se ovdje ne organizira neka dobrotvorna akcija pomozimo dundi da ostvari svoje snove 
- jolly
- Cinker - bojna

Iznenadio bi se kakve grupe drze novi poluatomati, a pogotovu karabini, sa prosjecnom cijevi.dundoivica wrote:stvarno neznam ni ja jel to bili baljezganje jednog puskara ili stvarno je tako a i meni je to tesko za povjerovat
u kada opalis 5 metaka i moras "pisat "po njoj da se ohladi jel inace otvara grupaciju evo nekidan smo isli na pucanje i
Turn better into best!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

a dobro bi ja volio imat berharu b14 sa onaj debela cjev model u 308 ili howa 1500 ili nesza takog tipa al brate to kosta tu negdje ko ar 15