kupnja i registracija vojnog oružja po novom zakonu

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Re: kupnja i registracija vojnog oružja po novom zakonu

Post by dundoivica » 29 Jul 2020, 07:02

mislim ljepi su mi i remington 783, mosberg patriot i ruger american ini su tu negdje u 4500 do 5000 kn i aj tak sta bi i uspio kupiz al neznam kakve su im cjevi vjerujem da su precizni al dal ih nakon 5 mezaka morads ostaviti da se hlade. neznam ljepo oni izgledaju al nekak sam u okružen ljudima koji imaju više znanja neg ja i koji govore za lov ok puške a za tebe koji ćeš ići pucat rekreativno uzmi tanđaru i deri.

vidim ovu ideju o dobrotvornom sakupljanju sredstava za ostvarenje mojih snova zaobilazite u debelom luku :D :D :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 29 Jul 2020, 07:33

dundoivica wrote: vidim ovu ideju o dobrotvornom sakupljanju sredstava za ostvarenje mojih snova zaobilazite u debelom luku :D :D :D
Moj dragi kolega,
U zivotu sve kosta, i nista nije neostvarivo.

Kupovina neke malo vrijednije stvari, samo je stvar dugorocnog plana, neki put i visegodisnjeg, i postavljanja financijskih prioriteta na pravi nacin.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 29 Jul 2020, 07:45

ma znam ja se sam zafrkavam sa time nemislim ja ozbiljno ev vec imam ja na određenom mjestu kovertu na kojoj pise ar 15 i ubacujem po stotku kad stignem i uspijem je da sam nedavno to poceo al mi je plan kroz iducih 3 do 5 godina skupit cifru pa ako prilike daju ostatak nadodat i kupit.
isplanirao sam 3 god po 100 kn puta 36 mjeseci = 3600 kn ajmo reći nekih pola cifre za ar i onda ako budem u mogucnosti ostatak cifre iskeširati a ak ne nastav skupljat :D nisam ja ozbiljno ovo misloo sto sam napisao.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 29 Jul 2020, 07:49

jolly wrote:
dundoivica wrote: vidim ovu ideju o dobrotvornom sakupljanju sredstava za ostvarenje mojih snova zaobilazite u debelom luku :D :D :D
Moj dragi kolega,
U zivotu sve kosta, i nista nije neostvarivo.

Kupovina neke malo vrijednije stvari, samo je stvar dugorocnog plana, neki put i visegodisnjeg, i postavljanja financijskih prioriteta na pravi nacin.
sve se moze sam sam jedna stvar bez Božje pomoći je nemoguća a to je zdravlje

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 29 Jul 2020, 08:03

je odrastao sam na ameeickim filmovima punim oružija i gledao kako je kod njih imat oružije lako i ko klinac sa svojih 14 ili 15 godina se sjećam sam u požegi u svom rodnom gradu bio na danu hrvatske vojske di su izlagali oružije bilo je sveha id pištolja do pkt-a i mislio kako nikad necu moc barem pistolja imat u našoj ljepoj zbog naših zakona koje nisam tad poznavao kao sad . i uvijek sam se malo uzbudio kad bi vidio m 16 ili m4 na filmu i bio uvjeren da nikad u životu neću vidjet uživo to oružije a kamoli ga posjedovat naravno civilnu verziju. a vid sad 3 pištolja i 2 puške i mogučnost zakonska da nabavim ar 15. pffff :D

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 29 Jul 2020, 08:12

je da su mi planovi koje sam imao sad pošemereni malo ženina bolest koja je nakon poroda mlađeg sina podivljala i to sto je u međuvremenu ostala bez posla pa imam druge trenutno prioritete al Bog će providjet i bit će sve opet uredu. proči će i ovaj teški period života. a na kraju id toga se život i sastoji od uspona i padova. da je drugačije nebi bilo zabavno. :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Jul 2020, 08:25

:A25:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Jul 2020, 08:30

Koliko sam upoznat s tematikom vezanom za CIP Hrvatska nikada nije službeno potpisala ugovor kojim bi se obvezala da sve oružje bude CIP no u načelu se drži europskog zakonodavstva i traži se kod registracije potvrda o CIPu. Sve rabljeno vojno oružje u Sloveniji se pak može o trošku od par desetaka eura (mislim da ne košta više od 50 eura) CIPirati i bez problema uvesti u RH i registrirati. To je provjerena informacija sa mojom PP Duga Resa, PU Karlovac i Rebec trgovinom za Steyr Mannlicher M95 u 8x56R i za Mosin Nagant M1891/44 7.62x54R.

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 29 Jul 2020, 12:46

Upravo razgovarao s poznatima iz PP, koliko oni znaju, ništa službeno o C.I.P. probama nema.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 30 Jul 2020, 10:43

Isto kažu i u mojoj PP za papovku, uredno je registrirana u njoj, uredno se odjavi i napravi registracija na mene. CIP samo za oružje koje se uvozi izvan granica RH.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 30 Jul 2020, 11:39

AR15 fan wrote:Isto kažu i u mojoj PP za papovku, uredno je registrirana u njoj, uredno se odjavi i napravi registracija na mene. CIP samo za oružje koje se uvozi izvan granica RH.
Znači po ovome ako uvozim pištolj iz Austrije ili Slovenije, koji je tamo uredno registriran, ali nema CIP (stariji pištolj), da bi prije uvoza morao to odraditi u državama iz kojih uvozim?
Put your money where your mouth is.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 30 Jul 2020, 13:22

timmy75 wrote:
AR15 fan wrote:Isto kažu i u mojoj PP za papovku, uredno je registrirana u njoj, uredno se odjavi i napravi registracija na mene. CIP samo za oružje koje se uvozi izvan granica RH.
Znači po ovome ako uvozim pištolj iz Austrije ili Slovenije, koji je tamo uredno registriran, ali nema CIP (stariji pištolj), da bi prije uvoza morao to odraditi u državama iz kojih uvozim?
Da, tako je bilo sa mojim kalašem. Samo što Slovenci sada na sve stavljaju CIP. Ovaj moj nije imao (iz nekog razloga), a nova proizvodnja je (2018.) pa su ga vraćali gore na CIP i bila je hrpa problema zbog toga.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 31 Jul 2020, 09:29

Ako je registriran u Sloveniji onda postoji mogućnost da ima i CIP već napravljen.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 01 Aug 2020, 14:39

ok a za koji vrag onda ljudi tu kod mene ostaju bez svojih tanđara nije mi jasno ili su to oni samo koji su mjenjali cjevi pa njih sad traže da cip rade neznam morat cu ja u svoju pp oa pitati

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Aug 2020, 14:44

dundoivica wrote:ok a za koji vrag onda ljudi tu kod mene ostaju bez svojih tanđara nije mi jasno ili su to oni samo koji su mjenjali cjevi pa njih sad traže da cip rade neznam morat cu ja u svoju pp oa pitati
Opet ponavljamo pitanje?

Ja napisao u jednom od prethodnih postova:

"Ako se nekome da istrazivati, pogledajte zakon o explozivnim tvarima i prometu oruzja iz 2017.
CLanak 15 i 17, o tome gdje se primjenjuje i ne primijenjuje oznacavanje zigom."

Pa kasnije javi sto si otkrio.
Turn better into best!

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 01 Aug 2020, 22:35

ja i čitanje zakona nismo na ti kad mi napisu clanak ovaj stavka 3.6.5. je prošlo dana ja se pogubim i popisalo u narodnim novinama... treba nesta imat u glavi osim žice koja drži uši da bi to čitao a ja nemam čak je i ova žica mi tanka. sreča moja poznam ljude koji se time bave pa ću pitat njih :D.

isto kad sam prvu nabavnu dozvolu tražio da nije bila dobra teta u uredu radila iako ni nije bila teta već zgodna žena :D nebi imao sad dozvolu za držanje i nošenje već samo za držanje. i 100 puta mi je palo na pamet kad odem u pž di sam živio kad sam nabavljo prvo oružije otići ču odnjet joj čokoladu ili bombonjeru ali uvjek nekud juri i žuri i sad čujem od frenda da žena više neradi u policiji.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Aug 2020, 05:51

:A25:
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 02 Aug 2020, 13:51

dundoivica wrote: isto kad sam prvu nabavnu dozvolu tražio da nije bila dobra teta u uredu radila iako ni nije bila teta već zgodna žena :D nebi imao sad dozvolu za držanje i nošenje već samo za držanje. i 100 puta mi je palo na pamet kad odem u pž di sam živio kad sam nabavljo prvo oružije otići ču odnjet joj čokoladu ili bombonjeru ali uvjek nekud juri i žuri i sad čujem od frenda da žena više neradi u policiji.
Držanje i nošenje? U Požegi?

Image
Put your money where your mouth is.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 02 Aug 2020, 19:05

dundoivica wrote:ok a za koji vrag onda ljudi tu kod mene ostaju bez svojih tanđara nije mi jasno ili su to oni samo koji su mjenjali cjevi pa njih sad traže da cip rade neznam morat cu ja u svoju pp oa pitati
Jel imaju ti svi ljudi baš dozvole za držanje u svrhu sportskog streljaštva, aktivni su strijelci i članovi streljačkog saveza? Svi su zdravi i nemaju nekih ozbiljnih zdravstvenih problema zbog kojih bi im doktor povukao pozitivno mišljenje, kontaktirao policiju?

Ne znam kako je po pitanju lova, no dosta M48 koje sam vidio na lovačkoj su sa prerađenim lovačkim kundacima, bez ležišta za bajunet... nisu više u originalnoj vojnoj konfiguraciji. Također vrijedi i za M59/66 i M76...

Sve su to mogući razlozi... navesti ću sada primjer kolege koji je proveo od prije rata 90te do kraja 96te u specijalcima, bio nakon toga pirotehničar, iz vojske se skinuo 2006. sa mjesta zapovjednika satnije. Nedugo zatim je obnavljao oružni, liječnički i sve to, imao je kratko na držanje i nošenje, dugo na držanje. Desetak godina kasnije su mu dugo oduzeli/onesposobio je cijev jer se nije mogla registrirati pod tada važećim zakonom... na koji način je uspio držati ili preko koga do ta da ne ulazim. Nakon toga su mu lani ukinuli dozvolu za nošenje, dobio je jedva za držanje. Sada će mu ukinuti i nju vrlo skoro zbog zdravlja, iako nije smrtno bolestan ili nešto ozbiljno za životnu ugrozu no doktor mu je procjenio da s obzirom na kronične tegobe u vidu tlaka, šećera i još ponekih stvari više nije sposoban imati oružje i povući će mu dozvolu.

Sreća u nesreći njegovoj, što kaže i sam ne treba mu ali ga je nosio od juge nakon akademije pa mu je bio i sada neka se nađe ako ne daj Bože zatreba...

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 02 Aug 2020, 21:32

Kakve veze imaju tlak i šećer sa sposobnošću rukovanja oružjem?

Post Reply