kolekcionarska dozvola
kolekcionarska dozvola
Molio bih za info (najbolje od nekog tko ima) u svezi kolekcionarske dozvole za skupljanje starog oružja.
Neke stvari mi nisu baš jasne, a neke me zanimaju. Cijeli tjedan prčkam po netu i našao sam svega i svačega.jedni pišu jedno, drugi drugo tako da ne znam što je a što nije točno.
naime:
zakonodavac kaže da se može izdati dozvola za skupljanje starog oružje koje nije u upotrebi u HV i MUP-u.
isto tako kaže da oružje mora biti trajno onesposobljeno.
Negdje sam pročitao da automatsko oružje mogu sakupljati samo muzeji, znači MP , Thompson i sl ne može, a opet imam saznanja da neki i to imaju u kolekciji (ili su to možda prikupili po kakvom starom zakonu dok se je još dalo).
Također sam pročitao da do tri primjerka starog oružja, a misli se na proizvedeno prije 1870 godine ne treba kolekcionarska dozvola.
nadalje u praksi se kaže da ako je oružje trajno onesposobljeno da se onda ne smatra oružjem! Ako to više nije oružje kaj će mi onda dozvola?? Negdje sam pročitao da je neka udovica nakon smrti muža dala oružje trajno onesposobiti i nakon toga ga dala djeci da se igraju??????
nadalje kaže da cijev mora biti popunjena ili zatvoreno ležište metka te ako je cijev promjenljiva da ista mora biti fiksirana na način da se ne da zamijeniti.
zanima me da li se to odnosi samo na "novije" komade ili to vrijedi za sve, jer mislim da se na taj način uništava i na taj način to postaje hrpa željeza za sekundarnu sirovinu.
Osim toga zanima me da li kolekcionar sa kolekcionarskom dozvolom treba voditi kakvu "knjigu" i upisivati u nju sve što ima u kolekciji (nešto slično kao što imaju i puškarske radionice) jer nekad davno je to bilo, te da li za svaki novo nabavljeni predmet mora vršiti kakvu "prijavu" u policiji ???
Nadalje zanima me da li se plaća kakva "taksa" bilo po prijavi primjerka iz kolekcije ili u vidu "godišnje" naknade za evidenciju ili nekakvu sličnu glupost.
Svaka informacija dobro došla, unapred zahvaljujem.
Neke stvari mi nisu baš jasne, a neke me zanimaju. Cijeli tjedan prčkam po netu i našao sam svega i svačega.jedni pišu jedno, drugi drugo tako da ne znam što je a što nije točno.
naime:
zakonodavac kaže da se može izdati dozvola za skupljanje starog oružje koje nije u upotrebi u HV i MUP-u.
Negdje sam pročitao da automatsko oružje mogu sakupljati samo muzeji, znači MP , Thompson i sl ne može, a opet imam saznanja da neki i to imaju u kolekciji (ili su to možda prikupili po kakvom starom zakonu dok se je još dalo).
Također sam pročitao da do tri primjerka starog oružja, a misli se na proizvedeno prije 1870 godine ne treba kolekcionarska dozvola.
nadalje u praksi se kaže da ako je oružje trajno onesposobljeno da se onda ne smatra oružjem! Ako to više nije oružje kaj će mi onda dozvola?? Negdje sam pročitao da je neka udovica nakon smrti muža dala oružje trajno onesposobiti i nakon toga ga dala djeci da se igraju??????
nadalje kaže da cijev mora biti popunjena ili zatvoreno ležište metka te ako je cijev promjenljiva da ista mora biti fiksirana na način da se ne da zamijeniti.
zanima me da li se to odnosi samo na "novije" komade ili to vrijedi za sve, jer mislim da se na taj način uništava i na taj način to postaje hrpa željeza za sekundarnu sirovinu.
Osim toga zanima me da li kolekcionar sa kolekcionarskom dozvolom treba voditi kakvu "knjigu" i upisivati u nju sve što ima u kolekciji (nešto slično kao što imaju i puškarske radionice) jer nekad davno je to bilo, te da li za svaki novo nabavljeni predmet mora vršiti kakvu "prijavu" u policiji ???
Nadalje zanima me da li se plaća kakva "taksa" bilo po prijavi primjerka iz kolekcije ili u vidu "godišnje" naknade za evidenciju ili nekakvu sličnu glupost.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
-
renato0013
- Razvodnik

Re: kolekcionarska dozvola
BOXI wrote:Molio bih za info (najbolje od nekog tko ima) u svezi kolekcionarske dozvole za skupljanje starog oružja.
naime:
ovo sa ovom udovicom je istina - ja sam nosio to oruzje na unistavanje
po starom zakonu je bilo da trajno zatvoris leziste metka ili cijel cijelom svojom duzinom a ako se cijev moze odvojiti onda je spojis varenjem sa oruzjem
u mojo kolekciji je oruzje tako onesposobljeno
pa posto novi zakon od mene ne trazi da oruzje koje je onesposobljeno po starom zakonu ponovno onesposobim, niti se bilo gdje spominjem kao takav ja ne diram nista
poslje zakona je izasao pravilnik o nacinu onesposobljavanja oruzja - koji nije uskladjen sa zakonom jer u zakonu imas samo trajno onesposobljavanje a u pravilniku trajno i djelomicno
ovo djelomicno je u stvari po starom zakonu
i da ona udovica vise nema dva komada oruzja kod kuce vec u dva sklopa sastavljena od probusene cijevi oruzja zavarane sa obje strane, unistene mehanizme za okidanje, zavarene obrusene zatvarac i bubanj
tako jasno pise u zakonu o oruzju trajno onesposobljeno ne smatra se oruzjem - pa sto ce nam onda odobrenje za skupljanje oruzja
moj savjet, zatrazi dozvolu, svo oruzje koje skupis onesposobi djelonicno po pravilniku i cekaj da netko osnuje udrugu skupljaca oruzja ili hrvatski NRA i da ta udruga zatrazi izmjene zakona o oruzju
- blackpowder
- Nadnarednik

U zakonu čak ni ne piše da oružje u kolekciji mora biti onesposobljeno, no ja ipak preporučujem onesposobljavanje (više blokadu) koja onemogućuje umetanje streljiva ili izmjenu cijevi. Kod sakupljenog oružja, da bi sačuvalo svoju povijesnu i tehničku vrijednost, treba sačuvati u maksimalnim zakonskim okvirima njegovu funkcionalnost poštujući preduvjet - nemogućnost ispaljivanja streljiva.
Onesposobljavanje kojim se oružje pretvara u DEKO dobivamo "školjku" bez mesa i tako onesposobljeno oružje ni zakon ne prepoznaje kao oružje i kao takvo ne podliježe obavezi ishođenja dozvole za sakupljanje.
Napominjem da je mišljenje o onesposobljavanju kolekcionarskog oružja ISKLJUČIVO moje osobno mišljenje i može se razlikovati od mišljenja ureda za oružje u vašoj PU.
Onesposobljavanje kojim se oružje pretvara u DEKO dobivamo "školjku" bez mesa i tako onesposobljeno oružje ni zakon ne prepoznaje kao oružje i kao takvo ne podliježe obavezi ishođenja dozvole za sakupljanje.
Napominjem da je mišljenje o onesposobljavanju kolekcionarskog oružja ISKLJUČIVO moje osobno mišljenje i može se razlikovati od mišljenja ureda za oružje u vašoj PU.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
-
renato0013
- Razvodnik

ovo i ja napominjem 2xblackpowder wrote:
jer mi se cini da u rh imamo jedno 11 ministarstava unutrasnjih poslova, svako sa svojim zakonima
tako u npr osijeku mozes kupiti oruzje od vlasnika koji ima dozvolu za drzanje-nosenje i na sebe ga prepisati, nakon sto ga on odjavi, na dozvolu za skupljanje starog oruzja - ovo u sl. brodu - nema sanse, pa jeste vi normalni..........
- blackpowder
- Nadnarednik

prema obrascu 23 EVIDENCIJA ZA SAKUPLJENO ORUŽJE postoji ta mogućnost (kupovine od vlasnika koji ima oružje na OL) jer postoji rubrika o porijeklu gdje se navodi br. OL prethodnog vlasnika.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
Taj obrazac 23 treba sam ispisati tj napraviti ili je to nekakav formular koji se kupi u NN ili slično.prema obrascu 23 EVIDENCIJA ZA SAKUPLJENO ORUŽJE
i što je sa oružjem koje si sam pronašao ili kupio od nepoznatog. Ovo pitam jer sam već nekoliko puta na sajmu u jakuševcu naišao na tipa koji prodaje gassere (doduše stare, neispravne i nekompletne) za sitnu lovu.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
- blackpowder
- Nadnarednik

Evidenciju o sakupljenom oružju možeš sam isprintati - bitno je da ima tražene elemente, ili možeš i kompjuterski voditi s time da na kraju godine isprintaš, uvežeš i arhiviraš. kako se o izdavanju dozvole za sakupljanje obaviještava i Ministarstvo kulture valjda bi jedan primjerak trebalo dati i njima a jedan MUP-u
praksa je toliko različita od PU do PU.