Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
samoborac
Skupnik
Skupnik

Re: Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Post by samoborac » 10 Sep 2020, 11:01

Nije stvar u sposobnosti nego isplativosti.
HS produkt potroši više metaka nego MUP i MO zajedno a to ukupno je oko 15 mil. Tvornica košta oko 40 mil. eura i da bi bila isplativa treba proizvoditi barem 100 mil. metaka. Zato bi tvornicu trebala sponzorirati država (ne nužno direktno nego kroz obvezni otkup streljiva) kao strateški objekt bitan za nacionalnu sigurnost.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 10 Sep 2020, 14:31

zašto ne bi tvornica proizvodila kvalitetno streljivo pa ga prodavala u milijardama i drugim državama?

vidimo kako su završili >>državno sponzorirano<< brodogradilište, ceste, pruge itd.; poligoni za uhljebljivanje, krađu, nerad, neznanje, nesposobnost, neambicioznost
Put your money where your mouth is.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 10 Sep 2020, 14:40

dobro da krivo sam se izrazio normalno da proizvodi na veliko al da imamo domaću proizvodnju municije za potrebe države.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 10 Sep 2020, 15:00

samoborac wrote:Nije stvar u sposobnosti nego isplativosti.
HS produkt potroši više metaka nego MUP i MO zajedno a to ukupno je oko 15 mil. Tvornica košta oko 40 mil. eura i da bi bila isplativa treba proizvoditi barem 100 mil. metaka. Zato bi tvornicu trebala sponzorirati država (ne nužno direktno nego kroz obvezni otkup streljiva) kao strateški objekt bitan za nacionalnu sigurnost.
Ne znam zašto bi se tržište streljivom ograničavalo na Hrvatsku. Za početak barem 5,56x45, ako ništa drugo.

I znam da nije stvar sposobnosti, nego isplativosti, to je samo konstatacija, ali ipak od nekud moraš počet?
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 10 Sep 2020, 15:56

Naravno da se ne treba ograničavati na domaće tržište. Ako je nešto strateški važno država se može obvezati otkupiti godišnje 50 mil. metaka i na taj način potaknuti investitora da uđe u posao. Druga korist je velika količina streljiva po nižoj cijeni koja se može koristiti za vježbovne aktivnosti kako MUP-a tako i MO što doprinosi boljoj spremnosti.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Sep 2020, 16:29

johnnyboyy1711 wrote:Ne znam zašto bi se tržište streljivom ograničavalo na Hrvatsku. Za početak barem 5,56x45, ako ništa drugo.
mislim da bi HS-u ipak bilo interesantnije 9x19 buduci da je njima toga puno vise potrebno nego 5.56x45

Jer kad pogledas omjer prodanih pistolja i prodanih pusaka, a sve treba testirati, jasno je kao dan kojeg bi se vise inicijalno trosilo, vojska i mup su mali igraci u odnosu na HS
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 10 Sep 2020, 16:36

Mike_Torello wrote:
johnnyboyy1711 wrote:Ne znam zašto bi se tržište streljivom ograničavalo na Hrvatsku. Za početak barem 5,56x45, ako ništa drugo.
mislim da bi HS-u ipak bilo interesantnije 9x19 buduci da je njima toga puno vise potrebno nego 5.56x45

Jer kad pogledas omjer prodanih pistolja i prodanih pusaka, a sve treba testirati, jasno je kao dan kojeg bi se vise inicijalno trosilo, vojska i mup su mali igraci u odnosu na HS
Da, slažem se.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 10 Sep 2020, 16:57

Ne znam konkretne brojke ali znate li vi koliko je streljiva ispucano u ratu . Koliko je u osvojenim skladištima koja nisu dignuta u zrak bilo streljiva , a ogromne količine su se i uvozile. Vi tu spominjete koliko HS potroši testirajući svoje oružje , pa to je smješna cifra. Svaka ozbiljna država mora imati pitaj boga za koliko vremena ratovanja na zalihi a istovremeno i proizvoditi u ratu svekoliko streljivo . Svi koji se oslanjaju na neke izvore izvana osuđeni su na gubitak rata i amen . Jednostavno to je strateška stvar za svaku državu a kakva će bit vlasnička struktura te industrije to je druga stvar . Pogledajte samo što sve Srbija proizvodi i naravno izvozi pa će vam sve bit jasno . Što mislite da bi radili da im se ne isplati , mogli bi ko i mi ispljuvat lovu i kupiti na tržištu . Političke prilike i ugroze se vrlo brzo mogu promjenit a onaj ko na to nije spreman loše će proći .
Izgleda da tu velik broj ljudi ne shvaća važnost vojne proizvodnje kao temeljne stvari za sigurnost i samu opstojnost države .

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 10 Sep 2020, 17:06

Trapavi wrote:Ne znam konkretne brojke ali znate li vi koliko je streljiva ispucano u ratu . Koliko je u osvojenim skladištima koja nisu dignuta u zrak bilo streljiva , a ogromne količine su se i uvozile. Vi tu spominjete koliko HS potroši testirajući svoje oružje , pa to je smješna cifra. Svaka ozbiljna država mora imati pitaj boga za koliko vremena ratovanja na zalihi a istovremeno i proizvoditi u ratu svekoliko streljivo . Svi koji se oslanjaju na neke izvore izvana osuđeni su na gubitak rata i amen . Jednostavno to je strateška stvar za svaku državu a kakva će bit vlasnička struktura te industrije to je druga stvar . Pogledajte samo što sve Srbija proizvodi i naravno izvozi pa će vam sve bit jasno . Što mislite da bi radili da im se ne isplati , mogli bi ko i mi ispljuvat lovu i kupiti na tržištu . Političke prilike i ugroze se vrlo brzo mogu promjenit a onaj ko na to nije spreman loše će proći .
Izgleda da tu velik broj ljudi ne shvaća važnost vojne proizvodnje kao temeljne stvari za sigurnost i samu opstojnost države .
Upravo to. Slažem se!

Može kakat po Jugi i Titu tko želi, ali jedna stvar se mora priznat... znalo se ulagat u vojnu industriju, i ulagalo se kako treba. Odmah nakon rata su krenuli u proizvodnju 8 mm streljiva za M48. Znali da nema zezancije, jer su nepredvidiva vremena. Dalje M59/66, pa M70, M72, M76, M84... i streljivo za sve to... Kako god i koliko god, ali znalo se na što se treba pazit...

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 10 Sep 2020, 17:13

Da budem iskren mene ova današnja situacija i pasivnost po tom pitanju zabrinjava, samo se možemo molit bogu da ne dođe do sranja kakvo smo imali za domovinskog rata jer onda nema skladišta koje će se zauzet i naoružat vojska . Svi znamo da je i ovaj mir na tankom ledu i da se tu može situacija promjenit u trenu . Nema druge nego uzdaj se u se i svoje kljuse a pomoć ako dođe dobro je došla .

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Sep 2020, 22:19

Trapavi wrote:Ne znam konkretne brojke ali znate li vi koliko je streljiva ispucano u ratu . Koliko je u osvojenim skladištima koja nisu dignuta u zrak bilo streljiva , a ogromne količine su se i uvozile.
samo da se podsjetimo, od koje drzave je bilo to streljivo? a u kojoj drzavi sad zivimo... kruške i jabuke...

A koliko je tek tog starog streljiva nakon rata podjeljeno streljackim udrugama, prodano na crno, dano na unistenje... znaci bilo ga je dovoljno za cijeli DR i jos na kraju toliko previse da je otislo u zastaru i poslano na unistenje... Nije juga bezveze bila među 5 vojno najjacih sila na europskom kontinentu... ali sad imamo nato koji ce nas stititi i ne treba nam tolika zaliha i vojska, ukinuli smo i vojni rok jer koji ce nam k***c... i sta bi onda u ovos situaciji sa nemam pojma kojom brojkom profesionalnih vojnika sa recimo kolicinom streljiva i naoruzjanja kao za vrijeme juge, a rezervista imamo koliko imamamo a nove vojske... to je isto kao da sad sve i da imamo od kuda, kupimo npr 100 novih borbenih aviona... ZA KOGA??? Tko bi letio s njima? Gdje su piloti? Ajmo reci da bi se skolovao kadar... tko bi ih financirao? Znate li koliko kosta sat vremena leta borbenih aviona?
Vi tu spominjete koliko HS potroši testirajući svoje oružje , pa to je smješna cifra.
nije smijesna cifra jer HS trenutno konzumira vise streljiva nego HV i MUP zajedno... ako je nesto smijesno onda je smijesna cifra streljiva koje na godisnjoj razini ispuca HV i MUP a ne koliko HS potrosi

Svaka ozbiljna država mora imati pitaj boga za koliko vremena ratovanja na zalihi a istovremeno i proizvoditi u ratu svekoliko streljivo. Svi koji se oslanjaju na neke izvore izvana osuđeni su na gubitak rata i amen . Jednostavno to je strateška stvar za svaku državu a kakva će bit vlasnička struktura te industrije to je druga stvar .
da treba imati neku zalihu treba, da nam treba zaliha kao sto smo imali za vrijeme juge... tesko... tu zalihu treba cirkulirati, trositi staro i dopunjavati novo... kod nas bi kao sto smo vidjeli iz primjera napravila zaliha i tu bi stalo... zato jos uvijek imamo streljiva iz 1952 godine od jugoslavenske zalihe.

Pogledajte samo što sve Srbija proizvodi i naravno izvozi pa će vam sve bit jasno . Što mislite da bi radili da im se ne isplati , mogli bi ko i mi ispljuvat lovu i kupiti na tržištu . Političke prilike i ugroze se vrlo brzo mogu promjenit a onaj ko na to nije spreman loše će proći .
Sto se prvo u ratu napravi neprijatelju ako je moguce? uniste tvornice za proizvodnju oruzja i streljiva... danas ih imas sutra ih nemas... rizik... da se sad s nekim zaratimo opet, prvo bi nam zbombali ostatke ĐĐ, pa ostatke Torpeda u Rijeci i HS produkt i slicne firme koje su u stanju raditi naoruzanje...

johnnyboyy1711 wrote:Može kakat po Jugi i Titu tko želi, ali jedna stvar se mora priznat... znalo se ulagat u vojnu industriju, i ulagalo se kako treba.
al se imalo i od kuda ulagati... koju proizvodnju je imala juga a koju proizvodnju ima hrvatska? pa mi danas sve zivo uvozimo, a izvozimo jedino cisto more i friski zrak. od cega bi ulagali u vojnu industriju? tko bi to financirao? gastarbajteri iz Irske? Ili bi trebali kao oni kosooki, sve zbubati u vojnu industriju a narod neka gladuje?

Odmah nakon rata su krenuli u proizvodnju 8 mm streljiva za M48. Znali da nema zezancije, jer su nepredvidiva vremena. Dalje M59/66, pa M70, M72, M76, M84... i streljivo za sve to... Kako god i koliko god, ali znalo se na što se treba pazit...
zato uz svo streljivo koje je juga imala, koliko ga je ispucano u ratu, i jedna i druga strana, koliko ga je unisteno, prodano i stajaznam... i jos uvijek imamo streljiva iz PEDESETIH godina proslog tisucljeca...

Trapavi wrote:Da budem iskren mene ova današnja situacija i pasivnost po tom pitanju zabrinjava, samo se možemo molit bogu da ne dođe do sranja kakvo smo imali za domovinskog rata jer onda nema skladišta koje će se zauzet i naoružat vojska. Svi znamo da je i ovaj mir na tankom ledu i da se tu može situacija promjenit u trenu . Nema druge nego uzdaj se u se i svoje kljuse a pomoć ako dođe dobro je došla .
za ovoliku kolicinu profesionalne vojske, imamo dovoljno streljiva, radio sam na skladistima u Slunju i Drnišu, a ima ih jos po Hrvatskoj... nema ih kao u vrijeme JNA (samo su Karlovac i bliza okolica su imali 14 vojarni i tko zna koliko je svaka vojarna skladistila streljiva) ali ih ima...

Da me netko ne shvati krivo, ja sam svakako za to da imamo svoju proizvodnju, ali budite svjesni da su kapaciteti potrosnje streljiva od strane HV i MUP-a zanemarivi, isto kao sto je HS Produktu zanemarivo Hrvatsko trziste za plasirati svoje proizvode (konkretno mislim na pistolje koji su ipak okosnica postojanja firme, a tek onda na puske), jer im je 99% izvoz, tako i ta tvornica streljiva ako se ikad napravi, kamo srece da joj 99% proizvodnje bude izvoz!
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 10 Sep 2020, 22:55

sto se tice rata sogor mi bio u policiji i dobili oni falovke i sta su sa njima napravili ostavili ih u postaji i uzimali kalšnjikove ko na bojištu od mrtvih četnika ko kak se snašao. kad sam ga pitao zašto rekao mi pa jel za falovke nisu imali municiju na raspolaganju kao za kalaš i da se događalo da nisu imali municije ni za kalaše al je to bar bilo lako uzmeš od mrtvog četnika spremnike ideš dalje.

druga stvar šef mi je prije nego je otvorio firmu bio u afganistanu u skolpu specijalne policije i kaže da su trampali sa njemcima oni švabama pivo i hrvatske sitnice i stvari tipa paštete narezke i take pizdarije za sanduk municije 5.56x45 ili 9x19 municije jel sve su države u toj bazi u kojoj su bili rokali i pucali i vježbali a našima se na picinu dlaku izdavalo samo kad se izlazilo na teren. tako kaze jednom prilikom su pozvali njemce na roštilj i pivo a zauzvrat se dobili dva ogromna sanduka 5.56x45 municije u heklerovim spremnicima a oni su koeistili tada bar njegova tura h&k g36 i g36k modele pušaka. tako sa tolko o tome kolko hrvataka ima .

druga stvar jebo nato i moje je misljenje da ako nas iko napadne da nato nece ni kurcom mrdnut za hrvatsku.
nemoj te se ljutiti al to mi je malo naivno vjerovati. a nedo bog da se dogodi nekog globalnog sranja tek onda nas nebi fermali ni 5% jel bi imali pune ruke poala i sami

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 10 Sep 2020, 23:00

...zato jos uvijek imamo streljiva iz 1952 godine od jugoslavenske zalihe...
Apsolutni rekorder kaj se tiče streljiva koje imam :A13:

Image

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 10 Sep 2020, 23:13

johnnyboyy1711 wrote:
...zato jos uvijek imamo streljiva iz 1952 godine od jugoslavenske zalihe...
Apsolutni rekorder kaj se tiče streljiva koje imam :A13:

Image
Dobar dobar :D Meni je 51 ili 52

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 10 Sep 2020, 23:15

dundoivica wrote:moje je misljenje da ako nas iko napadne da nato nece ni kurcom mrdnut za hrvatsku.
nemoj te se ljutiti al to mi je malo naivno vjerovati. a nedo bog da se dogodi nekog globalnog sranja tek onda nas nebi fermali ni 5% jel bi imali pune ruke poala i sami
To je jedna od stvari u koju sam sa svoje 24 godine i nikakvim vojnim/ratnim iskustvom sto posto siguran.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 11 Sep 2020, 06:53

jebi ga nemam slike al moja je iz 70-tih pa nadalje za karabin.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 11 Sep 2020, 13:23

Onaj ko se sam ne može obranit taj je osuđen na propast i amen . Pa niko te neće doć branit budite sigurni , a uostalom ko kaže da se savezi u trenu ne mogu raskinut i što onda . Drugo strateške stvari i proizvodnju ili djelove proizvodnje se ne stavlja na izvolite učite bombardiranje . Treba li vas podsjetit da je NJemačka 1944 imala najveću vojnu proizvodnju a trpili su najveća bombardiranja i razaranja . A što da neki sukob potraje 4-5 godina a realno nije nemoguće da tako ne bude . Naravno da se važne stvari stavljaju u skladišta i slično gdje je nedostupno za bombardiranje , barem ne svakoj šuši . Uostalom ako se zaratiš sa toliko jakim protivnikom koji te je u stanju spržit ništa neće pomoći . Realna opasnost za nas se nije nimalo promjenila od 1991 do danas pa molim ili se prilagoditi ili biti ponizan .

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 11 Sep 2020, 14:06

Mike_Torello wrote:
johnnyboyy1711 wrote: vojska i mup su mali igraci u odnosu na HS
sramota

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 11 Sep 2020, 19:18

Gledam ovako , da imamo vlastitu proizvodnju i vojska i policija bi pucali više.
Više pucanja,veće narudžbe,veće serije =jeftinija proizvodnja.
Naravno ,imati kvalitetan proizvod,plasirati u izvoz,malo lovci,malo strijelci.....
E da i lov i streljaštvo treba razvijati,promovirati.....
Strateški interes ne treba posebno ni spominjati.
I tako sve u krug......i tada bi to mogla biti i profitabilna proizvodnja.
Dakako samo pod uvjetom da se sredstva za proizvodnju i sirovine nabavljaju transparentno,a ne na naš hrvatski način!!!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Sep 2020, 19:55

dundoivica wrote:druga stvar šef mi je prije nego je otvorio firmu bio u afganistanu u skolpu specijalne policije i kaže da su trampali sa njemcima oni švabama pivo i hrvatske sitnice i stvari tipa paštete narezke i take pizdarije za sanduk municije 5.56x45 ili 9x19 municije jel sve su države u toj bazi u kojoj su bili rokali i pucali i vježbali a našima se na picinu dlaku izdavalo samo kad se izlazilo na teren. tako kaze jednom prilikom su pozvali njemce na roštilj i pivo a zauzvrat se dobili dva ogromna sanduka 5.56x45 municije u heklerovim spremnicima a oni su koeistili tada bar njegova tura h&k g36 i g36k modele pušaka. tako sa tolko o tome kolko hrvataka ima .
ako mogu slati na unistavanje onda ocito ima (ok, unistava se zastarjele kalibre, ali uvijek ih se moze prodati u surplus)... to sto nisu poslali ljudima logistiku to je neki drugi propust... s druge strane, ako stvarno nema, ta kolicina koja treba postrojbi u Afganistanu se mogla kupiti i od nekuda... A AKO SE NEMA ZA KUPITI za kontigent u Afganistanu, KAKO BI ONDA PLATILI DOMACU TVORNICU DA IM NAPRAVI STRELJIVO??? OD CEGA BI STVORILI ZALIHU STRELJIVA KAO STO JE IMALA JUGA ako nemaju za opskrbiti "100 vojnika" u misiji? Ta tvornica bi otisla k vragu isto kao i Torpedo i Đuro Đaković...
druga stvar jebo nato i moje je misljenje da ako nas iko napadne da nato nece ni kurcom mrdnut za hrvatsku. nemoj te se ljutiti al to mi je malo naivno vjerovati. a nedo bog da se dogodi nekog globalnog sranja tek onda nas nebi fermali ni 5% jel bi imali pune ruke poala i sami
ma bio sam ironican sa spominjanjem NATO-a, mislio sam da to ne moram naglasavati...

Post Reply