Crvena Zastava PAP M59/66
Re: Crvena Zastava PAP M59/66
Da, znam kako kromirana cijev izgleda iznutra. Međutim, ako je na PAP cijev zamijenjena, zanima me kako se može na prvi pogled prepoznati kromirana cijev izvana, s fotografije? Bilo bi zgodno da, ako imate kakve slike, stavite, te uputite na znakove po kojima to mogu odmah prepoznati, i gdje točno treba izvana gledati. Tako mogu dati upute onom tko prodaje što će mi snimiti.AR15 fan wrote:Kromirana cijev ima drukčiju boju ako ćemo ovako laički, krom ju posvjetla i sjaji se kao zrcalo. Obična cijev je tamnije boje, sivkaste do crne neka nijansa. A da li je mjenjana relativno po samom izgledu vanjštine i unutrašnjosti...dubini žljebova...''moja'' ima cijev koja je ispalila metaka par sto više nego Saiga i okom, a i boroskopom nećeš vidjeti očiglednu razliku osim možda naslaga bakra ili garotine, što u mom slučaju nema ni jedna.
Također, ima li kod nas neki puškar koji se specijalizirao za PAP/SKS?
Usput, da li bi usadnik (kundak) s PAP išao na SKS?
Hvala
Last edited by Onty on 20 Sep 2020, 16:15, edited 1 time in total.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Ja nisam nikad vidio (ili makar isao za tim) kako izgleda kromirana cijev na karabinu, ali na sacmarici ne mozes faliti, bljesti ko da je zrcalo
https://www.youtube.com/watch?v=EfzFkXro-p0
https://www.youtube.com/watch?v=EfzFkXro-p0
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ovo je moja M59/66, ne slažem se da je imalo manje svijetla od kromirane cijevi (ako tko zna više, neka stavi sliku, pa da usporedimo).

Sjajnija od mojeg WBP AKM-a koji je imao novu novcatu Radom kromiranu cijev (najpreciznije kalaš cijevi na svijetu prema mnogima). Teško je gledanjem direktno kroz cijev skužit jel je kromirana ili nije. Najlakše je uperiti svjetlo pod koso u komoru i promatrati ima li srebrni/krom sjaj:
Nekromirana komora M59/66: https://forums.gunboards.com/attachment ... 1521589664
Kromirana komora Ruskog SKS-a: https://images45.fotki.com/v1649/photos ... ber-vi.jpg

Sjajnija od mojeg WBP AKM-a koji je imao novu novcatu Radom kromiranu cijev (najpreciznije kalaš cijevi na svijetu prema mnogima). Teško je gledanjem direktno kroz cijev skužit jel je kromirana ili nije. Najlakše je uperiti svjetlo pod koso u komoru i promatrati ima li srebrni/krom sjaj:
Nekromirana komora M59/66: https://forums.gunboards.com/attachment ... 1521589664
Kromirana komora Ruskog SKS-a: https://images45.fotki.com/v1649/photos ... ber-vi.jpg
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Jedino što bi bilo najbolje staviti tu Radom kromiranu cijev pored M59/66 cijevi i slikati usporedno...
Ako su cijevi 100% ,optičkim promatranjem je nemoguće skužiti koja je koja.
A barem johnnyboyy i ja na faksevima imamo masene spektrometre u labosima...budemo iskemijali, jedini je problem što johnnyboyy nema Radom cijev za dati na usporedni test...
Ma da,finim uređajima bi se svakako moglo.
Govorim onako odokativno,kod risanice gdje su cijevi čiste ,ne bi išlo.
Govorim onako odokativno,kod risanice gdje su cijevi čiste ,ne bi išlo.
Dam ruku u vatru da PAP iz 1968. makar je ispucao sam 1500 komada i održavan je i pravilno konzerviran bio, da nema istu nijansu boje i da je okom vidljiva razlika u odnosu na moju cijev iz Saige koja je tvrdo kromirana, a ima isto par sto komada manje od toga ispucano...
Sigurno postoji razlika.AR15 fan wrote:Dam ruku u vatru da PAP iz 1968. makar je ispucao sam 1500 komada i održavan je i pravilno konzerviran bio, da nema istu nijansu boje i da je okom vidljiva razlika u odnosu na moju cijev iz Saige koja je tvrdo kromirana, a ima isto par sto komada manje od toga ispucano...
Kako uspoređivati novu Sajgu i 50 godina staru papovku?
Cijelo vrijeme pričamo o vizualnoj razlici u boji cijevi...logički onda vizualno 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

meni osobno, 1000kn, eeeeeventualno 1500kn, za sve vise od toga bi razmisljao o necem drugom.AR15 fan wrote:Ajmo znalci, koliko vrijedi/netko je spreman platiti primjerak u originalnom stanju sa svim vojnim dodacima (bajuneta s mehanizmom, tromblonski ciljnik i nastavak, noćni ciljnik, neblokirani spremnik) i cijevi za koju pouzdano znam da je ispucala 1500 metaka svoj životni vijek, više time što je desetljećima bila konzervirana i zadnji puta dekonzervirana prije dvije godine kada je i zadnje pucano iz nje? Stanje cijevi bez ružine, mrlja, točkica, hrđe, ičega. Stanje drvenog kundaka, obloge i metalnih dijelova 9/10... malo se izlizao brunir na mjestima gdje je najviše metal u doticaju s korisnikom znači na dijelu gdje je mehanizam za rasklapanje bajunete, na tromblonskom ciljniku, oko prednjeg i zadnje ciljnika...i ovo izlizan u smislu da se površinski vidi da ga malo u tragovima fali gornji sloj tj da je svjetliji od ostatka.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

na kalašima je ovo "dead giveaway", izgleda kao da je netko nalio kiselinu niz cijev koja je ocistila brunazujolly wrote:Ja nisam nikad vidio (ili makar isao za tim) kako izgleda kromirana cijev na karabinu
ova nije kromirana
https://www.gunboards.com/attachments/i ... g.2992282/
ova je kromirana
http://i570.photobucket.com/albums/ss14 ... arrels.jpg
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Zato se veselim prodaji vani jer u Slo papovke minimalno idu po 400 eura. Za kolekcionarski primjerak kakav je moja mogao bih dobiti i do 600 eura. Prije tri dana na strelecu prodana za 400 + 41 nabavna, za 3 dana prošla.Mike_Torello wrote:meni osobno, 1000kn, eeeeeventualno 1500kn, za sve vise od toga bi razmisljao o necem drugom.AR15 fan wrote:Ajmo znalci, koliko vrijedi/netko je spreman platiti primjerak u originalnom stanju sa svim vojnim dodacima (bajuneta s mehanizmom, tromblonski ciljnik i nastavak, noćni ciljnik, neblokirani spremnik) i cijevi za koju pouzdano znam da je ispucala 1500 metaka svoj životni vijek, više time što je desetljećima bila konzervirana i zadnji puta dekonzervirana prije dvije godine kada je i zadnje pucano iz nje? Stanje cijevi bez ružine, mrlja, točkica, hrđe, ičega. Stanje drvenog kundaka, obloge i metalnih dijelova 9/10... malo se izlizao brunir na mjestima gdje je najviše metal u doticaju s korisnikom znači na dijelu gdje je mehanizam za rasklapanje bajunete, na tromblonskom ciljniku, oko prednjeg i zadnje ciljnika...i ovo izlizan u smislu da se površinski vidi da ga malo u tragovima fali gornji sloj tj da je svjetliji od ostatka.
Kada sam prodavao prethodnu tandžaru koju sam dobio od jednog čovjeka koje je bila tako... Li-la što se tiče cijevi... Tako mi je i došla, ali je bila u original stanju. Prodao sam je za 300 eura, a čovjeku nije bilo jasno zašto tako malo. Imao je 7-8 oružnih listova i rekao je kad sam mu prodao da je to bila dosta mala cijena u odnosu na to što su ljudi u Sloveniji spremni platiti.
Niti blizu nemaju te puške takav status i vrijednost kod nas kao van RH... Na sreću hahah
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
To je zato jer je kod nas kulutra oruzja na niskom nivou.johnnyboyy1711 wrote:
Niti blizu nemaju te puške takav status i vrijednost kod nas kao van RH... Na sreću hahah
Nema casopisa, nema literature, streljane rijetke, u lovu necijenjene. Kolektivno poznavanje oruzja se topi svakodnevno.
Za vecinu koji dodju u kontakt s takvim oruzjem, to su sve izraubane krame.
A zbog neodrzavanja, uslijed koristenja korozivne municije, cesto puta pratkicki i jesu.
Pa zato i takva cijena kod nas na trzistu polovnih.
Da danas neko napravi novu m48, ili papovku, sve od drva i zeljeza, u bilo kakavoj varijanti kundaka... cijena za novu ne bi bila ispod 10 - 12.000 kuna u maloprodaji.
Malo sam i rekao. Oruzje iskljucivo u drvu i zeljezu je danas skuupooo.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Potpisujem. Pogotovo cijenu.jolly wrote:To je zato jer je kod nas kulutra oruzja na niskom nivou.johnnyboyy1711 wrote:
Nema casopisa, nema literature, streljane rijetke, u lovu necijenjene. Kolektivno poznavanje oruzja se topi svakodnevno.
Za vecinu koji dodju u kontakt s takvim oruzjem, to su sve izraubane krame.
A zbog neodrzavanja, uslijed koristenja korozivne municije, cesto puta pratkicki i jesu.
Pa zato i takva cijena kod nas na trzistu polovnih.
Da danas neko napravi novu m48, ili papovku, sve od drva i zeljeza, u bilo kakavoj varijanti kundaka... cijena za novu ne bi bila ispod 10 - 12.000 kuna u maloprodaji.
Malo sam i rekao. Oruzje iskljucivo u drvu i zeljezu je danas skuupooo.
Ne znam točno gdje sam na forumu pročitao da je izračunato da kad bi Amerikanci sada izradili Švicarsku vojničku pušku onakve kvalitete izrade da bi koštala oko 45000 dolara .Nije nimalo nemoguće , pa svi više manje su vidili i probali kako funkcionira i kako dobro je izrađena mislim da je manlicher m 95 Austrijska vojnička puška . Pravolinijski zatvarač onako glatkog rada , siguran sam da ovi današnji ne rade tako glatko a radi se samo o vojničkoj pušci.
Koja je zakonska procedura za prodaju oruzja iz hr u slo?
Slučajni događaj stvar je nemara...
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Osoba iz Slovenija treba vaše podatke, izvadi nabavnu, ovaj moj je došao do PU, ja sam odjavio, on je pušku uzeo i zapalio za Sloveniju. Puška nije imala ni CIP (M48), ali gore su dosta fleksibilniji po tom pitanju nego kod nas (može se CIP-ati nakon uvoza).Tihi72 wrote:Koja je zakonska procedura za prodaju oruzja iz hr u slo?
Laganica.