Oružje u kalibru 300 AAC Blackout

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Operator
Razvodnik
Razvodnik

Oružje u kalibru 300 AAC Blackout

Post by Operator » 24 Oct 2020, 13:16

Dali netko zna ili možda ima informaciju ima li tko registrirano oružje u kalibru 300 AAC Blackout? Primjetio sam da postoji kod nas u ponudi i oružje i streljivo u navedenom kalibru, pa me također zanima jel to moguće uopće registrirati?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Oružje u kalibru 300 AAC Blackout

Post by jolly » 24 Oct 2020, 13:21

I da neko napise cemu to sluzi?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Oct 2020, 13:49

Operator wrote: pa me također zanima jel to moguće uopće registrirati?
Moze se sve registrirati, ako nije automatsko oruzje. Znaci, kao sportsko, ili lovacko.

Medjutim, za lov postoji pravilnik o snazi kalibara, i 300 AAC black out, nije bas obilat u snazi. Vjerojatno bi po pravilniku bio za nesto do velicine srnjaka.

To je kalibar koji je zapravo zamisljen kao subsonicni kalibar, za prigusivac i profesionalnu upotrebu, i ako ga neki lovac uopce kupi, ja bih pretpostavio da je svrha nabavke krivolov s prigusivacem.
Nit je za long range.
Nije za nikakvo streljastvo jer ne ulazi u tehnicki pravilnik HSS...
Streljiva za altertnativno streljastvo - prakticno streljastvo, prakticno ima drugog i jeftinijeg.

Ali ako bas neko nalazi neki razlog da to kupi, registrirati se moze.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 24 Oct 2020, 17:31

Hvala na informaciji!!!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 25 Oct 2020, 12:18

.300 Blackout ne možeš pucati ispod cca 6 i pol kuna komad, za najjeftinije FMJ zrno. Prednost metka je da vrlo dobro radi iz kratkih cijevi, tu govorimo o cijevima od nekih 190 do 290 mm, no tu treba uzeti u obzir stavak u zakonu koji kaže da oružje izvorno namjenjeno ispucavanju s ramena ne smije biti kraće od 60 cm... tako da se relativno ispod nekih 230 mm cijevi AR platforma ne dolazi u obzir. Metak ide u 5,56x45 spremnike, ali i tu treba biti na oprezu i bolje je koristiti specifične .300 blackout spremnike. Osobno, to je tip oružja koji se uzima za cool factor uz to da imaš druge kalibre s kojima možeš pucati i vježbati češće. Nekakva alternativa bi bila kupiti AR 15 u .223 rem, dokupiti upper u .300 blackout te pušku registrirati da je u više kalibara. To je u teoriji, ne znam nikoga tko je to napravio, ne znam kakva je procedura oko kupovine pošto upper sadrži cijev, rukohvat, zatvarač, gornje tijelo... za cijev se vadi nabavna dozvola, kako ide sa zatvaračem, to je drugi par rukava. Druga stvar je da sami upper u Europi košta često skuplje od cijele puške. Registrirati može bez poteškoća zato što sami proces registracije teče kao i za svako drugo oružje, ono ako ne postoji u bazi podataka odlazi na Vučetić gdje je cijelo proces sveden po meni da je utvrdi već postojeće znano stanje da je u skladu sa zakonom jer da nema CIP i da nije za prodaju na EU tržištu, ne bi ti ni prvotno dali dozvolu za unos u RH npr. Oni će tamo dati klasifikaciju oružja, naziv, unjeti novi kalibar u sistem. Postupak je vrlo dugotrajan.

Alternativa .300 blackout je 7.62x39 pored kojega isti ima tek neznatne prednosti, a skuplji je puno. Ako želiš performanse .300 blackouta u AR platformi uzmi AR 15 u 7.62x39...moguće je kupiti spremnike, ima blokada za njih da spremnici budu u skladu sa zakonom, metaka ima u svakoj grabi što bi se reklo i AR 15 kvalitetan guta čelik i surplus municiju bez problema.

Uvijek ti ostajem mogućnost kupovine AK platforme.

Ako ne želiš AK, potegni u Sloveniju ili Austriju pa uzmi VZ 58...

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 25 Oct 2020, 13:31

Postoji streljivo u kalibru 7,62 ×39 koje je namjenjeno korištenju prigušivača . Zrno je ako me sjećanje dobro služi (a bit će da da) teško 19 grama a streljivo je tako laborirano da se čuje dominantan zvuk metalno klepanje zatvarača. Bilo ga je nešto u ratu u vojnim magazinima , iako jako rijetko . Posle rata ga nisam ni vidio ni čuo za njega.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 25 Oct 2020, 15:25

Problem je što nema više puščanih podvuzničnih kalibra u ponudi. Blackout je skup, slažem se, no ostala municija je preglasna. Ovime ne mislim na uporabu prigušivača jer su zabranjeni. Pucao sam inače iz svog glocka standardnu belotovu municiju i sve ječi okolo, a mogao bih bez problema nabaviti i za njega podzvučnu municiju. Stvar je više u decibelima a ne u praktičnoj primjeni. Inače držim i nosim radi samoobrane. Ne bavim se streljaštvom ili lovom, pa nebi toliko ni pucao da mi treba velika investicija za streljivo.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 25 Oct 2020, 17:16

onda je jeftinije kupiti kvalitetnije antifone ako je jedini razlog kolicina buke...

ako te bas rajca taj kalibar to je nesto drugo. ali nemoj to onda opravdavati necim drugim, lazes i sebe i nas :D
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 25 Oct 2020, 17:28

Ma i jedno i drugo pomalo :D

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 25 Oct 2020, 19:16

Neće ti subsonic municija pucati baš ništa primjetno tiše iz puške nego li standardna...da staviš i vrlo dobar prigušivač, koji je već kako je spomenuti ilegalan, spuštanje zvuka bi moglo biti na okvirno do 130 dB...što je opet vrlo vrlo glasno...jedino što mjenja tonalitet buke, ne radi probijanje zvučnog zida...i daleko najbolje od svega skriva plamen...

7.62x39 se može kupiti subsonic, ima je od PPU-a ali ne cycla pouzdano...i zrno je od nekih 11,8 grama... od 19 grama nema 7.62x39 sigurno, a mislim ni u kojoj varijaciji 7.62 da nema jer bi to bio ekvivalent od skoro 300 graina...

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 26 Oct 2020, 15:34

Mike_Torello wrote:onda je jeftinije kupiti kvalitetnije antifone ako je jedini razlog kolicina buke...

ako te bas rajca taj kalibar to je nesto drugo. ali nemoj to onda opravdavati necim drugim, lazes i sebe i nas :D
:D :D :D

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 27 Oct 2020, 15:50

sjekira wrote:
Mike_Torello wrote:onda je jeftinije kupiti kvalitetnije antifone ako je jedini razlog kolicina buke...

:D :D :D
Dečki dečki, nećemo sada ulaziti u tacticool Peltor i tak to, to su nam svima ili barem većini mokri snovi :A27:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 27 Oct 2020, 20:13

Operator wrote:Dali netko zna ili možda ima informaciju ima li tko registrirano oružje u kalibru 300 AAC Blackout? Primjetio sam da postoji kod nas u ponudi i oružje i streljivo u navedenom kalibru, pa me također zanima jel to moguće uopće registrirati?
Ne vidim razloga da se ne bi moglo registrirati,tim više ako je u slobodnoj prodaji.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 27 Oct 2020, 21:22

Taj kalibar za samoobranu se ne može registrirati, niti za streljaštvo.
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Oct 2020, 21:45

U krajnjem slučaju možeš uputiti upit PU.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 27 Oct 2020, 22:07

istra champion wrote:Taj kalibar za samoobranu se ne može registrirati, niti za streljaštvo.
Onda mi nije jasno zašto se može prodavati streljivo u tom kalibru u bojnoj, ako nije po dozvoljenim kalibrima ni za samoobranu, ni za streljaštvo, ni za lov? Čak sam vidio i u jednoj od naših prodavaonica da prodaju pušku u tom kalibru. E sad šta reći?

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 27 Oct 2020, 22:08

Za lov može.
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Oct 2020, 22:14

Operator wrote:
istra champion wrote:Taj kalibar za samoobranu se ne može registrirati, niti za streljaštvo.
Onda mi nije jasno zašto se može prodavati streljivo u tom kalibru u bojnoj, ako nije po dozvoljenim kalibrima ni za samoobranu, ni za streljaštvo, ni za lov? Čak sam vidio i u jednoj od naših prodavaonica da prodaju pušku u tom kalibru. E sad šta reći?
Mi smo zemlja apsurda.
Gle,taj kalibar nije naveden u tablicama za samoobranu i sport.
E sad,zašto nije.......?
Kao lovac mislim da bi za lov moralo ići.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Oct 2020, 22:21

Mirok wrote: Gle,taj kalibar nije naveden u tablicama za samoobranu i sport.
Mislim da su s novim zakonom o oruzju, ova dva pravilika prestala biti vazeca, ali mozda grijesim.
Turn better into best!

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 27 Oct 2020, 22:25

Mirok wrote:
Operator wrote:
Mi smo zemlja apsurda.
Gle,taj kalibar nije naveden u tablicama za samoobranu i sport.
E sad,zašto nije.......?
Kao lovac mislim da bi za lov moralo ići.
Mislim da nije naveden ni u tablicama za lov kada sam gledao?!
Al ok. A dali bi se onda mogao npr. za samoobranu nabavljati PPU-ov subsonic 7.62x39?

Post Reply