Danie Defense Mk18 + dodaci

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
Post Reply
Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Danie Defense Mk18 + dodaci

Post by Ariel » 20 Nov 2020, 20:56

U želji da potaknem nove teme na forumu i možda i sam nešto novo naučim, evo još nečeg. Daniel Defense Mk18, podešen kako mi odgovara (airsoft pomaže kod nekih stvari, pa nije bilo puno lutanja). Geissele SSA okidač je svijet za sebe, moram priznati da sam imao visoka očekivanja i opet sam oduševljen. Ostalo su manje više ergonomski dodaci (BCM drška, prednja drška, kundak, Magpul branik okidača, prihvat remena i PMAG), s ciljem da puška ostane lagana i okretna. PMAG je limitiran na 10 metaka, kako propisi nalažu. Jedino što bih mijenjao je remen za VTAC, koji je mekši i podatniji, ali to su već finese.

Image

Inače, podnešen je zahtjev za registracijom, još uvijek čekam poziv na upis u knjižicu jer u HR nema ni jedan Daniel Defense. A možda me zadesi i Vučetić? :)

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Re: Danie Defense Mk18 + dodaci

Post by Mirok » 20 Nov 2020, 21:09

Lijepo!
Nadajmo se da će izići na dobro.
Inače :A25:

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 21 Nov 2020, 11:53

Iako sam hardcore AK fan od airsofta do vatrenog oružja danas, čitam samo najbolje o ovoj puški na netu, što znači da je vrijedna para.

Uspio sam se skompat sa više ljudi u HR koji su u ovom cijelom military-style semi-auto svijetu, nadam se da će u skoroj budućnosti past i nekakva grupa ili kakva udruga i da će nam cilj biti uživanje u pucanju na nekoj streljani gdje ti neće stari prdonja kakat za vratom jer nemaš kaput i rukavicu za pucanje ili te krivo gledat jer nemaš nešt za lov. Ako netko ima volje uživat u oružju toplo preporučam streljanu u Čazmi/Derezi, gdje je atmosfera na razini, a može se i puno tog naučit. Doslovno sam se tamo preporodio.

Mislim da me čak i poznate, ako ste bili u airsoftu, igrao sam prije za FOX-e u Stubičkoj Slatini. Uvijek sam furao multicam i RAP te naravno M70AB2 (LCT).

A sad da ne krenem offtopic, jeste radili kakve testove preciznosti s tom puškom?
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 21 Nov 2020, 12:14

Što reći, use what they use...poznata rečenica kojom se Mk18 marketinški provlači na američkom tržištu na račun toga što JSOC i SOCOM koriste varijaciju Daniel Defense rukohvata na svojim puškama koje su inače sa tom kraćom cijevi od 10,3"...puška spada u jednu od najboljih tvorničkih AR puški na tržištu. Cijena je paprena i vrlo diskutabilna iz razloga što je u rangu ili skuplja od daleko raširenijeg i kod nas poznatijeg H&K 416 u civilnoj varijanti MR223. Neću uopće ulaziti u onu debatu koji je plinski sistem bolji, za sportskog strijelca je apsolutno nebitno. Kad bi Mk18 bi povoljniji od MR223, isplatilo bi se svakako uzeti Mk18, pošto se kod nas ne može imati prigušivač legalno, tako da jedina prednost Hecklera otpada, a težina mu ne ide u prilog u usporedbi sa Mk18.

Izostanak mehaničkih ciljnika na pušci koja košta preko 20000 kuna je apsolutno neprihvatljivo. Imalo prosječni ciljnici iziskuju ulaganje od najmanje 500 kuna, pa do preko 1000... a ako ćemo gledati elektro-optički ciljnik, tu su već tisuće više u pitanju.

Da podvučem crtu, skupa igračka koja svoju namjenu može naći kao nešto u koleciji za imati iz gušta, za nekakvu ozbiljnu primjenu kod nas ne postoje jednostavno uvjeti, a plinkanje na 100 metara se može i sa Norincom od 8000 kuna...

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Nov 2020, 12:28

johnnyboyy1711 - vjerojatno smo se sretali na terenu, Čazma je i meni na vidiku.

AR15 - napisao sam jedan nepristojan post ali sam se ohladio, pa ću civilizirano. Zašto tražiti isplativost u nečemu što je neisplativo samo po sebi (osim trgovcima, proizvođačima i možda plaćenicima? :)). Riječi kao ulaganje i isplativost su potpuno deplasirane, one spadaju u domenu poslovanja, a ne hobija. Naisplativije je ne pucati i ništa ne posjedovati, ako ćemo realno. Jedna kvalitetna AR puška košta kao set felgi i guma za šminkerski auto, a razlika u cijeni između pojedinih modela me sigurno ne bi tjerala na promjenu odluke. Moja žena, doduše, cijeli dan zna vagati razliku između fena za 399kn i onog za 429kn, a na to potroši sate, ali nismo svi isti :).

Kroz 14 godina airsofta sam koristio pretežno M4 i HK416, ali sam uvijek zavidio Mk18 jer je bolji spoj balansa od 416 (čak i uz SMR rukohvat), a pruža sve prednosti freefloata i podešavanja. A kad smo već kod "use what hey use", mislim da 223/416 puno više pati od tog sindroma od Mk18, samo to s HK živo hebe za civilno tržište jer je popunjen vojnim ugovorima godinama unaprijed. I baš u inat švapskom elitizmu, citiram dedu iz Ko to tamo peva "te švabove treba..." :).

Mehaničke ciljnike posjedujem (KAC komplet, Mgpul MBUS komplet), ali dovoljno vjerujem Aimpointu i gađanju bez ciljanja (vježbao godinama).

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 21 Nov 2020, 14:58

Ariel wrote:johnnyboyy1711 - vjerojatno smo se sretali na terenu, Čazma je i meni na vidiku.

AR15 - napisao sam jedan nepristojan post ali sam se ohladio, pa ću civilizirano. Zašto tražiti isplativost u nečemu što je neisplativo samo po sebi (osim trgovcima, proizvođačima i možda plaćenicima? :)). Riječi kao ulaganje i isplativost su potpuno deplasirane, one spadaju u domenu poslovanja, a ne hobija. Naisplativije je ne pucati i ništa ne posjedovati, ako ćemo realno. Jedna kvalitetna AR puška košta kao set felgi i guma za šminkerski auto, a razlika u cijeni između pojedinih modela me sigurno ne bi tjerala na promjenu odluke. Moja žena, doduše, cijeli dan zna vagati razliku između fena za 399kn i onog za 429kn, a na to potroši sate, ali nismo svi isti :).

Kroz 14 godina airsofta sam koristio pretežno M4 i HK416, ali sam uvijek zavidio Mk18 jer je bolji spoj balansa od 416 (čak i uz SMR rukohvat), a pruža sve prednosti freefloata i podešavanja. A kad smo već kod "use what hey use", mislim da 223/416 puno više pati od tog sindroma od Mk18, samo to s HK živo hebe za civilno tržište jer je popunjen vojnim ugovorima godinama unaprijed. I baš u inat švapskom elitizmu, citiram dedu iz Ko to tamo peva "te švabove treba..." :).

Mehaničke ciljnike posjedujem (KAC komplet, Mgpul MBUS komplet), ali dovoljno vjerujem Aimpointu i gađanju bez ciljanja (vježbao godinama).
Da elaboriram napisano, pošto je neshvaćeno. Hrvatsko tržiše se sastoji od lovaca, sportskih strijelaca, ljudi koji si mogu priuštiti skupe igračke, ljudi koji bi si htjeli priuštiti skupe igračke, realnih i nerealnih ljudi.

Pojam sportskog strijelca podrazumijeva nažalost u velikoj većini slučajeva samo linijsko gađanje iz pištolja/revolvera i papovke i tanđare. U manjem broju na long range, IPSC/IDPA.

Kill house bi bio overkill za zakonodavce i okolinu da mu civili/sportski strijelci imaju pristup. Da imamo u svakoj županiji 1 strelište na kojemu bi se mogli naći, postaviti barikadu, postaviti par papirnatih meta nekim redoslijedom i šibati bilo bi odlično.

Mk18 bez ikakvih ciljnika možda ima smisla u Americi gdje se podrazumijeva da ćeš već imati red dot, holo, optiku koju ćeš staviti gore, ali ima kvaka, taj Mk18 tamo košta 1891 dolar (možebitno je cijena bez poreza) a u Europi 2600 eura, a ako ćemo se ograničiti samo na Hrvatsku, znam relativno jako mali broj ljudi koji imaju red dot, holo ili optiku, možda par više koji imaju lovu za kupiti, pod ovo kupiti podrazumijevam nešto što je u skladu sa cijenom i kvalitetom puške, ne da gore stavi Geco red dot od 1000 kuna... Eotech, Aimpoint od poznatijih i testiranih, Holosun recimo kao buđetni.

Ako uzmemo u obzir da puška košta 21000 kuna, Eotech XPS-2 nisam našao ispod 580 eura u Europi, nije uračunat remen, prednja pištoljska drška ili neki takav dodatak, spremnici, streljivo. Nekako sam jako skeptičan da će ta računica naći plodno tlo da se u razumno bližem periodu omasovi.

Računica je dominatnoj većini u 7.62x39 jer ga još ima od rata za naći/kupiti.

Ako ćemo o ukusima, ja bi rađe Colt LE6020 bazu + Geissele URG-I 14,5" cijev. Problem je što URG-I nisam našao 14,5" u Europi, samo onaj sa 10,3", košta 2000 švicarskih franaka (1780 eura) + papirologiju kod njih. Colt LE6020 košta 1640 eura.

Nitko ne dvoji niti preispituje da li Daniel Defense Mk18 valja ili ne valja, kao što sam napisao, spada u top tier odnosno među najbolje tvorničke AR 15 puške koje se proizvode.

Bio sam pred dvije godine u dilemi da li da ga kupim u Sloveniji ili ne, više mi se sviđao Mk12m posebice jer je bio u deep woods green boji (cerakote tvornički), no kada sam sračunao nažalost realnost da ću moći samo plinkati na do 100 metara, entuzijazam mi je spao ko erekcija nakon svršavanja iza lošeg seksa.

Ostajem pri napisanom, za 21000 kuna kod nas bez ikakvih ciljnika, po meni i za moj pojam i mišljenje previsoka cijena. Prednost pred H&K da je lakša i to je to. Ako nešto od navedenoga nije točno, možda i nije, mišljenja mogu biti različita. Zašto je po mom saznanju, cca 10 osoba kod nas izabralo kupiti H&K MR223 a ne Daniel Defense Mk18, ostaje predmet diskusije, znam mišljenja iz prve ruke samo od troje vlasnika, imenovati ću samo Deana Rostohara, pošto je on svjetski priznati i poznati instruktor.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Nov 2020, 15:16

Molim ne spamati temu osobnim izljevima, nisam uopće čitao te litanije. Nitko te ne tjera da kupiš, pusti da mi koji smo si priuštili imamo svoje veselje i da ostalima možemo iz prve ruke pokazati.

Geissele okidač: https://streamable.com/4ukyvh

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 21 Nov 2020, 15:45

Slobodno izneseš mišljenje, forum je otvoren za diskusiju, sve što pišem, pišem konkretno. Konkretno na temu Mk18: kako se je pokazao DD flash hider/kompenzator za tako kratku cijev? Je li ti osjećaj pucanja ugodan s njim, tj da li je bljesak/bočni udar/trzaj zadovoljavajući ili bi ga zamjenio za muzzle brake ili neki drugi kompenzator?

Kakav ti je dojam za kundak, pištoljsku dršku i prednju dršku od DD u odnosu na ove koje si stavio?

Da li ti quad rail stvara kakvih poteškoća za grip da bi preporučio korištenje DD side rail covera koji dođu uz pušku ili možda recimo tradicionalnijih Knight's armament ili možda Slate Black industries ili nekih drugih?

Iz tvog iskustva, ako ga imaš, da li je 10,3" cijev pogodnija ili je ipak 14,5" bolja zlatna sredina ili možda neka druga duljina cijevi?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 21 Nov 2020, 15:49

Ariel wrote: Geissele okidač: https://streamable.com/4ukyvh
Usporedba sa DD mil spec okidačem, da li je SSA primjenjiviji za Mk18 ili bi neki drugi okidač bio bolji ili pogođeniji, da li od Geissele-ja ili nekog drugog proizvođača?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Nov 2020, 16:15

Pucao još nisam jer čekam upis u knjižicu. Rukohvat mi je ugodan i draži, čak vjerujem da ima i bolje hlađenje. Ali imam dosta velike šake. Nije da nisam razmišljao o Geissele MK8, no za sad mi je ovaj baš dobar.

Geissele okidač i serijski DD su nebo i zemlja, iako daleko od toga da DD nije upotrebljiv za ono za što je puška namijenjena (blisku borbu, u civilstvu neko aktivno pucanje i sl.). Sve što ja očekujem je unutar 100m, da se mogu s njom kretati, provirivati itd. Geissele SSA kod naglog povlačenja daje osjećaj mekog jednostupanjskog okidača, a kod laganog povlačenja je jako dobar dvostupanjski okidač (osjetno bolji npr. od TR3, koji je pak bolji od onog na Saigi). Da je SSA imalo mekši, bio bi premekan, i ovako mi se dogodilo da slučajno okinem u prvih par sati testiranja na prazno. Kako je to najtvrđi Geissele okidač, svaki drugi bi bio lošiji za moje navike (bilo zbog manje sile povlačenja, bilo da je ravniji).

Ovaj kundak i dršku sam si ostavio kao najbolje nakon što sam isprobao Magpul CTR, STR, MOE SL, MOE SL-K, B5 SOPMOD, Strike Industries, MFT Minimalist. Od drški sam isprobao Magpul MOE, K2, K2+, Umbrella 23, Tango Down klasična i podesiva itd. Kako sam dugo vremena vježbao s kratkom puškom u airsoftu (ne samo igra nego baš trening), odgovara mi kratak kundak, a tad je kut šake takav da je strmija drška bolja. Puno puta sam se uhvatio u situaciji da previše kosu dršku držim nepotpunim hvatom. Od kundaka tražim da ne zapinje, nije pretežak i da ima QD. DD kundak mi je odličan jer ima i konveksno dno, što jako koristi u prinošenju u rame, ali mi je BCM draži zbog dizajna. DD drška je jako dobra, ali u gornjem dijelu preuska za moje šape, a i ne vjerujem gumi previše.

Ono što još fali na pušci je podizač red dota za 17mm (Unity tactical šina), navikao sam se na 416 i 1/3 co-witness, što je točno 17mm+ aboslute na Mk18. Fali i Surefire M300, taman mala i lagana lampa za manje udaljenosti, nisam sklon reflektorima.

Bit će usporedba s MR223 vjerojatno, a možda i s Virtusom (još ga nisu uvezli).

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 21 Nov 2020, 16:37

Da li kod SSA ima mogućnosti podešavanja sile okidanja ili je ona takva kakva dođe iz tvornice? Prijedlog za usporedbu sa MR223, naravno ako je moguće dobaviti, da bude varijanta sa 11" cijevi pošto je to najbliži konkurent Mk18 i možda najobjektivnija usporedba kada se dođe do pitanja balansa puške i razlike u težini pošto je plinski klip na istome mjestu kao kod 14,5" ili 16,5". Zanimljivo bi bilo vidjeti i usporedbu profila samih cijevi, te koje su prednosti i mane jednog i drugo oblika ako ih ima.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Nov 2020, 16:39

SSA nije podesiv. MR223 je kratak ali debele cijevi, vidjet ćemo detalje. Vlasnik kaže da ima 5kg i nije baš presretan time :).

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Nov 2020, 16:59

https://hristo.hr/daniel-defense-mk18/

Napisao sam jednu blog objavu na stranici trgovine, ispričavam se ako ćete je shvatiti kao reklamu. Nije to poanta, već nešto više detalja o pušci koje sam ovih dana saznao. Čim bude upisana u knjižicu, krećemo put strelišta. Mogu samo reći da TR3 već neko vrijeme nisam vadio iz ormara :).

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Nov 2020, 18:25

Ariel wrote:https://hristo.hr/daniel-defense-mk18/

Napisao sam jednu blog objavu na stranici trgovine, ispričavam se ako ćete je shvatiti kao reklamu. Nije to poanta, već nešto više detalja o pušci koje sam ovih dana saznao. Čim bude upisana u knjižicu, krećemo put strelišta. Mogu samo reći da TR3 već neko vrijeme nisam vadio iz ormara :).
Jedno praktično pitanje:kako je moguće da trgovina prodaje oružje(znači odobren je uvoz i prodaja),a visi u zraku da ga nakon prodaje možeš registrirati?
Pitam to jer kako si napomenuo da puška možda ide u Vučetić?
Tako da postoji mogućnost da ju negativno izvještače.
Konkretno,ne bi li to što ste ju legalno uvezli i legalno ju prodajete,a kupac ju legalno može kupiti , automatski trebalo značiti da ju i možeš registrirati???

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Nov 2020, 20:44

Sve sam to ispitao, moguće je. Uvoz oružja je jedno, no u toj fazi vjeruje se uvozniku (ionako još nema oružja koji bi se pregledavalo i vještačilo). No, ako policijska uprava kod koje se oružje registrira posumnja u usklađenost oružja sa zakonom, šalje ga na vještačenje. Sve na rizik uvoznika, jasno. Prema riječima MUP-a, bilo je muljanja pa se zato ponekad vještači.

Vučetić ne bi bio problem da procedura oko tog vještačenja ne traje tako očajno dugo, kao neka kazna što smo se drznuli nabaviti nešto novo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Nov 2020, 21:20

Kako se na to gleda u odnosu prodavatelj-kupac?
Mislim ono,trgovac proda na osnovu nabavne dozvole,a kupac ne može regati?
Ima li kupac pravo trażiti povrat novca,a prodavač obavezu to kupcu vratiti?
Ako se oružje ne može regati,što će prodavač sa njim dalje?
Moram priznati da mi to sa omogućenim uvozom,a onda možda ne možeš regati ,nije baš pravedno,ali......
I prelako su to prebacili na krajnjega kupca,pa i prodavača!
Da ,ovo sa Vučetićem je orkestrirano kao određena kazna.
I mislim da u nekim PU na slične načine maltretiraju ljude .
I sam sam opisao kako su mene muštrali kod nasljeđivanja oružja od starog!

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 29 Nov 2020, 21:47

Trgovac ti ne može prodati oružje koje se ne može registrirati...mora ispoštovati uvjete navedene mu u rješenju MUP-a o prometovanju oružja.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Nov 2020, 22:51

istra champion wrote:Trgovac ti ne može prodati oružje koje se ne može registrirati...mora ispoštovati uvjete navedene mu u rješenju MUP-a o prometovanju oružja.
Taj mi je dio jasan i logičan,ali vidimo da se orużje proda ,a onda se nateži smiješ li ga imati ili ne?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Nov 2020, 23:05

Još jednom. U fazi uvoza tijelo koje izdaje dozvolu nema oružje na uvid, već samo naziv i specifikacije koje dobiva od uvoznika i iz vlastite baze podataka.

Oružje koje je tako uvezeno smije se prodavati jer se vjeruje da je uvoznik dao točne podatke. Tek ako pri registraciji policijska uprava sumnja u usklađenost oružja sa zakonom, šalje ga na vještačenje. Ovdje je zapravo najveći prostor za gnjavažu kupaca, kad službenik ne želi na sebe primiti odgovornost već sve odreda šalje na vještačenje (Zagreb, na primjer). Je li to zbog needuciranosti, opreza ili čiste pakosti, možemo samo nagađati.

Vještačenje samo po sebi ne bi trebalo nikoga plašiti, osim svojim trajanjem. Oružje koje treba pregledati nije prioritetan predmet, pogotovo u slučaju kao što smo imali nedavno na Markovu trgu, kad se institut pretežno time bavi. Je li u redu da se imovina građana drži tako dugo u ormarima? Mislim da nije nikako i da bi zaista bilo najkvalitetnije zadati termin u kojem građanin sam može dostaviti oružje na pregled, pričekati tih par sati, pa ga pokupiti. 2020. je godina, pobogu, nismo više KuK monarhija :).

Ako vještačenje završi pozitivno, oružje se upisuje u nomenklaturu i nakon toga svaki takav primjerak lako se registrira.

Ako se vještačenjem ispostavi da oružje nije u skladu sa zakonom, trgovac bi trebao oružje primiti nazad a kupcu vratiti novac i to je sve što kupca mora zanimati. Na uvozniku je kasnije da to rješava s dobavljačem ili proizvođačem. Vjerujem kako uviđate da je najveći rizik na uvozniku, ali zakon je ipak dovoljno jasan da se može lako zaključiti koje oružje je moguće registrirati. Pri tome bih naglasio da šalterski službenici nisu krajnja mjerodavna instanca za tumačenje propisa, iako si često uzimaju to pravo. Postoje pravni mehanizmi kojima se može određeno mišljenje osporiti i sl.

Pravi heroji možda su oni koji su prvi registrirali MR223 još u doba starog zakona :).

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 30 Nov 2020, 08:15

Ariel, mislim da si to dobro opisao.

E, sad, vezano za vjestacenje, neko je meni jednom rekao da bi proslo i s vjestacenjem od ovlastenog sudskog vjestaka za oruzje i balistiku, znaci to bi moglo ubrzati postupak, i naravno, platiti ga? Samo, ovo je prica koju sam cuo, ne znam da li je izvedljivo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply