Optika

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
nick x326
Razvodnik
Razvodnik

Re: Optika

Post by nick x326 » 23 Nov 2020, 13:25

Mirok wrote:Za lovno streljaštvo(karabin,meta srnjaka 100m),je dopušteno najveće povećanje 12x.
Inače,teško je odrediti nešto idealno i za lov i za recimo LR streljaštvo.
da al ovo mi se nekako cini univerzalna optika sto se tice upotrebe za lova i streljastva ,zbog tog me najvise i interesuje jer je jeftina al ne poznata brend.Poznatiji su dosta skuplji i nemaju bas ovoliki opseg povecanja

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 23 Nov 2020, 14:11

nick x326 wrote:
Mirok wrote:Za lovno streljaštvo(karabin,meta srnjaka 100m),je dopušteno najveće povećanje 12x.
Inače,teško je odrediti nešto idealno i za lov i za recimo LR streljaštvo.
da al ovo mi se nekako cini univerzalna optika sto se tice upotrebe za lova i streljastva ,zbog tog me najvise i interesuje jer je jeftina al ne poznata brend.Poznatiji su dosta skuplji i nemaju bas ovoliki opseg povecanja
ne posotji idealna optika za lov i LR streljastvo.
za LR ti treba veliko povecanje da vidis metu (centar mete) na 600 m, tanka koncanica da je mozes pozicionirati na idealnom centru mete, i preferabilno bi bilo second focal plane.

Za lov bi trebalo, umjereno povecanje, za all round upotrebu preko 12x ne treba. Koncanica deblja da se vidi i u losiijim svjetlosnim uvetima, osvjetljenost koncanice je preferirajuca, montaza preferirajuce da je skidajuca.
ako idemo u sferu sirokutnih optika za lov, one imaju jos i manje povecanje.

ako imas veliko povecanje u lovu, imaces vibracije slike u terenskim pozicijama, sa stapa, ili iz ruke, imaces uzak kut vidnog polja, problem da pronadjes divljac u optici, itd... imat ces razocaranja.

Uglavnom, niko nikom ne brani da proba sta misli da se moze probati od optike, ali ako odes sa lovackom optikom na natjecanje na 600 metara bit ces vrlo razocaran.

Lakse se provuci u obje upotrebe s jednom puskom i dvije optike (na primjer varmint 308 win puska sa sportskom i lovackom optikom na skidajucioj montazi), nego s jednom optikom za obje namjene, onda ces u jednoj namjeni bit razocaran, vrlo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Nov 2020, 19:19

nick x326 wrote:....Za lovno streljaštvo(karabin,meta srnjaka 100m),je dopušteno najveće povećanje 12x.
...
Ovo sa max. povecanjem 12x za lov vec godinama NIJE aktuelno u EU a mislim niti kod nas. To potjece iz doba kada su MAX .moguca povecanja optika bila 12 pa se godinama prepisivalo. Svako povecanje vise od 6-8 gotovo da je nemoguce pucati iz ruke na 100m a kamoli dalje...
Nemoguće je Nemoguće

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 23 Nov 2020, 19:57

Ako ćemo pucati u lovu na daljine koje su dozvoljene ne treba više povećenje od 9×, a čak i to je previše . Što se mene tiče povećanje od 1,5-6×42 ili nešto slično kao 2-7×? je idealno za lov . Veća povećanja u lovu mogu proć samo sa čeke ili nekog stabilnog naslona i to na otvorenim terenima i ravničarskim krajevima . A i tu iza optike treba majstor a ne samo natandrljat optiku i mislit kako će sama pogađat .
Sjetite se da je kod profesionalnih lovaca najčešće povećanje optika bilo 4×, amen.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 23 Nov 2020, 20:13

Obadvjica ste u pravu. U lovu je do 8x dosta (za allround optiku). A za pogon daleko manje (nivo 1x-4x, iako ima sirokokutnih sa jakim zumom do 6x,8x,10x, koji je opet za pogon nepotreban, prejak). Ja osobno za pogon drzim na nivo 1.5 do 2x.

S time da je u ponudi jos uvijek veliki broj optika povecanja do 12x. Pa je onda u tome lezao moj komentar. Za LR streljastvo, ovo je nedovoljno u snazi povecanja. Optika je ili za lov, ili za sportski LR, kompromis se nece naci.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 24 Nov 2020, 00:09

Nick,probaj malo definirati traženo pa ćemo nešto naći :A25:

nick x326
Razvodnik
Razvodnik

Post by nick x326 » 24 Nov 2020, 01:57

Mirok wrote:Nick,probaj malo definirati traženo pa ćemo nešto naći :A25:
Da kazem nesto da bi univerzalno a jeftino i dobro znam da je ne moguce.Prija svega optiku bi koristio za lov ljeti kad je sezona srndaca(koji obicno izlazio u sumrka ili u zoru i treba dobru propustljivost svijetlosti kao i siroko vidno polje minimum 50).A u slobodno vrijeme bi da gakorisitm u dalekometnom streljastvu sto zahtijeva vece povecanje.To veco povecanje bi mi trebalo omogucit i za streljastvo i za lov zboog promijene uvecanje sto znaci da mi fixno uvecanje ne dolazi u obzir.Zbog omijera povecanja i cijene tog sam se okreno narucivanju direkt od proizvodzaca jer je skoro pa troduplo jeftinije od nasih preprodavaca ovdije u BIH za istu optiku.Sve poznatije marke swarovski,zeis,leulpoad i dr su mi preskupi jer od faxa i posla sporedno nemam bas vremna toliko za streljastvo i lov da bi izdvojio npr 700€.U lov i streljanu izidem ono da se odmorim i ispusem a ne sad nesto profesionalno da tako kazem.
Zbog tog sam se okrenuio istrazivanju po ebeyu i aliexpresu.Nasao sam vector optike (kineske ali sociva se proizvide u njemackoj) do 300€ koje su dobre po recenzijama americki yutubera koji su ujedno i naj veci kriticar jer imaju naj laksi pristup oruziju a samim tim i veliki izbor, ali zbog korone virusa nema postarine za BIH i ti proizvodzac je otpo iz igre.Nakon tog sam nasao OHHINT marka i proivodzac slicna prica kao i sa vekctrorom jer sam psotrana kosta oko 120€.I dijelom sam odustao od njih jer bi da za sljedecu sezonu ga imam,trazeci optike u oci upala ova visioking marka i njihove optike koje za niske cijene imaju dobre specifikacije ali opet kinez i ne poznato mi ali sam skeptican na ono "dobro a jeftino".A ne bacaju mi se pare jer sam student i to sam bukvalno ustedio tako sto sam u kasicu otvorio u koju sam cijelu godinu ubacivo kovanice kad ne bi odi na kafu il kusur kad mi ostne,jer mi je ljubav prema oruziju i lovvu i streljastvu naj veci porok.Nadam se da sam objasnio sta mi treba i kako i do koje cijene bi mogo ic....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Nov 2020, 06:50

Ok,ali za oboje ,a da bude idealno mislim da neće ići.
U nečemu će ti biti neadekvatno.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Nov 2020, 11:17

jolly wrote:.... iako ima sirokokutnih sa jakim zumom do 6x,8x,10x, ......
E sada, kada si me vec podsjetio na ovaj fuck..ing. termin " SIROKOKUTNA OPTIKA "

Cujem da se cesto koristi a ne kuzim sto to znaci, zapravo kod optika su SVI parametri preodredjeni cistom matematikom ili fizikom ako je nekome draze ? U osnovnim modelima je to cisto bukvalono : promjer izlazne pupile x povecanje = promjer objektiva, izlazni kut = promjer vidnog polja / faktor povecanja na 100m, itd..itd.. znaci sve velicine su direktno zavisne jedne od drugih.

E sada ako u tu pricu mogu uci razni proizvodi koji npr. imaju centar slike super a rubove kao pogled kroz "riblje oko" u to ne bih ulazio...

Nesto sto sam davno shvatio je to da se opticka kvaliteta kao i cijena nepogresivo moze odrediti sa velicinom izlazne pupile, sto je pupila veca na optikama sa povecanjima od 32/40/50/60 X tako i cjena leti u nebo. I mozda ono najbitnije sto je pupila vece nisanjenje je ugodnije, manje zamara i tolerira vece pogreske u osi Oko-centar lece !
Nemoguće je Nemoguće

nick x326
Razvodnik
Razvodnik

Post by nick x326 » 24 Nov 2020, 12:00

PA STA VI ONDA preporucujete iskjuucivo za lov.Ja sam ev neke nasao sinoc al jedina mana nije im osvijetljena koncanica https://www.olx.ba/artikal/38728367/opt ... 4-12-x-50/
https://www.olx.ba/artikal/38728411/opt ... -16x50-ao/

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Nov 2020, 16:02

Kako sam već i preporučio nekim forumovcima za ono što znam.
U Lapis plusu SWT HS 2,5-10x50 sa osvjetljenjem točkice (11 nivoa za sumrak i noć )crvena,tubus 30.
Ne znam imaju li ih u ovome momentu,ali dečki imaju te optike i sve pet!
Postojane,drže šus,solidna slika.....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Nov 2020, 16:05

Eh da,cijena 1800 kn.
Nazvati Marka 01 3887 736(Miro).

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 24 Nov 2020, 17:42

Puno i previše tu ima ko u svemu filozofiranja, pa nekad si mogao nać varjabilno poivećanje samo tu i tamo . Sve optike većinom 90% su bile fiksno povećanje , a gle čuda lovilo se jednako dobro ako ne i bolje nego danas. Recimo čeka i loši svjetlosni uvjeti optika 8×56 je zakon . Prednost je takvih fiksnih optika robunost (sigurno veća nego u varjabilnim) i dobra za sumrak . Kad ona nije dobra i previše je mraka gas kući ili montiraj jer danas toga ima noćnu . Ajde za pogon nešto sa minimalnim povećanjem i gotovo . Sad ima svega pa se ne zna ni što da ni što ne . Nema problema ko ima jako dubok džep daš 20 000 kn i optika bombon, kakva god hoćeš i voliš.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Nov 2020, 18:54

Da,sjećam se 80ih,90ih ,kada je sasvim normalno bilo na karabinu imati 4x32 optiku,bilo koju.
U tome povećanju je bilo i zvučnih imena optike i to je bilo to!
A danas....brendova,varijabila,materijala,premaza,sa laserima,,daljinomjerima........ :A00:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 24 Nov 2020, 19:26

Mirok wrote:Da,sjećam se 80ih,90ih ,kada je sasvim normalno bilo na karabinu imati 4x32 optiku,bilo koju.
A danas....brendova,varijabila,materijala,premaza,sa laserima,,daljinomjerima........ :A00:
isto kao i dostupni kalibri, sta je onda bilo 16 i 12, rucno punjene patrone sa dvije vrste sacme unutra, velicina Z (zec) i velicina V (vuk), a od karabinskih kalibara? Kakvih je ruksaka bilo? vabilica? čizama? kakvih je vozila za lov bilo '80 i '90? danas svaki drugi lovac ima nekakav terenac, prije bi imao Renault 4...
Napredak je neizbjezan, sasvim normalna stvar... ako ne znas pitaj zenu koliko je vrsta higijenskih ulozaka bilo onda a koliko i kakvih sve ima sad :D
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 24 Nov 2020, 19:32

Mirok wrote:Da,sjećam se 80ih,90ih ,kada je sasvim normalno bilo na karabinu imati 4x32 optiku,bilo koju.
Ne kažem da nije ljepo (ko može priuštit) imat optiku od nekog velike četvorke koja stoji ko najmanje 3 prosječne CRO plaće. Uz to pušku koja je još 2 prosječne CRO plaće , i onda se ljepo đžipom dopeljat 100m od čeke i lov može početi . Ali to je lov koji prosječni CRO lovac ne možće priuštit , a iskreno iako mogu ne želim ni malo. Volim loviti kako su i moji preci i to je to , naravno moraš nešto imat što je u radnom smislu ravno tom skupom priboru ili pak nać načina da bude i efikasnije .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Nov 2020, 20:59

Mike_Torello wrote:
isto kao i dostupni kalibri, sta je onda bilo 16 i 12, rucno punjene patrone sa dvije vrste sacme unutra, velicina Z (zec) i velicina V (vuk), a od karabinskih kalibara? Kakvih je ruksaka bilo? vabilica? čizama? kakvih je vozila za lov bilo '80 i '90? danas svaki drugi lovac ima nekakav terenac, prije bi imao Renault 4...
Napredak je neizbjezan, sasvim normalna stvar... ako ne znas pitaj zenu koliko je vrsta higijenskih ulozaka bilo onda a koliko i kakvih sve ima sad :D
Bilo je kalibara ,bilo je sačme,nisi u pravu.
Zeiss i Swar su i onda bili skupi,pa makar i ti 4x32.
A današnje potrošačko drušvo,konzumerizam i da,imaš tih lovaca sa brendovima,ali gledam ih,mogu oni biti manekeni,ali sposobnosti uglavnom ocjena 1.
I kada sam sam počimao ,stari lovci su bili znalci,a mi smo htjeli biti kao oni.
A danas....brend oružje, auto,obleka,oprema,magnum kalibar obavezno,a sposobnosti tih mnogih su upitne.
Napominjem da je mnogo takvih,a oni koji žele i danas gledaju,uče,slušaju i stasaju onako kako treba.
E ,ajde reci koja ti je to sačma zec i vuk,nisam čuo za te veličine?

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 24 Nov 2020, 21:23

Uglavnom je takozvani zečjak bila sitna sačma oko 4 mm zavisno od toga što je ko dobavio ili čak prije sami su pravili nekakvu sačmu . To sam ko sasvim malo djete vidio . A druga najvažnija sačma je bila pp znači oko 7,6 u kalibru 16 . Bilo je i sačme oko 5mm (naravno ko je uspio nabavit) i to su zvali vučjak . Naravno kugle su sami radili i to je bilo to . No ne treba zaboravit i druge načine lova ili po danas krivolova . Lovile se kune i druge grabežljivce gvožđima , pod kladicu , žicom a napr kamenjarke i drugo pod ploču . Naravno pod kamenu ploču se sapne pomoću prutića itd. Ima tu još raznih varijanti takvog lova ali to je već nešto sasvim drugo .

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 25 Nov 2020, 00:06

Mirok wrote:
Mike_Torello wrote:
Bilo je kalibara, bilo je sačme,nisi u pravu.
a nije ih bilo ni priblizno kao danas...
Zeiss i Swar su i onda bili skupi,pa makar i ti 4x32.
uvijek bili skupi i uvijek ce biti skupi. tad je 4x32 bio vrh... danas nije...
A današnje potrošačko drušvo,konzumerizam i da,imaš tih lovaca sa brendovima,ali gledam ih,mogu oni biti manekeni,ali sposobnosti uglavnom ocjena 1.
I kada sam sam počimao ,stari lovci su bili znalci,a mi smo htjeli biti kao oni.
pa nije to samo kod lovaca, to je u svakom spektru zivota... nekad je bila jedna petrolejka u glavnoj prostoriji u kuci, a gle danas zarulja u svakoj prostoriji... nekad se jelo iz jedne posude, a danas svatko ima svoj tanjur...
A danas....brend oružje, auto,obleka,oprema,magnum kalibar obavezno,a sposobnosti tih mnogih su upitne.
kao i za sve ostalo danas... uzmi aute za primjer, mora biti "magnum" auto od 300+konja, mora biti najbolji mobitel, moraju biti najskuplje tenisice, mora biti xyz pratioca na instagramu...
Napominjem da je mnogo takvih,a oni koji žele i danas gledaju, uče,slušaju i stasaju onako kako treba.
nisu ni stari lovci znali sve bolje od mladih, ne znaju ni danas. samo je bila drugacija opca kultura onda... pustis starijem da bude u pravu i onda kad nije... kad ti danas stari lovac, "znalac" kaze da je tandžara najbolja puška na svijetu, hoces se sloziti s njim samo zato sto je stariji i ima 30-40g. lovackog staza?
E ,ajde reci koja ti je to sačma zec i vuk,nisam čuo za te veličine?
morao bih pitati oca, stvarno ne znam na pamet al' znam pricu... oni su svi sami punili patrone doma... jos imam par komada iz zadnje serije koje je tata punio negdje pocetkom '80tih u crnocrvenim belot papirnatim cahurama. Stari je cak skucao za "masinu" za glinene golubove pa su on i par mladih lovaca derali po njima... i to između kuca, na kraj vocnjaka, prema dolu i udri cijelu subotu njih 3-5... danas za to dolazi policija i oduzima oruzje. Tako je jedan od te "stare garde" pred koju godinu odlucio upucati optiku od karabina u svom vocnjaku... pukao par puta, ubrzo dosla policija i "hemingway" (zbogom oruzje)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Nov 2020, 10:47

Ha gledaj,pisao sam nešto kako je svojevremeno jedan stari lovac se pohvalio kvalitetnom puškom.
Toliko je dobra kaže,da ju nikada nije očistio.....jer ne treba :A00:
Ima uvijek svakakvih provala,ali htio sam reći da su ti ljudi tada,toliko lovili i divljači je bilo,da su i bez današnjih brojnih pomagala imali iskustvo i znanje.
Ovdje barem u Zagrebu,municije je uvijek bilo,stvarno nije nedostajalo.
A i moj stari je punio patrone,ali kako je rekao to se isplatilo kada je trošio par stotina komada tjedno,inače ne.
Ovo je dobro...voćnjak,upucavanje....Hemingway :A25:

Post Reply