COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 22:08

Mirok. Oni nemaju pogled na svijet kao nas dva.

Ja nisam napisao da im je dobro. To oni tvrde. A dobro znaju kako je kod nas, turizam i putovanja su im dio tradicije.
Njima se ovo naše ne sviđa, i govore da je u Kini bolje.

Kada ih skupi više, osnuju kinesku četvrt i žive u njoj po kineskim pravilima. Ovo naše ne doživljavaju. Istina, svoje ne nameću nikome. Nisu ni meni dok sam bio kod njih, prihvate da sam drugačiji i puste me da živim po svome.

Naravno, nisu svi kao jedan. Ali većina je ovakva kako opisivam. U biti, stvari van Kine ih ne interesiraju previše.

Potpuno drugačiji mentalitet.

Cenzura (great firewall) se obiđe VPNom. Uopće ne žele to napraviti. Ne, jer im je zabranjeno, ne žele.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 22:18

Nekako bih rekao da je to možda tako u dijelu gdje si boravio.
Kada bi mogli procijeniti prosjećnoga stanovnika Kine,mislim da bi rezultat bio drugačiji.
Inače,cijenim tvoje iskustvo,a ja sam nisam bio u Kini tako da nemam neposrednih iskustava.
Ja bih rekao za Kineze koje ti znaš,da su zadovoljni time što imaju jer ne znaju za drugačije ili bolje ?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 22:40

frulica wrote:Malo ću parafrizirati ovo što Miro piše...Kada je Staljin otimao žito i pšenicu od seljaka, članovi njegovog užeg kabineta su dvojili što ako se seljaci pobune....na što im je Staljin odgovorio “ kada se čovjeku radi o glavi, svejedno mu je za kosu” što će reći kada ljudima zaprijetiš životom podložni su svemu, a to se upravo dešava i u Kini.
Da i u Jugi je nakon rata bilo potpuno isto nametnuto,a zvalo se obavezan otkup.
Uglavnom,katastrofa za seljaka.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 22:41

Mirok znaju dobro. U pitanju su obrazovani ljudi koji putuju.

Ukratko.
Ono što mi vidimo kao uskraćivanje sloboda. Oni to vide kao vlastiti identitet i tradiciju.
Ono što mi vidimo kao slobode, oni vide kao barbarizam.

Totalno drugačiji pogled na svijet.

Točno, Kina je višenacionalna i višejezična država. Mandarinski je dominantan. Bude tu i nesuglasica.

Razlikuju se iz pokrajine do pokrajine. Bio sam i u siromašnim gdje doslovno žive u improviziranim barakama i voze krševe po makadamu.

Ali tu crtu drugačijeg mentaliteta imaju svi. Slično je Japanu, ali manje ekstremno i sklonije tradiciji.
Kinez bi mi čestitao kada bih ga "pobijedio" i častio večerom.
Japanac nastavlja "borbu" do iznemoglosti.

Kina je nešto neistraženo za zapad. Definitivno jedna od najpodcijenjenijih i krivo shvaćenih nacija.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Dec 2020, 22:43

IB43 wrote:Jako su disciplinirani. Živio sam i radio kod njih 3 godine. Kada im vlada nešto naloži, oni to izvrše, bez komentara i prigovora.
Internet im je cenzuriran do bola. Vlada je rekla da je to za njihovo dobro i toga se drže. Kada sam im pokazivao što sve ima, nisu pokazivali interes.
Drugačiji je to mentalitet i kultura.
BTW Komunistička su zemlja su samo na papiru. Lokalno tržište i politika cijena i plaća je jako liberalno. Vlast im je domoljubnog karaktera.
Dodirne točke sa komunizmom su jednopartijski sistem i strateške industrije pod kontrolom države. Uvoz je kontroliran, a cijene uvoznih proizvoda bolesno visoke.
Standard života u bogatijim pokrajinama (Ja sam bio Shanghai i okolica) je iznad evropskog. Audi A8 je tek jedno od auta, Ferrari, Porche.... je nešto što se istakne. Mala auta tipa Corsa, Punto i sl. su rijetkost..
Ja iman iskustva iz Kine, skroz drugačija od IB43, ne samo veliki centri, nego i ruralna područja, razlika je derastična.
10 sati vožnje u razdrkanom kombiju, bez ikakvih oznaka i signalizacije, po poljskim putevima, cestu nisan vidija, niti ijedan drugi auto, a kamoli Audi, Ferari...
Plovija san Kineskim rijekama, mješavina fekalija, plastičnog otpada, nafte i uginulih životinja, teško za opisat. O smogu da i ne pričan, maske ne pomažu.
Kupova san u "Frendship store" i koristija FEC (Foreign Excange Certificate) teško bi to bilo pokušat tu objasnit. A knjigu bi o tome moga napisat.
Za još 100 godina neće doć ni na naš standard, a kamoli napridniji zapadni zemalja. Neću o detaljima jer je degutantno.
Ni u čemu se ne želin uspoređivati s njima, ni sa bolje stojećima, a kamoli sa onom ostalom velikom većinom.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 22:59

Zato i kažem,mislim da bi bilo razlike od kraja do kraja.
Kina je to,golema,brojna zemlja.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 23:00

Hawk.

Ja sam prvi put bio u kini 1999. godine i iskustvo je poput tvoga i još gore.

Zadnji put sam je napustio 2019 godine. Malo selo sa makadomom iz '99 je postalo višemilijunski grad za pasti na guzicu.

Ja kroz Kinu nisam samo plovio. Živio sam tamo u iznajmljenom stanu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 23:03

IB,onda ti se možemo obratiti za kakvu dobru i jeftinu optiku? ;)

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 23:13

Nisam više tamo. Sada sam na drugoj strani planete.

Ovo što nađeš na netu bude jeftinije nego kod njih.

Zakon o oružju im je katastrofa. Lakše je dobiti jackpot na lutriji nego dozvolu za oružje.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 23:20

IB43 wrote:Nisam više tamo. Sada sam na drugoj strani planete.

Ovo što nađeš na netu bude jeftinije nego kod njih.

Zakon o oružju im je katastrofa. Lakše je dobiti jackpot na lutriji nego dozvolu za oružje.
Jasno,boje se vlastitoga naroda.
A gdje si sada,ako se može pitati?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 23:23

Južna Amerika.

Trenutno doma u RH.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 23:35

Pa onda ugodan boravak i lijepo i korisno iskoristi vrijeme-blagdane! :A25:

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 23:43

Hvala Mirok.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 19 Dec 2020, 08:01

Hawk wrote: Plovija san Kineskim rijekama, mješavina fekalija, plastičnog otpada, nafte i uginulih životinja, teško za opisat.
Otprilike tako, evo da i ja malo evociram uspomene:

Jednom prilikom, ulazak u Shanghai, stari porat, prolazak kroz rijeku, zima.
Na radaru range namjesten 6 milja, na drugom 3, 3 sata ujutro, pada magla, brod 300 metara, 100.000 tona deplasmana. Makina B&W 75.000 HP.
Na radarskom rangu, na 6 milja - oko 250 brodova, kanal plitak, izbjegavat se ne moze, ovo sve loklani coasteri, male ribarice, niko ne govori engleski, na VHF prometu je konfuzija od kokodakanja, sa tih 250 targeta na slici - Arpa ne moze svih ni plotirati, a vecina nema AIS.
(radarsku sliku poslikao, imam je negdje u kompjuteru doma - poborjao sam target ekasnije kad sam imao vremena u ofisu)

Pada magla, pa se digne, a treba na vez, 6 gantryja nas ceka. Kad se spusti magla, mozes je rezati nozem. Kad zagusti magla, onda obaranje sidra u kanalu, ne moze se navigati - na radaru ih toliko da to nema smisla gledati. Ni kad se stavi radar na 1.5 milja range.
Automatski signal za maglu, ne gasim, vec satima.

Onda dodje malo vjetra pa se razbistri vidljivost se digne 2 kabela, na pola milje, do milju-jedva. Stane vjetar, magla opet zagusti. Obarao sidro zbog magle u zadnjih milju kanala 3 puta (doslovce).

Brod se veze, napokon, u jutro, oko 9 ili 10 sati, gantry napadaju. U ballast control roomu, heeling tankovi ne mogu drzati. Balastiranje na dodatno na side tankove, chif mi u znoju.
na palubi, i salonu za goste - gomila kineskih prodavaca, prodaju piratske filmove na CD, po dolar za komad, plasticni upaljaci, i jeftina elektronika. Filipinci mi na coffee time, kupuju i trguju s njima
Dok brod krca, slijedi nenanadano 4 sata inspkecije, port state control. Ajde spusti im lifeboat za pokaznu vjezbu, vidi papire i dokumente, pali emergency pozarnu pumpu. Pisu vlasti izvjestaj, kod nekog fire extinguishera, fali mi naljepnica. Skeniraj raport, salji ga u firmu.
Polazak nakon 6 sati operacija, nazad u maglu, kanal, coastere, ribarice, ima ih nesto manje, provucemo se nekako bez obaranja sidra
.
Slijedeci porat, dolazi, za 8 sati navigecije, opet ispocetka. Tamo imam bunkeranje.... i 4 sata operacija teretom, pa slijedi Ningo, chiwan, a, prije tog Dalian, i prije sveg tog bio Tianjin na krajnjem sjeveru obalne Kine, tamo je prova rezala led u kanalu, macom otukli led sa lancana na provi .. zima, magla, Kina.

U jednom od porata u Kini, drugom prilikom, brod vezan - radi se s tereteom, prolaze male ribarice, barke, do 6 metara duzine, i vuku neki konop za sobom odmah uz brod.
(i ovo imam negdje sliku, poslao sam bio u firmu)

Svako malo, ribarska barka stane, vuce taj konop vani.
Na konopima jaki magneti, i sa magnetom sa dna kanala skupljaju zeljezni lashing od kontejnera bacen u more, koji bacaju njihovi stevadori.
Njihovi stivadori, na brodu, skidaju lashing sa kontejenera, i svako malo bace ga u vodu.
Barkarioli pod brodom skupjaju i prodaju u staro zeljezo. Riva je duga, preko 20, 300-metarskih brodova moze stati jedan iza drugog, na svim vezovima rade gantriji, na svim vezovima brodovi rade. Nema slobodnog "parkinga".
Operacija skupljanja starog zeljeza iz vode u tijeku

Na barci koja upravo vuce iz vode novi komad zeljeznog lashinga, na provi im stoji vec nekoliko komada rica i skartoca.
Poslikao,sve, poslao u firmu. Prijavio, znam da reakcije nece biti.

Gubitak lashinga vidljiv u postocima kod 6 mjesecnog prebrojavanja inventara. Narucuje se novi.
Jedan oficir na palubi, i jedan kormilar u sluzbi, ne mogu kontrolirati istovremeno svih 6 do 8 gatrija koje istovremeno rade svaki na svom bayu.

Uglavnom, Kina - jedno divno egozticno mjesto, bajkovito, i ko to nije vidio, ne zna sta je propustio.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 19 Dec 2020, 09:00

jolly wrote: ... pa slijedi Ningo, chiwan, a, prije tog Dalian,
Jel ovo baš Ningo, ili je tribalo biti Ningbo ? Za Ningo nisan čuja, ali san u Ningbo bija masu puta.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 19 Dec 2020, 09:28

Ningbo, pisaca greska.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 19 Dec 2020, 09:48

jolly wrote:Ningbo, pisaca greska.
haha, a zna san, zato san i pita, ono što san ja prije napisa, uglavnon se odnosi na NingBo :D
sad neman kad, al napisaću uskoro i moj doživljaj, da ne bude sve baš tako crno iz Kine :D

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 19 Dec 2020, 11:27

Mislite što želite. Kina od 2012 pa dalje bilježi nevjerovatan rast. Imate gomilu dokumentaraca na tu temu. Vrše ogromni pritisak na globalnoj razini.

I ja sam završio u Južnoj Americi baš radi tog pritiska. Aplikacija na kojoj radim je sofisticirana tehnologija konstruirana za rad unutar EU ekoloških zakona i ostalih pravila. Ali nešto treba prepriječiti put Kinezima.

Nije se Trump obrušio na njih bez razloga. Kao ni EU na nas jer ih dovodimo u EU (pelješki most).

Ono što su napravili je copy/paste tehnologije koju smo im mi doveli na račun jeftine radne snage i prisupa tržištu bez uvoznih nameta. I onda su koristeći našu tehnologiju, razvili vlastitu i još unaprijedili kopiranu. Vlastite stručnjake su školovali na zapadu, a zapošljavali su i sa zapada radi prijenosa iskustva. Kao i kupovali proizvode, koje bi zatim kopirali.

Već desetlječima nas potapaju jeftinim proizvodima kojim uništavaju lokalnu proizvodnju i skupljaju novac. Danas su krenuli korak dalje i razvili vlastite tehnologije kojima nam konkuriraju u kapitalnim projektima i polako preuzimaju vodeće zapadne tvrtke. IBM i Volvo kao primjeri.

Ostati ćete jako iznaneđani koliko je Kina podcijenjena i krivo shvaćena. Ja jesam.

Jedan od prvih poslova mi je bio evaluacija lokalnih tvrtki i filtriranje onih koji su spisobni isporučiti kvalitetan sofisticiran proizvod. Ostao sam u čudu u kolikom postotku mogu.

Ja se sijećam Kine kakvu opisivaju Jolly i Hawk. Ta Kina nestaje, u razvijenim pokrajinama ne postoji već neko vrijeme.

Netko bi rekao kako smo skrenuli sa teme. Nismo. Kineski uspijeh oko COVIDa leži debelo u ovome što objašnjavam. Oni su jedan drugi svijet.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 19 Dec 2020, 12:33

IB43 wrote:Južna Amerika.

Trenutno doma u RH.
koji tip posla?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 19 Dec 2020, 12:40

Mike_Torello wrote:
IB43 wrote:Južna Amerika.

Trenutno doma u RH.
koji tip posla?
a što nije očito? IT

Post Reply