COVID19 - opasnost 21. stoljeća
Re: COVID19 - opasnost 21. stoljeća
Nije IT. Ja sam strojar po struci i ne radim sam.
Ne bih o detaljima, već sam napisao previše.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

pa mozda mi je promaklo pa mi nije bilo ocito... kolega je radio na tunele pa je bio isto svuda u svijetu... pa radije pitam da ne nagađamHawk wrote:a što nije očito? ITMike_Torello wrote:koji tip posla?IB43 wrote:Južna Amerika.
Trenutno doma u RH.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

strojar, kao onaj tko upravlja raznim građevinskim strojevima ili? Strojar na brodu?IB43 wrote:Nije IT. Ja sam strojar po struci i ne radim sam.
ha ha, Mike, ti samo čitaš prvu crtuMike_Torello wrote:strojar, kao onaj tko upravlja raznim građevinskim strojevima ili? Strojar na brodu?IB43 wrote:Nije IT. Ja sam strojar po struci i ne radim sam.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oboje. Mogu biti i pogoni na kopnu.Mike_Torello wrote:strojar, kao onaj tko upravlja raznim građevinskim strojevima ili? Strojar na brodu?IB43 wrote:Nije IT. Ja sam strojar po struci i ne radim sam.
Uglavnom ću najčešće završiti u pomorskom dijelu, jer sam dugo bio klasični brodski strojar i taj dio odradim najbolje.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Samo neinformirani mogu o Kini misliti kao o "kineskom smeću".
Kina već jedno vrijeme a danas sve više ,proizvodi robu visoke kvalitete,razne vrste.
Samo što kod nas često dolaze kojekakvi proizvodi koji bi se mogli nazvati i smećem ili robom jako niske kvalitete.
Ali naglašavam,problem je što netko forsira uvoz takve robe.
Kina već jedno vrijeme a danas sve više ,proizvodi robu visoke kvalitete,razne vrste.
Samo što kod nas često dolaze kojekakvi proizvodi koji bi se mogli nazvati i smećem ili robom jako niske kvalitete.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

forsira su uvoz JEFTINE i JEFTINIJE robe, a takva je generalno jako niske kvalitete... mozes kod kineza kupiti jako kvalitetnu robu, ali neces ju jeftino platiti.Mirok wrote:Samo neinformirani mogu o Kini misliti kao o "kineskom smeću".
Dakle NingBo, ona vožnja 10 sati, 5 sat u jednom i pet u drugom smjeru, u razdrkanom kombiju, kojem je radija samo volan i sirena, čak i kočnice nisu bile Bog zna što, a opruge iz sica mi rasparale traperice, mora san kupiti druge i staviti kartone za vratiti se. Objasnili nam proceduru za strance, Frendship store i FEC sistem, ali balkanci i filipinci u dogovoru s lokalnim kriminalcima lako sjebu koncepciju, nećemo tako, glumimo Kineze i razišli se ka mravi po gradu. Ali, evo problema, svi natpisi na kineskom, a osim kineskog niko ne govori nikurca. Probali na mote, ali i moti su in drugačiji, ne pali ni to. Što sad? Vidin u izlogu krasan džepni preklopni nož, isti ka američki Buck kojeg san davno platija USD 60 i bija s njime oduševljen sve dok ga nisan izgubija. Evo prilika, samo 6 Yuana, mukte. To bi po FEC sistemu bilo oko neznan sad, USD 20, ali po našem tramaku, po crnon kursu s ulice, mi smo dobili 8 Yuana za 1 USD, znači 6 Yuana je 0,75 USD. Nemogu virovat. Uđen u dućan, pokažen nož, stavin 6 Yuana na tezgu, cura klima glavom, uzima lovi i daje mi nož. Ali ja neću tako, tražin još noževa, koliko god ima, ali kako objasniti. Sat vrimena, nema šanse, skupile se cure, krepaju od smiha, misle da ih zajebavan. Prebacin se priko tzge, s nožem u ruci, pokušavan pitati di su ostali noževi. Curi klikne, povede me kroz vrata i na polici u skladištu pokaže kutiju, 23 noža, jedan fali, ovaj što mi je u ruci. Normalno, kupim sve, vesel ka mali majmun, kupija 24 noža za USD18.Hawk wrote:haha, a zna san, zato san i pita, ono što san ja prije napisa, uglavnon se odnosi na NingBojolly wrote:Ningbo, pisaca greska.
sad neman kad, al napisaću uskoro i moj doživljaj, da ne bude sve baš tako crno iz Kine
Vratin se na brod, pofalin se kapu, englezu, kaže on, k***c to je smeće, sad ću ja to testirat, počeja rizat limenke od pive, vrti glavon, ide u kuhinju, uzima one tvrde važe od konzervi, siluje nož, krivi ga, vrti, poluži, oće ga nekako sjebat, ne more virovat i na kraju prizna da je sasvim ok, da čak misli da originalni Buck nebi tako dobro proša. Uglavnom, podilija san većinu noževa, moslin da ih još samo tri iman u upotrebi, oduševljen san. Skidan kinezima kapu za dobar nož za tako malo para.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Mislis da nestaje. Nije tocno. I za ovu temu, dobro da si potegao ovo.IB43 wrote:
Ja se sijećam Kine kakvu opisivaju Jolly i Hawk. Ta Kina nestaje, u razvijenim pokrajinama ne postoji već neko vrijeme.
Kina je jedna od deset najstarijih drzava svijeta.
I kineska kultura je toliko stara.
Cinjenica jest da imaju tehnologiju, industriju, ekonomiju, koju razvijaju. I sve je vrlo napredno. Industrijski izvoz buja, i u porastu je za svu robu.
Paralelno s time, na ulici, rijekama, ruralnoj kini, i lukama, imas kulturu, kakvu mi opsiujemo i koja ne nestaje.
A primjer ti je upravo naslov ove teme, ne zaboravimo godina 2020:
Kineski Water market, prodaja divljih i domacih zivotinja za prehranu, cesto puta zivih u kavezima, bez veterinarske kontrole, bez sanitarne inspekcije, kokosi, zmije, skakavci, sismisi, prodaja zivih, skuhanih ili neskuhanih sismisa, i onda nam od njih ovaj put dolazi pandemija korone.
Takva tradicionalna kina je toliko jaka i prisutuna, da vlasti nisu u stanju zabraniti nehigjijenske water markete.
I korona nije prva pandemija iz Kine, iz istih izvora. Samo gledaj nedavnu povijest pandemija made in china.
Paralelno s time, postoji i kina koja razvija svemirski program. Dakle, govorimo o dvije Kine, i dvije paralelne kulture, indutsrijska i tradicionalna. A stara kultura nestati nece. (za sad)
Takodjer i medicina, moderna medicina, razvija se u Kini, naravno.
Ali ni Tradicionalna medicina ne posustaje, Kina je najveci konzument i uvoznik crnog trzista rogova od nosoroga koji "lijeci sve bolesti", karcinom, ili cak dize potenciju.
Iza kine najveci uvoznik svercanog roga od nosoroga su Vijetnam (radi tradicionale medicine), te jemen, ali iz razloga drustvenog statusa koji predstavlja rog.
Ako bi Kina odustala od tradicionalne medicine, moze se cak pretpostaviti da bi nosorog u Africi bio spasen od krivolova. Ovo ti je direktni indikator razmjera i prisutnosti stare kulture koji ne odumire. (trenutno samo dvije zemlje imaju nosoroga u Africi, u zdravim poplacijama, druge sve drzave Afrike, fond nosoroga je devastiran do nule - posljedica sverca, krivolova, i astronomskih cijena za rog na crnom trzistu, za neznastvenu medicinu Kine - i to nakon sta su azijske vrste nosoroga prve bile devastirane iz istih razloga)
Last edited by jolly on 19 Dec 2020, 14:52, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Tako je Mirok, a i IB43, mi govorimo o sitoj stvari sa malo drugačijeg aspekta, ali na kraju doći ćemo na isto.Mirok wrote:Zato i kažem,mislim da bi bilo razlike od kraja do kraja.
Kina je to,golema,brojna zemlja.
Kina je jako velika i mnogoljudna zemlja, sve to povezati i organizirati sa načinom zapadne demokracije nebi ni bilo moguće.
Razlike među pokrajinama i zonama su drastično velike, a globalna informiranost prosječnog kineza jako niska, a tako i njegova zahtijevnost.
Mala i srednja proizvodnja uopće nije bazirana na tržišno ekonomskim pretpostavkama, nego na državnim dekretima, pa zato se tu još često nađe slučaj da se džepni preklopni nož, kojem sirovina (Inox, mesing, mahagonij) na vagi košta USD 2,20 prodaje po cijeni (na malo) po USD 0,75. To je kod nas nečuveno, a u Kini normalno.
Danas su u stanju proizvesti vrhunsku tehnologiju, pa i proizvode ju, ali vanjsko tržište to ne želi, želi jeftilen, a oni su ga u stanju isporučiti.
Najžalosnije je što se taj jeftilen već more skoro nositi sa proizvodima renomiranih zapadnih pogona, koji su do jučer koštali peterostruko i to je ono čime Kina drži za muda sve zapadne ekonomije.
Proći će još dugo vrimena da Kina izravna svoje probleme s razlikama, da dođe na nivo u kojem neće sama sebe gušiti i trovati ka što sad još uvik radi. Zapad bi triba naći neki modus za suradnju, pa pod određenim uvjetima i pomoći Kini, ali ne joj dozvoliti da i zapad i planetu povuče doli n svoj nivo, jer smo tad svi skupa najebali.
Bravo Jolly, super si dopunije to do čega ni ja još nisan stiga. Apsolutno se slažem.jolly wrote: ... Mislis da nestaje. Nije tocno. I za ovu temu, dobro da si potegao ovo.
- jolly
- Cinker - bojna

Nisam htio siriti temu s Indijom, ali potpuno si u pravi.Mirok wrote:Povukao bih paralelu sa Indijom.
Obicaj Satee, jos uvijek vitalan - da se zapali ziva zena, supruga pokojnika, na vatri da ga prati u drugi svijet.
https://www.britannica.com/topic/suttee
Sahrana pokojnika u svetu rijeku ganges
https://www.theguardian.com/world/2016/ ... endra-modi
Po rijeci plutaju stotine leseva ljudi, vrlo cesto.
Na internetu se mogu naci jezive slike.
Krava sveta zivotinja, Ispijanje kravljeg urina je ljekovito, trazdicionalni obicaj, i danas je aktualno u doba korone
https://www.thehindu.com/news/cities/ko ... 119516.ece
Stakor, kao skoro sveta zivotinja.
Bog Ganesh, ljudsko tijelo sa glavom slona, kad su mu po mitologiji zamjerili da je velik, tezak i debeo, on je uzeo sebi stakora za pratioca, da bi na stakoru jahao i dokazivao da nije velik.
Danas imaju RAT temple.
https://www.youtube.com/watch?v=NG86jQZJ7z8
BTW, indija takodjer ima paralelni drugi svijet, industrijski, i imaju svemirski program, paralelno stime, sve prethodno navedeno.
India je takodjer jedna od deset najstarijih drzava svijetu.
Na sve prethodno receno, Kina i Indija imaju svaka preko milijardu stanovnika. preko 30 posto globanog pucanstva.
Turn better into best!
Jolly, vlast to ne želi zabraniti, i oni su Kinezi. Zakoni su samo igra kojom mažu oči zapadnim udrugama. Bolje bi bilo da takve tržnice legaliziraju, bolja bi bila higijena i vjerovatno danas ne bi bilo COVIDa.
Kao što sam napisao. Totalno drugačiji mentalitet sklop, sklon tradiciji. I ponosan na tu tradiciju, vlast također.
Ekologija im je zadnja rupa na svirali, potpuno je ignoriraju.
Ne postoje dvije Kine, sve je to jedna Kina. Podijeliti ih možeš kao i svaku drugu naciju: bogati i siromašni, više i manje obrazovani...
Kada je tradicija i nacionalni ponos u pitanju, tu su ujednačeni. Udruge koje promoviraju zapadne vrijednosti su toliko male da su beznačajne i uopće ih ne doživljavaju.
Hawk. Malo i srednje poduzetništvo država uopće ne dira. Tržište im je liberalnije od našeg (samo lokalno i kineski proizvodi).
Jednostavno proizvedeš i plasiraš po cijeni kojoj želiš, nema ograničenja.
Primjer cigarete. Kutija košta od 2 Kn pa do 200 Kn, pa tko što voli. A na ponudi je na stotine kineskih brandova, sve malo i srednje poduzetništvo.
Kao što sam napisao. Totalno drugačiji mentalitet sklop, sklon tradiciji. I ponosan na tu tradiciju, vlast također.
Ekologija im je zadnja rupa na svirali, potpuno je ignoriraju.
Ne postoje dvije Kine, sve je to jedna Kina. Podijeliti ih možeš kao i svaku drugu naciju: bogati i siromašni, više i manje obrazovani...
Kada je tradicija i nacionalni ponos u pitanju, tu su ujednačeni. Udruge koje promoviraju zapadne vrijednosti su toliko male da su beznačajne i uopće ih ne doživljavaju.
Hawk. Malo i srednje poduzetništvo država uopće ne dira. Tržište im je liberalnije od našeg (samo lokalno i kineski proizvodi).
Jednostavno proizvedeš i plasiraš po cijeni kojoj želiš, nema ograničenja.
Primjer cigarete. Kutija košta od 2 Kn pa do 200 Kn, pa tko što voli. A na ponudi je na stotine kineskih brandova, sve malo i srednje poduzetništvo.
- jolly
- Cinker - bojna

Evo indija, river ganges, slikovito
https://www.planetcustodian.com/over-50 ... hina/8134/
https://www.planetcustodian.com/over-50 ... hina/8134/
Turn better into best!
Slabost Kine nije u tradiciji i ekologiji.
Slabost je baš u činjenici da ignoriraju sve nekinesko.
Poznavanje stranih jezika je nikakvo. Obični radnici većinom ne znaju latinicu. Radi ovoga im šteka logistika u stranim državama.
Imaju tehnologiju ali je ne iskorištavaju na 100%. Održavanje smatraju isključivo troškom, nikada investicijom u veću produkciju, a time i veći profit i zadovoljstvo klijenta.
Znaju igrati prljavo, pa i mješati se u unutarnje politike pojedinih država. Ali na ove dvije stvari redovno griješe i izgube utrku u kapitalnim projektima.
Ali polako uče i postaju sve neugodniji.
A što se tiče Indije, ne može se povući paralela sa Kinom. I Indijci su zaseban svemir.
Slabost je baš u činjenici da ignoriraju sve nekinesko.
Poznavanje stranih jezika je nikakvo. Obični radnici većinom ne znaju latinicu. Radi ovoga im šteka logistika u stranim državama.
Imaju tehnologiju ali je ne iskorištavaju na 100%. Održavanje smatraju isključivo troškom, nikada investicijom u veću produkciju, a time i veći profit i zadovoljstvo klijenta.
Znaju igrati prljavo, pa i mješati se u unutarnje politike pojedinih država. Ali na ove dvije stvari redovno griješe i izgube utrku u kapitalnim projektima.
Ali polako uče i postaju sve neugodniji.
A što se tiče Indije, ne može se povući paralela sa Kinom. I Indijci su zaseban svemir.
Mirok,
U pitanju je višenacionalna i višejezična država. Nije baš da se uvijek slažu. Razlika ima.
Zato i podržavaju jednopartijski sistem. Višestranačje bi moglo razbiti Kinu na više manjih nacionalnih država. Svjesni su toga.
Ali vjeruj mi da ne postoje dvije Kine u vezi ovoga što pišem. Za psa se svi slažu da je ukusan. Mačka im nije draga.
Ne postoje 2 Kine. Jedna koja kupuje na water marketu i druga koja bi ga zatvorila. Svi kupuju na water marketu, uključujući i ove na vlasti.
To su specijaliteti koji nisu uvijek jeftini, egzotično je privilegija bogatih.
U pitanju je višenacionalna i višejezična država. Nije baš da se uvijek slažu. Razlika ima.
Zato i podržavaju jednopartijski sistem. Višestranačje bi moglo razbiti Kinu na više manjih nacionalnih država. Svjesni su toga.
Ali vjeruj mi da ne postoje dvije Kine u vezi ovoga što pišem. Za psa se svi slažu da je ukusan. Mačka im nije draga.
Ne postoje 2 Kine. Jedna koja kupuje na water marketu i druga koja bi ga zatvorila. Svi kupuju na water marketu, uključujući i ove na vlasti.
To su specijaliteti koji nisu uvijek jeftini, egzotično je privilegija bogatih.
- jolly
- Cinker - bojna

IB43, Zakljucimo:
Dakle, jedna je Kina, jedinstvena, koja kupuje (I DALJE) na watermarketu, uz skuplje speicjalitete za visu klasu.
Ista je to Kina koju smo Hawk i Ja opisali.
Dakle, to nije Kina koja nestaje kako si prethodno napisao, to je Kina jos uvjek je vrlo prisutna.
Kad se rijesi corona, sacekajmo onda, neku novu pandemiju, s istog izvora, a sto nam drugo preostaje? Znamo odakle moderne pandemije stizu. To smo apsolvirali.
Podsjetimo se:
https://medicalxpress.com/news/2020-01- ... emics.html
China has been the origin of several major viral epidemics over recent decades, with the current outbreak of a new deadly coronavirus emerging in the central city of Wuhan.
itd... itd... itd....
Covid 19
SARS
H5N1
Hong Kong Flu
Asian FLu
Dakle, jedna je Kina, jedinstvena, koja kupuje (I DALJE) na watermarketu, uz skuplje speicjalitete za visu klasu.
Ista je to Kina koju smo Hawk i Ja opisali.
Dakle, to nije Kina koja nestaje kako si prethodno napisao, to je Kina jos uvjek je vrlo prisutna.
Kad se rijesi corona, sacekajmo onda, neku novu pandemiju, s istog izvora, a sto nam drugo preostaje? Znamo odakle moderne pandemije stizu. To smo apsolvirali.
Podsjetimo se:
https://medicalxpress.com/news/2020-01- ... emics.html
China has been the origin of several major viral epidemics over recent decades, with the current outbreak of a new deadly coronavirus emerging in the central city of Wuhan.
itd... itd... itd....
Covid 19
SARS
H5N1
Hong Kong Flu
Asian FLu
Turn better into best!