22lr brza municija
22lr brza municija
Interesantna tema 22 lr brza municija(500 m/s).
Kakva su vam iskustva,ima li problema,da li ju koristiti?
Ima li štetnih uticaja na cijev?
Re: 22lr brza municija
Iz cega bi ju koristio?Mirok wrote:Interesantna tema 22 lr brza municija(500 m/s).
Slučajni događaj stvar je nemara...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Ja sam koristio jedino RWS High Velocity, i Sellier Bellot High Velocity.
Nikad nije bilo problema, a preciznost je prosjecna.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Isto takva su i moja iskustva iz TOZ-18-01 i Brno-2. Ali koliko se sićan RWS i S&B HV nisu bili brži od 400 m/s. Ovo priko 500 m/s još nisan ima priliku provat.jolly wrote:Ja sam koristio jedino RWS High Velocity, i Sellier Bellot High Velocity.
Bullet mass/type Velocity Energy
40 gr. (2.6 g) Solid 1,200 ft/s (370 m/s) 131 ft⋅lbf (178 J)
38 gr. (2.5 g) Copper-plated HP 1,260 ft/s (380 m/s) 134 ft⋅lbf (182 J)
32 gr. (2.1 g) Copper-plated HP 1,430 ft/s (440 m/s) 141 ft⋅lbf (191 J)
31 gr. (2.0 g) Copper-plated RN 1,750 ft/s (530 m/s) 204 ft⋅lbf (277 J)
30 gr. (1.9 g) Copper-plated HP 1,640 ft/s (500 m/s) 191 ft⋅lbf (259 J)
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

Za brzinu RWS i S&B si u pravu. Tocno!Hawk wrote:Ali koliko se sićan RWS i S&B HV nisu bili brži od 400 m/s. Ovo priko 500 m/s još nisan ima priliku provat.
Bullet mass/type Velocity Energy
40 gr. (2.6 g) Solid 1,200 ft/s (370 m/s) 131 ft⋅lbf (178 J)
38 gr. (2.5 g) Copper-plated HP 1,260 ft/s (380 m/s) 134 ft⋅lbf (182 J)
32 gr. (2.1 g) Copper-plated HP 1,430 ft/s (440 m/s) 141 ft⋅lbf (191 J)
31 gr. (2.0 g) Copper-plated RN 1,750 ft/s (530 m/s) 204 ft⋅lbf (277 J)
30 gr. (1.9 g) Copper-plated HP 1,640 ft/s (500 m/s) 191 ft⋅lbf (259 J)
Pitanje je sta se od tog sa tablice koji si dao, moze uopce naci u ducanima po Hrvatskoj?
Drugo, ovakva HV municija nikad nije bila niti "hype", za streljastvo, a za lov pogotovu.
Za streljastvo kljuc za municiju 22lr, je subsonic, ujednacenog punjenja. (320 m/s)
Za lov, kljuc za municiju 22lr je masa zrna, i mozda malo dodatne brzine. (kao i RWS HV ili S&B HV)
Ovo su predisipozicije za 22lr, koje je za sad nemoguce zanemariti.
Turn better into best!
Korištenje naravno iz dugih cijevi,jer iz kratkih ionako ne može ostvariti brzinu.Tihi72 wrote:Iz cega bi ju koristio?Mirok wrote:Interesantna tema 22 lr brza municija(500 m/s).
Eh da i koristim tu municiju,a želim čuti i druga mišljenja.Mirok wrote:Korištenje naravno iz dugih cijevi,jer iz kratkih ionako ne može ostvariti brzinu.Tihi72 wrote:Iz cega bi ju koristio?Mirok wrote:Interesantna tema 22 lr brza municija(500 m/s).
Jedini .22 LR što sam pucao je onaj prastari Brno 2 u klubu, municija je bila neki šrot jeftini mrvicu jače punjen. O brzinama ne mogu pričati, ne znam ih. Jedino žalim što nisam taj Brno 2 otkupio privatno da ga imam.
Imam ju,moram reći sve najbolje o njoj i da dobro funkcionira sa svom municijom.AR15 fan wrote:Jedini .22 LR što sam pucao je onaj prastari Brno 2 u klubu, municija je bila neki šrot jeftini mrvicu jače punjen. O brzinama ne mogu pričati, ne znam ih. Jedino žalim što nisam taj Brno 2 otkupio privatno da ga imam.
- jolly
- Cinker - bojna

Nikad nije kasno. Ima toga na njuskalu povremeno.AR15 fan wrote:Jedini .22 LR što sam pucao je onaj prastari Brno 2 u klubu, municija je bila neki šrot jeftini mrvicu jače punjen. O brzinama ne mogu pričati, ne znam ih. Jedino žalim što nisam taj Brno 2 otkupio privatno da ga imam.
Ako zelis istinski klasik, 22lr, preporucam:
- Brno 2.
- Zastava M56.
Kad odes na streljanu sa puskom 22lr, ono sto ce uvijek nanovo impresionirati vlasnika je cijena municije.
Turn better into best!
Troška gotovo da nema!jolly wrote:Nikad nije kasno. Ima toga na njuskalu povremeno.AR15 fan wrote:Jedini .22 LR što sam pucao je onaj prastari Brno 2 u klubu, municija je bila neki šrot jeftini mrvicu jače punjen. O brzinama ne mogu pričati, ne znam ih. Jedino žalim što nisam taj Brno 2 otkupio privatno da ga imam.
Ako zelis istinski klasik, 22lr, preporucam:
- Brno 2.
- Zastava M56.
Kad odes na streljanu sa puskom 22lr, ono sto ce uvijek nanovo impresionirati vlasnika je cijena municije.
A zadovoljstvo na visini!
Šteta šta se nemože kod nas pucati na svakoj livadi gdje nema opasnosti za druge.
https://www.youtube.com/watch?v=esEg8UN_rtQ
Nema opasnosti za cijev kod brze municije. Kod nas se da naći Aguila,CCi Stinger, Winchester laser i
neki drugi brandovi brze municije u nekim puškama rade bolje u principu svaka puška voli neku svoju municiju.
Što se tiče Brno 2 to je jedna od najboljih malokalibarskih pušaka ikad napravljenih i vrlo precizna ako je cijev dobra .
Ove današnje malokalibarke nisu joj ni do koljena a i nebudu sigurno ispucale tačku punu metaka i da se još da pogoditi .
https://www.youtube.com/watch?v=esEg8UN_rtQ
Nema opasnosti za cijev kod brze municije. Kod nas se da naći Aguila,CCi Stinger, Winchester laser i
neki drugi brandovi brze municije u nekim puškama rade bolje u principu svaka puška voli neku svoju municiju.
Što se tiče Brno 2 to je jedna od najboljih malokalibarskih pušaka ikad napravljenih i vrlo precizna ako je cijev dobra .
Ove današnje malokalibarke nisu joj ni do koljena a i nebudu sigurno ispucale tačku punu metaka i da se još da pogoditi .
- jolly
- Cinker - bojna

Ne moze.matezg1 wrote:Šteta šta se nemože kod nas pucati na svakoj livadi gdje nema opasnosti za druge.
Turn better into best!
Proširio bih temu na moguću problematiku.
Razgovarao sam sa frendom puškarom koji mi kaže da bi moglo biti problem sa oštećivanjem cijevi kod brze municije.
Teorija ide ovako,upotrebom brze municije moglo bi doći do preskakanja zrna kroz žljebove,upravo zbog brzine,nasuprot kuta uvijanja žljebova u cijevi.
Kao užljebljenost je napravljena za manje brzine?
Dakle prolaženjem tj preskakanjem zrna bi moglo doći do oštećivanja cijevi?
Ne znam je li ovakav efekt moguć,kao ni fenomen preskakanja zrna?
Kada razmislim.......preciznost 22 lr ipak pada sa porastom brzine....tako da.....???
Razgovarao sam sa frendom puškarom koji mi kaže da bi moglo biti problem sa oštećivanjem cijevi kod brze municije.
Teorija ide ovako,upotrebom brze municije moglo bi doći do preskakanja zrna kroz žljebove,upravo zbog brzine,nasuprot kuta uvijanja žljebova u cijevi.
Kada razmislim.......preciznost 22 lr ipak pada sa porastom brzine....tako da.....???
Apsolutno, pa poznato je da različite brzine iziskuju i različite korake žlibova, za male razlike nije presudno, ali za veće sigurno je.Mirok wrote:Proširio bih temu na moguću problematiku.
E sad koliko je mekše zrno u stanju, kod preskakanja oštetiti dosta tvrđu cijev, to je upitno, ali da je za preziznost putanje zrna pogibeljno, to je sigurno.
- jolly
- Cinker - bojna

Meni se cini da on "misli", a nema argument.
Kod velikih brzina olovo po-olovljuje cijev, i zato se za velike kalibre rade zrna s kosuljicom.
Ne vidim nacin da mekano olovo, ostecuje chrom moly, ili slicnu cijev.
Inace, da, za velike razlike u brzini, rade se drugaciji zlijebovi, po principu sto brze zrno, manji korak zlijeba.
Kod velikih brzina olovo po-olovljuje cijev, i zato se za velike kalibre rade zrna s kosuljicom.
Ne vidim nacin da mekano olovo, ostecuje chrom moly, ili slicnu cijev.
Inace, da, za velike razlike u brzini, rade se drugaciji zlijebovi, po principu sto brze zrno, manji korak zlijeba.
Turn better into best!
Što se brzih metaka tiče i oni imaju bakrenu presvlaku,e sad da li je ta brzina i kut uvijanja takav da izazovu moguće oštećenje cijevi....?
Brno 2 mi se dobro pokazala i sa tom brzom municijom i što se lova tiče nije bilo promašaja.
Barem ne da bi to bila krivica metka,a sve drugo sam sam spetljao
Brno 2 mi se dobro pokazala i sa tom brzom municijom i što se lova tiče nije bilo promašaja.
Barem ne da bi to bila krivica metka,a sve drugo sam sam spetljao
za zrna Cal.22 LR, ovo "zrno s bakrenom košuljicom" bi tribalo definirati. Ima san neku prijeratnu municiju PPU koja je bila ka sa bakrenom košuljicom, ka preporučena za MGV-176, međutim uopće ne nije radilo o košuljici, nego je zrno bilo premazano nekim premazom koji je očito ima bakreni prah u sebi, posjećalo me na onu mast "Kopaslip", a to se lako skidalo noktima. Osim što možda malo smanji trenje zrna kroz cijev, to nije imalo ama baš nikakvu črvstoću u smislu zaštite zrna. Ja to ipak nebi zva zrno sa košuljicon, a vidija san da ih neki tako zovu.
To nije košuljica,a koristilo se zbog brzine rafalne paljbe na slovenkama.
Od brze municije koristio sam CCI Stinger,2,1g i Win Super Xpediter 2,2g(domet 3km !!!),holow point.
Od brze municije koristio sam CCI Stinger,2,1g i Win Super Xpediter 2,2g(domet 3km !!!),holow point.
Lako da je to to, a izgleda i da pravi razliku. Nakon puuuno ispucane takve municije, nije bilo zastoja sa slovenkon, a o tim san se zastojima toliko nasluša da glava boli.Mirok wrote:To nije košuljica,a koristilo se zbog brzine rafalne paljbe na slovenkama.