Izmjena kapisli na streljivu

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Izmjena kapisli na streljivu

Post by johnnyboyy1711 » 04 Jan 2021, 10:57

U roku ne jedne noći, nego svega par sati, pod pravim uvjetima, može nastati značajna količina površinske hrđe. Bila je u koferu, vožnja doma cca 1,5 h, bila je gotovo cijela crvena. Isto kao i poljski AKM. Suha klima = nema hrđe, vlažna klima = hrđa. Jednostano. Ovo mi se dogodilo prvi puta na papovki još prije izmjene cijevi (dobio sam je u katastrofalnom stanju), tako da sam dosta rano naučio.

Pitting je druga stvar, s time nemam iskustva jer nisam nikada pušku tako dugo ostavio. Do pittinga dođe ako se ostavi dosta dugo te bez problema dođe i ako se višestruko pušku ostavi čak i preko večeri, s vremenom se zbroji. Tu već dolazi do uništavanja cijevi i povećanja kalibra.

Sada svaki puta čišćenje odradim na streljani, koristivši ispiranje mješavinom vode i balistola/asola S (Solvent), dobije se bijela tekućina nalik emulziji za tokarske strojeve/glodalice. Nakon ispiranja sušenje pa regularno čišćenje. Puška ima već dobro preko 1000 metaka najgoreg mogućeg streljiva ispucanog iz nje, i dalje radi kao prvi dan, a sljedeći put kad ću bit kod puškara poslikam i preko borescopea cijev. Sjaji se kao i prvi dan, usprkos s*ratorima koji su mi solili pamet da će mi voda uništit cijev i da moram čistit uljima, bez ispiranja emulzijom koju apsolutno svi van RH preporučaju.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 04 Jan 2021, 13:43

johnnyboyy1711 wrote:Odmah da napomenem, nemam nikakvog praktičnog iskustva sa reloadingom, imam jedino osnovno teorijsko znanje s interneta.

Može li se zamijeniti kapisla na starijem streljivu (tipa jugoslavenski M67) sa novom, nekorozivnom kapislom, bez da se utječe na ostatak "naboja", dakle da se ne dira punjenje, metak itd. Malo sam čitao po stranim forumima, ljudi to baš i ne rade, da je navodno teže i opasnije vaditi Berdan kapisle nego Boxer kapisle. Gledam si alternative uz Sellier & Bellot, a da se opet ne moram svaki puta zezati sa čišćenjem kada pucam stariju municiju.

Molim ako može da se držimo teme i bez odgovora "ne isplati se" ako nije argumentirano. Želim znati sve o tome, kome se da o tome i pisati.

Edit: na ovu temu me potaknula slika streljiva koje se prodaje u Americi pod nazivom "Remontirano". Dakle vidi se izvana da je sve isto, ali je kapisla nova. Slika na linku:

https://cdn11.bigcommerce.com/s-b7687/i ... mbypass=on

Zamjena Berdan kapisle je moguća samo ako je metak rastavljen.
Izbijanje te kapisle je moguće odraditi hdrauličkim principom, sa klipnom pumpom koja vodom izbija kapislu.
Postupak je kompliciran i spor, nije isplativ.
Jednostavnije je streljivo potrošiti uz brižljivo čišćenje oružja.

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 04 Jan 2021, 15:29

Upravo tako. Meni se događalo da mi se ne sviđa usjedanje kapisle, nije isto kao na drugim mecima iz serije, čak sam ih par uspio nagurati naopako.

Napunio bih čahuru vodom, ostavio neko vrijeme i pažljivo izbio.

Ali što onda sa tim kapislama?
Na kraju sam ih montirao u stare čahure i sve ispucao.

Ne isplati se izbijati. Jednostavno ispucati bez baruta i zrna i onda zamijeniti novom.

To korozivno bih ispucao takvo kakvo jest i pripazio na cijev.

Ne znam, barem meni klasični reloading izgleda jednostavniji od svih tih prerada. Očito se ne traže grupe od 0.2 moa i varijacije brzine manje od 3 m/s, prema tome ne treba ulagati u premium komponente i komplicirane reloading procedure.

Kolika je cijena jednog vojnog metka u npr. .308 Win kalibru?

Mene sa premium komponentama, jedan metak košta oko 6 Kn u tom kalibru. Sa jeftinijim komponentama dalo bi se spustiti i na 4 Kn.

Ako se već ide u smjeru samostalnog sastavljanja metaka. Bolje razmisliti o reloadingu, a te prerade zaboraviti. Reloading je sigurniji.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 04 Jan 2021, 16:13

IB43 wrote:
308 win - "vojni" ne postoji. Civilni 308 win, FMJ, bulk, dodje u maloprodaji oko 7-8 kn, pakovanje 50 kom, mislim - pisem po sjecanju, sta se nudilo on line po ducanima.

7.62 Nato, mil surp, nisam vidio da se prodaje u ducanima kod nas.
Treba pogledati ponudu slovenskih trgovina, ako tog uopce ima.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 04 Jan 2021, 16:36

jolly wrote:
IB43 wrote:
308 win - "vojni" ne postoji. Civilni 308 win, FMJ, bulk, dodje u maloprodaji oko 7-8 kn, pakovanje 50 kom, mislim - pisem po sjecanju, sta se nudilo on line po ducanima.

Znam da 308 nije vojni. 7.62x51 razlika je mala.

Baš bi me zanimala cijena.
Kupiti i ispucati, ne zahtjeva dodatnu opremu i rad. OK, sve jasno.
Kupiti, rastaviti pa sastaviti. Mislim da je reloading jednostavniji, sigurniji i jeftiniji.

Ne govorimo o kupi i koristi. Nego o preradi metka, radnja kao i reloading.

Drugim riječima, ne vidim smisao u kupovini vojnih metaka pa preradi istih. Brzim pregledom po googlu našao sam 7.62x39 čahure na prodaji i matrice.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 04 Jan 2021, 16:44

jolly wrote:
IB43 wrote:

Ima, u Austriji, prijatelj stalno kupuje vojne viškove, na tone surplusa 7,62x51 NATO, koji će radit u svakoj CIP-iranoj puški.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 04 Jan 2021, 17:03

U Australiji i Americi to redovno rade , inače logično je da je ekonomičnije streljivo iz vojnih viškova za male novce prodat negoli plaćat uništavanje kao što je u nas slučaj (barem bio). Ne znam radi čega vojno streljivo smeta vlastima u Europskim zemljama (ne znam da li svim).

Post Reply