Koji kronograf kupiti?
Moderator: istra champion
Koji kronograf kupiti?
Pozdrav, informiram se o ovoj temi, ali nije mi jasno skoro ništa. Cijene su od 50 do 1000€ što je ogroman raspon. Ima li tko kakvih iskustava?
Put your money where your mouth is.
Re: Koji kronograf kupiti?
Što misliš sve raditi.
Ako te zanims samo izlazna brzina jeftiniji će odraditi posao.
Ako ideš na razvoj metka sa malim varijacijama u brzini, bolje baci oko na nešto skuplje.
Ako te još uz to zanima balistika, npr. određivanje custom drag krivulje.... nemaš puno opcija. Labradar.
Ja sam koristio Chrony (za zračno). Danas Labradar za sve.
Magnetospeed nisam koristio. Trebao bi biti precizan.
O čemu se radi. Npr. Radiš ladder test za količinu baruta i tražiš nod. Razlike mogu biti jako male. Meni je nod za jedno zrno 820-825 m/s. Igraju uloge male promijene brzine. Za ovo treba precizna oprema koja se lako koristi. Meni je trebalo puno metaka u različitim uvjetima za zaključiti da je to zaista nod.
Obični chrony varira brzinu ovisno o osvijetljenju, ovo može zbuniti.
Za balistiku, doppler radar (Labradar) i mogućnost praćenja zrna u letu trenutno nema alternativu.
Uz malo truda i kreativnosti, da se sve izvesti i sa jeftinijim. Ali biti će znatno lakše i jednostavnije ako se plati više.
Ovisi o financijskim mogućnostima i za što treba.
Ako te zanims samo izlazna brzina jeftiniji će odraditi posao.
Ako ideš na razvoj metka sa malim varijacijama u brzini, bolje baci oko na nešto skuplje.
Ako te još uz to zanima balistika, npr. određivanje custom drag krivulje.... nemaš puno opcija. Labradar.
Ja sam koristio Chrony (za zračno). Danas Labradar za sve.
Magnetospeed nisam koristio. Trebao bi biti precizan.
O čemu se radi. Npr. Radiš ladder test za količinu baruta i tražiš nod. Razlike mogu biti jako male. Meni je nod za jedno zrno 820-825 m/s. Igraju uloge male promijene brzine. Za ovo treba precizna oprema koja se lako koristi. Meni je trebalo puno metaka u različitim uvjetima za zaključiti da je to zaista nod.
Obični chrony varira brzinu ovisno o osvijetljenju, ovo može zbuniti.
Za balistiku, doppler radar (Labradar) i mogućnost praćenja zrna u letu trenutno nema alternativu.
Uz malo truda i kreativnosti, da se sve izvesti i sa jeftinijim. Ali biti će znatno lakše i jednostavnije ako se plati više.
Ovisi o financijskim mogućnostima i za što treba.
Hvala na odgovoru.
Treba mi za IPSC, prijatelj i ja dosta pucamo. Nekad nema baruta koji koristimo na stanju, pa uzmemo drugi. Također i zrna nekada nema, pa smo primorani koristiti različita. Pucamo oko 10-15k metaka godišnje svaki. Svakih nekoliko mjeseci se dogodi da moramo mijenjati neku komponentu metka.
Također, kad bih već imao kronograf, probao bih stvoriti metak najmekši za pucanje, a sa zadovoljavajućim faktorom snage za IPSC produkciju. To je 125.000 (masa u grainima x brzina u feetima).
Treba mi za IPSC, prijatelj i ja dosta pucamo. Nekad nema baruta koji koristimo na stanju, pa uzmemo drugi. Također i zrna nekada nema, pa smo primorani koristiti različita. Pucamo oko 10-15k metaka godišnje svaki. Svakih nekoliko mjeseci se dogodi da moramo mijenjati neku komponentu metka.
Također, kad bih već imao kronograf, probao bih stvoriti metak najmekši za pucanje, a sa zadovoljavajućim faktorom snage za IPSC produkciju. To je 125.000 (masa u grainima x brzina u feetima).
Put your money where your mouth is.
IPSC i pištolj. Ja bih išao na jeftinije.timmy75 wrote:Hvala na odgovoru.
Bolje da još netko odgovori, pošto je ne pucam pištolj.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Slazem se sa IB43.
uzmi chrony (vulgaris), cijena oko 150 eur.
Probao sam testirati, pucajuci kroz dva identicna, rezultat identican na oba.
Nista mu ne fali.
Imas verziju u m/s i u ft/s.
uzmi chrony (vulgaris), cijena oko 150 eur.
Probao sam testirati, pucajuci kroz dva identicna, rezultat identican na oba.
Nista mu ne fali.
Imas verziju u m/s i u ft/s.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”