Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj
Re: Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj
Tema je streljivo i dalje mislim da nam treba tvornica. Klasično streljivo će se još dugo koristiti,a nikada se neće izbaciti iz upotrebe.
Ne znam kako netko misli da se teško probiti sa domaćom proizvodnjom streljiva,a kako bi bilo lako sa proizvodnjom dronova?
Što ,dronove nitko ne proizvodi ,pa ćemo se mi lako probiti na svjetsko tržište?
Kao nemamo pamet i stručne ljude za streljivo,a za visoko tehnološke vojne sustave imamo?
A da su ljudi kod nas ovce,potpuno se slažem.
Ne znam kako netko misli da se teško probiti sa domaćom proizvodnjom streljiva,a kako bi bilo lako sa proizvodnjom dronova?
Što ,dronove nitko ne proizvodi ,pa ćemo se mi lako probiti na svjetsko tržište?
Kao nemamo pamet i stručne ljude za streljivo,a za visoko tehnološke vojne sustave imamo?
A da su ljudi kod nas ovce,potpuno se slažem.
Ima u Hrvatskoh još dosta ljudi koji su došli iz BiH i imaju iskustva u proizvodnji streljiva. Pretpostavljam da su skoro svi već u mirovini, ali ih sigurno poprilično u još pristojnoj formi.
Također, nekadašnji Sintal je radio hrpu matrica za proizvodnju. Znam ljude kojima uopće ne bi bio problem uključiti se sutra u to.
Glede komponenti, prvo započeti s proizvodnjom čahura i kugli. proizvodnja baruta i kapisle iduća faza.
Također, nekadašnji Sintal je radio hrpu matrica za proizvodnju. Znam ljude kojima uopće ne bi bio problem uključiti se sutra u to.
Glede komponenti, prvo započeti s proizvodnjom čahura i kugli. proizvodnja baruta i kapisle iduća faza.
Krenimo....!!!!Onty wrote:Ima u Hrvatskoh još dosta ljudi koji su došli iz BiH i imaju iskustva u proizvodnji streljiva. Pretpostavljam da su skoro svi već u mirovini, ali ih sigurno poprilično u još pristojnoj formi.
Teško se probiti jer sad već svaka druga zemlja ima svoju tvornicu a mi mislimo da je vrijeme
stalo i samo da nas čekaju da napravimo tvornicu a proizvodnje vojnih dronova tipa RAPTOR ,Barjaktar i takvih stvari nemaš baš puno,ne govorim o malim dronovima za zajebanciju .
Puno ćeš lakše naći nekog elektroničara i firmi koje rade software nego nekog tko proizvodi streljivo .
Pa zašto Amerikanci ne rade nove tvornice jer im je jeftinije kupiti u Rusiji,Bosni,Srbiji.
Remington je otišao u stečaj a potražnja nikad veća.
Koliko mi god kukali da nam je loše nama se standard povećao u zadnjih 25 godina a u državama bivše Juge plaće su puno manje i troškovi proizvodnje niži .
Misliš da će netko raditi sa eksplozivom za 500- 600 eura plaću a dole rade i za manje.Manji troškovi konkurentniji proizvod.
EU ekonomija i veći standard nosi svoje . Zašto se u Evropi ne radi puno toga nego u Kini gdje je jeftinije, isto ti je i sa streljivom.
Srbi imaju rudnik bakra a mi nemamo i samo na toj činjenici da nemoraju uvoziti sirovinu PPU može biti jeftiniji.
Trebamo napraviti dobre škole i fakultete raditi visokotehnološke proizvode pa imamo Rimca koji je uspio u tome istina nije firma više njegova
ali da nije imao proizvod nebi našao investitore.
U Hrvatskoj sve šta je u državnom vlasništvu ne valja . Naš problem je da dosta ljudi ne kuži da nismo više u socijalizmu i netreba država stalno pomagati .
Kapitalizam je takav da ili si profitabilan ili te više nema a kod nas stalno se čekaju nekakvi poticaji ,potpore i svakakve gluposti koje treba ukinuti ,čekamo da bude država nešto napravilada se isplati
već bi neki privatnik otvorio. Da imam 30-40 mil eura viška sigurno ih nebi upucao u tvornicu streljiva . Otvoriš Hotel i čekaš goste ove godine ih nema ali druge godine će doći .
Nemože seljak sa 2-3 krave konkurirati proizvođaču od par tisuća ali osiguraj mu otkup koji će mu dati realnu cijenu pa će moći ali opet dolazimo do problema
da mi kao narod funkcioniramo udruženi jedino kad je rat i u ovakvim teškim situacijama a ostatak vremena nemožeš skupiti
5 ljudi oko nekog cilja to je već uspjeh. Streljački klubovi su nam dokaz pogotovo kad treba nabaviti nešto od opreme ili oružja nema šanse da se ljudi dogovore,čast iznimkama.
Na pušci VK nema skoro nikoga u odnosu na Sloveniju gdje puca par stotina ljudi ali ovo je malo već offtopic.
stalo i samo da nas čekaju da napravimo tvornicu a proizvodnje vojnih dronova tipa RAPTOR ,Barjaktar i takvih stvari nemaš baš puno,ne govorim o malim dronovima za zajebanciju .
Puno ćeš lakše naći nekog elektroničara i firmi koje rade software nego nekog tko proizvodi streljivo .
Pa zašto Amerikanci ne rade nove tvornice jer im je jeftinije kupiti u Rusiji,Bosni,Srbiji.
Koliko mi god kukali da nam je loše nama se standard povećao u zadnjih 25 godina a u državama bivše Juge plaće su puno manje i troškovi proizvodnje niži .
Misliš da će netko raditi sa eksplozivom za 500- 600 eura plaću a dole rade i za manje.Manji troškovi konkurentniji proizvod.
EU ekonomija i veći standard nosi svoje . Zašto se u Evropi ne radi puno toga nego u Kini gdje je jeftinije, isto ti je i sa streljivom.
Srbi imaju rudnik bakra a mi nemamo i samo na toj činjenici da nemoraju uvoziti sirovinu PPU može biti jeftiniji.
Trebamo napraviti dobre škole i fakultete raditi visokotehnološke proizvode pa imamo Rimca koji je uspio u tome istina nije firma više njegova
U Hrvatskoj sve šta je u državnom vlasništvu ne valja . Naš problem je da dosta ljudi ne kuži da nismo više u socijalizmu i netreba država stalno pomagati .
Kapitalizam je takav da ili si profitabilan ili te više nema a kod nas stalno se čekaju nekakvi poticaji ,potpore i svakakve gluposti koje treba ukinuti ,čekamo da bude država nešto napravilada se isplati
već bi neki privatnik otvorio. Da imam 30-40 mil eura viška sigurno ih nebi upucao u tvornicu streljiva . Otvoriš Hotel i čekaš goste ove godine ih nema ali druge godine će doći .
Nemože seljak sa 2-3 krave konkurirati proizvođaču od par tisuća ali osiguraj mu otkup koji će mu dati realnu cijenu pa će moći ali opet dolazimo do problema
da mi kao narod funkcioniramo udruženi jedino kad je rat i u ovakvim teškim situacijama a ostatak vremena nemožeš skupiti
5 ljudi oko nekog cilja to je već uspjeh. Streljački klubovi su nam dokaz pogotovo kad treba nabaviti nešto od opreme ili oružja nema šanse da se ljudi dogovore,čast iznimkama.
Na pušci VK nema skoro nikoga u odnosu na Sloveniju gdje puca par stotina ljudi ali ovo je malo već offtopic.
Mi najbolji po plaćama?
Što su onda Slovenci?Pogledaj ostale države tranzicije.
Po ovome kako kažeš najbolje je ništa ne započinjati raditi.
Spominješ nemamo sirovine?
Npr imamo drvne mase koliko hoćeš,ali nama se ni drvna industrija ne isplati.
Drvo izvozimo,a gotove proizvode uvozimo,uključujući šibice i čačkalice.
Interesantno je da uvijek kada se nešto treba pokrenuti.......nama se to ne isplati!?
Što su onda Slovenci?Pogledaj ostale države tranzicije.
Po ovome kako kažeš najbolje je ništa ne započinjati raditi.
Spominješ nemamo sirovine?
Npr imamo drvne mase koliko hoćeš,ali nama se ni drvna industrija ne isplati.
Drvo izvozimo,a gotove proizvode uvozimo,uključujući šibice i čačkalice.
Interesantno je da uvijek kada se nešto treba pokrenuti.......nama se to ne isplati!?
Prvo svega, nemoj zaključiti da sam protiv elektronike, dronova lasera i sličnog. Ali, staviti sve na to, a zanemariti klasično streljivo bi bilo veoma nerazumno, na kratki rok i bezumno.matezg1 wrote:Teško se probiti jer sad već svaka druga zemlja ima svoju tvornicu a mi mislimo da je vrijeme
Može se i s tvornicom streljiva. Ali, treba ići s novim proizvodima koji će privući kupce, i s novim pristupom tržištu. Ne želim izlaziti s pojedinostima, i sigurno nisam jedini, ali postoje ideje. Brinem se jedino da dok se mi skontamo s tvornicom, netko će drugi logikom doći do istog, skočiti se, a mi ćemo zijevati u čudu i gledati što nam se pod nosom dešava.
Imao sam prilike razgovarati s jednim inženjerom iz tvornice streljiva u BiH, pa me bijelo gledao kad sam mu spomenuo Dillon preše i koliko se može naboja napuniti za samo jedan sat. Naravno, komponente se kupe, ali, napunim naboj za takav trošak da mi se to višestruko isplati od kupovine gotovog naboja. U SAD ima malih firmi koje pune i prodaju naboje ko gljiva poslije kiše. I sve one kupuju komponente. I sve dobro posluju već godinama. Zašto? Proizvode naboje koje veliki ne rade, a tržište traži. Pri tome prvenstveno mislim na revolverske i pištoljske teških kugli. Koga zanima više, neka pogleda https://www.garrettcartridges.com/ , https://www.grizzlycartridge.com/ , https://doubletapammo.com/ , itd.
Glede plaća, one su u modernoj visoko automatiziranoj proizvodnji kao što je streljivo najmanji problem. Puno veći problem je stručnost, kvaliteta radne snage. Tu se za možda manje od 1% može imati odličnu radnu snagu, koja će dati vrhunski proizvod, koji će biti tražen na tržištu. Ili jeftinu za 1% manje, koja će napraviti takvu štetu da će uništiti firmu. Nisam niti malo štedio komšije, posebno njihove pištolje. Ali, ćitao sam jedno podatke o testiranju PPU naboja za 7,62x25 Tokarev, SP ili HP. Razlika u početnim brzinama je bila maje od 10 fps, dakle svega 2-3 m/s.
Ako se sjećate nekadašnjeg JAT-a, kad su kupovali DC-10, bilo je tu svakakve trampe. Dio toga su bili i rezni alati iz tvornice u Trebinju. Bolje ne pitaj kakvi su bili. Ljudima u Douglasu je padao mrak na oči kad su ih dobivali. Nije najgore što su se lomili sami po sebi, nego kad se slome u rupi, pa ti vadi slomljeno van.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Jel ima ko volje nešt započet tu kod nas
Evo nudim se kao mladi dipl. ing. strojarstva, taman za koji mjesec je diploma tu. Imam i praktičnog znanja iz proizvodnje
Trebamo nekog za nabavu materijala, nekog ko ima iskustva u proizvodnji streljiva, nekog ko bi testirao itd itd
Da citiram jedan veliki um naših prostora:
"Ajmooooooooooooooooo"
Evo nudim se kao mladi dipl. ing. strojarstva, taman za koji mjesec je diploma tu. Imam i praktičnog znanja iz proizvodnje
Trebamo nekog za nabavu materijala, nekog ko ima iskustva u proizvodnji streljiva, nekog ko bi testirao itd itd
Da citiram jedan veliki um naših prostora:
"Ajmooooooooooooooooo"
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Pa evo, ima Bullet d.o.o. koji radi skoro tri desetljeća. Dobro poznaju prilike i vjerujem da, ako nitko, oni su sigurno razmatrali opciju proizvodnje u HR. Iskustva u 30 godina su sigurno stekli. Javite se njima ako mislite da možete pomoći.
Proizvode testno streljivo npr. za Glock, a za naše tržište ponovo pune streljivo.
Proizvode testno streljivo npr. za Glock, a za naše tržište ponovo pune streljivo.
Ne znam što radi Bulet no proizvodnja streljiva podrazumjeva i proizvodnju komponenti streljiva . Ne mora nužno baš sve komponente ,ali za neku samostalnost da.Ariel wrote:Pa evo, ima Bullet d.o.o. koji radi skoro tri desetljeća. Dobro poznaju prilike i vjerujem da, ako nitko, oni su sigurno razmatrali opciju proizvodnje u HR. Iskustva u 30 godina su sigurno stekli. Javite se njima ako mislite da možete pomoći.
Gdje je nama tvornica baruta , nemamo je barem koliko ja znam . Bulet vjerojatno proizvodi streljivo iz uvoznih komponenti a to je malo , treba se proizvoditi barem da ima za vojne potrebe i potrebe u slučaju dužeg ratnog sukoba . Nađite podatke koliko se je streljiva dnevno trošilo prije oluje , pa onda u oluji i bit će vam jasno o kolikim se količinama radi . Po podatku od prije par godina Igman je imao više od 1000 zaposlenih sa tendencijom još puno većeg broja odnosno širenja proizvodnje.
To sam i napisao, da postoji perspektiva, Bullet bi je prvi iskoristio. A to što je nakon 30 godina na nivou na kojem je je možda i najbolji pokazatelj.
Nemožeš ti uspoređivati kad napuniš za sebe pa je tebi to isplativo jer je jeftinije u dućanu . Tvornica mora biti profitabilna radnici trebaju plaću.
i raditi to za puno manju cijenu i na tome ostvarivati profit a za to moraš imati svoje komponente i uložiti ogromne novce,moraju i distributeri i trgovci zaraditi jer ekonomija tako funcionira.
Misliš da neki mali privatnik može skupiti 20 30mil eura samo tako da pokrene pravu tvornicu probaj ako uspiješ ja ću ti biti prvi kupac ako uspiješ. Hobi i ekonomija nemaju veze jedno s drugim . I zarade tvornica streljiva su mizerne u odnosu na neke druge proivodne grane. U biznisu moraš biti prvi nemožeš danas ići raditi nešto što svi već imaju nego ono što nemaju.
Slušamo tu priču od rata i ništa se nije promjenilo a s obzirom na odmak tehnologije mi ćemo napraviti tvornicu kada će drugi prelaziti na nove tehnologije i
prodati nam skupo zastarjelu tehnologiju kao ove Izraelske krame koje smo skoro kupili . Pa to samo lud čovjek može ići kupiti avione koji su u stalnom ratnom režimu.
Norveška je imala ili još ima hrpu F18 koji nisu rata vidjeli i prodaje ih jer kupuju F35 pa mogli smo te rabljene uzeti ali mislim da ta opcija nije uzeta u razmatranje.
Iskreno kod nas se ništa ne mijenja i što sam stariji više mi je žao da nisam otišao iz ove države odmah poslje rata jer samo dolaze novi ljudi a pravi problemi
se ne rješavaju i onda nema nema ni pravih investicija . Pa ko će investirati kod nas pogotovo u takvom sektoru mijenjamo zakone često kao gaće ,pravosuđe je nikakvo ,korupcija i uhljebljivanje
na svakom koraku . Ustaše i partizani se bore ko da je drugi svjetski rat u tijeku . današnji klinci neznaju ni koje Tuđman osim iz knjiga a kamoli o nekim stvarima od prije 80 godina.
Ako nas ova Corona i potresi ne probude bojim se da ćemo prespavati sve šanse za promjene.
i raditi to za puno manju cijenu i na tome ostvarivati profit a za to moraš imati svoje komponente i uložiti ogromne novce,moraju i distributeri i trgovci zaraditi jer ekonomija tako funcionira.
Misliš da neki mali privatnik može skupiti 20 30mil eura samo tako da pokrene pravu tvornicu probaj ako uspiješ ja ću ti biti prvi kupac ako uspiješ. Hobi i ekonomija nemaju veze jedno s drugim . I zarade tvornica streljiva su mizerne u odnosu na neke druge proivodne grane. U biznisu moraš biti prvi nemožeš danas ići raditi nešto što svi već imaju nego ono što nemaju.
Slušamo tu priču od rata i ništa se nije promjenilo a s obzirom na odmak tehnologije mi ćemo napraviti tvornicu kada će drugi prelaziti na nove tehnologije i
prodati nam skupo zastarjelu tehnologiju kao ove Izraelske krame koje smo skoro kupili . Pa to samo lud čovjek može ići kupiti avione koji su u stalnom ratnom režimu.
Norveška je imala ili još ima hrpu F18 koji nisu rata vidjeli i prodaje ih jer kupuju F35 pa mogli smo te rabljene uzeti ali mislim da ta opcija nije uzeta u razmatranje.
Iskreno kod nas se ništa ne mijenja i što sam stariji više mi je žao da nisam otišao iz ove države odmah poslje rata jer samo dolaze novi ljudi a pravi problemi
se ne rješavaju i onda nema nema ni pravih investicija . Pa ko će investirati kod nas pogotovo u takvom sektoru mijenjamo zakone često kao gaće ,pravosuđe je nikakvo ,korupcija i uhljebljivanje
na svakom koraku . Ustaše i partizani se bore ko da je drugi svjetski rat u tijeku . današnji klinci neznaju ni koje Tuđman osim iz knjiga a kamoli o nekim stvarima od prije 80 godina.
Ako nas ova Corona i potresi ne probude bojim se da ćemo prespavati sve šanse za promjene.
Složio bih se sa drugim dijelom posta.
Norveška ima F16,a svi resursi su im na kraju i sami ih se moraju riješiti.
Norveška ima F16,a svi resursi su im na kraju i sami ih se moraju riješiti.
Točno moja greška F16 ne F18 krivo napisano
ali u svakom slučaju bolji od Izraelskih .
https://www.defensenews.com/air/2021/02 ... -aircraft/
Vidi ovo Turci nisu mogli produžiti resurse pa su se okrenuli vlastitim snagama.
Jedini je mali problem šta oni imaju već F16 i razvijenu industriju svega a mi nemamo.
Možda će ipak biti Francuz ili novi Amerikanac ali sumnjam.
ali u svakom slučaju bolji od Izraelskih .
https://www.defensenews.com/air/2021/02 ... -aircraft/
Vidi ovo Turci nisu mogli produžiti resurse pa su se okrenuli vlastitim snagama.
Jedini je mali problem šta oni imaju već F16 i razvijenu industriju svega a mi nemamo.
Možda će ipak biti Francuz ili novi Amerikanac ali sumnjam.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Malokalibarsko streljivo, M90:
https://www.m-90.eu/products/rimfire.html
Pistoljsko streljivo M90:
https://www.m-90.eu/products/handgun-ammunition.html
Sad je pitanje, imaju li distribuciju po Hrvatskoj, kakva je cijena i kvaliteta.
Sacmeno streljivo M90 sam koristio i bilo je solidne kvalitete, za lov.
https://www.m-90.eu/products/rimfire.html
Pistoljsko streljivo M90:
https://www.m-90.eu/products/handgun-ammunition.html
Sad je pitanje, imaju li distribuciju po Hrvatskoj, kakva je cijena i kvaliteta.
Sacmeno streljivo M90 sam koristio i bilo je solidne kvalitete, za lov.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
To je streljivo napravljeno u Bosni u tvornici Pobjeda Goražde koje se prodaje pod brandom M90
i nije napravljeno u hrvatskoj a vlasnici M90 su iz Bosne jer je firma odnosno udio u firmi prodana prije par godina .
Sačmeno se radi kod nas i ok je kvalitete s obzirom da je to sve uglavno isto kao i talijanska proizvodnja
ali pištoljsko sigurno ne.
i nije napravljeno u hrvatskoj a vlasnici M90 su iz Bosne jer je firma odnosno udio u firmi prodana prije par godina .
Sačmeno se radi kod nas i ok je kvalitete s obzirom da je to sve uglavno isto kao i talijanska proizvodnja
Ovo ti je realnost laseri već postoje https://www.youtube.com/watch?v=N-SCnrmRrKg
jer dok mi pokrenemo tvornicu
to će biti već zastarjelo i koliko ljudi će završiti u zatvoru dok si svi osiguraju egzistenciju do trećeg koljena . Pa nebi valjda želio da netko izgubi
plaću od 15-16000 kn jer si je malo pomogao.
Naše korištenje oružja će izgledati kao puške na crni barut danas.
Današnje oružje bit će za rekreaciju, možda i jednostavnije regulirano pa bar neke koristi .
Tehnologija ide toliko brzo naprijed a mi na žalost stojimo na mjestu .
Nisam pesimist nego realist 30 godina ništa se nije desilo u idućih 30 još manja je perspektiva, jer ljudi koji su imali neko iskustvo u tom poslu iz bivše države i rata su u poznim godinama
ili ih više nema. Nemožeš naći majstora za neki manji popravak na kući a za ovako nešto ipak treba malo soli u glavi.
Vrijeme ne prašta greške.
jer dok mi pokrenemo tvornicu
to će biti već zastarjelo i koliko ljudi će završiti u zatvoru dok si svi osiguraju egzistenciju do trećeg koljena . Pa nebi valjda želio da netko izgubi
plaću od 15-16000 kn jer si je malo pomogao.
Naše korištenje oružja će izgledati kao puške na crni barut danas.
Današnje oružje bit će za rekreaciju, možda i jednostavnije regulirano pa bar neke koristi .
Tehnologija ide toliko brzo naprijed a mi na žalost stojimo na mjestu .
Nisam pesimist nego realist 30 godina ništa se nije desilo u idućih 30 još manja je perspektiva, jer ljudi koji su imali neko iskustvo u tom poslu iz bivše države i rata su u poznim godinama
ili ih više nema. Nemožeš naći majstora za neki manji popravak na kući a za ovako nešto ipak treba malo soli u glavi.
Vrijeme ne prašta greške.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Da, to sam i mislio. Bosanci žele kod nas uvaliti svoje streljivo pod "domaćim" brendom, jer znaju da njihov nije najpopularniji kod nas.matezg1 wrote:To je streljivo napravljeno u Bosni u tvornici Pobjeda Goražde koje se prodaje pod brandom M90
Odličan potez!
The truth is hate to those who hate the truth.
Ma sve ti je marketing, danas se sve radi gdje je jeftinije lupiš dobar razvikan brand
šarenu kutiju i prodaj . Za Hornady dio proizvodnje -mali kalibar radi se u Pobjedi ,Remington puške jeftini modeli u Zastavi u Kragujevcu ,
PPU proizvodi streljivo za FN Herstal ,
Zbrojovka sačmarice u Turskoj , Beretta dijelovi se rade u Turskoj i hrpa toga .
Nažalost više je to sve teško pratiti jer je sve ispremješano niti je Švabo više pravi švabo tako da sve zavisi od kontrole kvalitete
u datom trenutku i nije to sve loše samo je loš osjećaj da plaćaš nešto više nego šta stvarno vrijedi jer je u ljepšem pakiranju
a ljepše pakiranje prodaje .
šarenu kutiju i prodaj . Za Hornady dio proizvodnje -mali kalibar radi se u Pobjedi ,Remington puške jeftini modeli u Zastavi u Kragujevcu ,
PPU proizvodi streljivo za FN Herstal ,
Zbrojovka sačmarice u Turskoj , Beretta dijelovi se rade u Turskoj i hrpa toga .
Nažalost više je to sve teško pratiti jer je sve ispremješano niti je Švabo više pravi švabo tako da sve zavisi od kontrole kvalitete
u datom trenutku i nije to sve loše samo je loš osjećaj da plaćaš nešto više nego šta stvarno vrijedi jer je u ljepšem pakiranju
a ljepše pakiranje prodaje .