Natjecanje / turnir - kalaši i ostalo fora oružje
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Natjecanje / turnir - kalaši i ostalo fora oružje
Prošle su dvije godine od kad sam u vatrenom oružju. Usprkos brojnim demotivacijama da semi auto ar/ak oružje nikad neće zaživjeti na ovim prostorima za natjecanja, imam filing da se nešto budi, nekakva iskra.
Trenutno sam u kontaktu sa 4 ljudi iz relativne blizine Zagreba, svi imaju neku vrstu modernih poluautomata, dakle kalaši ili ar. Svi su jako strastveni prema modernom oružju.
Nešto smo se dogovarali da bi se možda složio kakav probni turnir ove ili sljedeće godine. Nothing special, 100 metara, open sights, krenemo od stila kao što se puca papovkom pa se još ubuduće još nešto kombinira.
U procesu sam promjene kluba u SD Čazmatrans iz Čazme iz svojeg sadašnjeg, jer je osoba koja vodi klub jako liberalno nastrojena prema novom oružju i siguran sam da bi asistirao u organizaciji nekog malog turnira. Ne možemo kako se čini računati na ništa ozbiljno od strane HSS-a , bar za sad, sve to ide puževim koracima.
Zanima me, ima li još tko da bi bio zainteresiran za ovako nešto. Ako ima, čime raspolažete i što bi htjeli vidjet u budućnosti što se tiče ovog?
Raspišite se!
Trenutno sam u kontaktu sa 4 ljudi iz relativne blizine Zagreba, svi imaju neku vrstu modernih poluautomata, dakle kalaši ili ar. Svi su jako strastveni prema modernom oružju.
Nešto smo se dogovarali da bi se možda složio kakav probni turnir ove ili sljedeće godine. Nothing special, 100 metara, open sights, krenemo od stila kao što se puca papovkom pa se još ubuduće još nešto kombinira.
U procesu sam promjene kluba u SD Čazmatrans iz Čazme iz svojeg sadašnjeg, jer je osoba koja vodi klub jako liberalno nastrojena prema novom oružju i siguran sam da bi asistirao u organizaciji nekog malog turnira. Ne možemo kako se čini računati na ništa ozbiljno od strane HSS-a , bar za sad, sve to ide puževim koracima.
Zanima me, ima li još tko da bi bio zainteresiran za ovako nešto. Ako ima, čime raspolažete i što bi htjeli vidjet u budućnosti što se tiče ovog?
Raspišite se!
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Natjecanje / turnir - kalaši i ostalo fora oružje
Ideja postoji, u Rijeci se razmislja o takvom natjecanju.
Takodjer se razmislja o uvodjenju discipline s optikom za poluatomate (po uzoru na DMR - designated marskman rifle), kao i discipline na otvorene nisane.
Vec bi to bilo organizirano, ali trenutno je streljana zatvorena.
Medjutim, obzirom na ovo sto spominjes, da je ovo tek prvo "probijanje leda", preporucio bih da na vrijeme stavis neki poziv ili najavu, jer ce trebati vremena da se ljudi pripreme s opremom prema pravilniku organizatora.
Poziv je uobicajeno staviti mjesec dana ranije za uhodana tradicionalna natjecanja, medjutim za otvaranje nove tradicije, barem 2 do 4 mjeseca unaprijed bi trebalo najaviti. Ni 6 mjeseci unaprijed ne bi bilo prerano staviti najavu ili poziv.
Ne zaboravi ni da HSS radi na uvodjenju novih disciplina i izmjeni pravilnika za postojece discipline, a najlakse je izmjeniti pravilink za poluatomatsku pusku.
Osobno, da organiziram natjecanje, stavio bih pravilo PA puska slobodnog izbora zakljucno do 8mm.
To bi pokrilo, skoro sve poluatomate trenutno u HR (osim lovackih na nivou 9.3mm), ukljucujuci i realno prisutan solidan broj PASP m76, koji za sad nemaju svoju disciplinu u streljastvu. (u trenutni pravilnik za PAP, ne ulaze, a za long range nisu konkurentni prema repetirkama)
Takodjer se razmislja o uvodjenju discipline s optikom za poluatomate (po uzoru na DMR - designated marskman rifle), kao i discipline na otvorene nisane.
Vec bi to bilo organizirano, ali trenutno je streljana zatvorena.
Medjutim, obzirom na ovo sto spominjes, da je ovo tek prvo "probijanje leda", preporucio bih da na vrijeme stavis neki poziv ili najavu, jer ce trebati vremena da se ljudi pripreme s opremom prema pravilniku organizatora.
Poziv je uobicajeno staviti mjesec dana ranije za uhodana tradicionalna natjecanja, medjutim za otvaranje nove tradicije, barem 2 do 4 mjeseca unaprijed bi trebalo najaviti. Ni 6 mjeseci unaprijed ne bi bilo prerano staviti najavu ili poziv.
Ne zaboravi ni da HSS radi na uvodjenju novih disciplina i izmjeni pravilnika za postojece discipline, a najlakse je izmjeniti pravilink za poluatomatsku pusku.
Osobno, da organiziram natjecanje, stavio bih pravilo PA puska slobodnog izbora zakljucno do 8mm.
To bi pokrilo, skoro sve poluatomate trenutno u HR (osim lovackih na nivou 9.3mm), ukljucujuci i realno prisutan solidan broj PASP m76, koji za sad nemaju svoju disciplinu u streljastvu. (u trenutni pravilnik za PAP, ne ulaze, a za long range nisu konkurentni prema repetirkama)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Držim vam fige dečki!
Nisam u tim vodama,nije da me ne zanima ali jedva uspijevam koliko bih htio i tu gdje jesam,
lov,ribolov,sport.
Neka vam se ostvari sve željeno!
Nisam u tim vodama,nije da me ne zanima ali jedva uspijevam koliko bih htio i tu gdje jesam,
lov,ribolov,sport.
IPSC ili bilo kakve pokretne discipline s puškama tipa AR i AK. Osobno ne vidim nikakvog smisla u "ne dihaj" natjecanjima s takvim puškama. Za to imam repetirku i optiku.johnnyboyy1711 wrote: što bi htjeli vidjet u budućnosti što se tiče ovog?
Raspišite se!
Put your money where your mouth is.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Svi bi to htjeli... Kad bude igdje, pa i na najdaljoj točki kod nas napravljen bilo kakav teren za to, ja bih prvi bio tamo.timmy75 wrote:IPSC ili bilo kakve pokretne discipline s puškama tipa AR i AK. Osobno ne vidim nikakvog smisla u "ne dihaj" natjecanjima s takvim puškama. Za to imam repetirku i optiku.johnnyboyy1711 wrote: što bi htjeli vidjet u budućnosti što se tiče ovog?
Raspišite se!
Na treninzima znamo doć bliže kad pucamo iz pištolja, siguran sam da bi se moglo sredit i nešto u stilu kretanja prema meti i pucanja, bar kao nekakav intro.
Za sad, treba počet od nekud.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
S obzirom da sam unazad godinu dana, nešto malo manje došao u kontakt s nekoliko ljudi koji imaju Saigu, došao do saznanja još ponekih ljudi koji imaju neku vrstu poluautomatskog AK... tematski turnir na 100 metara sa samo mehaničkim ciljnicima za početak nije nimalo loša i neizvediva ideja. Naravno, treba sve te vlasnike i povezati u neki kontekst. Znati da Pero iz Zagorja ima AK je informacija kojom mogu ništa... Peru pozna Zagorec, a ja Zagorca poznam jednog. Šansa da se svi tri znamo je malo van realne.
Tematski turnir možda nije pravi izraz, mini kup AK 7.6x39 u organizaciji pojedinaca sa tendencijom okupljanja i drugih vlasnika/sportskih strijelaca i lovaca.
Tematski turnir možda nije pravi izraz, mini kup AK 7.6x39 u organizaciji pojedinaca sa tendencijom okupljanja i drugih vlasnika/sportskih strijelaca i lovaca.
- jolly
- Cinker - bojna

I sa streljanama smo tanki, a za ovo treba poligon, kojih prakticki nema.timmy75 wrote:IPSC ili bilo kakve pokretne discipline s puškama tipa AR i AK. Osobno ne vidim nikakvog smisla u "ne dihaj" natjecanjima s takvim puškama. Za to imam repetirku i optiku.johnnyboyy1711 wrote: što bi htjeli vidjet u budućnosti što se tiče ovog?
Raspišite se!
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Budući da to na početku, a vjerojatno ni još određeno vrijeme, nebi imalo razmjere nekog velikog ultra super natjecanja, nego više isprobavanja oružja, druženja, hrane itd., nitko ne isključuje da se puška da na korištenje nekome tko nema tu vrstu oružja. Najveći gušt mi je dat nekome da isproba puške koje su mu fora.Mirok wrote:Držim vam fige dečki!
lov,ribolov,sport.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ni sam ne bi bolje napisao i opisao!johnnyboyy1711 wrote:Budući da to na početku, a vjerojatno ni još određeno vrijeme, nebi imalo razmjere nekog velikog ultra super natjecanja, nego više isprobavanja oružja, druženja, hrane itd., nitko ne isključuje da se puška da na korištenje nekome tko nema tu vrstu oružja. Najveći gušt mi je dat nekome da isproba puške koje su mu fora.Mirok wrote:Držim vam fige dečki!
lov,ribolov,sport.
i sam bi volio sudjelovati u takvom nečem. Trenutno nemam pušku nikakvu, ali ako bude sve po planu išlo nadam se da cu ove godine udomiti diamondback db 15. Nakon toga vrlo rado bi sudjelovao u takvom natjecanju, ili bar okupljanju da se vidi ko s čim raspolaže 
Zainteresiran. I ne samo AK, nek tu bude i AR, SIG, HK i sl. Pa po potrebi razvrstati u klase, da se ne natječu kruške protiv jabuka
.
- jolly
- Cinker - bojna

Kako bi to podijelio u klase?Ariel wrote:Zainteresiran. I ne samo AK, nek tu bude i AR, SIG, HK i sl. Pa po potrebi razvrstati u klase, da se ne natječu kruške protiv jabuka.
Nek dodje 12 natjecatelja sa 7 vrsta puski, u recimo tri kalibra?
Ako ides u drugom smjeru:
Ako ogranicis pravilom na samo jedan ili dva kalibra, opet nema smisla. jer ljudi imaju sve i svasta. ovo je nepopularno, jako.
Mislim da je najveci broj poluautomata trenutno (pa podijeli u klase):
PAP m59/66 - 7.62x39
AK 47 u nekoj varijanti poluautomata 7.62x39
AR15 varijanta, u 223 rem, a ima i u 222
PASP m76, u 8x57 - ali ima modela za civilno trziste u drugim kalibrima, poput 308.
Razni u 308 win, nazovi ar10, ali moze biti i H&K ili bilo sta drugo u tom kalibru.
Vjerujem da ce se naci i jos onesto, ne bi me zacudilo ni neki 6.5 creedm. u PA puski, itd itd.
Turn better into best!
IPSC meta papirnata... stojeći stav na 50 metara mehanički ciljnici bez remena, 10 metaka i minimalno 5 pogodaka u A kvadrat za kvalifikaciju. Drugi krug ležeći stav na 100 metara mehanički ciljnici bez remena, 10 metaka i mjeri se širina grupe. Ovisno o broju sudionika, ali recimo pet najboljih ide u treći krug. Treći krug je 5 metaka i puca se brzo na štopericu, a cilja se A kvadrat na glavi siluete koji je dosta manji od ovoga na prsima mete. Pravila recimo da u trećem krugu svih 5 pogodaka u A kvadrat odnosi pobjedu, u slučaju više takvih grupa, uzima se najuža grupa. Za prvi krug tko iz stojećeg stava pogodi svih 10 pogodaka u A kvadrat ima automatsku kvalifikaciju u treći krug ako je grupa recimo uža od 10 cm svih 10 pogodaka. Dozvoljeni svi mehanički ciljnici, ali samo oni koji originalno dolaze AK platformu, znači na postojeća mjesta, nema tipa montaže stražnjeg ciljnika skroz iza na poklopcu sanduka.jolly wrote:I sa streljanama smo tanki, a za ovo treba poligon, kojih prakticki nema.timmy75 wrote:IPSC ili bilo kakve pokretne discipline s puškama tipa AR i AK. Osobno ne vidim nikakvog smisla u "ne dihaj" natjecanjima s takvim puškama. Za to imam repetirku i optiku.johnnyboyy1711 wrote: što bi htjeli vidjet u budućnosti što se tiče ovog?
Raspišite se!
Za početak AK platforma jer smo u kontaktu sa razmjerno najviše vlasnicima Saigi, ponekog SDM-a. Klase bi trebalo proširiti i složiti da ide ista platforma na istu platformu kako si i napisao. Ma da, mogla bi se teoretski staviti nekakva otvorena klasa ali pod uvjetom da je kalibar 7.62x39 ili .223 Remington. Dalo bi se vjerovatno i .308 Winchester no koliko bi bilo poluautomata u tom kalibru, pitanje je...Ariel wrote:Zainteresiran. I ne samo AK, nek tu bude i AR, SIG, HK i sl. Pa po potrebi razvrstati u klase, da se ne natječu kruške protiv jabuka.
Da pojasnim, pucaju svi iz onog što imaju, ista meta i isti uvjeti. A u rezultatima naglasiti iz kojeg oružja i kalibra je postignut. Pa nek poslije tumači kako tko hoće.
Na taj način nikog se ne ostavlja po strani jer ima X a nema Y oružje i sl.
Evo, meni osobno bi bilo zanimljivo doći i otpucati iz bilo čega, a svoj bih rezultat usporedio samo s onima koji su mi osobno zanimljivi (Saiga vs SDM, SDM vs TR3, PAP vs Saiga, Diamondback vs Daniel Defense, SIG MCX vs MR223). I bilo bi mi sasvim svejedno za plasman, ne bi mi na pamet palo da idem nabavljati streljivo ili konfigurirati oružje za preciznost jer tome nije ni namijenjeno.
A kad već spominjem namjenu, svakako bi bilo zgodno napraviti i neki poligon na kojem bi do izražaja došlo gađanje više meta, kretanje, mjerenje vremena.
Evo, meni osobno bi bilo zanimljivo doći i otpucati iz bilo čega, a svoj bih rezultat usporedio samo s onima koji su mi osobno zanimljivi (Saiga vs SDM, SDM vs TR3, PAP vs Saiga, Diamondback vs Daniel Defense, SIG MCX vs MR223). I bilo bi mi sasvim svejedno za plasman, ne bi mi na pamet palo da idem nabavljati streljivo ili konfigurirati oružje za preciznost jer tome nije ni namijenjeno.
A kad već spominjem namjenu, svakako bi bilo zgodno napraviti i neki poligon na kojem bi do izražaja došlo gađanje više meta, kretanje, mjerenje vremena.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Odlične ideje. Zbilja je mogućnosti beskonačno.AR15 fan wrote:IPSC meta papirnata... stojeći stav na 50 metara mehanički ciljnici bez remena, 10 metaka i minimalno 5 pogodaka u A kvadrat za kvalifikaciju. Drugi krug ležeći stav na 100 metara mehanički ciljnici bez remena, 10 metaka i mjeri se širina grupe. Ovisno o broju sudionika, ali recimo pet najboljih ide u treći krug. Treći krug je 5 metaka i puca se brzo na štopericu, a cilja se A kvadrat na glavi siluete koji je dosta manji od ovoga na prsima mete. Pravila recimo da u trećem krugu svih 5 pogodaka u A kvadrat odnosi pobjedu, u slučaju više takvih grupa, uzima se najuža grupa. Za prvi krug tko iz stojećeg stava pogodi svih 10 pogodaka u A kvadrat ima automatsku kvalifikaciju u treći krug ako je grupa recimo uža od 10 cm svih 10 pogodaka. Dozvoljeni svi mehanički ciljnici, ali samo oni koji originalno dolaze AK platformu, znači na postojeća mjesta, nema tipa montaže stražnjeg ciljnika skroz iza na poklopcu sanduka.
Upravo to, standardna konfiguracija i ono što je čemu srodno. Jest da ti drukčija pištoljska drška ili izvlačivi kunda ili drukčija plinska kočnica mjenjaju i dinamiku korištenja samog oružja, ali opet ne u tolikoj mjeri da bi ti sada smanjilo grupu sa 10 na 5 cm bubam napamet. Natjecanje za PAP postoji u sklopu HSS-a i nema potrebe raditi nešto posebno, a ako baš netko ima želju pucati neka puca, ma da to više mislim na poligon kada bi bilo moguće. AR se teoretski može uspoređivati sa nečim baziranim na short stroke pistonu kao što je H&K, dapače ima i AR puški sa tim sistemom, no mislim da ipak u premalim brojevima barem kod nas.Ariel wrote:Da pojasnim, pucaju svi iz onog što imaju, ista meta i isti uvjeti. A u rezultatima naglasiti iz kojeg oružja i kalibra je postignut. Pa nek poslije tumači kako tko hoće.
Ako bi radili neki mix za poligon, da je dozvoljeno AK vs AR vs H&K/short stroke piston po meni bi trebalo raditi samo na vrijeme, postaviti pravila da se pogodci u meti moraju brojati, a promašaj ili recimo izvan mete da se dobivaju dodatne sekunde.
Stvarno ima opcija, ima i volje, samo se treba organizirati. Problem će i dalje predstavljati trenutna zakonska podloga i nedostupnost adekvatnih strelišta.
Ma da opet, može se improvizirati. Postaviti više meta na razne daljine pa u liniji odraditi kretanje. Primjerice da se postave 2 stola međusobno udaljena 25 metara, na prvom je start i tu stoji municija, na drugom je oružje. Trčiš do drugog stola, puniš, pucaš na recimo 25 metara sa 5 hitaca. Trčiš natrag do prvog stola i ponovno puniš i pucaš na 50 metara. Ili se postavi stol na 25 metara od starta i putem se gađaju mete na 25 i 50 metara u hodu, na stolu puniš i pucaš na 75 metara iz stojećeg stava i na 100 metara iz ležećeg ili klekućeg stava.
Ovo su sve neki donekle izvedivi primjeri, može se tu dodati i tranzicija na kratko, postaviti zadaci na koju metu koliko hitaca i kojim redoslijedom iz dugog i kratkog.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ima ljudi koji nece toliko istrcati niti radi vruce janjetine a kamoli za natjecanjeAR15 fan wrote:Primjerice da se postave 2 stola međusobno udaljena 25 metara, na prvom je start i tu stoji municija, na drugom je oružje. Trčiš do drugog stola, puniš, pucaš na recimo 25 metara sa 5 hitaca. Trčiš natrag do prvog stola i ponovno puniš i pucaš na 50 metara. Ili se postavi stol na 25 metara od starta i putem se gađaju mete na 25 i 50 metara u hodu, na stolu puniš i pucaš na 75 metara iz stojećeg stava i na 100 metara iz ležećeg ili klekućeg stava.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- jolly
- Cinker - bojna

Za takvo skakutanje po strelistu, to su takticke vjezbe i treba poligon, a ne klasicna staticka streljana. U osnovi to je korak ka IPSC ili IDPA.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Slažem se da je to već put ka dinamici.
Za prvu silu i dalje mislim da bi bilo najbolje napraviti klasično 100 metara natjecanje, pa sustavom preciza + brzo kao je kod PAP.
Eventualno napraviti "twist" na foru, dakle čisto da se čovjek malo aktivira. Nešto u stilu bar 10 metara dinamičnijeg kretanja pa u metu.
Ali ovo što frend ar15fan piše mi je drago jer tko zna kako će biti za par godina sa streljanama. Možda ćemo imati nekakav poligon gdje će se to moći.
Za prvu silu i dalje mislim da bi bilo najbolje napraviti klasično 100 metara natjecanje, pa sustavom preciza + brzo kao je kod PAP.
Eventualno napraviti "twist" na foru, dakle čisto da se čovjek malo aktivira. Nešto u stilu bar 10 metara dinamičnijeg kretanja pa u metu.
Ali ovo što frend ar15fan piše mi je drago jer tko zna kako će biti za par godina sa streljanama. Možda ćemo imati nekakav poligon gdje će se to moći.