Legalnost vojnog oružja
Legalnost vojnog oružja
Par puškara i oružara mi je reklo da pri registraciji vojnog oružja na lovačko ima problem, a taj je ako je oružje u originalu (npr. originalni kundak, tangencijalni nišani, lug za bajunetu...), pa sam ovdje htio postaviti pitanje: Uzmimo naprimjer, da ja nađem originalni kar98, ili Schmidt Ruben, bilo koju staru vojnu repetirku što se tiče toga, poslužit će primjeru, u npr. Njemačkoj ili Austriji. Ta puška bi bila potpuno u originalu, sve vojno, ništa lovačko. Ja na policiji riješim sve papire, dozvola je tu, odvezem se u Njemačku, pogledam pušku, popijem s čovjekom kavu i nazad za Lijepu našu. Na granici naravno prijaviti, drugi dan odem na policiju to registrirati i oni to moraju pregledati radi valjanosti podataka (koliko sam ja upućen u to). E sada, koliko mi je teta na šalteru rekla, vojna puška koja je kod nas već upisana kao lovačka je u redu, nema problema, ali za inozemstvo ne znam. Da li ja mogu originalni kar98, SMLE,... iz inozemstva kod nas registrirati kao lovačku pušku ili moram na njoj nešto izmijeniti?
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
Re: Legalnost vojnog oružja
Dobro pitanje. Vidim da se kod nas tu i tamo proda neki original sto bi znacilo da se uredno i prepise na buduceg vlasnika. Jednom prilikom mi je oruzar rekao da treba izmjena kundaka u lovacki. A sto ako je puska za streljastvo npr., zasto bi kundak isao u lovacki...? Tako da se ponovno vracam na ono da je to razlicito od postaje do postaje. Najbolje ti je poslati pitanje u mup direktno(mup pitanja i odgovori) pa bi tu trebao dobiti najtocniji odgovor!
BUM BUM...
Eto vidiš a ja znam za primjer prije godinu dana, čovjek uvezao švedski Mauser iz Slovenije koji je bio na lovačkom kundaku, i oduzeli mu jer je prepravljan iz izvornog stanja. Žele ti oduzeti oružje? Okej, nek ti na uvid daju pravilnik o propisanom izgledu lovačkog oružja. Ovo za bajonet da ne smije biti na njemu, i za poluautomate ograničen broj metaka u spremniku to da, ali ovo za kundak ne drži vodu. Mislim da je to klasična priča dežurnih etičara koji se brinu o vojnim kundacima na lovačkim puškama, a u trapericama dolaze u lov.
zanimljiva podudarnost je da su ti isti puškari osobe koje rade, i od takvih zahvata žive, pa zbroji 2 i 2.Mauseras wrote:Par puškara i oružara mi je reklo da pri registraciji vojnog oružja na lovačko ima problem, a taj je ako je oružje u originalu (npr. originalni kundak, tangencijalni nišani, lug za bajunetu...)...
znam primjera da su ljudi uvozili k98, razne mausere, rubine, mosine i nikakvih problema nema pri registraciji u raznim PU.
Put your money where your mouth is.
E pa baš sam i pitao da ne bi slučajno tak nešto bilo...timmy75 wrote: zanimljiva podudarnost je da su ti isti puškari osobe koje rade, i od takvih zahvata žive, pa zbroji 2 i 2.
Tu pretpostavljam da je puška već prije registrirana kao lovačka, dok se to lakše gledalo (još prije prije), a za streljačku mi je rečeno da može biti u originalu (jer ne ide u lov), ali može bit da tu grešim.berbenn wrote:Dobro pitanje. Vidim da se kod nas tu i tamo proda neki original sto bi znacilo da se uredno i prepise na buduceg vlasnika. Jednom prilikom mi je oruzar rekao da treba izmjena kundaka u lovacki. A sto ako je puska za streljastvo npr., zasto bi kundak isao u lovacki...? Tako da se ponovno vracam na ono da je to razlicito od postaje do postaje. Najbolje ti je poslati pitanje u mup direktno(mup pitanja i odgovori) pa bi tu trebao dobiti najtocniji odgovor!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Procitaj zakon o nabavi i posjedovanje oruzja gradjana.
To o cemu pricas, nigdje se ne spominje.
Ako zelis biti na miru, posalji email mup-u, navedi model puske, i sliku puske, na email adresu za pitanja gradjana.
Pitaj moze li se to na osnovu nabavne dozvole registrirati kao lovacko.
Ne filozofiraj im o kundaku, i ostale cakule koje si cuo.
Kad dobijes odgovor znat ces na cemu si.
Ako zelis biti na miru, posalji email mup-u, navedi model puske, i sliku puske, na email adresu za pitanja gradjana.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Stari naš način da svatko radi kako hoće.
Jednom daju ,drugome ne.
Kakvi kundaci......gdje to piše...?
Najbolji primjer-Zakon kaže da se ne može posjedovati vojno i policijsko oružje!
M 48 je u izvornome vojna puška......po Zakonu se ne može posjedovati......ali može i odobrava se registracija !?
Sada,kako ona može,nešto slično ne može.....ili jednom može,drugi puta ne....???
Jednom daju ,drugome ne.
Najbolji primjer-Zakon kaže da se ne može posjedovati vojno i policijsko oružje!
M 48 je u izvornome vojna puška......po Zakonu se ne može posjedovati......ali može i odobrava se registracija !?
Sada,kako ona može,nešto slično ne može.....ili jednom može,drugi puta ne....???
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Clanak 6, stavak 37 definicija POJMOVA, zakona se odnosi na vojno I policijsko oruzje KOJE SE NABAVLJA PO POSEBNIM PROPISIMA I KORISTI ISKLJUCIVO ZA VOJNE I POLICIJSKE POTREBE.... .
To nije ni pap, ni m48, ni hs9.
Rekoh ti, posalji upit na mup, email adresa za pitanja gradjana, navedi model puske i sliku, pitaj jel mozes registrirati na osnovu nabavne dozvole kao lovacko oruzje, i bit ces na miru.
Sve ostalo su cakule.
To nije ni pap, ni m48, ni hs9.
Rekoh ti, posalji upit na mup, email adresa za pitanja gradjana, navedi model puske i sliku, pitaj jel mozes registrirati na osnovu nabavne dozvole kao lovacko oruzje, i bit ces na miru.
Sve ostalo su cakule.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
M48 sam naveo kao najsličniji pandan kod nas,temeljem njegova pitanja.
Jer ako je sve ok,trebalo bi biti i za pušku za koju pita.
Već po nekim mišljenjima u temi vidimo da je kod nas sve li la
Jer ako je sve ok,trebalo bi biti i za pušku za koju pita.
Već po nekim mišljenjima u temi vidimo da je kod nas sve li la
Upravo zato tu i pitam, jer nigdje ne piše a puškari mi to spominju. I nekoliko lovaca iz društva mi je to spomenulo, makar te neke cake koje su oni imali mogu biti do njihove matične PU, jer se netko ustao na krivu nogu.jolly wrote:Procitaj zakon o nabavi i posjedovanje oruzja gradjana.
Budem.jolly wrote:Ako zelis biti na miru, posalji email mup-u, navedi model puske, i sliku puske, na email adresu za pitanja gradjana.
Čuo sam priče o tome da nekima daju a nekima ne. Nemam vlastitog iskustva stim, pošto sam većinu arsenala prepisao od starog, ali pretpostavljam da je i to moguće. Kažem, prelistao sam zakon, nigdje ne piše (barem koliko sam ja vidio), a puškari i oružari i neki lovci mi vele da mora bit tako (makar može bit i kako je Timmy rekao, da ciljaju na to da te zeznu da kupiš kundak).Mirok wrote:Stari naš način da svatko radi kako hoće.
Jednom daju ,drugome ne.
Last edited by Mauseras on 10 Feb 2021, 23:24, edited 1 time in total.
-
JaVolimLovIPuske69
- Civil

Ja istoJaVolimLovIPuske69 wrote:Ja volim puske