Mauser M98 DWM - Lamice?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Mauser M98 DWM - Lamice?

Post by Barut » 22 Feb 2021, 15:15

Mauseras wrote:
Mirok wrote:Tebi je punjenje lamicama posebno bitno?
Može biti da sam to samo ja, makar mislim da nisam sam u tome...
Definitivno nisi sam u tome! :) Kao ljubitelj klasičnog vojnog oružja, mogu reći i da sam pobornik korištenja lamica, odnosno šaržera kako smo ih zvali za vrijeme rata. Smatram da je ovaj način punjenja nepravedno zapostavljen. Zapravo možda nije potpuno zapostavljen, još uvijek se koristi u raznim vojskama. Npr. Amerikanci u svojoj vojsci pakiraju streljivo 5.56 u šaržerima, ali ne da bi s njima direktno punili puške, nego da bi lakše punili spremnike. To je ipak brži i praktičniji način punjenja spremnika nego ručno, jedan po jedan metak.
jolly wrote:Mausera, budem odgovorio veceras, kad sjednem za laptop a miru, sad sam na mobu. Stay tuned.
Ok jolly, nitko ovdje ne sumnja u tvoje znanje o lovačkom oružju, ali mislim da je to što si raspisao ipak nepotrebno teoretiziranje kad je već sam predstavnik Mausera rekao da su napravili tu novu varijantu puške M98 sa funkcijom da prima šaržere i čak je to i demonstrirao pred kamerama. Vjerujem da iskusnim lovcima ta funkcionalnost izgleda čudno zato što su navikli na to da gotovo svi lovci koriste klasične optike na karabinima koje onemogućuju punjenje na taj način. Ipak smatram da ta opcija ovdje ima smisla. Primarni razlog je taj što M98 nema odvojivi spremnik, tako da je punjenje šaržerom jedini način za brzo napuniti pušku, koja bi se inače mogla puniti jedino ručno, jedan po jedan metak. Tu se želi izaći u susret ljudima koji žele klasični dizajn 98-ice ili možda žele Mauser karabin visoke klase (M03 se nažalost upravo prestao proizvoditi, a M12 i M18 su karabini namijenjeni za lovce plićeg džepa) a naviknuti su da mogu lako napuniti pušku, umetanjem spremnika. Drugi faktor po meni je taj da je u zadnje vrijeme proširena baza korisnika kojima bi ovo mogao biti funkcionalan način punjenja. Do nedavno su to bili samo ljudi koji su lovili s mehaničkim ciljnicima ili rijetkim optikama tipa "scout", ali danas je ta skupina proširena zbog sve veće popularnosti optika s crvenom točkom odnosno holografskom končanicom. Takve vrste optika se ne moraju postaviti na fiksnoj udaljenosti od oka strijelca pa se mogu postaviti ispred same akcije i tako omogućiti punjenje puške na ovaj način. Po meni, to je vrlo zgodna funkcionalnost, pogotovo za karabin namijenjen pogonu koji nema odvojivi spremnik. Nadam se da će i drugi proizvođači krenuti ovim putem i dodati tu funkcionalnost u svojim modelima.
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 22 Feb 2021, 17:22

Sve, pet! :A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 22 Feb 2021, 19:38

Jaooo, samo da prodam bubreg i pol i kupujem ju kad izađe! :A03:

Al ozbiljno, Barute, šteta je što se repetirke više ne rade s rupama za lamice. Naravno, pretpostavka je da se na pušku stavlja optika, pa su lamice beskorisne.

Ovo za 5.56 na lamicama, s tim nisam upoznat, ali jednom sam se igrao s spremnikom od M76 i vidio utor za lamice, probao sam i ide, lagano, pa mi je to dalo "kick" kao da punim Mausera...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 24 Feb 2021, 17:31

Mauseras wrote:Jaooo, samo da prodam bubreg i pol i kupujem ju kad izađe! :A03:
Potpuno te razumijem. :)
Mauseras wrote:Al ozbiljno, Barute, šteta je što se repetirke više ne rade s rupama za lamice. Naravno, pretpostavka je da se na pušku stavlja optika, pa su lamice beskorisne.
Slažem se. Prije nego što sam vidio ovaj model, planirao sam za pogon uzeti klasični karabin koji bi bio opremljen optikom s crvenom točkom i doraditi ga kod puškara da prima lamice. Ovo može zvučati kao nemoguća misija, ali zapravo uopće nije. Na svoje iznenađenje sam otkrio da se i karabini koji nemaju utor za lamice mogu puniti s lamicama. Naletio sam na video ovog amera koji se uz malo vježbe naučio puniti s lamicama svoj lovački karabin Ruger .308, koji inače nema nikakve veze s lamicama! Naravno ja bih svoju pušku još doradio da to ide glatko i da smanjim vjerojatnost da mi punjenje zapne. https://www.youtube.com/watch?v=lIUrdJK ... oItOutside
Mauseras wrote:Ovo za 5.56 na lamicama, s tim nisam upoznat
Onda pogledaj ovaj video, čovjek dobro objašnjava kako je streljivo pakirano i kako se pune spremnici u američkoj vojsci sa lamicama i speedloaderom: https://www.youtube.com/watch?v=XPahdic ... =Brent0331
Mauseras wrote: ali jednom sam se igrao s spremnikom od M76 i vidio utor za lamice, probao sam i ide, lagano, pa mi je to dalo "kick" kao da punim Mausera...
Da, možda sam čudan ali i meni taj način punjenja, ono kad ubaciš metke u pušku jednim potezom i čuješ ono 'trrr', to mi baš pričinjava zadovoljstvo. :D

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 24 Feb 2021, 17:42

Barut wrote: ubaciš metke u pušku jednim potezom i čuješ ono 'trrr', to mi baš pričinjava zadovoljstvo. :D
Jep...

Barut wrote:Slažem se. Prije nego što sam vidio ovaj model, planirao sam za pogon uzeti klasični karabin koji bi bio opremljen optikom s crvenom točkom i doraditi ga kod puškara da prima lamice. Ovo može zvučati kao nemoguća misija, ali zapravo uopće nije. Na svoje iznenađenje sam otkrio da se i karabini koji nemaju utor za lamice mogu puniti s lamicama. Naletio sam na video ovog amera koji se uz malo vježbe naučio puniti s lamicama svoj lovački karabin Ruger .308, koji inače nema nikakve veze s lamicama! Naravno ja bih svoju pušku još doradio da to ide glatko i da smanjim vjerojatnost da mi punjenje zapne.
I ja sam si mislio tak nekak... Uzet neki karabin i otić puškaru, makar ne znam koliko bi to bilo isplativo...

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 25 Feb 2021, 12:16

Mauseras wrote:I ja sam si mislio tak nekak... Uzet neki karabin i otić puškaru, makar ne znam koliko bi to bilo isplativo...
Ovisi o modelu karabina, ali za kompetentnog puškara to ne bi bio nikakav problem. Mislim da se lako može napraviti mali nastavak koji bi sadržavao utor za lamice, a montirao bi se na stražnji dio montaže za optiku/picatiny šinu na samoj akciji. Sigurno bi se puno više isplatilo od kupovine Mausera, ali vrlo bih rado uzeo DWM kad bih ga si mogao priuštiti.

Sent using Tapatalk

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 25 Feb 2021, 12:37

Mauser , je bih i za tu informaciju nazvao g Rusana!
To ti je jedan poziv ili email i imati ćeš stručno mišljenje i savjet.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 25 Feb 2021, 12:42

Barut wrote: Ovisi o modelu karabina, ali za kompetentnog puškara to ne bi bio nikakav problem. Mislim da se lako može napraviti mali nastavak koji bi sadržavao utor za lamice, a montirao bi se na stražnji dio montaže za optiku/picatiny šinu na samoj akciji.

Mislio sam si, i znam da će me netko sad pogledati u nevjerici, uzet nešto tipa ČZ 557 LUX u 8x57, pošto ima Klappmagazin, i puškaru dat da iza ureže taj utor. Znam, znam... Ako je nova puška jamstvo ode... Ali čini mi se puno stabilnije i pouzdanije rješenje nego kako si i ti napisao, makar i ovo tvoje mi se čini fora...

Barut wrote: ali vrlo bih rado uzeo DWM kad bih ga si mogao priuštiti.
Pa možemo si uzet jednu pola-pola... :A03:

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Mauser M98 DWM - Lamice?

Post by Barut » 25 Feb 2021, 13:06

Mauseras wrote:
Barut wrote: Ovisi o modelu karabina, ali za kompetentnog puškara to ne bi bio nikakav problem. Mislim da se lako može napraviti mali nastavak koji bi sadržavao utor za lamice, a montirao bi se na stražnji dio montaže za optiku/picatiny šinu na samoj akciji.
Mislio sam si, i znam da će me netko sad pogledati u nevjerici, uzet nešto tipa ČZ 557 LUX u 8x57, pošto ima Klappmagazin, i puškaru dat da iza ureže taj utor. Znam, znam... Ako je nova puška jamstvo ode... Ali čini mi se puno stabilnije i pouzdanije rješenje nego kako si i ti napisao, makar i ovo tvoje mi se čini fora...
Mislim da bi moglo biti vrlo pouzdano ako se dobro napravi. Po potrebi bi se mogla izbušiti dodatna rupa na gornjoj strani akcije i urezati navoj. Ali kao što Miro kaže, najbolje se javiti dobrom puškaru, poput Rusana.
Mauseras wrote:
Barut wrote: ali vrlo bih rado uzeo DWM kad bih ga si mogao priuštiti.
Pa možemo si uzet jednu pola-pola... :A03:
Haha, koliko bude taj koštao, ne znam jeli dati i pola isplativo... :)

Sent using Tapatalk

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 20 Aug 2023, 21:20

Jedan zanimljiv tekst koji raspravlja o duzinama akcije sportskih mauser 98 pusaka u povijesti.
Osobno mi je zanimljiva magnum duzina akcije.

Drugi pojam, double square bridge action, koji se pojavljuje u tekstu odnosi se na tvornicku pripremu mehanizma za montazu optike tipicano za civilno trziste.
(primjer je danas vrlo poznat na puski cz 550, sa uglodanim lastinim repom, ravne gornje povrsine)
Odnosno round bridge, ili round top okrugla akcija, bez takve pirpeme, tipican primjer svima poznata zastava m70 ili pak m48
Single square bridge se ne spominje, ali kod pusaka sa single square bridge, one su predvidjene za montazu dodatnog mehanickog nisana, diopterskog tipa ma zadnjem dijelu zatvaraca.

Text je na engleskom.
https://www.pressreader.com/south-afric ... 3636254676
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 24 Aug 2023, 22:12

Za jeftin, pouzdan i brz karabin koji se puni lamicama, dovoljno je naći sačuvanu M48 i srediti je. Na prednju bazu RD, Rusan okidač i ručica zatvarača. Dobije se samo takav stroj za nikakve novce.

Post Reply