VAZNO - Javna rasprava
Re: VAZNO - Javna rasprava
Ostalo je praktično tri četvrtine, long range, crni barut i field target.
Po zapisniku se vidi da se raspravljalo samo o postojećim eventima i mogućim izmjenama...
Po zapisniku se vidi da se raspravljalo samo o postojećim eventima i mogućim izmjenama...
Kako stvari stoje po pitanju discipline iz PAP M59/66 i kalibra 7.62x39? Ima li tu pomaka u smjeru da se uvedu možda puške sistema kalašnjikov i disciplinu? Možda neke smjernice kako bi takva puška trebala biti koncipirana tj u kakvom obliku da se može pucati?Wagner wrote:Ostalo je praktično tri četvrtine, long range, crni barut i field target.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
E, jeste svi nestrpljivi!
ALi to je simpaticno!
Pa kaze covjek, najkasnije do skupstine u 5. mjesecu ce se sve znati!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Bogami, jesamjolly wrote:E, jeste svi nestrpljivi!ALi to je simpaticno!
![]()
Baš sam jučer kolegi fanu rekao da mi je malo čak i smiješna mistika oko toga, kao da se slaže vojna operacija, a ne pravilnik HSS-a
Ali ajde, nismo djeca, pričekat ćemo.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
- jolly
- Cinker - bojna

Cijelo streljastvo u HR je misticno i obskurno. Ovo govorim iz perspektive neuke javnosti.johnnyboyy1711 wrote: Baš sam jučer kolegi fanu rekao da mi je malo čak i smiješna mistika oko toga, kao da se slaže vojna operacija, a ne pravilnik HSS-a![]()
Vecina klubova nema web stranicu, niti facebook stranicu. Osobno bih mogao navesti mozda/jedva 5-6 klubova u HR koji azuriraju svoje stranice i pruzaju neke informacije.
Prakticno vrijedna ili popularna informacija o streljastvu (kako se uclaniti u klub, koje su opcije, sto se moze trenirati, koje su discipline), opremi, problemima koje imamo - na primjer nedostatak streljana - skoro niko ne objavljuje.
(recimo mene su nekoliko puta pitali u zadnjih desetak godina, da li je istina da u streljastvu koristimo "prave metke", dakle ovo nije rijetko pitanje, a dobro ilustrira situaciju i slabu informiranost sire javnosti)
Na jednom mjestu ne postoji objava natjecanja, poziva ili biltena, tesko je i to pratiti (ovo je bas neko nedavno i pitao na forumu).
Odnosno HSS ima samo kalendar svog programa, sto vecini rekreativnih strijelaca nije zanimljivo (zracna puska, ili medjunarodna natjecanja van zemlje), odnosno objavljuje administrativne vijesti iz ureda saveza, koje mogu biti od interesa samo administraciji klubova, a ne siroj javnosti, pa niti vecini clanova klubova, dakle prosjecnih gradjana / rekreativnih strijelaca.
Ne postoji niti casopis za streljastvo u Hrvatskoj u nekoj javnoj distribuciji koji bi se bavio ovakvim temama, recimo prema uzoru na lovacki vjesnik HLS-a, (iako je i njemu pala kvaliteta, ali makar zadrzava tirazu i distibuciju). Obzirom da lovacki vijesnik sebe financira iz clanarina, ne vidim razloga da krovni savez(i) - ima ih vise, ne pokrenu slican casopis i slican nacin distribucije...
Kao rezultat ovakvog loseg PR, mali je i nikakav priliv friskih kadrova u streljastvo.
Kad prosjecni gradjanin, pozeli neku informaciju jer ima interesa, a skoro svi danas imamo laptope, tablete, kompjutere, I phone, smart phone, itd....prvo se trazi informacije na internetu.
A prakticne - POPULARNE - informacija o streljastvu u HR, prakticki nema. PR je los.
A onda se javnost informira na stranim web sajtovima, ali to nije rjesenje. jer streljastvo u americi, ili UK, ili gdje drugdje nije isto sto i streljastvo u HR. druga problematika, problemi, oprema, zakoni pravilnici, i dsicipline.
Slicno je bilo sa specijaliziranim trgovinama u HR. Danas makar sve imaju web stranice (sto je napredak), pa se moze vidjeti sto nude.
Sad bi trebali i da se naviknu, da se web sajtovi azuriraju povremeno, i da odgovaraju na email.
Doduse nekoliko trgovina i azurira informacije, ali neki jos uvijek ne. (leg work required - otici pjeske i pitati sta imaju)
Turn better into best!
Negdje treba krenuti i animirati ljudi. Ja sam se unazad par mjeseci kroz posao sreo s dosta mladih a i starijih ljudi iz vojske i policije recimo koji su ili strijelci ili lovci ili su zainteresirani koji nisu znali da možeš imati nešto što sliči onome što duže ili koriste u poslu. Dobro, tu se ograničavam na AK platformu, tu i tamo netko iz interventne ili specijalne ima pristup nečemu drugome. Nažalost ako bi se krenuli oslanjati na samo civile, ne bi se makli dalje od ovoga sada jer civili prvi odustanu kad se treba krenuti obrazovati, obučavati, ipak je lakše kada je u pitanju netko tko radi s time.
- jolly
- Cinker - bojna

Nesto se razmisljam, vezano za situaciju oko pandemije, 2020.
Natjecanja nema.
Savez bi sad morao razmisljati o (privremenoj) izmjeni pravilnika o izdavanju potvrde za aktivnog natjecatelja, ako ova situacija potraje.
Natjecanja nema.
Savez bi sad morao razmisljati o (privremenoj) izmjeni pravilnika o izdavanju potvrde za aktivnog natjecatelja, ako ova situacija potraje.
Turn better into best!
Od 13.05.2020. su streljane otvorene, pa bude valjda i bilo nešto da se pukne ako ništa pro forme radi da se dobije potvrda.
- jolly
- Cinker - bojna

Treba pratiti stranice HSS.AR15 fan wrote:Od 13.05.2020. su streljane otvorene, pa bude valjda i bilo nešto da se pukne ako ništa pro forme radi da se dobije potvrda.
Azuriraju stranice redovito.
http://www.hrvatski-streljacki.hr/Publi ... .aspx?id=6
S time da im link na najnovije propise, ne radi.
http://www.hrvatski-streljacki.hr/Publi ... px?id=2532
Ali ovo je situacija.
https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocs ... ama....pdf
U ljetnoj sezoni, natjecanja je obicno bilo manje u proteklim godinama. tako da mislim da ce eventualno poceti nesto aktivnije na jesen - ako se sve normalizira. Ali mozda i grijesim.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Ima li novosti oko uvodjenja novih disciplina izmjene pravilnika starih disciplina?
Turn better into best!
Trenutno nema novosti. Bila je Skupština na kojoj je većinsku potporu dobio dosadašnji Predsjednik a što u prijevodu znači da se sa raspravom i uvođenjem novih disciplina nastavlja. To je u programu rada bilo i u prošlom a i u sadašnjem mandatu. Radi se naprosto o tome da je sada vrijeme za formiranje novih odbora i komisija između kojih je i komisija za uvođenje novih disciplina. Očekujem da ću svakako dati doprinos u radu iste. Kao i ostali koji su i u prošlom mandatu radili na tome. Ono što me ljuti je ta tromost u radu takvih asocijacija, nadam se skoroj radikalnoj promjeni.
- jolly
- Cinker - bojna

Dobro, cisto informativno, koliki je bio odaziv streljacke javnosti, koliko je prijedloga skupljeno?
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ima kakvih novosti? Gdje je stalo?
Kolega iz Austrije je neki dan osvojio 2. mjesto na natjecanju 7,62x39mm PAP, puškom WBP AKM - kalašnjikov te streljivom Barnaul.
Link na sliku: https://www.instagram.com/p/CGM7SQsnTN2/
Kod njih su te izmjene i izrada pravilnika prošle munjevito. Zbilja ne znam u čemu je kod nas problem. Mislim kužim, ali sam frustriran. Korona nije nikakva izlika (kao što se da vidjeti iz priloženog).
Kolega iz Austrije je neki dan osvojio 2. mjesto na natjecanju 7,62x39mm PAP, puškom WBP AKM - kalašnjikov te streljivom Barnaul.
Link na sliku: https://www.instagram.com/p/CGM7SQsnTN2/
Kod njih su te izmjene i izrada pravilnika prošle munjevito. Zbilja ne znam u čemu je kod nas problem. Mislim kužim, ali sam frustriran. Korona nije nikakva izlika (kao što se da vidjeti iz priloženog).
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Kako stoji sada sve to 
- jolly
- Cinker - bojna

Izgleda da se fakat nista ne radi. Vec vise od godine dana, povratne informacije nema.lex-lutor wrote:DA ne bi opet bilo nitko nije rekao, nismo znali, nista se ne radi !
Ali ne zato jer je nedostajalo prijedloga.
Turn better into best!
Evo jedan mali primjer od jučer. Vozim se okolicom i znam za jednu streljanu, stara tek nekoliko godina. Uredno, natkriveno, održavano ali samo 50m i pištoljskih 25m. Nazovem i pitam kako im ide, s idejom da ako mogu pomoći da nešto pokrenemo. Glas s druge strane uljudan, ali s otporom prema bilo čemu novom i drugačijem. Na mahove je otpor prelazio u posprdnost.
Kad sam radio na gradilištima, iskusni šef mi je jednom rekao da na gradilištu postoje samo dva izgovora koji pokrivaju sve:
1. uvijek smo tako radili
2. nikad nismo tako radili
Izgleda da ovo pravilo vrijedi i za streljaštvo
.
Kad sam radio na gradilištima, iskusni šef mi je jednom rekao da na gradilištu postoje samo dva izgovora koji pokrivaju sve:
1. uvijek smo tako radili
2. nikad nismo tako radili
Izgleda da ovo pravilo vrijedi i za streljaštvo
- jolly
- Cinker - bojna

Sama pojava ove javne rasprave, ukazuje da se o promjenama razmislja, a sad kako ih uvesti, drugo je pitanje. Moj je dojam da je kocnica u tome.Ariel wrote: Izgleda da ovo pravilo vrijedi i za streljaštvo
AKo se uzme za prelistati samo postojece pravilnike HSS/ISSF, za klasicno streljastvo to je poprilicno gradiva za savladati.
A onda uvesti nove pravilnike, nove discipline, plan osposobljavanja sudaca, sustava natjecanja, je OGROMAN posao, za SPOSOBNOG administratora.
U medjuvremenu se IPSC i HSAS savezi razvijaju.
Medjutim, njihov nedostatak je mala transparentnost i mala prisutnost u javnosti. Moras biti jebacki google "operativac" da ih nadjes na htvatskom internetu uopce, i to samo ako znas sto trazis.
99% ljudi u Hrvatskoj nije culo za njih, pa cak i unutar zajednice klasicnog streljastva, dosta sportskih strijelaca (nazalost i uprava klubova) misli da je HSS jedini savez u Hrvatskoj, pa zastarjeli sustav ide po inerciji.
Turn better into best!
Što se tiče praktičnog streljaštva, ja nisam primjetio ikakav pomak. Gotovo 4 godine pokušavam pronaći neki aktivni klub, zivkao ljude, slao upite, guglao i nula bodova.
μολὼν λαβέ
- jolly
- Cinker - bojna

Vjeroajtno niko na forumu ne cita zapisnike skupstina i sjednica IO, ali vrijedi povremeno baciti oko.
Rasprave nekad budu vrlo zanimljive.
Vezano za ovu temu, sa zapisnika skupstine HSS, 12. mjesec 2019 - dakle sami pocetci akcije.
http://www.hrvatski-streljacki.hr/dokum ... 122019.pdf
Gospodin Stjepan Sviben istaknuo je da se stalno susrećemo s problemima nacionalnog i
međunarodnog programa u sustavu natjecanja, postoje primjedbe od starih disciplina koje su
zastarjele do nedostataka disciplina za mlađe uzraste. Suočen s tim problemima, naš predsjednik je
predložio osnivanje Komisije za nove discipline i doradu starih disciplina koje su zastarjele da ih
unaprijedimo a ciljem uključivanja što više strijelaca i naravno da bi natjecanja bila atraktivnija za
mlade strijelce. Obavijestio je članove Skupštine da je novoosnovana Komisija već utvrdila određene
prijedloge i za nove discipline i za izmjenu zastarjelih disciplina, te zamolio prisutne da se uključe u
davanje prijedloga i dodao da će na službenoj web stranici Hrvatskog streljačkog saveza uskoro biti
objavljena i javna rasprava vezana uz uvođenje novih disciplina. Napomenuo je da je streljački sport
bez novih ideja i modernizacije sporta poprilično zakinut i u neravnopravnom položaju u odnosu na
druge sportove, možda ne toliko nacionalno nego lokalno što se tiče gradskih i općinskih zajednica i
financiranja, jer naši kadeti i mladi nemaju mogućnost natjecanja osim jednog državnog prvenstva.
Atletičari, primjerice, dođu s državnog prvenstva s dvadesetak medalja iz razno-raznih disciplina. Kod
financiranja lokalnih zajednica boduju se medalje kao jedan od kriterija i onda normalno mi ne
možemo konkurirati, imamo istu aktivnost kao i atletičari, a oni odnesu dvostruko više sredstava
nego mi u streljaštvu. Iz navedenog razloga od iduće godine će se nagrađivati odvojeno mlađi i stariji
kadeti, mlađi i stariji juniori, a i mlađi i stariji seniori, kako bi strijelci imali više prilika i šansi osvojiti
medalju. Drugi razlog je taj da nam ti mladi strijelci ne odlaze iz streljaštva jer se ne vide u tome
7
obzirom da ne mogu postići rezultat koji nešto vrijedi na državnoj razini. Dodao je da je taj dio već
90% riješen, potrebno je još stručno riješiti Pravilnike. Gospodin Stjepan Sviben ponovio je zamolbu
da se svi uključe u predlaganje novih disciplina i izmjene starih, te da svoje prijedloge pošalju u
Stručnu službu Saveza, a Komisija će to sve obraditi, i razmotriti što je najbolje za razvoj streljaštva da
sve zajedno unaprijedimo.
Gospodin Tomislav Lazić replicirao je da u Statutu čl. 58. st.3. stoji što treba raditi Strukovni savjet i
sve ovo što je gospodin Sviben naveo, nalazi se u ingerenciji Strukovnog savjeta, te postavio pitanje
zašto Strukovni savjet ne predlaže odgovarajuće akte koji reguliraju pitanja od značaja za razvoj i
unapređenje streljačkog sporta, što zapravo radi Strukovni savjet i tko je odgovoran za bilo kakvu
pogrešku ili propust.
Dodao je da je suglasan da kada sudac ili suci naprave neku pogrešku, budu
kažnjeni, međutim mi imamo situaciju da Predsjednik Saveza napravi pogrešku i nitko ga ne kazni,
Izvršni odbor napravi pogrešku i nitko ga ne kazni, Skupština napravi pogrešku i nitko ju ne kazni,
dakle selektivno biramo koga ćemo kazniti a koga ne, odnosno koga ćemo pozvati na odgovornost a
koga ne. Predložio je da se odredi tko je odgovoran za koji dio posla tako da se svi znamo ponašati u
skladu s time, pa se nitko neće osjećati prozvanim ako nije odgovoran za određeni dio posla.
Gospodin Renato Kovačić odgovorio je Tomislavu Laziću da je Izvršni odbor osnovao Komisiju za nove
discipline, koja treba okupiti javnu raspravu, načiniti materijale i dati ih Strukovnom savjetu na
razmatranje. Dodao je da se išlo šire od Statuta, jer Izvršni odbor želi čuti što streljačka javnost želi i
to je razlog osnivanja Komisije za nove discipline. Komisija surađuje s terenom, skuplja materijale
koje ljudi dostavljaju, koje bi oni discipline htjeli, kakvi su trendovi u Svijetu, kakvi su trendovi u
okolini Republike Hrvatske, sumira prikupljene materijale i daje ih Struci na razmatranje, znači
poštujemo proceduru.
Rasprave nekad budu vrlo zanimljive.
Vezano za ovu temu, sa zapisnika skupstine HSS, 12. mjesec 2019 - dakle sami pocetci akcije.
http://www.hrvatski-streljacki.hr/dokum ... 122019.pdf
Gospodin Stjepan Sviben istaknuo je da se stalno susrećemo s problemima nacionalnog i
međunarodnog programa u sustavu natjecanja, postoje primjedbe od starih disciplina koje su
zastarjele do nedostataka disciplina za mlađe uzraste. Suočen s tim problemima, naš predsjednik je
predložio osnivanje Komisije za nove discipline i doradu starih disciplina koje su zastarjele da ih
unaprijedimo a ciljem uključivanja što više strijelaca i naravno da bi natjecanja bila atraktivnija za
mlade strijelce. Obavijestio je članove Skupštine da je novoosnovana Komisija već utvrdila određene
prijedloge i za nove discipline i za izmjenu zastarjelih disciplina, te zamolio prisutne da se uključe u
davanje prijedloga i dodao da će na službenoj web stranici Hrvatskog streljačkog saveza uskoro biti
objavljena i javna rasprava vezana uz uvođenje novih disciplina. Napomenuo je da je streljački sport
bez novih ideja i modernizacije sporta poprilično zakinut i u neravnopravnom položaju u odnosu na
druge sportove, možda ne toliko nacionalno nego lokalno što se tiče gradskih i općinskih zajednica i
financiranja, jer naši kadeti i mladi nemaju mogućnost natjecanja osim jednog državnog prvenstva.
Atletičari, primjerice, dođu s državnog prvenstva s dvadesetak medalja iz razno-raznih disciplina. Kod
financiranja lokalnih zajednica boduju se medalje kao jedan od kriterija i onda normalno mi ne
možemo konkurirati, imamo istu aktivnost kao i atletičari, a oni odnesu dvostruko više sredstava
nego mi u streljaštvu. Iz navedenog razloga od iduće godine će se nagrađivati odvojeno mlađi i stariji
kadeti, mlađi i stariji juniori, a i mlađi i stariji seniori, kako bi strijelci imali više prilika i šansi osvojiti
medalju. Drugi razlog je taj da nam ti mladi strijelci ne odlaze iz streljaštva jer se ne vide u tome
7
obzirom da ne mogu postići rezultat koji nešto vrijedi na državnoj razini. Dodao je da je taj dio već
90% riješen, potrebno je još stručno riješiti Pravilnike. Gospodin Stjepan Sviben ponovio je zamolbu
da se svi uključe u predlaganje novih disciplina i izmjene starih, te da svoje prijedloge pošalju u
Stručnu službu Saveza, a Komisija će to sve obraditi, i razmotriti što je najbolje za razvoj streljaštva da
sve zajedno unaprijedimo.
Gospodin Tomislav Lazić replicirao je da u Statutu čl. 58. st.3. stoji što treba raditi Strukovni savjet i
sve ovo što je gospodin Sviben naveo, nalazi se u ingerenciji Strukovnog savjeta, te postavio pitanje
zašto Strukovni savjet ne predlaže odgovarajuće akte koji reguliraju pitanja od značaja za razvoj i
unapređenje streljačkog sporta, što zapravo radi Strukovni savjet i tko je odgovoran za bilo kakvu
pogrešku ili propust.
Dodao je da je suglasan da kada sudac ili suci naprave neku pogrešku, budu
kažnjeni, međutim mi imamo situaciju da Predsjednik Saveza napravi pogrešku i nitko ga ne kazni,
Izvršni odbor napravi pogrešku i nitko ga ne kazni, Skupština napravi pogrešku i nitko ju ne kazni,
dakle selektivno biramo koga ćemo kazniti a koga ne, odnosno koga ćemo pozvati na odgovornost a
koga ne. Predložio je da se odredi tko je odgovoran za koji dio posla tako da se svi znamo ponašati u
skladu s time, pa se nitko neće osjećati prozvanim ako nije odgovoran za određeni dio posla.
Gospodin Renato Kovačić odgovorio je Tomislavu Laziću da je Izvršni odbor osnovao Komisiju za nove
discipline, koja treba okupiti javnu raspravu, načiniti materijale i dati ih Strukovnom savjetu na
razmatranje. Dodao je da se išlo šire od Statuta, jer Izvršni odbor želi čuti što streljačka javnost želi i
to je razlog osnivanja Komisije za nove discipline. Komisija surađuje s terenom, skuplja materijale
koje ljudi dostavljaju, koje bi oni discipline htjeli, kakvi su trendovi u Svijetu, kakvi su trendovi u
okolini Republike Hrvatske, sumira prikupljene materijale i daje ih Struci na razmatranje, znači
poštujemo proceduru.
Turn better into best!