Roni?

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Lemi_O2
Narednik
Narednik

Roni?

Post by Lemi_O2 » 19 Mar 2021, 22:03

Isprike ako je negdje već diskutirano, ali nisam našao ništa konkretno.
Dakle, vrlo jednostavno pitanje: Da li je kod nas Roni dozvoljen ili nije?
μολὼν λαβέ

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Roni?

Post by jolly » 19 Mar 2021, 22:22

Recimo to ovako:
Nije zabranjen.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 19 Mar 2021, 22:25

Ako misliš nabavljati bilo bi najbolje pitanje uputiti PUi.
Osobno mislim da kod nas,po Zakonu ne bi prošlo.
Upada se u onu zamku/dugo-kratko oružje/oružje kojim se puca sa ramena/dužina cijevi oružja-ukupna dužina/.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Mar 2021, 22:26

Duzina cijevi uvjek ista. Negdje sam ga vidio u slobodnoj prodaji. Brzo rasprodano.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 19 Mar 2021, 22:33

Da, zbunjujuće je.Dužina cijevi ostaje ista, ukupna dužina mu je 47cm. Kako ja laički tumačim,spada i dalje pod kratko oružje. Jedino onaj dio sa pucanjem sa ramena nisam našao.
μολὼν λαβέ

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Mar 2021, 23:21

Zakon o oruzju ne definira oruzje prema mogucnosti pucanja iz ramena. Sve u svemu, da meni roni zatreba, na primjer za prakticno streljastvo, uzeo bih ga.
Vezano za pucanje iz ramena.
Ko ima para, jer staro oruzje kosta, bes problema s nabavnom moze kupiti stari mauser c96 u drvenoj futroli, koja se montira na drsku kao kundak. Nikad u povijesti nije bilo problema s time.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Mar 2021, 07:50

To ovako izgleda.. futrola kao produznei kundak. slika s internets
Attachments
c96.jpg
Turn better into best!

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 20 Mar 2021, 08:02

Ma sve je to dobro, ali neusporedivo sa ronijem. Ovo je za muzej, a ne za upotrebu!
BUM BUM...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Mar 2021, 09:24

berbenn wrote:Ma sve je to dobro, ali neusporedivo sa ronijem. Ovo je za muzej, a ne za upotrebu!
Poanta je da se to moze bez problema registrirati uz nabavnu dozvolu. I moze biti upotrebljivo.

U prvom svjetskom ratu, u automatskoj verziji ovo oruzje je rjesavalo situacije ciscenja rovova (ili u poluatomatskoj sa produzenim spremnikom). Dvoredni spremnik je ispred svog vremena.
To je takticki tip oruzja, iz doba prije browningingovih ili schmeiserovih rjesenja. Sa fixnom cijevi je vrlo precizan, sto se povecava kod produzenja s kundakom. Mehanicki nisani, bazdirani do 1000 metara. (ne vjerujem da su korisni do 1000, ali daje ideju o snazi i brzini metka). Ovo je vjerojatno najbolje kratko oruzje 1. svjetskog rata. (luger p08 i colt 1911 jesu legendarni, ali nisu ni blizu po vatrenoj moci ili dometu ovog pistolja)
Ja mislim da to nije bezazleno. Da li je za muzej? Jest, ako bas mora. Ali ako ga neko ima za rekreativno gadjanje na streljani, jos bi bila bolja namjena.
Povremeno se pojavljuje na njuskalu, tu i tamo, cijena se vrti oko 2000 eur. Za lov i samolosni hitac nije jer je preglomazan, a za streljastvo, nema discipline da udje unutar tehnickinh pravila, nazalost. U Srbiji ga koriste u natjecanjima kolekcionarskim oruzjem, medjutim kod nas nije moguce jer koleckionari ne smiju imati streljivo niti pucati iz oruzja u kolekciji.

Medjutim, razlika izmedju ronija, i ovog kundaka/futrole, sa pravnog stanovista, nabavke i registracije u oruzni list ne postoji.
Turn better into best!

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 20 Mar 2021, 10:00

Mislim da ti je najbolje kontaktirati PU. Ja sam imao situaciju da sam posudio jedan pištolj koji dolazi s odvojivim kundakom (slično montiran kao C96), ošao sam do doma i pucao s njim. Jedan bivši policajac ga je vidio, rekao da ga spremim jer je to zabranjeno. Na to je došao drugi bivši policajac koji je tvrdio da je to dozvoljeno. Počeli su se svađati o ukupnim dužinama i tim stvarima, ali nikak dalje. Smirili su se, skuhali kavu i jedan je otvorio zakon o oružju na mobitelu da dokaže da je u pravu, na što je drugi napravio isto to. Nakon pola sata čitanja i desetak spušenih cigareta su došli do zaključka: "Mauseras, pitaj policiju, ja nemam pojma što ovdje piše, al je zakon pun sranja da sam još uvijek u policiji ne bih znao to provoditi..."

A i kako je Jolly rekao, tehnički "nije zabranjeno", isto kao i pretpostavljam binarni okidači na naprimjer AR-15, makar i tu se može vodit polemika jer u zakonu piše da je poluautomatsko oružje ono koje jednokratnim PRITISKOM ispaljuje jedan metak, a binarni okidač puca i kad pritisneš i kad otpustiš okidač.

U svakom slučaju, sretno, budi pažljiv i ostani siguran.
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Mar 2021, 10:25

Zakon spominje i oružje za pucanje sa ramena,ali dugo poluautomatsko i spominje ev smanjivanje.
Da li se kratko smije povećavati posebnim dodatcima(koji nisu integralni dio) to je pitanje?
Svakako se ne smije povećavati preko 60 cm.
Ja bi ipak upitao na policiji prije kupnje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Mar 2021, 10:35

Kategorija A:
8. poluautomatsko dugo vatreno oružje (npr. vatreno oružje izvorno namijenjeno
ispaljivanju s ramena) koje se može smanjiti na dužinu manju od 60 cm, a da ne izgubi svoju
funkciju, i to sklopivim ili teleskopskim nastavkom ili nastavkom koji se može ukloniti bez
upotrebe alata

Skraceni poluautomat/automat ne moze. Ocito. (Tzv. srbijanski - "KRATEZ" :mrgreen: )
Ali "produzeni" pistolj, moze.
Turn better into best!

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 20 Mar 2021, 11:00

Hvala svima na odgovorima. Nevjerojatni su mi naši zakoni i pravilnici općenito. 10 ljudi čita, 10 tumačenja imamo. Kao da su namjerno rađeni nedorečeno, sa rupama za provlačenje kako je kome trebalo u trenutku pisanja. U ponedjeljak počinjem sagu sa PUZ. Postaviti ću jednostavan upit: može li ili ne može uz navođenje izvora. Naravno, ne očekujem tako jasan niti brzi odgovor :A03:
μολὼν λαβέ

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Mar 2021, 11:46

Lemi_O2 wrote:Hvala svima na odgovorima. Nevjerojatni su mi naši zakoni i pravilnici općenito. 10 ljudi čita, 10 tumačenja imamo. Kao da su namjerno rađeni nedorečeno, sa rupama za provlačenje kako je kome trebalo u trenutku pisanja. U ponedjeljak počinjem sagu sa PUZ. Postaviti ću jednostavan upit: može li ili ne može uz navođenje izvora. Naravno, ne očekujem tako jasan niti brzi odgovor :A03:
Naravno najbolje je pitati.
Da sam na tvome mjestu,ja bi postavio i pitanje ukoliko se smije posjedovati,da li se mora i prijaviti?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Mar 2021, 11:51

I da kako si rekao,odgovor nećeš dobiti odmah,jer će ga PU proslijediti stručnim službama MUPa.
Pa kada MUP njima pošalje odgovor,onda će i oni tebi . :A00:

GROUND_ZERO
Razvodnik
Razvodnik

Post by GROUND_ZERO » 22 Mar 2021, 13:25

imaš dvije verzije za ozbiljno i airsoft...prije par godina pronašao na jednom od stranih foruma... između njih nema razlike vizualne jedino u izradi.

stoga postoji mogućnost da kod nas naletiš na ovu za airsoft

inače KPOS je bolji jer je od aluminija ali sad ga prave samo za Glock

https://zahal.org/product/fab-defense-k ... iant=17751

Izraelci šalju i kod nas...bio sam nešto sitno naručio prije ohoho godina...valjda je ostalo isto

Ako se kupuje onda treba ovu komplet verziju sa ciljnicima jerbo to inače dolazi bez.

Prije par godina naletio na oglas s njuške za roni g2 ali je bio prodan... međutim isti sam zvao čisto informativno.

čovik je bio iz Zadra... problem je što barutni plinovi ne izlaze do kraja pa je rekao da mu je prednja strana od HS bila pod utjecajem tih plinova.

Čak je došlo i do oštećenja s te strane...to ne utječe na funkcionalnost više estetika

Ako je do preciznosti...rađe za tu lovu bolji red dot ili hologramski+pistol scope mount
https://zahal.org/product/fab-defense-s ... ope-mount/

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
GUN CONTROL isn't about guns, it's about CONTROL

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 22 Mar 2021, 20:37

GROUND_ZERO wrote:imaš dvije verzije za ozbiljno i airsoft...prije par godina pronašao na jednom od stranih foruma... između njih nema razlike vizualne jedino u izradi.

stoga postoji mogućnost da kod nas naletiš na ovu za airsoft

inače KPOS je bolji jer je od aluminija ali sad ga prave samo za Glock

https://zahal.org/product/fab-defense-k ... iant=17751

Izraelci šalju i kod nas...bio sam nešto sitno naručio prije ohoho godina...valjda je ostalo isto

Ako se kupuje onda treba ovu komplet verziju sa ciljnicima jerbo to inače dolazi bez.

Prije par godina naletio na oglas s njuške za roni g2 ali je bio prodan... međutim isti sam zvao čisto informativno.

čovik je bio iz Zadra... problem je što barutni plinovi ne izlaze do kraja pa je rekao da mu je prednja strana od HS bila pod utjecajem tih plinova.

Čak je došlo i do oštećenja s te strane...to ne utječe na funkcionalnost više estetika

Ako je do preciznosti...rađe za tu lovu bolji red dot ili hologramski+pistol scope mount
https://zahal.org/product/fab-defense-s ... ope-mount/

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Hvala na odgovoru!

Tehnička strana je meni jasna. Mene zanima ona zakonska, ali da ne talasam previše :A03:
Da, istina, originalni Roni Gen1 i airsoft Roni G1 su potpuno isti. Kada je izašla nova generacija, samo su ga preimenovali, štancaju ga na istim mašinama i iz istog materijala.
KPOS Scout G2 je zanimljiv, ali u veziji sa M4 kundakom je duži od 60cm. Sa hook kundakom je 534mm :A03: .
Scout GEN1 je sada na rasprodaji, sa finim popustom.
Od svih njih najbolji mi se čini Hera Arms TriarII.
Što se tiče red dota,imam jedan RTS 2 viška, ako je netko zainteresiran :A03:
μολὼν λαβέ

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 30 Mar 2021, 11:31

Da li netko ima osobno iskustvo sa Recover tactical 20/20?
μολὼν λαβέ

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 02 Apr 2021, 00:57

Gledao i igrao se s Kidonom, mislio da je to FAB Defense ili CAA, ugl izraelsko nešto ali bi trebalo pasati na više modela dok RONI ide na specifični pištolj. Znam isto tako par ljudi koji imaju RONI...od Gen 1 pa do najnovijeg... tumačenje zakona je dvojno, kako naletiš. Ja se osobno ne bi igrao RONIjem pošto pištolj mjenjaš u nešto s kundakom... iako pištolj nije izvorno namjenjen ispaljivanju s ramena, dodatkom kundaka...ta se namjena može tako tumačiti...sivo područje koje ne treba istraživati.

Imamo ''blagodat'' da puška može biti 60 cm i sitno preko a da cijev ne mora biti 30 cm...piše ili ili u zakonu... definitivno bi uzeo PCC, ma da je ograničen na 10 metaka samo... ako mora biti pištoljski kalibar... ako ne mora, kratki AK ili AR 15, možda bullpup...

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 18 Apr 2021, 08:00

AR15 fan wrote:Gledao i igrao se s Kidonom, mislio da je to FAB Defense ili CAA, ugl izraelsko nešto ali bi trebalo pasati na više modela dok RONI ide na specifični pištolj. Znam isto tako par ljudi koji imaju RONI...od Gen 1 pa do najnovijeg... tumačenje zakona je dvojno, kako naletiš. Ja se osobno ne bi igrao RONIjem pošto pištolj mjenjaš u nešto s kundakom... iako pištolj nije izvorno namjenjen ispaljivanju s ramena, dodatkom kundaka...ta se namjena može tako tumačiti...sivo područje koje ne treba istraživati.

Imamo ''blagodat'' da puška može biti 60 cm i sitno preko a da cijev ne mora biti 30 cm...piše ili ili u zakonu... definitivno bi uzeo PCC, ma da je ograničen na 10 metaka samo... ako mora biti pištoljski kalibar... ako ne mora, kratki AK ili AR 15, možda bullpup...
Sve jasno. Namjeravam ja uzeti AR (HERA SLB20200 ili SRB 16 ili cak kratki sport C), ali dok se ministarka financija ne udobrovolji, treba se strpiti.
μολὼν λαβέ

Post Reply