Ižmaš TR3

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
matezg1
Narednik
Narednik

Re: Ižmaš TR3

Post by matezg1 » 25 Mar 2021, 00:11

Nevidim toliki hype oko toga to je sve Ak platforma netreba imati neka nerealna očekivanja
jednostavno to je oružje napravljeno da može pogoditi grudnu metu i amen .
Trošiti silne novce na raznorazne gadgete je bacanje novaca ako hoćeš precizno pucati kupi snajper
sve šta ulupaš u taj AK je bacanje novaca bit će malo ljepši za rukovanje i to je to da nadogradiš 1000 eura u to
opet je to ak malo user friendly ali nevidim čemu .
Ak platforma je zamišljena da radi kad ju baciš u blatu,vodu i bilo gdje da uvijek odradi to je namjena da puca dok ne nestane metaka
i ako zadovaljava tu funkciju onda je dobra sve ostalo je marketing trgovaca i nepotrbno bacanje love.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 25 Mar 2021, 12:08

Da, to je tipično razmišljanje na ovim prostorima u koje čak ne mogu ubrojiti niti Srbe ili Slovence ili Bosance. Jedino Hrvate. Narod koji je sam sebi uništio kulturu i ljubav prema oružju. Zato su i najpopularniji topici ovdje na forumu o oružju oni koji nemaju veze s oružjem.

Možemo okrenut pilu na drugu stranu i reć da je trošenje nekoliko tisuća eura na karabin, noćne i termalne optike da bi se išlo na nekakvu životinju koja se može riješit i dobrom starom M48 bacanje novaca.

Možemo reć da je kupnja motora da bi se iz gušta vozilo koji su redove veličina iznad oružja bacanje novaca.

Po meni nije, jer sve ovo što radimo, i lovci i sportski strijelci nešto što radimo primarno iz gušta.

Dao sam 900 eura za poljski AKM, dao sam skoro 800 eura za ruski AK103, dat ću kad počnem radit 3700 eura za njemački H&K MR308. I sve ću ih spičkat s optikama, rukohvatima, kundacima, laserima itd... Iz gušta
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 25 Mar 2021, 12:15

johnnyboyy1711 wrote:Da, to je tipično razmišljanje na ovim prostorima u koje čak ne mogu ubrojiti niti Srbe ili Slovence ili Bosance. Jedino Hrvate. Narod koji je sam sebi uništio kulturu i ljubav prema oružju. Zato su i najpopularniji topici ovdje na forumu o oružju oni koji nemaju veze s oružjem.
:A28:
johnnyboyy1711 wrote: Možemo okrenut pilu na drugu stranu i reć da je trošenje nekoliko tisuća eura na karabin, noćne i termalne optike da bi se išlo na nekakvu životinju koja se može riješit i dobrom starom M48 bacanje novaca.
Polozi lovacki ispit, pa probaj. Nije da ne moze, jer ima snage i energije. Medjutim, brzo bi se mijenjalo nacin razmisljanja. Odnso podigao bi se nivo razocaranja.
Divlja svinja, u pravilu ne stoji mirno, na cistini, bocno, u pola bijelog dana.
Ali: treba optika, pa moza i nocna optika.
Treba pas za pogosnki lov. Treba pogoditi ako je svinja u trku, ako je pogonski lov.
Treba je docekati na na ceki. (investicja vremena)
A, iz tradicije, lovacki kundak bi bio pozeljan.
I onda si fino popunio investiciju, od jeftinog do neceg sto kosta. Sa uspjehom u lovu, koji nije uvjek garantiran.
johnnyboyy1711 wrote: Možemo reć da je kupnja motora da bi se iz gušta vozilo koji su redove veličina iznad oružja bacanje novaca.
Po meni nije, jer sve ovo što radimo, i lovci i sportski strijelci nešto što radimo primarno iz gušta.
Dao sam 900 eura za poljski AKM, dao sam skoro 800 eura za ruski AK103, dat ću kad počnem radit 3700 eura za njemački H&K MR308. I sve ću ih spičkat s optikama, rukohvatima, kundacima, laserima itd... Iz gušta
Zdravo razmisljanje! :A28:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 25 Mar 2021, 13:17

Rekao sam to najviše zbog toga, da pokažem kako bi netko mogao razmišljati o lovačkom oružju. Uopće ne ulazim u detalje jer nisam lovac. Svjestan sam da M48 nije najpraktičnije rješenje za današnji lov, to mi je služilo kao primjer zastarjelog razmišljanja.

Primjerice, postoji charging handle knob, dodatak koji se stavi na ručicu nosača zatvarača pomoću koje puno lakše možeš repetirat ručno kalaš. Klasična, kakva je na mojim puškama, je za nekog tko ima malo veće ruke totalno neergonomična. Pogotovo kada se radi brzo pucanje.

Kundak. Klasični puni kundak s kalaša je svakome s našeg područja prekratak. Moji prijatelji stavljaju podešavajuće kundake s pozicijama koje nekome višeg rasta omogućuju normalno pucanje. Najkraći kundak ima poljski AKM, s njime sam se baš morao mučit da mogu lagodno pucati.

Enhanced safety lever, koji ima dodatnu pločicu bliže prstu, s kojom je neopisivo lakše pomaknuti selektor.

Optike. Svaka optika na kalašu je bolja od klasičnih mehaničkih nišana koji su zbog svoje debljine te blizine stražnjem nišanu totalno nepraktični za pucanje.

Plinske kočnice, kompenzatori... Treba samo usporediti klasični kompenzator kakav je na M70, AKM sa onim na 103, pa neka netko kaže da nema nikakve razlike.

Takvih primjera ima koliko želite.

Ovo govorim iz aspekta osobe koja nije niti mrvicu modificirala svoje oružje. Sve mi je stock kako je iz dućana, najviše zato jer su novci kojim kupujem oružje još uvijek od obitelji i sve od te love odlazi u oružje, umjesto u žene, alkohol, drogu i ostale stvari koje vole mladi. Svejedno, ne osporavam sve pluseve koje dodaci donose.

Za AR15 da ne govorim...
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 25 Mar 2021, 13:33

Ne treba to sve zaoštravati.
Svatko će svoj novac trošiti kako mu drago i tako treba biti.
A i svatko može iznijeti svoj stav i to je ok.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 25 Mar 2021, 20:29

Nema potrebe da se tema projekta puške pretvara u raspravu o tome što je za lov dobro ili zašto su lovci tih pogleda kojih jesu. Veći problem ti je fudd na streljani koji puca tri metka u pola sata da ne možeš ići zamjeniti metu kao ni ostatak strijelaca oko tebe. Puška/pištolj puca u smjeru kako ju okineš i nema tog remena, rukavice, naslona, ciljnika koji će ti smjestiti zrno u metu u centar ako si ti povukao okidač krivo, usmjerio pušku okidanjem od točke ciljanja i promašio.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Mar 2021, 22:17

AR15 fan wrote:Veći problem ti je fudd na streljani koji puca tri metka u pola sata da ne možeš ići zamjeniti metu kao ni ostatak strijelaca oko tebe.
Da bih izbjegao cekanje dok su drugi kilavi, i mrcvare se sa rezimom paljbe pola metka na sat, ja na nosac mete zaklamam veci broj manjih meta, tako da imam u sto gadjati. Kad je izmjena mete, onda je prekid vatre, i svi idemo na liniju, izmjeniti ili pkrpiti mete.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 29 Mar 2021, 23:14

Ne pametujem ja kako će netko trošiti novce i svi radimo ovo iz gušta
a ne računice jer u protivnom nebi ni disali jer se ne isplati
nego djelim dobronamjerni savjet tko ga želi prihvatiti ne košta ništa a tko ne -netreba.
AK puška nikad neće biti
snajperska puška jer joj to nije prvotna namjena i da ulupaš 10 000 eura neće biti bolja od Zastavinog karabina za precizno pucanje
jer joj to nije primarna svrha. To je kao da uspoređuješ kako bi bilo da na mercedes S klasu staviš
gume za teren i povisiš ga za pola metra . Najvjerovatnije će privući pažnju konobarice možda će i ići dobro po blatu
ali napravili su G -Mercedes ili Puch koji služi vožnji po šumi -karikiram nemoj doslovno shvatiti
samo ne želim da ti netko prodaje priču kako će nešto biti super ako ti proda sto gadgeta i dodataka za AK jer Srbijanka i bez toga je služila svrsi u ratu.
Isto je i sa lovačkim termovizijama i glupostima, po noći se nesmije loviti tako kaže zakon -amen i ja osobno nikad nebi stavio to na
pušku jer lov nije mesaranje sa imperativom količine odstrijeljene divljači kako ga neki shvaćaju i samo ubijanje . Vjeruj mi nažalost Srbi i Bosanci su nas pretekli u
dosta stvar a mi Hrvati imamo malo preveliko mišljenje o sebi zemlja nam je otišla kvragu i rasprodali smo djedovinu stečenu mukom i radom za malo njemačke auto industrije na dvorištu
i hrpe šoping centara. Unazad 30 godina evoluirali smo u rikverc.
Ljudi iz Hrvatske se idu vakcinisati u Srbiju pa za koji k... smo ratovali
di nam je Imunološki zavod . Malo treba sagledati stvari iz drugog kuta da se vidi da smo postali društvo koje zdravo za gotovo prihvaća sve sa youtubea i interneta
kao da je sveto pismo. Kritičko razmišlanje je postala deficitarna kategorija.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 30 Mar 2021, 06:48

M76 je snajperska puska na bazi AK47 sistema. Medjutim AK47, kao takav, u originalnoj veriziji, nije zamisljen.
Medjutim, treba reci da se sve cesce stavljaju neke crvene tocke, ili sirokokutne optike na takve puske radi povecanja efikasnosti vojnika na terenu, s tim da optika/crvena tocka ne pretvara pusku u "snajper".

Za nocne optike, navodis netocno, ali svidja mi se nacin kako razmisljas! ;)
Prema zakonu lov nocnim optikama je dozvoljen:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 7_779.html
Članak 7.
kad je dopuštena iznimna upotreba optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili umjetnih svjetlećih naprava i naprava za osvjetljavanje cilja.

Odnosnno novi zakon o lovstvu, kaze:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1913.html

Članak 66.
8. optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike
-----------
(4) Dopuštenje za iznimnu uporabu sredstava iz stavka 1. točaka od 1. do 18. ovoga članka donosi Ministarstvo, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode.
--------------
(5) Ministarstvo nadležno za poslove zaštite prirode dužno je dati svoju prethodnu suglasnost u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva.
-------------
(6) Prethodnu suglasnost iz stavka 4. ovoga članka nije potrebno ishoditi ako se radi o upotrebi optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode.

Medjutim, u pravu si prema odnosu ka lovu i nocnim optikama. Ni ja ih ne volim.
Turn better into best!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 Apr 2021, 10:30

Mislim da je netko pobrkao lončiće. Nitko ne tvrdi da će AK biti snajper. Po mom mišljenju nama koji imamo poluautomate i zainteresirani smo za nekakav tactical shooting nije interes da puška puca sub MoA nego da je što modularnija i brža za pucanje, što lakša za rukovanje i manipulaciju.

Ja se osobno neću baviti pucanjem, pa izradom elaborata, kretanjem količinom baruta po tablici od min do max, pa krimpanjem čahura da bi došao do izbora zrna koje mi najbolje leže pušci.

Mene zanima da mi je metak na komad 3 kune, po vojnoj specifikaciji i da je nova proizvodnja.

Vojnog viška nešto još ima, ali, ni to neće potrajati.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 02 Apr 2021, 22:46

Što se tiče zakona prilično nejasno konfuzno i komplicirano ali ako kreneš čitati članak 66. od početka

zabranjuje se točka 8.
a iznimka se odnosi u slučaju :
– ako je potrebno provesti mjere propisane člankom 54. točkom 8. ili člankom 63. stavkom 1. i člankom 64. ovoga Zakona.
a to je:
8. smanjivanje broja divljači koja čini štetu drugoj divljači i ostalim životinjskim vrstama, usjevima, stoci, šumama, ribnjacima, drugim vodama i ostaloj imovini na podnošljiv broj
ili
1. skratiti lovostaj svih vrsta divljači, osim ptica, ako je to potrebno radi smanjenja brojnog stanja pojedine vrste divljači koja ugrožava poljoprivredne, šumske kulture ili akvakulture, ako se zbog vremenskih nepogoda nije mogao izvršiti planirani odstrel divljači, zračne sigurnosti te zaštite zdravlja ljudi, stoke i divljači te skratiti lovostaj za umjetno uzgojenu i odraslu pernatu divljač (osim divljih pataka) ispuštenu neposredno prije njezina izlova na posebno uređene površine u lovištu
Članak 64.

(1) Ministar može donijeti naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, osim ptica, ako je to u interesu javnog zdravlja i sigurnosti, radi sprječavanja nanošenja ozbiljne štete urodima, stoci te radi zaštite flore i faune, te donijeti naredbu o zabrani lova radi sprječavanja i suzbijanja bolesti životinja i zaštite zdravlja ljudi i stoke.

(2) Naredba iz stavka 1. ovoga članka koja se odnosi na postupanje s vrstama iz članka 60. stavka 3. ovoga Zakona donosi se na temelju prethodno izdanog dopuštenja ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode donesenog u skladu s posebnim propisom o zaštiti prirode.

Kompletan tekst.

Članak 66.

(1) Zabranjeno je loviti divljač:

1. načinima i sredstvima kojima se ona masovno uništava

2. korištenjem žive, oslijepljene ili osakaćene životinje kao mamca

3. odašiljačima zvuka

4. električnim i elektroničkim ubojitim ili omamljujućim napravama

5. umjetnim svjetlećim napravama

6. zrcalima i drugim zasljepljujućim napravama

7. napravama za osvjetljavanje cilja

8. optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike

9. eksplozivima

10. mrežama koje su načelno ili prema uvjetima uporabe neselektivne

11. zamkama koje su načelno ili prema uvjetima uporabe neselektivne

12. samostrijelom

13. otrovima i otrovnim ili omamljujućim mamcima

14. istjerivanjem životinja iz skloništa plinom ili dimom

15. zabranjenim oružjem sukladno propisima kojima se regulira nabava i posjedovanje oružja građana i poluautomatskim oružjem sa spremnikom koji može sadržavati više od dva naboja

16. za ptice dodatno i stupicama, mrežama, zamkama, kukama i lijepkom

17. u pojasu 200 m od granice posebno zaštićenih dijelova prirode iz članka 11. stavka 2. točke 4. ovoga Zakona i prolaza koji služe za migraciju divljači preko i ispod autocesta

18. iz letjelica ili motornih vozila u pokretu, a kad su u pitanju ptice, dodatno i lov iz motornih plovila pri brzini većoj od 5 km/h odnosno 2,7 čv

19. lovačkim oružjem u pojasu 100 m od granice naselja odnosno 300 m od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 m od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima

20. zvijerima i psima koji nisu lovački psi

21. lukom i strijelom, zračnim oružjem i svim vrstama hladnog oružja

22. oružjem koje nije lovačko

23. za vrijeme lovostaja, osim u slučajevima određenim ovim Zakonom

24. kad je ugrožena poplavom, snježnim nanosima, poledicom, visokim temperaturama, požarom ili na drugi sličan način, osim u svrhu spašavanja.

(2) Svako držanje sredstava iz stavka 1. točaka od 1. do 13. ovoga članka izvan stambenog objekta, a unutar lovišta smatra se lovom, osim ako je za uporabu tih sredstava izdano posebno dopuštenje.

(3) Pod uvjetom da ne postoje druge pogodne mogućnosti te da odstupanje neće štetiti održavanju populacije divljači, Ministarstvo može dopustiti odstupanje od odredbi stavka 1. ovog članka:

– u interesu zaštite divljih vrsta biljaka i životinja te očuvanja prirodnih staništa

– radi sprječavanja ozbiljne štete, posebice na usjevima, stoci, šumama, ribnjacima i vodama te ostalim oblicima imovine

– u interesu javnog zdravlja, sigurnost ljudi i imovine ili zbog ostalih razloga prevladavajućeg javnog interesa, uključujući interese socijalne ili gospodarske prirode te korisnih posljedica od primarnog značenja za divljač

– za potrebe znanstvenoistraživačkih i znanstveno-nastavnih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska

– ako je potrebno provesti mjere propisane člankom 54. točkom 8. ili člankom 63. stavkom 1. i člankom 64. ovoga Zakona.

(4) Dopuštenje za iznimnu uporabu sredstava iz stavka 1. točaka od 1. do 18. ovoga članka donosi Ministarstvo, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode.

(5) Ministarstvo nadležno za poslove zaštite prirode dužno je dati svoju prethodnu suglasnost u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva.

(6) Prethodnu suglasnost iz stavka 4. ovoga članka nije potrebno ishoditi ako se radi o upotrebi optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode.

(7) Zabranjen je lov krupne divljači skupnim lovom i sa psima, osim svinje divlje.

(8) Dopušteno je:

1. u pojedinačnom lovu na jelena običnog, jelena lopatara, jelena aksisa, srnu običnu, lisicu i čaglja upotrebljavati rikalice, vapke i piske kao pomoćna sredstva u lovu

2. loviti puha velikog na tradicionalan način puholovkom (škrinjica)

3. radi razmnožavanja divljači umjetnim načinom, naseljavanja u druga lovišta, prodaje te primjene lijekova i cjepiva divljač hvatati mrežama, lovkama i omamljujućim sredstvima tako da ostane živa.

(9) Protiv akata iz stavaka 3. i 4. ovoga članka žalba nije dopuštena, ali se može pokrenuti upravni spor.

(10) Lovostaj po vrstama divljači, ovisno o njihovim svojstvima i uvjetima u kojim ona obitava, propisuje ministar pravilnikom.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 02 Apr 2021, 23:13

Kakve veze zakon koji propisuje stavke za lov ima sa temom o određenoj pušci koja je sve samo ne namjenjena lovu? Barem ne u Hrvatskoj, iako se njom tehnički i to može raditi uz adekvatni spremnik streljiva za lov.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 03 Apr 2021, 22:25

Da, malo sam i ja zbunjen citiranjem zakona o lovu. Nemam namjeru ovu pušku nositi u lov, već je koristiti isključivo u svrhu nekog taktičkog gađanja na streljani.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Apr 2021, 05:54

AR15 fan wrote:Kakve veze zakon koji propisuje stavke za lov ima sa temom o određenoj pušci koja je sve samo ne namjenjena lovu? Barem ne u Hrvatskoj, iako se njom tehnički i to može raditi uz adekvatni spremnik streljiva za lov.
Potpuno si u pravu.

@matezg
Otvori novu temu o propisima za nocne optike.
Turn better into best!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 04 Apr 2021, 15:15

Ariel wrote:Da, malo sam i ja zbunjen citiranjem zakona o lovu. Nemam namjeru ovu pušku nositi u lov, već je koristiti isključivo u svrhu nekog taktičkog gađanja na streljani.
P.s. čuo sam nešto da klub u Delnicama ima u sklopu aktivnosti tactical shooting koji rade uz long range na streljani Kovačevo (Grobnik).

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Apr 2021, 16:41

Klub u Delnicama? Koji klub?
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Apr 2021, 17:17

Klub u Delnicama? Koji klub?
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 08 Aug 2021, 09:59

Napokon sam isprobao regulator plinova. Skoro je nevjerojatno kako umiri pušku, ponaša se kao sasvim drugo oružje.

Najprije sam zatvarao dovod plinova sve dok sustav nije izbacivao čahure, da bi nakon toga vratio za 2 podjeljka (od ukupno 10). Puška je radila dobro, čahure više nisu snažno izlijetale i dobivale su tek blagu crticu od udarca o poklopac tijela (za razliku od prije, kad su bile vidljivo deformirane).

Iako nije moguće točno provjeriti, odokativno je otvor za plinove na 50% onog što je tvornički, što mi govori da je puška s S&B streljivom jako "preotvorena" (overgassed).

Post Reply