SPORTSKI PIŠTOLJ PRVI PUT!
Moderator: Original_G
SPORTSKI PIŠTOLJ PRVI PUT!
Molim iskusne da mi kažu koja je procedura nabavke prvog sportskog pištolja, tj. da bude lakše, može li se upisom u klub, plaćanjem članarine i dobivanjem iskaznice odmah ići po nabavnu dozvolu? Čuo sam da za dalje treba potvrda krovne udruge da imaš godišnje bar jedno natjecanje iz pištolja kako bi mogao dobivati potvrde, a mene uz to zanima kako je to za prvi put?
BUM BUM...
Re: SPORTSKI PIŠTOLJ PRVI PUT!
I dalje je potrebna potvrda HSS-a. Dakle, upis u klub, odraditi natjecanje (dovoljno je i klupsko), te zatim tražiti potvrdu HSS-a.
μολὼν λαβέ
Tako je, moraš izaći na bar jedno natjecanje i pojaviti se u biltenu kao natjecatelj člana kluba. Nakon toga moli voditelja kluba da ti izvadi potvrdu od HSS-a da si redovni natjecatelj, i to će te doći 200kn. Ta potvrda ne vrijedi dugo pa je donesi što prije n MUP. Mislim da su meni rekli zadnji put da ne smije biti starija od tri mjeseca.berbenn wrote:Molim iskusne da mi kažu koja je procedura nabavke prvog sportskog pištolja, tj. da bude lakše, može li se upisom u klub, plaćanjem članarine i dobivanjem iskaznice odmah ići po nabavnu dozvolu? Čuo sam da za dalje treba potvrda krovne udruge da imaš godišnje bar jedno natjecanje iz pištolja kako bi mogao dobivati potvrde, a mene uz to zanima kako je to za prvi put?
Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Berben,
Cestitam na odluci.
Prethodno su napisali tocno, medjutim da zaokruzim.
Uclanjenje u sportski streljacki klub.
Prolazis klupsku obuku, sigurnst, pravila natjecanja, trening.
Nakon tog moras na natjecanje. (Rezultat nije bitan)
Na osonovi natjecanja izadjes na biltenu.
Zatim, od kluba trazis da na osnovu biltena traze od HSS potvrdu da si aktivni natjecatelj.
Cifru od 200 ili 250 kn, (ne znam napamet) se uplati na racun HSS.
Potvrda je gotova unutar dan dva.
Potvrda HSS vrijedi 6 mjeseci.
A jedno natjecanje, bilten, HSS priznaje godinu dana.
Natjecanje moze biti u bilo kojoj disciplini: zracna puska, MK, VK pistolj, VK puska, itd
Ono sto je u ovoj situaciji pandemije problematicno, natjecanja se ne desavaju. Prakticki katastrofa.
Cestitam na odluci.
Prethodno su napisali tocno, medjutim da zaokruzim.
Uclanjenje u sportski streljacki klub.
Prolazis klupsku obuku, sigurnst, pravila natjecanja, trening.
Nakon tog moras na natjecanje. (Rezultat nije bitan)
Na osonovi natjecanja izadjes na biltenu.
Zatim, od kluba trazis da na osnovu biltena traze od HSS potvrdu da si aktivni natjecatelj.
Cifru od 200 ili 250 kn, (ne znam napamet) se uplati na racun HSS.
Potvrda je gotova unutar dan dva.
Potvrda HSS vrijedi 6 mjeseci.
A jedno natjecanje, bilten, HSS priznaje godinu dana.
Natjecanje moze biti u bilo kojoj disciplini: zracna puska, MK, VK pistolj, VK puska, itd
Ono sto je u ovoj situaciji pandemije problematicno, natjecanja se ne desavaju. Prakticki katastrofa.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hvala na odgovorima! Pucam do sada, ali cu sada bas oruzje kada bude prilike uzimati na sportsko. Sve jasno. A da oruzje i dalje ostane na oruznom listu treba svaku godinu otpucati bar jednom, jel tako?! Kao sto mi lovci moramo imati vazecu markicu za predstojecu sezonu
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

Otprilike.
Trebao bi jednom godisnje da se pojavis na nekom natjecanju (moze i klupski turnir). To je za zadrzavanje statusa sportskog strijelca.
Medjutim, godisnja registracija strijelca, (ekvivalent lovacke markice) je druga stvar.
Dakle, klub ima listu clanova.
I svake godine registrira strijelce - kao aktivne strijelce.
To kosta 30 kn po glavi, placa se savezu. Obicno klub to financira iz clanarina.
HSS vodi online bazu podataka strijelaca. I redovno azurira listu aktivnih strijelaca.
Godisnja lista aktivnih registriranih strijelaca je javni dokument.
Link:
http://www.hrvatski-streljacki.hr/Public/Dokumenti.aspx
Odnosno, na vrhu stranice - imas dokument REGISTRACIJE STRIJELACA NA DAN.... XX.XX.202XM u pdf.
Znaci, da se ne zbunis, imas dvije kategorije strijelaca, pri HSS
1. Aktivni strijelac - placa clanarinu, klub ga registrira kao aktivnog strijelca i plati taxu 30kn za njega, svake godine, i izadje na ovoj listi.
S time, imas pravo na natjecanja u organizaciji HSS.
2. Aktivni natjecatelj. Pojavio se jednom godisnje na nekom natjecanju, izasao na biltenu.
Na osnovu tog klub trazi potvrdu za aktivnog natjecatelja, (potvru placa strijelac, 200-250) a na osnovu tog mozes traziti nabavnu dozvolu.
Vezano za placanje potvrde aktivnog natjecatelja (200 kn, ili 250 kn, sad ne znam napamet), ako je strijelac bio na drzavnom prvenstvu tokom godine, onda je oslobodjen placanja potvrde za aktivnog strijelca. (Clan foruma Wagner, je svojevremeno stavio taj pravilnik negdje na forum)
HSS, medjutim ide u sve vecu birokratizaciju.
Za izaci na natjecanju trazi lijecnicki, ne stariji od 6 mjeseci.
To je zato jer je straljastvo sport, a po zakonu o sportu, svaki natjecatelj mora raditi lijecnicki svakih 6 mjeseci.
HSS inzistira na tome.
Vodi racuna da to nije lijecnicki za oruzje, nego lijecnicki za sportasa, natjecatelja, obican sistematski.
Nasuprot tome - LOV - lov nije sport, nego jedna druga legalna aktivnost.
Zakon o sportu ne primjenjuje se na lovce.
Onda lovci mogu raditi natjecanje iz karabina ili na letece mete, i ne moraju raditi lijecnicki.
Po meni, ovo sa lijecnickim je komplikacija koja ne treba (pain in the ass), i to treba maknuti iz pravilnika, ili na drugi nacin regulirati.
99% clanova klubova su rekreativni strijelci, a ne profi olimpijci, i trebalo bi napraviti neku kategorizaciju streijelaca, da rekreativci ne moraju ici na lijecnicki.
Ali do sad nisam primijetio da HSS ima sluha oko ovog, kao sto nisu ni popustili u pravilniku za izdavanje potvrde, u situaciji kad je natjecanja skoro nemoguce odrzati tokom pandemije korone. Vrlo rigidni nastup.
Trebao bi jednom godisnje da se pojavis na nekom natjecanju (moze i klupski turnir). To je za zadrzavanje statusa sportskog strijelca.
Medjutim, godisnja registracija strijelca, (ekvivalent lovacke markice) je druga stvar.
Dakle, klub ima listu clanova.
I svake godine registrira strijelce - kao aktivne strijelce.
To kosta 30 kn po glavi, placa se savezu. Obicno klub to financira iz clanarina.
HSS vodi online bazu podataka strijelaca. I redovno azurira listu aktivnih strijelaca.
Godisnja lista aktivnih registriranih strijelaca je javni dokument.
Link:
http://www.hrvatski-streljacki.hr/Public/Dokumenti.aspx
Odnosno, na vrhu stranice - imas dokument REGISTRACIJE STRIJELACA NA DAN.... XX.XX.202XM u pdf.
Znaci, da se ne zbunis, imas dvije kategorije strijelaca, pri HSS
1. Aktivni strijelac - placa clanarinu, klub ga registrira kao aktivnog strijelca i plati taxu 30kn za njega, svake godine, i izadje na ovoj listi.
S time, imas pravo na natjecanja u organizaciji HSS.
2. Aktivni natjecatelj. Pojavio se jednom godisnje na nekom natjecanju, izasao na biltenu.
Na osnovu tog klub trazi potvrdu za aktivnog natjecatelja, (potvru placa strijelac, 200-250) a na osnovu tog mozes traziti nabavnu dozvolu.
Vezano za placanje potvrde aktivnog natjecatelja (200 kn, ili 250 kn, sad ne znam napamet), ako je strijelac bio na drzavnom prvenstvu tokom godine, onda je oslobodjen placanja potvrde za aktivnog strijelca. (Clan foruma Wagner, je svojevremeno stavio taj pravilnik negdje na forum)
HSS, medjutim ide u sve vecu birokratizaciju.
Za izaci na natjecanju trazi lijecnicki, ne stariji od 6 mjeseci.
To je zato jer je straljastvo sport, a po zakonu o sportu, svaki natjecatelj mora raditi lijecnicki svakih 6 mjeseci.
HSS inzistira na tome.
Vodi racuna da to nije lijecnicki za oruzje, nego lijecnicki za sportasa, natjecatelja, obican sistematski.
Nasuprot tome - LOV - lov nije sport, nego jedna druga legalna aktivnost.
Zakon o sportu ne primjenjuje se na lovce.
Onda lovci mogu raditi natjecanje iz karabina ili na letece mete, i ne moraju raditi lijecnicki.
Po meni, ovo sa lijecnickim je komplikacija koja ne treba (pain in the ass), i to treba maknuti iz pravilnika, ili na drugi nacin regulirati.
99% clanova klubova su rekreativni strijelci, a ne profi olimpijci, i trebalo bi napraviti neku kategorizaciju streijelaca, da rekreativci ne moraju ici na lijecnicki.
Ali do sad nisam primijetio da HSS ima sluha oko ovog, kao sto nisu ni popustili u pravilniku za izdavanje potvrde, u situaciji kad je natjecanja skoro nemoguce odrzati tokom pandemije korone. Vrlo rigidni nastup.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Tocno. (ali ima i drugih razloga)Mirok wrote:I onda se čudimo što je streljaštvo tu gdje je
Ali brojke kazu:
Lovaca u Hrvatskoj: 55.000
Strijelaca u Hrvatskoj, trenutno registriranih, danas: 1498, broj nece premasiti 2000, ukupno sa kadetima i juniorima (znaci djeca, bar 50%).
Natjerati sredovjecnog rekreatvinog povremenog strijelca, na lijecnicki, svakih 6 mjeseci, i jos da ga placa? Ha, bas dobar pristup popularizaciji.
Brojke sve govore o sustavu HSS.
Nabavna dozvola za lovca:
Iskaznica HLS sa markicom, fotokopirati i predati zahtjev za nabavnu. Ne mora biti clan drustva. Moze bit clan HLS.
Lijecnicki traje do promjene zdravstvenog stanja, cesto i dozivotno.
Nabavna dozvola za sportksog strijelca, HSS:
Clan kluba, clanarina
Registracija godisnja, 30 kn.
Sudjelovanje na natjecanju, kotizacija, streljivo, 70 kn kotizacije prosjek, plus streljivo.
Lijecnicki ne stariji od 6 mjeseci - 200 kn, prosjek, obavljati redovno, periodicno.
Izlazak na biltenu.
Potvrda, 200 ili 250 kn.
Zahtjev za nabavnu dozvolu.
Odrzavanje statusa svake godine.
Ovo gore su administrativne postavke, i razlozi nepopularonsti.
Prakticni razlozi nepopularnosti su:
Pod prvo, nedostatak streljana. (i nebriga kad se zatvore, na primjer ni jedan nastup u javnosti od HSS kad se zatvroila streljana na Drenovi, a time su izgubili natjecatelje u drzavnom prvesntsu iz VK puske iz cijele PGZ zupanije, te izazvalo probleme u treningu olimpijske natjecateljice iz RIjeke)
Pod drugo, nepopuplarne discipline koje ne mijenjaju (na pr. Drulov, pap, m48) - komisija za nove discipline postoji, ali rezultat rada jos nismo vidjeli. ne znam razloge.
Pod trece, opci nedostatak transparentnsosti i internet kulture. 90% klubova nema web stranicu, niti facebook stranicu. Ne mozes ih naci nigdje, cak i da trazis klub za uclanjenje. Streljastvo u Hrvatskoj niti se ne trudi da se reklamira.
(ko ima web stranicu, ja im skidam kapu!)
Turn better into best!
A kako izgleda ljecnicki? Za lovca(samo za prvo oruzje, a poslje ako dodje do promjene zdravstvenog stanja) krv i mokraca, srce, pluca, vid, psihotest+razgovor sa psihijatrom! A za strijelca?
BUM BUM...
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Jedan moj frend je mislio tako nešto kao što Bero pita i..............odustao!
Od pok oca je trebao naslijediti oružje........međutim sve je prodao da se riješi brige.
Od pok oca je trebao naslijediti oružje........međutim sve je prodao da se riješi brige.
Iskreno, meni odgovaraju uvjeti ukoliko taj svakih 6 mjeseci lijecnicki nece biti naporan.... Ja se planiram baviti rekreativno, u biti trenirati i eto otpucati jednom za bilten. Da li i tada podliježem tolikim lijecnickim pregledima? Za nasljedstvo je najbolje zatraziti dozvolu za sakupljanje oruzja kategorije B, ali onda osim cuvanja oruzja bez streljiva sa tim oružjem ne možes nista, a rijetki dobiju za drzanje pa da ga mogu sacuvati i otići na streljanu. Zato je sportska dozvola dobro rjesenje, a jos da pojednostavne bilo bi idealno.....
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

Nije naporan, obican sistematski u ambulanti medicine rada, sistematski pregled za sportasa. (samo izgubis prijepodne kad odes to raditi)
Napomenes, da ti je za natjecanje u streljastvu.
Cijene lijecnickog idu, koliko mi je poznato, od ambulante do ambulante - od 120 do 200 kn.
Kad se prijavis na natjecanje, klub to posalje u HSS.
Ako ga napravis kad pocne sezona, na primjer, 5 mjesec, izvuces se sa jednim lijecnickim godisnje, jer je sezona natjecanja vec gotova u 10 mjesecu.
Za trening, se ne trazi lijecnicki.
Napomenes, da ti je za natjecanje u streljastvu.
Cijene lijecnickog idu, koliko mi je poznato, od ambulante do ambulante - od 120 do 200 kn.
Kad se prijavis na natjecanje, klub to posalje u HSS.
Ako ga napravis kad pocne sezona, na primjer, 5 mjesec, izvuces se sa jednim lijecnickim godisnje, jer je sezona natjecanja vec gotova u 10 mjesecu.
Za trening, se ne trazi lijecnicki.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Suludo je to sa liječnićkim za streljašvo i potpuno nepotrebno.
Ja razumijem da u sportovima gdje se traže veliki fizički napori,da se ustanovi zdravstveno stanje ,da npr ne bi netko imao skrivenu srčanu grešku i ugrozio si zdravlje.
Ovako strijelac se mora više zdravstveno kontrolirati od npr profesionalnoga vojnika, što je neusporedivo.
Ja razumijem da u sportovima gdje se traže veliki fizički napori,da se ustanovi zdravstveno stanje ,da npr ne bi netko imao skrivenu srčanu grešku i ugrozio si zdravlje.
Ovako strijelac se mora više zdravstveno kontrolirati od npr profesionalnoga vojnika, što je neusporedivo.
- jolly
- Cinker - bojna

To je i moje razmisljanje.
Treba razlikovati profesionalni sport, i rekreaciju u sportskim klubovima.
Takodjer nije isto, maratonac koji trci i natjece se na 42 km, ili stajati mirno na liniji, i pucati, na primjer, pistolj 10+10.
Ali, kome objasniti?
Treba razlikovati profesionalni sport, i rekreaciju u sportskim klubovima.
Takodjer nije isto, maratonac koji trci i natjece se na 42 km, ili stajati mirno na liniji, i pucati, na primjer, pistolj 10+10.
Ali, kome objasniti?
Turn better into best!
Cekajte, pa jel to isto kao za lovca ili sto vec? Krv, mokraca????
Svakako treba onda bar jednom godisnje za otpucati za bilten.
Jednom prilikom sam vidio kod jednog bivseg poznanika(sad zivi vani i nismo u kontaktu) da je polozio neku licencu(trajno nesto) tako da mu to vrijedi za sportsko oruzje sve do opoziva. Sto je to?
Jednom prilikom sam vidio kod jednog bivseg poznanika(sad zivi vani i nismo u kontaktu) da je polozio neku licencu(trajno nesto) tako da mu to vrijedi za sportsko oruzje sve do opoziva. Sto je to?
BUM BUM...
-
Mirok
- Brigadni General

Bero,tako je vani ,mi ipak živimo u Hrvatskoj!berbenn wrote:Cekajte, pa jel to isto kao za lovca ili sto vec? Krv, mokraca????
U normalnim zemljama, lovci odu u trgovinu oružjem i kupuju na temelju diplome o položenom lovačkom ispitu!
Nema nabavne,taksi,čekanja.......
Ne, ne....Ali to je kod nas polozeno. Znam da mi je cura u referadi rekla da mu to sluzi umjesto stalnih potvrda HSS-a
BUM BUM...
-
Mirok
- Brigadni General

A možda se radi da ti frend ima položeno za rukovanje oružjem?
To moraš imati ako nisi lovac,strijelac,policajac,vojnik,zaštitar....a želiš posjedovati oružje.
To moraš imati ako nisi lovac,strijelac,policajac,vojnik,zaštitar....a želiš posjedovati oružje.
Ne, ne....Znam sto je to, to je drugo! Radilo se o streljastvu.... Mozda ipsc, pojma nemam
BUM BUM...