Skriveno nosenje i Evropa
Re: Skriveno nosenje i Evropa
Čini se da se naši zakonodavci ne razumiju previše u samoobranu. Večina situacija u kojima se samoobrana može dogoditi je iznenadna i zahtijeva oružje koje je u stanju reagirati odmah. Dakle ili revolver ili metak u cijevi kod pištolja. Ponekad niti to nije dovoljno jer se događaji odviju brže nego li je itko u mogućnosti reagirati. Scenariji tipa 'nađemo se kod OK Corala' u kojima je moguće otići do zaključanog oružja, napuniti ga, pripremiti itd. spadaju možda u samoobranu, ali su vrlo rijetki.
I zapravo bi samoobrani trebalo pristupiti kroz moguće scenarije i vidjeti iz statistika koliko ih se odigralo u prošlosti i kakav nam zakon zaista treba. Skriveno nošenje ima taj smisao i zato je dopušteno u državama koje drže do svojih građana. Države kojima do svojih građana nije stalo, sklone su iste žrtvovati kao janjad za klanje.
Samoobrana i zakoni koji ju podržavaju je specijalno značajna u slučajevima kad neki manijak terorizira okolinu u rasponu od nekoliko minuta do nekoliko sati, a nema nikoga naoružanog u blizini da to prekine. Takvi su scenariji dosta česti i broj stradalih nepotrebno je visok između ostalog i zbog restriktivnih zakona u državama koje ne mare za svoje građane.
Kod nas su česte i pljačke banaka, pošta i sličnih institucija gdje poneki hrabri građanin izloži svoj život i stane na put kriminalcu. Da je takav građanin u mogućnosti nositi i oružje spremno za samoobranu, možda bi epilozi takvih pljački bili drukčiji.
Nekoć sam za vrijeme rata imao revolver i jedini exces koji se zbio u mojoj blizini bio je dizanje u zrak birtije u susjednoj zgradi. Tad sam zgrabio revolver ispod jastuka i pomislio kako su me iznenadili na spavanju. No ubrzo sam shvatio što se dogodilo.
Na bojištu nisam došao u situaciju samoobrane, ali sam uvijek imao spreman revolver. Zanimljivo je i iskustvo jednog brigadira koji je spavao i ugledao neprijateljskog vojnika kako se penje kroz prozor. Skočio je i dohvatio bombu koja mu je bila pod jastukom i tek kad ju je htio upotrijebiti shvatio da zapravo sanja i da na prozoru nema nikoga. Snovi su zaista grdi i ponekad nas suoće sa scenarijima koje sami razmatramo. Uglavnom od tada moj brigadir više nije držao bombu pod jastukom, ja svoj revolver jesam.
Događaj koji se nedavno zbio u jednoj birtiji u kasne sate gdje se slučajno razbila boca uz neugodan zvučni efekt pa je nekih desetak ljudi poteglo svoje samokrese govori u prilog tezi da se oružje ipak nosi, ali najvjerojatnije nelegalno čime neodgovorne države i njihovi zakonodavci od običnih građana željnih zaštite vlastitog života čine kriminalce i na taj način kontroliraju društvo.
Pozdrav svima.
I zapravo bi samoobrani trebalo pristupiti kroz moguće scenarije i vidjeti iz statistika koliko ih se odigralo u prošlosti i kakav nam zakon zaista treba. Skriveno nošenje ima taj smisao i zato je dopušteno u državama koje drže do svojih građana. Države kojima do svojih građana nije stalo, sklone su iste žrtvovati kao janjad za klanje.
Samoobrana i zakoni koji ju podržavaju je specijalno značajna u slučajevima kad neki manijak terorizira okolinu u rasponu od nekoliko minuta do nekoliko sati, a nema nikoga naoružanog u blizini da to prekine. Takvi su scenariji dosta česti i broj stradalih nepotrebno je visok između ostalog i zbog restriktivnih zakona u državama koje ne mare za svoje građane.
Kod nas su česte i pljačke banaka, pošta i sličnih institucija gdje poneki hrabri građanin izloži svoj život i stane na put kriminalcu. Da je takav građanin u mogućnosti nositi i oružje spremno za samoobranu, možda bi epilozi takvih pljački bili drukčiji.
Nekoć sam za vrijeme rata imao revolver i jedini exces koji se zbio u mojoj blizini bio je dizanje u zrak birtije u susjednoj zgradi. Tad sam zgrabio revolver ispod jastuka i pomislio kako su me iznenadili na spavanju. No ubrzo sam shvatio što se dogodilo.
Na bojištu nisam došao u situaciju samoobrane, ali sam uvijek imao spreman revolver. Zanimljivo je i iskustvo jednog brigadira koji je spavao i ugledao neprijateljskog vojnika kako se penje kroz prozor. Skočio je i dohvatio bombu koja mu je bila pod jastukom i tek kad ju je htio upotrijebiti shvatio da zapravo sanja i da na prozoru nema nikoga. Snovi su zaista grdi i ponekad nas suoće sa scenarijima koje sami razmatramo. Uglavnom od tada moj brigadir više nije držao bombu pod jastukom, ja svoj revolver jesam.
Događaj koji se nedavno zbio u jednoj birtiji u kasne sate gdje se slučajno razbila boca uz neugodan zvučni efekt pa je nekih desetak ljudi poteglo svoje samokrese govori u prilog tezi da se oružje ipak nosi, ali najvjerojatnije nelegalno čime neodgovorne države i njihovi zakonodavci od običnih građana željnih zaštite vlastitog života čine kriminalce i na taj način kontroliraju društvo.
Pozdrav svima.
Svaka zemlja u Europski Uniji ima sopstveni oružni zakon. Ima puno sličnih stvari ali i puno razlika među njima. Oružje je kategorizirano u 4 kategorije (A,B,C,D). A-kategorija (Zabranjeno), B- kategorija (poluautomatsko), C-kategorija (repetirno), D-kategorija (jednostrijelno). Ima i podkategorija koje idu u detajle oko spremnika i dužine cijevi,...
Za lovačko i sportsko oružje možete napraviti europsku propustnicu, koja omogočava kretanje sa oružjem po različitim zemljama EU. Ako se želite kretati svojim oružjem po različitim zemljama EU, morate biti svijestni na razlike. U Italiji zabranjena sta dva kalibra, 9x19mm i .50 BMG (calibro da guerra). U Austriji zabranjene su Pump-Action sačmarice, u Sloveniji može se loviti poluavtomatskim oružjem ali ga nije moguče iznositi ili unositi na lovački europskoj propustnici,...
Nošenje oružja za obranu svodi se na zemlju rezidenta i nije prenosivo u druge zemlje.
Razlike su i kod držanja automatskog oružja.
Za lovačko i sportsko oružje možete napraviti europsku propustnicu, koja omogočava kretanje sa oružjem po različitim zemljama EU. Ako se želite kretati svojim oružjem po različitim zemljama EU, morate biti svijestni na razlike. U Italiji zabranjena sta dva kalibra, 9x19mm i .50 BMG (calibro da guerra). U Austriji zabranjene su Pump-Action sačmarice, u Sloveniji može se loviti poluavtomatskim oružjem ali ga nije moguče iznositi ili unositi na lovački europskoj propustnici,...
Nošenje oružja za obranu svodi se na zemlju rezidenta i nije prenosivo u druge zemlje.
Razlike su i kod držanja automatskog oružja.
Hvala na informacijama iz EU, ako ima nešto interesantno, samo naprijed, welcome!
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Zanima me nesto vezano za skriveno nosenje oruzja iako jos uvijek nemam takvu dozvolu i pitanje je ocu li je ikad imati. Prije ne nego da, ali.... Znaci ovako! Jasno mi je nosenje u holsteru pod pazuhom, nosenje u pederusi, nosenje u IWB futroli unutar hlaca i u ova tri slucaja 99.99% se oruzje ne moze primjetiti. E sada, zanima me npr. kada se oruzje u proljetno vrijeme nosi ispod kosulje koja je van hlača, u futroli za pojasom. Oruzje je na ovaj nacin prikriveno kosuljom, gotovo je uz tijelo, ciljano se ne pokazuje, ali za one koji malo bolje uocavaju pojedinosti, moze se nazirati....Prije par dana sam na terasi jednog kafica upravo po kosulji koja je malo strsila skuzio dva tipa kako imaju pistolje. Poslije mi je prijatelj rekao da su krimovci. E sada, ono sto mene zanima je to, da li u slucaju da gradjanin koji posjeduje dozvolu za DiN oruzja u svrhu samoobrane i koji nosi oruzje bas na ovaj nacin(ne istice ga, ali ga oni iskusniji mogu skuziti) moze snositi nekakve sankcije?
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
U Francuskoj je nošenje za građane zabranjeno samo držanje i nošenje do streljane, oružje odvojeno od municije.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

RANGER94 wrote:Zanima me nesto vezano za skriveno nosenje oruzja iako jos uvijek nemam takvu dozvolu i pitanje je ocu li je ikad imati. Prije ne nego da, ali.... Znaci ovako! Jasno mi je nosenje u holsteru pod pazuhom, nosenje u pederusi, nosenje u IWB futroli unutar hlaca i u ova tri slucaja 99.99% se oruzje ne moze primjetiti. E sada, zanima me npr. kada se oruzje u proljetno vrijeme nosi ispod kosulje koja je van hlača, u futroli za pojasom. Oruzje je na ovaj nacin prikriveno kosuljom, gotovo je uz tijelo, ciljano se ne pokazuje, ali za one koji malo bolje uocavaju pojedinosti, moze se nazirati....Prije par dana sam na terasi jednog kafica upravo po kosulji koja je malo strsila skuzio dva tipa kako imaju pistolje. Poslije mi je prijatelj rekao da su krimovci. E sada, ono sto mene zanima je to, da li u slucaju da gradjanin koji posjeduje dozvolu za DiN oruzja u svrhu samoobrane i koji nosi oruzje bas na ovaj nacin(ne istice ga, ali ga oni iskusniji mogu skuziti) moze snositi nekakve sankcije?
ako te neko primjeti i prijavi gubiš ga momentalno jer si ˝uznemirio˝ građane koji su se našli u tvojoj blizini.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

nobile157 wrote:Stvar je jednostavna:
Tko ne želi nositi oružje, pa neka ga NE NOSI.
Ja ŽELIM i NOSIM GA.
Kraj priče.
bravo majstore također i živi ti meni 1000 godina barem.
ako te neko primjeti i prijavi gubiš ga momentalno jer si ˝uznemirio˝ građane koji su se našli u tvojoj blizini.[/quote]
Jesi siguran? Jer ranger94 navodi da se nazire nesto ispod kosulje, ne i vidi? I mene ovo zanima. Kosulja moze strsiti,a ispod ne mora biti pistolj. Znaci, nema te sto netko prijaviti ako nije sto posto siguran
Jesi siguran? Jer ranger94 navodi da se nazire nesto ispod kosulje, ne i vidi? I mene ovo zanima. Kosulja moze strsiti,a ispod ne mora biti pistolj. Znaci, nema te sto netko prijaviti ako nije sto posto siguran
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Nas kolega Nobile157, nije vise aktivan na ovom forumu.dundoivica wrote: bravo majstore također i živi ti meni 1000 godina barem.
Medjutim, on ima svoj forum.
https://forum.hoplon.hr/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ma meni je to jasno, ali uvijek se moze malo nazirati, uvijek dio robe na tom dijelu moze malo strsiti, a nitko ne zna sto je ispod! Po toj logici, jedino je pederusa rjesenje jer u nju nitko ne sumnja.
BUM BUM...
Nas kolega Nobile157, nije vise aktivan na ovom forumu.
Upravo se prijavio na taj forum i nisam vidio ni pročitao glupljih stvari od tih na tom forumu. Svatko danas može imati svoj forum i propagirati svoje teze ali mi moramo biti barem malo oprezniji kad ih propagiramo jer ovaj naš forum je , barem do sada bio, vrlo uravnotežen kako socijalno tako i politički.
Upravo se prijavio na taj forum i nisam vidio ni pročitao glupljih stvari od tih na tom forumu. Svatko danas može imati svoj forum i propagirati svoje teze ali mi moramo biti barem malo oprezniji kad ih propagiramo jer ovaj naš forum je , barem do sada bio, vrlo uravnotežen kako socijalno tako i politički.
Nečiji stavovi su tebi glupi, kao što su i tvoji stavovi nekome drugome glupi, to tako ide. Ovaj forum je uravnotežen, zato što se želimo fokusirati na oružje a ne politiku. Zato ovaj forum ima između ostalog i ovo jednostavno pravilo: politiku izbjegavati!Cezar wrote:Nas kolega Nobile157, nije vise aktivan na ovom forumu.
Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Cezar, Barut, slazem se.
Politiku, i sam izbjegavam. Ovdje uglavnom diskutiramo o vlastitiom hobiju
Politiku, i sam izbjegavam. Ovdje uglavnom diskutiramo o vlastitiom hobiju
Turn better into best!
Mislim da je bitno da ne dopustimo da nas uhvati paranoja vezano za ovakva pitanja, makar mogu potpuno razumjeti s obzirom na to kako nas MUP tretira. Ja osobno ne bih puno brinuo o tome. Iako nisam nikada nosio prikriveni pištolj, nosio sam mnogo drugih stvari, npr, veliku futrolu za mob na remenu u koju bi bez problema mogao stati neki kompakt, istovremeno bocu suzavca koja s druge strane visi na remenu (imamo agresivnih pasa u susjedstvu), iz džepa viri kvačica preklopnog džepnog noža, itd. Remen izgleda skoro kao kod policajca na cesti. I nitko me nikada nije niti krivo pogledao, a još manje nešto pitao, komentirao ili nešto slično. Baš sam gledao hoće li to sve privlačiti pozornost, ali ne, ništa. Mislim da samo ljudi poput nas gledaju takve stvari. "Normalni" ljudi to baš ne gledaju. Tako da mene ne bi previše zabrinjavalo ni da sam u situaciji da mi se pojavi "grba" ispod košulje. Teško mi je zamisliti da bi i netko ultra-nadobudan zvao policiju jer je možda u nekom trenutku primijetio neku grbu na nečijoj košulji. Ljudi će uvijek misliti da sigurno ima neko drugo objašnjenje, čak i ako primjete, što je vrlo malo vjerojatno. A ne vjerujem niti da bi izgubio dozvolu ako osoba koja je "prijavila" nije nikada vidjela oružje, nego je slučajno pogodila da je grba baš to. Ako se trudiš da oružje ostane prikriveno i nisi se slučajno otkrio, ne vjerujem da si tu ti kriv.berbenn wrote:Ma meni je to jasno, ali uvijek se moze malo nazirati, uvijek dio robe na tom dijelu moze malo strsiti, a nitko ne zna sto je ispod! Po toj logici, jedino je pederusa rjesenje jer u nju nitko ne sumnja.
Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.
Slazem se sa ovim. Na kraj krajeva, zabranjeno je ciljano isticanje oruzja(vađenje na javnom mjestu, pokazivanje), a to ako se nazire ne bi trebalo predstavljati problem. A i kad se nazire, nitko ne zna sto je ispod. Tako da mislim da ne bi trebalo biti problema, niti da će itko tužakati niti da će posjednik ni za što snositi posljedice!
BUM BUM...
Barut wrote:Nečiji stavovi su tebi glupi, kao što su i tvoji stavovi nekome drugome glupi, to tako ide. Ovaj forum je uravnotežen, zato što se želimo fokusirati na oružje a ne politiku. Zato ovaj forum ima između ostalog i ovo jednostavno pravilo: politiku izbjegavati!Cezar wrote:Nas kolega Nobile157, nije vise aktivan na ovom forumu.
Sent using Tapatalk