NOŠENJE PLINSKOG PIŠTOLJA!
Moderator: karabalic
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: NOŠENJE PLINSKOG PIŠTOLJA!
Ali stvarno bi trebalo pitati "nekoga",što možeš sa plinskim pištoljem na streljani?
Što možeš ciljati ili vježbati gađanje sa akustičnim streljivom,sa streljivom sa nadražujućim sredstvom ili omamljujućim ???
I kakve bi to trebale biti mete za tu namjenu ???
Znači i zatvorena streljana bi ti trebala omogućiti pucanje u njoj sa suzavcem???
Što možeš ciljati ili vježbati gađanje sa akustičnim streljivom,sa streljivom sa nadražujućim sredstvom ili omamljujućim ???
I kakve bi to trebale biti mete za tu namjenu ???
Znači i zatvorena streljana bi ti trebala omogućiti pucanje u njoj sa suzavcem???
[quote="berbenn"]Poštovani,
oruzje kategorije C, u koje je svrstano i plinsko oruzje ne smije se nositi, osim kada se prenosi do civilnog strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja, odnosno kad se prenosi radi srevisa kod pravne osobe ili obrtnika koji ima odobrenje za obavljanje djelatnosti popravka i prepravka oruzja!
ETO, TO JE BIO ODGOVOR KOJI SAM POSTAVIO NA "mup pitanja i odgovori". I odgovorili su brzo i na tom svaka cast i kad god me nesto zanima, odgovore!
Ja sada sam sebi postavljam pitanje, koja je svrha plinskog pistolja?[/quote]
Pozdrav svima. Novi sam na forumu upravo zbog oružja C kategorije.
Moram reći da sam dobio potpuno jednaki odgovor na upit o nošenju oružja C kategorije. Dakle, plinski pištolj ne služi ničemu (BTW, sve trgovine koje sam pitao o nošenju plinskog pištolja rekle su mi da se C kategorija nakon registracije slobodno može nositi, naravno, prikriveno, da se nikoga ne uznemirava). Da li bi bilo pametno pitati nekog tko je pravnik, odvjetnik, sudac i sl., tko neće zakon tumačiti kako njemu odgovara ili je to to? Ne razumijem zašto je zakon koji je važan napisan tako općenito, višeznačno. Ako je netko pogledao zakon BiH o C kategoriji tamo jasno piše: "Zabranjeno je držanje ili nošenje oružja kategorije C bez odgovarajuće isprave." Znači, ako imaš isprave- možeš držati i nositi.
oruzje kategorije C, u koje je svrstano i plinsko oruzje ne smije se nositi, osim kada se prenosi do civilnog strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja, odnosno kad se prenosi radi srevisa kod pravne osobe ili obrtnika koji ima odobrenje za obavljanje djelatnosti popravka i prepravka oruzja!
ETO, TO JE BIO ODGOVOR KOJI SAM POSTAVIO NA "mup pitanja i odgovori". I odgovorili su brzo i na tom svaka cast i kad god me nesto zanima, odgovore!
Ja sada sam sebi postavljam pitanje, koja je svrha plinskog pistolja?[/quote]
Pozdrav svima. Novi sam na forumu upravo zbog oružja C kategorije.
Moram reći da sam dobio potpuno jednaki odgovor na upit o nošenju oružja C kategorije. Dakle, plinski pištolj ne služi ničemu (BTW, sve trgovine koje sam pitao o nošenju plinskog pištolja rekle su mi da se C kategorija nakon registracije slobodno može nositi, naravno, prikriveno, da se nikoga ne uznemirava). Da li bi bilo pametno pitati nekog tko je pravnik, odvjetnik, sudac i sl., tko neće zakon tumačiti kako njemu odgovara ili je to to? Ne razumijem zašto je zakon koji je važan napisan tako općenito, višeznačno. Ako je netko pogledao zakon BiH o C kategoriji tamo jasno piše: "Zabranjeno je držanje ili nošenje oružja kategorije C bez odgovarajuće isprave." Znači, ako imaš isprave- možeš držati i nositi.
Ako nekoga zanima, dao sam si truda i pitao jednog odvjetnika što on misli o nošenju C kategorije. Ukratko, rekao mi je da on zakon službeno ne može tumačiti (odgovornost) već to može samo onaj koji je taj zakon donio, u suprotnom ga svatko može tumačiti kako mu odgovara jer je smišljeno tako napisan. Zakon civilima dopušta sve što izričito ne zabranjuje dok službenim osobama dopušta samo ono što izričito piše da dopušta, a u zakonu nigdje ne piše da se oružje C kategorije ne smije nositi niti je za to propisana kazna. U ovom slučaju zakon je donio sabor i jedino on ga može i tumačiti. Pošto ne znam kako se postavlja pitanje za tumačenje zakona saboru ostavljam to nekome sa dovoljno znanja i volje. Neslužbeno- zakon dopušta nošenje c kategorije ali može prouzročiti nepotreban odlazak na sud ako npr. policija nije upućena u zakon pa zbog svog neznanja jednostavno želi prebaciti odgovornost na institucije (njihovo nepoznavanje zakona je inače jedan od razloga pretrpanosti sudova). Kada bi se dobilo ispravno tumačenje zakona ono se fino isprinta i nosi sa sobom zajedno sa dokumentom o prijavljenom oružju c kategorije- jedino tako se mogu izbjeći sve moguće neugodnosti.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Decki o cemu vi pricate, pa dajte ponekad procitajte zakon, sta kaze o tome.
Pod procitati zakon, mislim P-R-O-C-I-T-A-T-I.
Clanak 35 - stavak 8 - STA TU NIJE JASNO????
(8) Oružje kategorije B i C mora se izvan lovišta odnosno strelišta prenositi u
odgovarajućim navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, a oružje koje se nosi radi osobne
sigurnosti mora se nositi na način da nije vidljivo
KAZNENE ODREDBE
Članak 72.
(1) Novčanom kaznom od 1000,00 do 5000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička
osoba koja:
14. oružje kategorije B i C ne prenosi izvan lovišta odnosno strelišta u odgovarajućim
navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, ili ako oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti
nosi na način da je vidljivo (članak 35. stavak 8.)
odgovarajućim navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, a oružje koje se nosi radi osobne
KAZNENE ODREDBE
Članak 72.
osoba koja:
14. oružje kategorije B i C ne prenosi izvan lovišta odnosno strelišta u odgovarajućim
navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, ili ako oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Dobro, a sad objasni molim te za koju vrstu lova i za koju disciplinu streljaštva se koristi plinski pištolj? Kada bi ga ti nosio u lovište ili na strelište?jolly wrote:Decki o cemu vi pricate, pa dajte ponekad procitajte zakon, sta kaze o tome.
KAZNENE ODREDBE
Članak 72.
osoba koja:
Plinski pištolj postoji, nabavlja i nosi se isključivo radi osobne sigurnosti, prema tome on spada u onaj dio odredbe koji se odnosi na način nošenja oružja tako da ne bude vidljivo. Taj dio odredbe se odnosi na sve kategorije oružja za osobnu sigurnost, npr. ako nosiš suzavac ili teleskopsku palicu, isto tako ne smiju biti vidljivi. Ako ne vjeruješ pitaj odvjetnika.
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

U ovom trenutku, jedino sta mozes napraviti je da posaljes upit na mup, o tome pitanju.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Kako sam već naveo,Zakon nigdje ne zabranjuje nošenje plinskoga pištolja.
Plinskom pištolju je namjena osobna sigurnost i ne vidim svrhu da se ne smije nositi na propisan način (da nije vidljivo).
Drugo je ostalo oružje i vatreno oružje kat B,čije nošenje i upotreba su regulirani Zakonom i pravilnicima.
Plinskom pištolju je namjena osobna sigurnost i ne vidim svrhu da se ne smije nositi na propisan način (da nije vidljivo).
Drugo je ostalo oružje i vatreno oružje kat B,čije nošenje i upotreba su regulirani Zakonom i pravilnicima.
Nemoj misliti da uporaba oružja C kategorije nije regulirana zakonom i pravilnicima.
Plinski pištolj napunjen sa OC streljivom je dobro sredstvo za samoobranu u zatvorenom prostoru jer plaši zvukom, bljeskom i pečenjem a mala je mogućnost samokontaminacije. Na otvorenom prostoru je bolje koristiti OC sprej sa gelom. Nezgodno je i to što kad izvadiš plinski pištolj neko može izvaditi pravi.
Plinski pištolj napunjen sa OC streljivom je dobro sredstvo za samoobranu u zatvorenom prostoru jer plaši zvukom, bljeskom i pečenjem a mala je mogućnost samokontaminacije. Na otvorenom prostoru je bolje koristiti OC sprej sa gelom. Nezgodno je i to što kad izvadiš plinski pištolj neko može izvaditi pravi.
Sve ti piše. Ne smije se nositi na taj način da djeluje kao da da je primarni cilj uznemiravanje, napad ili namošenje ozljeda. Prilično općenito, ali to je kod nas praksa.
-
Mirok
- Brigadni General

Sve smo to i više,napisali.
Kako onda policija izjavljuje da se plinski pištolj ne može nositi,odnosno samo na streljanu?
I ponavljam,što sa plinskim raditi na streljani?
Kako onda policija izjavljuje da se plinski pištolj ne može nositi,odnosno samo na streljanu?
I ponavljam,što sa plinskim raditi na streljani?
Tumačenje MUP-a će uvijek biti maksimalno restriktivno i u ovom slučaju više se odnosi na zračno nego na plinsko oružje. Po svim parametrima je plinsko oružje trebalo biti svrstano u D kategoriju. U svakom slučaju u zakonu nije zabranjeno nošenje nego pokazivanje, a u slučaju upotrebe ćeš ionako trebati dobrog odvjetnika kao i za svako drugo sredstvo samoobrane.
-
Mirok
- Brigadni General

Kada me pitaš....za mene svatko tko udovoljava uvjetima bi imao pravo držati i nositi vatreno oružje!jolly wrote:i sta bi ti predlozio?
Tada o plinskome ne bi trebalo ni raspravljati.
- jolly
- Cinker - bojna

Ali nismo u Americi, zemlji 2. amandmana.Mirok wrote:Kada me pitaš....za mene svatko tko udovoljava uvjetima bi imao pravo držati i nositi vatreno oružje!jolly wrote:i sta bi ti predlozio?
Tada o plinskome ne bi trebalo ni raspravljati.
I to cak nema veze s Hrvatskom.
Mi smo unutar evropskog sustava, i unutar evropskih obicajnih i zakonskih okvira.
Prema tome, ne ocekivati nista vise od tog.
Jednostavno, ne moze.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Pročitaj post kolege pa ćeš vidjeti da je pitanje o plinskome pištolju,zračno nije posebno navedeno,a nije ni pitanje bilo zračno oružje.samoborac wrote:Tumačenje MUP-a će uvijek biti maksimalno restriktivno i u ovom slučaju više se odnosi na zračno nego na plinsko oružje. Po svim parametrima je plinsko oružje trebalo biti svrstano u D kategoriju. U svakom slučaju u zakonu nije zabranjeno nošenje nego pokazivanje, a u slučaju upotrebe ćeš ionako trebati dobrog odvjetnika kao i za svako drugo sredstvo samoobrane.