Koji karabin kupiti za male novce

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
dumcykar
Pozornik
Pozornik

Re: Koji karabin kupiti za male novce

Post by dumcykar » 29 Jul 2021, 17:14

Ariel wrote:S Vortexom imam loša iskustva. Imao sam prije par godina njihov Razor HD Gen2 1-6x24, tad je koštao oko 1700 EUR. Nikad nije doživio trzaj, samo korišten "na suho" i u manje od pola godine rasklimao se cijeli tubus iza zoom poluge. Nešto su malo filozofirali i na kraju vratili novac.
A kolega tu nema pravila, danas sve jako brzo štanca tako da je velika mogucnost tvornicke greske. Ja npr. imam poznanika koji je ima problem sa paralaksom plus nije ju mogao upucati, a radi se o najnovijoj optici Schmidt & Bender serije(neznam tocno povecanje), a namontirana je na pusku "Proof"(cca. 15000€).
Ja ono sto sam vidio po recenzijama i sto ljudi kazu koji je imaju, svi su pre zadovoljni, ali vidit cemo nakon par godina jel dobra ili ne. Hvala na informaciji.
Sve je moguće osim drvene peći!

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 29 Jul 2021, 17:16

jolly wrote:
dumcykar wrote:Evo kolege da se na kraju "pohvalim" karabinom. Dugo je proslo od ovog posta koji karabin kupiti za male velike novce, a opet da necemu valja. Dakle, odluka je pala na "Sako S20" u kalibru .308win i optikom "Vortex Viper HSLR 4-16x50". Sve to skupa placeno je 14000kn(inace bi to sve skupa kostao oko 18300kn, ali imao sam neke popuste i optika je kupljena u USA-u).

Mislim da sam sa ovom puskom pokrio sve, mana(jedina po meni) je tezina same puske koja iznosi 3.9kg, ali duzina cijevi je 60cm i ima debljinu 20mm, pa je nekako i razumna tezina.

Ako koga jos sto zanima vezano za pusku ili optiku ili za neki savjet(odnosi se na mlade lovce) prije kupnje, neka posalju poruku. Dat cu savjet barem ono sto je mene najvise mucilo oko kupnje te za koju cijenu se moze sto kupiti, a da je dobro. Dobra kob!

Lp
Cestitam!
Mozda se mnogi tradicionlani lovci nece sloziti s ovim izborom, ja mislim da imas solidnu univerzalnu pusku za SVE. (jack of all trades!)
Pirsch, suljanje, ceka.

sa ovim paketom, mozes loviti svu visoku divlac u Hrvatskoj, ali isto tako sa ovom debljinom cijevi mozes lijepo trenirati na streljani bez da se cijev pregrije, a i svakako se mozes okusati na natjecanjima na 300 i 600 m. (16x povecanje je malo na nizoj granici za gadjanje u metu u long range, ali probaj kad bude prilika, to bi bila moja preporuka. Pozivi za natjecanja se objavljuju na forumu)

E, ajde nam sad daj neku sliku te puske i optike? Plizzzz! ;)
Zahvaljujem kolega na cestitkama i savjetima. Slikat cu je sljedeci tjedan kad budem namontirao optiku i kad bude u kompetu(trenutno sam na odmoru :D ).

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 08 Aug 2021, 23:19

Evo kolege, slika puške i grupe pogodaka. Inače ostao sam impresioniran grupom, a mislim da će te i vi. Dakle, jedna grupa pogodaka je cca, 6mm (Geco express 10.7g), a druga grupa je cca. 3mm (Hornady hunter precision 11.5g). Optika radi odlično tako da sam pre zadovoljan. Pucano na 100m. Pozdrav!
Attachments
PHOTO-2021-08-08-18-27-38.jpg
PHOTO-2021-08-08-18-27-47.jpg
PHOTO-2021-08-08-18-28-06.jpg
PHOTO-2021-08-08-18-28-21.jpg

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 09 Aug 2021, 20:36

Cestitke kolega,Sako je prelijep a bgmi i precizan.

Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Post by Soldier1210 » 26 May 2023, 15:35

Poz da li je neko čuo vezano za Begaru b14 da su joj losi mehanicki nisani tj da otpadnu, ima li neko Bergaru da napise svoje misljenje, jer sa mehanickim nisanima je skuplja za 50-100€ pa da se ne bacaju bezveze pare ako nemaju funkcije, hvala.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 26 May 2023, 16:14

Ja osobno na svim lovackim puskama uzljebljene cijevi imam mehanicke nisane.
Razlog: Ako mi se u kakvom pogonskom lovu u gostima, osteti optika ili montaza, da mogu nastaviti lov sa mehanickim.
S druge strane, na ni jednoj od tih pusaka nikad nisam imao takvu gresku na optici ili montazi.
Optike i monatze su mi se pokazale pouzadnim.
Nisam imao takva iskustva da sam u lovu morao preci na mehanicke nisane. Ov baca pitanje, da li je mehanicki nisan zaista potreban

Medjutim, po meni, za lov, pametno je imati takav nisan, da se ide na sigurno za sve eventualnosti.
Kvaliteta bergare po tom pitanju, ne znam. Moje iskustvo je skromno samo s modelom HMR i ne u lovu.

Za puske bez mehanickog nisana, back up opcija je imati na skidajucoj montazi uz opiku jos barem red dot, za takve prilike.
(a i to je dodatni trosak)

I jos jedan komentar.
Za bergaru nisam siguran kakvi su nisani, medjutim u lovovima po gostima, kod ljudi koji cesto koriste puske za pogonske lovove, nerijetko sam vidio ostecen ili izgubljen mehanicki nisan ako je plasticni.
Sve u svemu ako su nisani plastixni, ili ne ulijevaju povjerenje, kod puskara montiraj kavlitetne celicne nisane.

Mehanicki nisan, samim postojanjem ne garantira upucanost.
Uvijek kad se ima treba ga upucati.
Nakon tog upucava se optika.

Znaci, moj savjet:
Ako uzmes jeftiniju bergaru bez nisana, invstiraj u skidajucu montazu i barem u red dot.
Ako uzmes bergaru sa mehanickim nisanima, provjeri vizualno kakvi su Plasticni nece dugo trejati kod ucestalog nosenja puske na terenu.
Onda treba investirati u kvalitetne, koje - BTW - moze i puskar napraviti, ili montirati industrijeske. I u ovom slucaju, treba skidajuca montaza.

Mehanicke nisane uvijet treba provjeriti i upucati, a u mojem iskustvu mogu jos reci, da nisam nikad imao tvornicku pusku sa upucanim mehanickim nisanom. Prvo treba upucati mehaniku, i tek nakon tog optiku, i tek nakon tog puske je spremna za lov. (sta kosta da kosta, ovdje ne treba stedjeti, jer jednom upropasteni lov, moze biti gorko iskustvo, pogotovu ako je zbog problema sa nisanima)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 26 May 2023, 19:01

jolly wrote:...Ako uzmes bergaru sa mehanickim nisanima, provjeri vizualno kakvi su Plasticni nece dugo trejati kod ucestalog nosenja puske na terenu.
Onda treba investirati u kvalitetne, koje - BTW - moze i puskar napraviti, ili montirati industrijeske. I u ovom slucaju, treba skidajuca montaza...
Svašta sam vidio, ali da se na puške stavljaju plastični ciljnici/nišani. prva mi je za čuti. Još 70-tih sam vidio Zastavinu M70. čovjek položio pušku u travu (!?), netko stao na cijev, i porednji ciljnik otpade ko da ga je Drvofixom zalijepilo. Zapravo, meko lemljeno. Otad, ako puška nema solidnu bazu ciljnika, onu koja obuhvača cijelu cijev, ne hvala. Zato su mi stara Zastavina M67 kao i ranije izvedbe ČZ prave puške za lov i po najgrubljim terenima. Puška može ispasti, ili lovac se pokliznuti, optika može biti oštećena, ali pravi, solidni mehanički ciljnici OSTAJU nepomaknuti.

Jednom sam se raspravljao s mojim grlanom baš o tome. Njegova teorija je da pravi lovac uvijek pazi gdje će stati, nikad ne padne, i svi te moji argumenti o nekim solidnim ciljnicima/nišanima su za njega šuplje priče. Rekao sam mu da su prave šuplje priče one u kojima "pravi lovac uvijek pazi gdje će stati, nikad ne padne", jer taj ili ne ide u prave lovove, ili se samo šeta po lovištima sa stazama koja su poput Maksimira, ili pak najčešće "lovi" u večernje sate po bircuzima.

Glede:
dumcykar wrote: Kalibar:

- .243 WIN (ista stvar kao i kalibar 223 REM)
Po iskustvima onih koji imaju oba kalibra, ovo ne drži vodu. Ako se išta može reći za 243 Winchester u usporedbi s drugim kalibrima, onda je možda najbolja da je negdje na pola puta izneđu 223 i 7x64, ondnosno 270 Winchester. Imam potpuno novu ČZ 527 Lux u 223, puška je što kažu "ko laser", ali mi je sad žao što nisam uzeo 243 Winchester. Nađem li karabin u 243 koji je lagan (3-3,2 kg), 527 ide na prodaju.

Također, 270 Winchester je jedan izvanredan kalibar. Ništa slabiji od 7x64, možda čak i zrnce bolji. Koliko sam vidio, za njega se može dobiti dobro američko streljivo po razumnoj cijeni, možda i povoljnije nego europsko za 7x64. Nisam u zadnje vrijeme koristio češko streljivo, ali ono prije DR je ostavljalo u cijevima fini prah koji se jasno vidio na dnu cijevi, cijelom dužinom. Dok ne vidim kakvo je stanje s novim češkim, jok, hvala.
Last edited by Onty on 26 May 2023, 19:26, edited 3 times in total.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 26 May 2023, 19:15

Mislio je čovjek reći da pazi na oružje,na ciljnike posebno.
Tako i jest i na optiku se pazi,to je normalno.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 May 2023, 19:28

Inače,nisam čuo da bi bilo koje oružje imalo problem ispadanja meh ciljnika.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 May 2023, 19:31

223 i 243 su ipak različite stvari....

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 26 May 2023, 21:05

Mirok wrote:Inače,nisam čuo da bi bilo koje oružje imalo problem ispadanja meh ciljnika.
Ono što sam vidio da je cijeli ciljnik s nosačem jednostavno otpao. Nisam vjerovao kad sam vidio da je bilo meko lemljeno. Možemo mi govoriti što god hoćemo o estetici M48/M98, ali onaj prednji ciljnik/nišan ne ide nikud da puška ne znam kako padne i kresne u kamen.

https://www.northridgeinc.com/v/vspfile ... K-8-2T.jpg

Osobno, ovo je za mene "zakon":

https://images.gunsinternational.com/li ... FDDD57.JPG
https://www.riflemagazine.com/Media/Art ... /BP-05.jpg
https://www.newenglandcustomgun.com/upl ... 0-0xxx.jpg

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 26 May 2023, 21:28

Mirok wrote:Inače,nisam čuo da bi bilo koje oružje imalo problem ispadanja meh ciljnika.
Nista cudno danas kod novijih modela pusaka.Lani sam upucavao novu Zbrojevku 557 u kalibru 8x57.Nakon 5 do 10 metaka je otpao predni mehanicki ciljnik.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 May 2023, 22:30

Darko11 wrote:
Nista cudno danas kod novijih modela pusaka.Lani sam upucavao novu Zbrojevku 557 u kalibru 8x57.Nakon 5 do 10 metaka je otpao predni mehanicki ciljnik.
Kako je danas sa novim puškama......ne znam.
Mnogi se žale na štošta,ne samo na ciljnike.
Ali npr,ne sjećam se da se netko žalio na ciljnike (pa ni na drugo)na M70 još u vrijeme kada su bili toliko česti karabini.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 27 May 2023, 10:10

Ma ta zbrojevka je ko igracka u odnosu na na nekadasnji M70.Ovu nik nije ni nagazio,otpao je od trzaja.Zatvarac radi glatko i klizi ko po loju, al imam osjecaj da je u kalibru 22lr a ne 8x57 :D .Po mom misljenju nekad su puske svih proizvodjaca u prosjeku bile malo kvalitetnije sastavljene,pravljene da traju.Danas ekonomiji nije cilj da ti cijeli zivot lovis sa jednom puskom i vozis jedno auto bez zamjene kljucnih djelova i popravki(znam covjeka koji je skoro cijeli zivot vozio istog plavog Merca 123 icu ;) )
Prosla su ta vremena.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 May 2023, 10:22

U potpunosti se slažem.
Masovna proizvodnja,slaba kontrola,pa kako ispadne ,ispadne.
Problem je međutim,što je i takvo oružje poskupilo i često ne opravdava sadašnju cijenu.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 30 May 2023, 16:31

Nevezano za kvalitetu ovaj kolegin S20 izgleda fantasticno kao sto i puca ...........Ja sam old school tip,tradicionalista.Ljepse mi izgledaju stare puske,stari auti ,stari mobiteli,cak i zene na starim slikama.
Mislio sam da meni nemoze bit ljepa puska sa crnim plasticnim kundakom,kratkom cijevi pa jos bez bez mehanickih nisana,velikom optikom,prenaglasenim pistoljskim rukohvatom i supljim Blaser(Dragunov) kundakom.FUJ,blasfemija.....kuda ide ovaj svijet mislim se dok gledam slike starih karabina....Meni ljepse izgleda cak i Sten.Sve dok nisam vidio ovu ,SAKO S 20.Neznam zasto ali cak i meni je to lijepa puska, iako ima sve na njoj sto bi meni trebalo bit ruzno ;)

Abarisic91
Civil
Civil

Post by Abarisic91 » 31 May 2023, 22:44

Preporučam tikku t3 u kalibru 7x64, izvrsna puška...lagana i kvalitetna

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 31 May 2023, 23:20

Tikka je jedna od najkvalitetnijih budget pusaka.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

svabo13
Pozornik
Pozornik

Post by svabo13 » 25 Jun 2023, 10:03

dumcykar wrote:A recite mi jel ima itko iskustva sa puskom Bergara B14 u kalibru .30-06 ili .308. I jel netko ima iskustva u klibru .270win

Kupio prije 3 god. Bergara b14 u cal. 308 win. Vrijedi svaku kunu.
Okidač savršenstvo. Kupljena u slo sa optikom delta 3-12×56 montažom i šinom i sve plaćeno 1050 eura. Kod nas bila samo puška 1150 eur. Toliko o našim trgovcima. Municija hornady sst 150 greina i na 100 m ide sve u 5 kn.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Jun 2023, 12:22

svabo13 wrote:
dumcykar wrote:A recite mi jel ima itko iskustva sa puskom Bergara B14 u kalibru .30-06 ili .308. I jel netko ima iskustva u klibru .270win

Kupio prije 3 god. Bergara b14 u cal. 308 win. Vrijedi svaku kunu.
Okidač savršenstvo. Kupljena u slo sa optikom delta 3-12×56 montažom i šinom i sve plaćeno 1050 eura. Kod nas bila samo puška 1150 eur. Toliko o našim trgovcima. Municija hornady sst 150 greina i na 100 m ide sve u 5 kn.
Potpisujem za Bergaru, imam B14 HMR i cudo je.

Post Reply