Paralaksa

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
dumcykar
Pozornik
Pozornik

Paralaksa

Post by dumcykar » 29 Jul 2021, 08:10

Jel može netko tko se razumje objasniti što je to točno paralaksa za/na optičkim ciljnicima? Hvala!
Sve je moguće osim drvene peći!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Re: Paralaksa

Post by Ariel » 29 Jul 2021, 08:56

Jednostavnim riječima - kad pomicanjem oka u odnosu na končanicu/ciljnik i sama končanica dobiva pomak u odnosu na cilj, a bez da se sam ciljnik i oružje pomiču. Jasno, paralaksa je nepoželjna.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 29 Jul 2021, 09:12

Paralaksom na optikama izostravas sliku i tako doznajes udaljenost mete od tebe.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 29 Jul 2021, 10:01

dumcykar wrote:Jel može netko tko se razumje objasniti što je to točno paralaksa za/na optičkim ciljnicima? Hvala!
Stavi pusku s optikom na postolje, usmjeri prema nekoj meti.
Pogledaj kroz optiku. I ne diraj pusku
Nakon tog pomakni glavu lijevo-desno.
Kako mices glavu, i dok je puska fiksirana na postolju, imas dojam da se koncanica i tocka ciljanja pomice lijevo desno, kako tvoje oko mijenja polozaj. To je paralaksa.
Ako nisi uvjezban gadjati sa puskom, i ako svaki put drzis glavu malo drugacije, zbog ove pojave, pogadjat ces drugacije.

(po meni, zbog ovoga je takodjer ono pravilo da svakom puska drugacije nosi, i da svak i "ima drugacije oko", odnosi se na individualni polozaj glave svakog strijelca, i svaki lovac/strijelac bi trebao upucati pusku po sebi, a ne da mu neko drugi upucava)

Paralaksa, kao problem, dolazi do izrazaja tamo gdje se gadja u dlaku, dakle long range i bench rest natjecanja.
Za lovacke optike je skoro beznacajna.

Korekcija paralakse se radi:
1. ispravnim polozajem glave, i oka (da nema nesimetricnih sjena sa strane kad gledas kroz optiku) - ovo se postize praksom i treningom.
2. Korekcijom paralakse koja je ugradjena na sportske optike. Lovacke ovo obicno nemaju, i imaju fixnu korekciju na 100 metara najcesce. Paralaksa na sportski optikama se korigira ili korekcijom na prednjem objektivu (oznaka AO - adjustable objective) ili lijevom kupolom na optici (mora imati jedno ili drugo). Za ozbiljnije optike, najcesce je to lijeva kupola.

Moje iskustvo:
Gadjajuci iz iste puske, sa istom municijom, sa dve razlicite optike (jedna sportska, jedna lovacka) postizao sam iste grupe pogodaka na 100 metara.
Na vecim udaljenostima, bolje grupe dolaze sa sportskom optikom, i korekcijom paralakse, ali na sportskoj optici je vece povecanje, SFP, korekcija paralakse i tanja koncanica, pa to moze biti rezultat svih funkicja sportske optike, a ne samo funskicije korekcije paralakse.
Last edited by jolly on 29 Jul 2021, 10:15, edited 2 times in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Jul 2021, 10:09

Ajkoola77 wrote:Paralaksom na optikama izostravas sliku i tako doznajes udaljenost mete od tebe.
Ne,
iako na korekcijama paralakse postoje oznake udaljenosti, to je aproksimativno, i onda na nekim optikama imas zadnju oznaku od neke udaljenosti do beskonacno. Recimo na malokalibarki imam najbolju sliku na korekciji paralakse na 40 m, a realno gadjam na streljani na 50 m.

Kod FFP udaljenost se mjeri preko neke skale na koncanici.

Kod SFP moze na isti nacin, ali treba citati uputstva, gdje kazu za mjerenje udaljenosti, optika se stvaljaju na to i to povecanje, pa iskljucivo kod takvog povecanja, koristi se podjela na koncanici na slijedeci nacin.

Ili daljinomjerom ugradjenim u optiku.

Ili zasebnim daljinomejrom.

Za streljastvo kod nas, nije potrebno mjeriti udaljenost jer se puca na poznate udaljenosti na streljani. (300 ili 600 m)
Za lov. kod nas se lovi na udaljenostima do 150/200 metara, gdje bi pravilno upucana optika, pokrila ove udaljenosti bez korekcije. (point blank range) Ali udaljenost dilvjaci je pozeljno mjeriti da se zna da je divljac u zoni pucanja. (<200m) Jako dugo su lovacke optike zato i bile u FFP, ali danas ih sve vise ima u SFP, radi pojave long range lova (moderni hype), pa kombiniraju karakteristike sportske i klasicne lovacke optike.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 29 Jul 2021, 10:42

jolly wrote:
Ajkoola77 wrote:Paralaksom na optikama izostravas sliku i tako doznajes udaljenost mete od tebe.
Ne,
iako na korekcijama paralakse postoje oznake udaljenosti, to je aproksimativno
tu nisi u pravu, jer na zračnim puškama tako mere udaljenost do mete. ali si u pravu da paralaxa nije to.

http://www.fekete-moro.hu/bfta-setup-ma ... dex-en.php

http://www.fekete-moro.hu/bfta-setup-ma ... tup-47.jpg

ali si u pravu da paralaxa nije izostravanje slike, nego da se končanica ne pomica na meti kod pomicanja oka. ali najčešče radimo tako, da sa paralaxom izostravamo sliku...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Jul 2021, 11:03

Marko2Marko wrote:
jolly wrote:
Ne,
iako na korekcijama paralakse postoje oznake udaljenosti, to je aproksimativno
tu nisi u pravu, jer na zračnim puškama tako mere udaljenost do mete. ali si u pravu da paralaxa nije to.

http://www.fekete-moro.hu/bfta-setup-ma ... dex-en.php

http://www.fekete-moro.hu/bfta-setup-ma ... tup-47.jpg

ali si u pravu da paralaxa nije izostravanje slike, nego da se končanica ne pomica na meti kod pomicanja oka. ali najčešče radimo tako, da sa paralaxom izostravamo sliku...
Setting paralaxe na udaljenosti 300 i 600 m, kod svakog treninga, mi je uvjek malo drugaciji, nije konstantan. Udaljenost je uvijek ista.
kad dodje jaki mirage, razlike setinga paralaxe su jos vidljivije od treninga do treniga.
Na malokalibarki mi je setting oko 40 m paralaksa, za udaljenost 50 m. Itd.
Moze se mjeriti, daleko od tog da ne moze, ali po meni nije pouzdano.

Mozda je na manjim udaljenostima za zracnu pusku pouzdano, ali za ozbiljnije udaljenosti ne bih tvrdio.
Turn better into best!

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 29 Jul 2021, 13:37

Jolly, naravno da oznake ne pasu.

Bavio sam se Field Targetom i svaki metar na zracnoj pusci znaci puno jer je pad dijabole velik.

Na Drenovi sam postavljao mete svaki metar i izostravao i oznacavao na sidewheelu od paralakse i upisivao metre.
Uvijek sam tocno znao na kojoj je udaljenosti meta. Od 8 do 50 metara.

U ovim disciplinama sa velikim ili malim kalibrom, paralaksa nije toliko bitna jer vec znas na kojoj su udaljenosti mete.

Btw, ovaj manual od Bfta od ovog madjara sam ja prevodio na hrvatski.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 29 Jul 2021, 13:42

Uostalom, ulazimo previse u dubinu oko paralakse.

Vjerojatno je decko koji je otvorio thread htio znat samo najosnovnije cemu sluzi botun sa strane.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Jul 2021, 13:44

Da, tako ispada.
Turn better into best!

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 29 Jul 2021, 20:05

Hvala kolege na odgovoru sad mi je jasno.
Sve je moguće osim drvene peći!

Post Reply