prigušivači

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: prigušivači

Post by jolly » 03 Aug 2021, 08:10

Sve vise proizvodjaca nudi puske sa integriranim prigusivacima.
Ovako nesto, je solidno rjesenje, cijev standardne duzine.
Na slici je sauer 404 sa integriranim prigusivacem.

Ovako je zamisljeno:
https://www.gunsweek.com/en/rifles/news ... suppressor

s tim da na primjer pucanj 30-06 ima oko 160 decibela, ovo ga smanjuje za oko 22.5 decibela (137.5)

Ostecenja sluha nastaju od 75 decibela na gore, kod duze izlozenosti.
Attachments
Sauer-S404-Silence-06.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 03 Aug 2021, 09:22

jolly wrote: Primjena u praksi moze biti i drugacija.
Kazu mi trgovci kad im se pojavi subsonicna municija 308, da sve pokupuju slovenski lovci, i to je bilo prije donosenja ovog zakona.
Zasto postoji potraznja za subsonic streljivom?
ja sam ga probao iz znatiželje.. 22lr.. bilo je grozno, neupotrebljivo na streljani

da, mali krug ljudi bi ga koristio, dio lovaca nešto više strijelaca.. a i oni koji bi ga uzeli, uzeli bi iz znatiželje.. u Austriji je također u slobodnoj prodaji ako se ne varam.
Poanta je da ga se mistificira iz nerazumnih razloga i ne znanja.. Prigušivač služi za zaštitu sluha!!!!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Aug 2021, 12:09

sjekira wrote:
jolly wrote:
Poanta je da ga se mistificira iz nerazumnih razloga i ne znanja.. Prigušivač služi za zaštitu sluha!!!!
Mistificra se previse i sve pod utjecajem filmova.
Oni sta su protivnici, mistificiraju jer vide samo zloupotrebu, koje zapravo nema.
Oni sta su pobornici, mistificarju jer misle da je prigusivac rjesenje za sve.

Osim zastite sluha, prigusivac ima i funkciju prigusivanja bljeska, a to je vazno za profesionalne sluzbe, odnosno vojsku u ratnim uvjetima. (radi prikrivanja polozaja) - a prikrivanje bljeska u sportskim i lovackim aktivnostima je posve nevazno, eventualno ima smisla za lov s nocnom optikom prema regulama o koristenju nocne optike.

Znaci (djelomicna) zastita od buke je primarna funkcija, a ona ima svoja fizikalna ogranicenja, nije svemoguca.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 04 Aug 2021, 11:33

ja sam imao prilike kupit i isprobat podzvucnu municiju u 9mm u svom glocku razlika je bila u blazem trzaju i iz obicnog oruzija pucana nezamjetno manja glasnoca e sad jedino di vidim prednost take municije a da se koristi bez pregušivača je u svrhu samo obrane jel je manja sanca da ce doći do prekomjerne penetracije i ako si treniran posto je manji malo trzaj bolje mozes i brže precizno ispucat svaki sljedeci metak. i to je to

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Aug 2021, 12:08

I to je realtivno.
Vecina proizvodjaca koja krene u porizvodjnu podzvucne municije radi tako da poveca masu zrna, a smanji brzinu, da koliko toliko zadrzai eneregiju. Pogledaj na linkovima energiju subsonica.
Premda ova racunica drzi koliko toliko vodu za maloklaibrasku i pistoljsku municiju, na puscanoj se eneregija ne moze kompenzirati masom, jer bi islo u extrem.

Subsonic 140 grain
https://www.sellier-bellot.cz/en/produc ... etail/284/

Standard 124 grain
https://www.sellier-bellot.cz/en/produc ... etail/289/
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 04 Aug 2021, 23:19

Uglavnom sva pištoljska municija u 9x19 sa 140 grs je podzvučna , 45 acp standardna municija je podzvučna
meni iskreno na streljani je svejedno a za samoobranu bi rađe imao neki Gold dot ,Federal Hydro shock ,+p+ ili slično
ako već dođe do takve situacije a nadam se da nebude potrebe.
Kod pušaka subsonic streljivo za lov nema primjenu jer je preslabo . 308 koji ide 300m/s sa 12 g zrnom je kao 45 acp
nije to za lov.
Kod primjene normalnog streljiva sa prigušivačem smanji se buka ali meni to baš nije više lov.
Glavni argument je da se ne uzbuđuje divljač . Pa ispada da se u lov ide sa imperativom da moraš svaki put odstrijeliti a to nije poanta lova.
Meni su i termalke i svi ti gadgeti previše . Mehanički nišan i šuljanje kroz grmlje .
Nemojte me odmah popljuvati to je samo moje mišljenje iz razloga što puno ljudi ide danas u lov kao u mesnicu ili sjedi na čeki i gleda filmove na youtubeu .
To za mene nije lov . Moraš se malo potruditi. Čovjek jedino u boli i patnji shvaća da postoji.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Aug 2021, 10:23

Navodim malu digresiju, ali cu doci do poante.
U sloveniji su dozvolili prigusivace.

https://n1info.si/novice/slovenija/posl ... i-dusilce/

Medjutim, stvar je ovdje modela JAVNE RASPRAVE - kako je doslo do izmjene zakona.
U Javnu raspravu - LOBIRANJE - su se ukljucili SAVEZI na slijedeci nacin. (novine su slovenske, stisnite desno dugme i prevedite na jezik koji vam odgovara)

https://novice.svet24.si/clanek/novice/ ... lu-lobisti

Sa ove poveznice, ovo je prijevod na hrvatski kako su izlobirali ovo:
CITAT
Većina registriranih lobističkih kontakata dolazi iz Lovačkog saveza Slovenije

Nakon što je ministarstvo 22. listopada prošle godine predstavilo rješenja amandmana, lobisti su se dali na posao. Prema podacima u prijavi Erar Povjerenstva za sprječavanje korupcije Republike Slovenije, prijavljeno je 90 lobističkih kontakata u kojima su lobisti pokušali utjecati na sadržaj izmjene i dopune.

Dva su prijavljena prije predstavljanja zakona, a lobisti su kontaktirali premijerov ured.

Zatim su se lobisti, osobno ili putem e-pošte, usredotočili na dužnosnike ili javne službenike Narodne skupštine. Najaktivniji je bio Lovački savez Slovenije s 34 registrirana lobistička kontakta, Vojni muzej Logatec ima 30 kontakata, Savez oružanih snaga Slovenije lobirao je 18 puta, a Akcijsko streljačko društvo slovenskih udruga dva puta.
KRAJ CITATA

Drugim rjecima - kod nih savezi lobiraju kod svojih predstavnika u parlamentu.
Turn better into best!

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 05 Aug 2021, 11:05

To je osnova lobiranja. Zato u lobiranje trebaju biti uključene krovne organizacije koje svoj utjecaj crpe iz broja svojih članova ili njihove financijske snage.
Odeš recimo na wikipediju i vidiš da je kod nas kao lobistička grupa naveden HAK. Drugi još bolji primjer ti je CVH koji je kao privatna tvrtka uspio postići da država prenese ovlasti MUP-a na njih. To bi bilo kao da ti nabavnu izda streljački ili lovački savez. Znači može se, samo nekome treba biti u interesu da to gura.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Aug 2021, 12:41

samoborac wrote:To je osnova lobiranja. Zato u lobiranje trebaju biti uključene krovne organizacije koje svoj utjecaj crpe iz broja svojih članova ili njihove financijske snage.
Odeš recimo na wikipediju i vidiš da je kod nas kao lobistička grupa naveden HAK. Drugi još bolji primjer ti je CVH koji je kao privatna tvrtka uspio postići da država prenese ovlasti MUP-a na njih. To bi bilo kao da ti nabavnu izda streljački ili lovački savez. Znači može se, samo nekome treba biti u interesu da to gura.
Zanimljiv primjer.
Ja proguglao, nasao ovo:
https://www.poslovni.hr/hrvatska/u-hrva ... aju-242507

Ako savezi nemaju kadrova, postoji opcija da plate profi lobiste. Svi znamo da savezi imaju milionske budgete.
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 05 Aug 2021, 13:01

Govorimo li o istom savezu koji je tek nedavno otkrio email?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Aug 2021, 13:03

Ariel wrote:Govorimo li o istom savezu koji je tek nedavno otkrio email?
Ovo je za krepat od smijeha!!!

Koji je to savez? (pitam ozbiljno) Mozes mi poslati i na pm, da ih ne kudio na javno.

Ako govorimo o javnoj komunikaciji:
svaka ozbiljna organizacija bi morala imati svoju domenu, koja je vidljiva u sufiksu email adrese.
Za stvaranje PR u JAVNOSTI, i vizuelnog identiteta OZBILJNE organizacije (klub, udruga, savez, firma, obrt) koristenje gmail, yahoo, emailova je amaterski pristup. Neozbiljno.
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 05 Aug 2021, 17:21

Nedavno sam pročitao na ovom forumu da je neka organizacija (mislim baš streljački savez) objavio kako odnedavno odgovara i na email, ali kako je sve tek u počecima, ne očekujte baš odmah odgovor, tako nekako.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Aug 2021, 18:12

Na svaki sluzbeni upit emailom koji sam ja poslao u HSS dobio sam odgovor. Za druge saveze ne znam.
Turn better into best!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 05 Aug 2021, 22:30

Za sve najbolje imati pisani trag, ovo preko telefona kasnije samo bude rekla kazala i svi se mogu praviti glupi.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 07 Aug 2021, 22:34

Previše mudrolije oko ovoga...što se mene tiče da i apsolutno za. Zašto?? Za lov mi ne treba, samo smeta u većini situacija. Osim kod kakvog hica s čeke ili slično. Šta je pozitivno?? Nema bolje plinske kočnice od njega, plus smanjuje onaj zaglušujući prasak. Pogotovo za osobu do strijelca. Standardna plinska kočnica radi, ali doslovno probija uši i trebaju ti antifoni. Prigušivač je tu puno bolji. Tko ima jači kalibar, bavi se LR streljaštvom ili sličnim, svakako valja. Da može povećati krivolov, jako teško. Oni koji to rade pucaju sa mk na koju navrnu nešto iz kućne radinosti. Znači krivolovci svakako muljaju. Na bilo kojem srednjem kalibru pucanj je nešto slabiji, ali ništa posebno. iskrivi ga, manje odjekuje itd..ali se čuje. Najveći benefit je za lovca/strijelca ili onoga do njega. Opet, ako love sa mk onda im je 200 grs sa 320 m/s avion , do 50m bolji i učinkovitiji. I sigurno bi bilo entuzijasta koji bi to dvoje koristili. Malo se čuje, ali učinak nikakav ili upitan. Jedino da pogodiš iza uha svaki put. A nećeš i ne možeš. Znači filmovi, ubojstva, zlouporaba, nečujnost...zapravo gluposti. Čuje se. Ali štiti sluh, puška manje trza i može biti preciznija. Realno, tebalo bi biti legalno pa kome treba i voli neka koristi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Aug 2021, 23:08

Dobro si to sve obrazlozio a sad reci ovako:
Na javnoj raspravi, iz 2018, 4 saveza i pojedinci - svi sute o prigusivacu, ni jedna rijec o tome da se prigusivac legaizira.
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainS ... ityId=7408

Pa sto onda ocekivati?

Imali smo zakon o oruzju - 2007, 2012, 2018.
U prosjeku priblizno svakih 5 godina ide revizija zakona.
Od kad smo usli u EU imamo obavezu da svaki zakon i pravilnik ide u javnu raspravu, a kod nas su napravili esavjetovanje sto je solidan alat, gjde ako malo bolje pogedas, odredjeni postotak ARGUMETIRANIH komentara bude prihvacen.

Kljucna rijec je ARGUMETIRATI.

Eto, za slijedecu reviziju zakona za 5 godina, kad bude e savjetovanje, pripremiti argumente, konzultirati se sa EU stecevinom - ustnoviti EU praksu na terenu, dobro prouciti EU directivu o oruzju, i napisati svoje obrazlozenje da se prigusiac legalizira.

Od sve velike "pameti u struci" i 4 saveza: HLS, HSS, HSAS, HSPS, i preko 100.000 vlasnika oruzja nije se NIKO ni potrudilo obrazloziti, ma niti spomenuti prigusivac na esavjetovanju 2018 , i da se legalizira.

Iz slovenskog primjera (kao i iz druih zemalja) vidljivo je da se moze.
Turn better into best!

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 08 Aug 2021, 01:08

Ako se to progura, bilo bi zgodno i pojednostaviti kupovinu cijevi sa navojem tj. da ne treba nabavna.

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 08 Aug 2021, 14:39

jolly wrote:I to je realtivno.
Vecina proizvodjaca koja krene u porizvodjnu podzvucne municije radi tako da poveca masu zrna, a smanji brzinu, da koliko toliko zadrzai eneregiju. Pogledaj na linkovima energiju subsonica.
Premda ova racunica drzi koliko toliko vodu za maloklaibrasku i pistoljsku municiju, na puscanoj se eneregija ne moze kompenzirati masom, jer bi islo u extrem.

Subsonic 140 grain
https://www.sellier-bellot.cz/en/produc ... etail/284/

Standard 124 grain
https://www.sellier-bellot.cz/en/produc ... etail/289/

Ne samo težinu zrna, nego i barut. Ne punim subsonic, ali mislim da su u pitanju baruti za pištoljsko streljivo.

Treba i pripaziti na zavoj cijevi. Da sve to bude precizno i stabilno.

U svakom slučaju, naglasak bi trebao biti na zaštiti od buke sa standardim streljivom. Na tim argumentima se legalizira i u toj namjeni legalno koristi.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 09 Aug 2021, 00:00

Apsolutno sam za prigusivace.Na 308 ili 30-06 npr prgusivac nema puno efekta ali manja je buka, dok se 22lr,45acp,32 acp....da prigusiti toliko da se ne cuje jace od prosjecne zracne puske fedruše, a ucinak je skoro jednak standardnom streljivu.45 acp je podzvucan cak i sa standardnim streljivom.

Ovo bi bio karabincic za lov sa visoke ceke po mom gustu u kalibru 45 acp.

https://www.youtube.com/watch?v=IsUALdGog4U

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Aug 2021, 07:54

Kad vidim kako se Slovenci hvale već danas s prigušivačima, stvarno postajem svjestan kakva je ovo pripizdina.

Post Reply