Kontrolno okidanje kod pištolja

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
didifo
Civil
Civil

Re: Kontrolno okidanje kod pištolja

Post by didifo » 09 Dec 2020, 14:53

kontrolno okidanje NE izvoditi iz taktičkog razloga:

Stvaranje vrlo loše i opasne navike koja može uzrokovati nekontrolirano i neželjeno opaljenje ako se zaboravi naboj u cijevi.
Pozdravljam sve stručnjake iz domene mehanizma za okidanje i udarnog mehanizma.

Srdačan pozdrav

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 09 Dec 2020, 15:10

didifo wrote:kontrolno okidanje NE izvoditi iz taktičkog razloga:

Stvaranje vrlo loše i opasne navike koja može uzrokovati nekontrolirano i neželjeno opaljenje ako se zaboravi naboj u cijevi.
Pozdravljam sve stručnjake iz domene mehanizma za okidanje i udarnog mehanizma.

Srdačan pozdrav
Neka si ti njima odbrusio na temu iz 2009 ;) :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 09 Dec 2020, 17:17

Pitanje, bez kontrolnog okidanja, ili okidanja na prazno - kako rastaviti HS9, na primjer?

Inace cinjenica jest da neki eminentni strucnjaci kontrolno okidanje ne preprucuju, ali eto, zato i spominjem HS9.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 09 Dec 2020, 21:37

Navika kontrolnog okidanja stvarno može biti problematična!
Sjećam se 90ih jedan je u tramvaju pokazivao revolver prijatelju,onako među sobom!?
Inače je imao i prije pištolj i naviku kontrolnog okidanja.
Kada su pogledali revolver,dok ga je spremao,maknuo ga je u stranu i izvršio okidanje......i BUM!
Još tragičnije je to kako je pomaknuo ruku u stranu,usmjerio je revolver u vozača tramvaja i upucao (ubio ga )u leđa.
Tragedija!

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 14 Dec 2020, 14:15

Službeno nosim hs9, prije posla kontrola provjera je li prazan, okidanje na prazno, okvir unutra i u službu. Nakon svake smjene okvir van, provjera, i odlaganje orumja do sljedeceg susreta :A20:
Cz75 privatna nakon uzimanja iz sefa provjera i spustanje udaraca, nakon koristenja na streljani provjera pražnjenje i spustanje udaraca...
Uvijek znam i svjedeno se uvjeravam svaki puta ponovo u stanje oruzja koje nosim, koliko god bio siguran i kpliko god cesto nosio oruzje uvijek izvrsim provjeru vizualno i prstom da je leziste metka prazno i da okvir nije u pistolju, nakon toga okidanje u sigurnom pravcu.
Slučajni događaj stvar je nemara...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 14 Dec 2020, 14:43

@Tihi72:
:A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 31 Aug 2021, 11:23

neznam i ne kuzim se dok sam nosio cz 75 na din dozvoli kad bi ga uzeo u ruke zapeo bi kokot u zadnji položaj i nosio ga tako bez metka u cjevi naravno. e sad zasto zapet kokot i prazna cjev. naravno zakonom zabranjeno imat metak u cjevi al je bio kokot zapet jer u slučaju da trebam poteč pištolj lakše je repetirat pištolj kad je kokot u zadnjem položaju nego kad je spušten pogotovo u stresnoj situaciji i pogotovo cz75 koji ima vrlo malo prostora na navlaci za uhvatit. kad bi dosao kuc i spremao u sef spustio bi kokot palcem. sad sa glockom 19 pistolj mi stalno stoji zapet bez metka u cjevi naravno i uzmem spremnik napunim ga stavim u pistolj i napravim pres check da pregledam jel cjev prazna i idem kud u idem sve ostale pistolje i puske koje imam uvjek pazim da okinem prije spremanja u sef ako sam ih repetirao. tolko od mene. :shock:

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 31 Aug 2021, 11:32

Tihi72 wrote:Službeno nosim hs9, prije posla kontrola provjera je li prazan, okidanje na prazno, okvir unutra i u službu. Nakon svake smjene okvir van, provjera, i odlaganje orumja do sljedeceg susreta :A20:
Cz75 privatna nakon uzimanja iz sefa provjera i spustanje udaraca, nakon koristenja na streljani provjera pražnjenje i spustanje udaraca...
Uvijek znam i svjedeno se uvjeravam svaki puta ponovo u stanje oruzja koje nosim, koliko god bio siguran i kpliko god cesto nosio oruzje uvijek izvrsim provjeru vizualno i prstom da je leziste metka prazno i da okvir nije u pistolju, nakon toga okidanje u sigurnom pravcu.

:A28: ja sam zbog toga imao zlonamjerne komentare u bankama di sam radio jer bez obzira sto sam ga ja jucer stavio u sef i danas ja jedini uzeo ponovno uvjek napravim provjeru. pa je bilo komentara od ljudi koji se ne razumiju u oruzije jer ti moras svaki puta prčkat po oružiju. al et sta rec ljudima koji se mješaju tam di im nije mjesto i misle da su pametniji od tebe u vezi sa oruzijem. al kad im kazem da sam dosad ispucao iz svojih privatnih komada oruzija metaka u vrijednosti od nekih 10 000kn i da je oruzije dio mog svakodnevnog zivota te znam sta radim onda se malo povuku.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 31 Aug 2021, 17:53

dundoivica wrote:neznam i ne kuzim se dok sam nosio cz 75 na din dozvoli kad bi ga uzeo u ruke zapeo bi kokot u zadnji položaj i nosio ga tako bez metka u cjevi naravno. e sad zasto zapet kokot i prazna cjev. naravno zakonom zabranjeno imat metak u cjevi al je bio kokot zapet jer u slučaju da trebam poteč pištolj lakše je repetirat pištolj kad je kokot u zadnjem položaju nego kad je spušten pogotovo u stresnoj situaciji i pogotovo cz75 koji ima vrlo malo prostora na navlaci za uhvatit. kad bi dosao kuc i spremao u sef spustio bi kokot palcem. sad sa glockom 19 pistolj mi stalno stoji zapet bez metka u cjevi naravno i uzmem spremnik napunim ga stavim u pistolj i napravim pres check da pregledam jel cjev prazna i idem kud u idem sve ostale pistolje i puske koje imam uvjek pazim da okinem prije spremanja u sef ako sam ih repetirao. tolko od mene. :shock:
@dundoivica:
pretpostavljam da se radi CZ 75B, a ne 75. Za ovu priču je bitno.
Kojim zakonom je zabranjeno imati metak u cijevi? Ja ne znam za to?

1. Prazna cijev
Ukoliko nosiš praznu cijev, nakon reakcije moraš repetirati pištolj, to je sigurno. Repetiranje uspori i dobre IPSC strijelce sa sportskim holsterima. U tvom slučaju nit je sportski pištolj, niti je s prednjim narezima na navlaci za brže repetiranje, nit je pištolj s visokom navlakom, nit je sportski holster. U stresnoj situaciji to će ti dodati sekundu i pol minimalno. Možda misliš da neće, ali vjeruj mi da hoće, ako ne i više.

2. Zapet udarač
Kod repetiranja CZ 75 sistema, i dobri IPSC znaju napraviti grešku i pomaknuti kočnicu palcem prema gore, jer repetiraju na neispravan hvat desne ruke (dešnjak). Kočnica baš zato i ne radi dok je udarač spušten, da se smanji prostor za napraviti tu vrstu greške. U stresnoj situaciji dok ti shvatiš da je kočnica dignuta, mrtav si. Ako ideš repetirati na zapet udarač, samo je veća vjerojatnost da ćeš podići kočnicu i prije ikakvog repetiranja.

3. Metak u cijev
Dupla akcija kod CZ 75B je gotovo potpuno sigurna za nošenje s metkom u cijevi. Prvi metak je puno brži koliko god brzo repetiranje ti imao. Sila je oko +5 kg i tu nema šanse da dođe do ikakvog slučajnog opaljenja.
75B ima blokadu udarne igle, tako da i ako padne na udarač, prvo mora puknuti blokada igle da udarna igla dođe do kapisle. Nije apsolutno sigurno, ali gotovo da je. U slučaju da ti ni to nije dovoljno sigurno, imaš i opciju na prvi zub udarača. U tom slučaju morao bi pući i zub udarača i blokada igle kako bi udarna igla došla u kontakt s kapislom.
U slučaju da se radi o modelu bez blokade igle (CZ 75) ja osobno je ne bi nosio na duploj akciji jer udarna igla leži gotovo na kapisli, a sila s udarača se lako (u slučaju pada) prenese na kapislu.

4. "Press check"
Raditi press check na praznu cijev i pištolj s napunjenim spremnikom je totalno glupo. Oprosti, ali je. Radiš takav press check svaki dan, jednom ćeš nesvjesno pogurati metak u cijev. Valjda bi bilo logično pregledati je li pištolj prazan, navlaku u prednji položaj, pa staviti pun spremnik. Mehanički ne može metak sam od sebe iz spremnika u cijev ako je navlaka u prednjem položaju.
Put your money where your mouth is.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 01 Sep 2021, 13:56

timmy75 wrote:
dundoivica wrote:neznam i ne kuzim se dok sam nosio cz 75 na din dozvoli kad bi ga uzeo u ruke zapeo bi kokot u zadnji položaj i nosio ga tako bez metka u cjevi naravno. e sad zasto zapet kokot i prazna cjev. naravno zakonom zabranjeno imat metak u cjevi al je bio kokot zapet jer u slučaju da trebam poteč pištolj lakše je repetirat pištolj kad je kokot u zadnjem položaju nego kad je spušten pogotovo u stresnoj situaciji i pogotovo cz75 koji ima vrlo malo prostora na navlaci za uhvatit. kad bi dosao kuc i spremao u sef spustio bi kokot palcem. sad sa glockom 19 pistolj mi stalno stoji zapet bez metka u cjevi naravno i uzmem spremnik napunim ga stavim u pistolj i napravim pres check da pregledam jel cjev prazna i idem kud u idem sve ostale pistolje i puske koje imam uvjek pazim da okinem prije spremanja u sef ako sam ih repetirao. tolko od mene. :shock:
@dundoivica:
pretpostavljam da se radi CZ 75B, a ne 75. Za ovu priču je bitno.
Kojim zakonom je zabranjeno imati metak u cijevi? Ja ne znam za to?

1. Prazna cijev
Ukoliko nosiš praznu cijev, nakon reakcije moraš repetirati pištolj, to je sigurno. Repetiranje uspori i dobre IPSC strijelce sa sportskim holsterima. U tvom slučaju nit je sportski pištolj, niti je s prednjim narezima na navlaci za brže repetiranje, nit je pištolj s visokom navlakom, nit je sportski holster. U stresnoj situaciji to će ti dodati sekundu i pol minimalno. Možda misliš da neće, ali vjeruj mi da hoće, ako ne i više.

2. Zapet udarač
Kod repetiranja CZ 75 sistema, i dobri IPSC znaju napraviti grešku i pomaknuti kočnicu palcem prema gore, jer repetiraju na neispravan hvat desne ruke (dešnjak). Kočnica baš zato i ne radi dok je udarač spušten, da se smanji prostor za napraviti tu vrstu greške. U stresnoj situaciji dok ti shvatiš da je kočnica dignuta, mrtav si. Ako ideš repetirati na zapet udarač, samo je veća vjerojatnost da ćeš podići kočnicu i prije ikakvog repetiranja.

3. Metak u cijev
Dupla akcija kod CZ 75B je gotovo potpuno sigurna za nošenje s metkom u cijevi. Prvi metak je puno brži koliko god brzo repetiranje ti imao. Sila je oko +5 kg i tu nema šanse da dođe do ikakvog slučajnog opaljenja.
75B ima blokadu udarne igle, tako da i ako padne na udarač, prvo mora puknuti blokada igle da udarna igla dođe do kapisle. Nije apsolutno sigurno, ali gotovo da je. U slučaju da ti ni to nije dovoljno sigurno, imaš i opciju na prvi zub udarača. U tom slučaju morao bi pući i zub udarača i blokada igle kako bi udarna igla došla u kontakt s kapislom.
U slučaju da se radi o modelu bez blokade igle (CZ 75) ja osobno je ne bi nosio na duploj akciji jer udarna igla leži gotovo na kapisli, a sila s udarača se lako (u slučaju pada) prenese na kapislu.

4. "Press check"
Raditi press check na praznu cijev i pištolj s napunjenim spremnikom je totalno glupo. Oprosti, ali je. Radiš takav press check svaki dan, jednom ćeš nesvjesno pogurati metak u cijev. Valjda bi bilo logično pregledati je li pištolj prazan, navlaku u prednji položaj, pa staviti pun spremnik. Mehanički ne može metak sam od sebe iz spremnika u cijev ako je navlaka u prednjem položaju.

bila je obicna 75ica
sto se tice podizanja kocnice nije me toga bilo strah jel sam vjezbao i vjezbao i to na nacine da smo na treninzima sa praznim oruzijem naravno stvaeali stres i pritisak kolko je to god bilo moguce aj sad da objasnimto kak smo stvarali stres tipa imas napadaca ispred sebe druga dvojca te guraju deru se lupaju te po glavi tjelu i razne druge nacine na koji mozes imitirat stres i izazvat ga u treningu tak da sam bio dosta siguran u sebe da necu aktivirat kocnicu. te poslje to implemetirao u vjezbu na strelistu i zivom municijom.

sto se tice press check-a ok razumijem tvoju stranu ali to je jednostavno nesta sto sam usadio u memoriju i svjesnu i podsvjesnu i kad ga radim nikad nepreteram navlaku tolko da moze zahvatit metak a kad provjeravam oruzije prije vađenja iz sefa i spremanja u sef je koncentracija taka da mos mi turat mokri prst u uho necu te dozivljavat dok ne obavim provjeru :D
znam da je upitno to metak u cjevi ali sa hrvatskom praksom di si zakon tumaci kak se kome spiči neželim se igrat pa da nadrapam jel et policija i sudija si tumače zakon tak a ne ovak. jednom riječju hrvatistan :A27:

Post Reply