Meplat, koeficijent otpora zrna i ostalo
Meplat, koeficijent otpora zrna i ostalo
Na drugoj temi je započela diskusija o funkciji rupice na vrhu zrna. Kao i o upotrebljivosti novijih dostignuća na polju vanjske balistike. Konkretno CDM i PDM modela.
Meni tu ništa nije jasno. I zaista bih volio da nam Marko razriješi nedoumice.
Što je to uopće custom drag? Koja je razlika u odnosu na klasični BC model. Čemu služe 2 modela CDM i PDM.
I naravno. Čemu služi rupica.
Meni tu ništa nije jasno. I zaista bih volio da nam Marko razriješi nedoumice.
Što je to uopće custom drag? Koja je razlika u odnosu na klasični BC model. Čemu služe 2 modela CDM i PDM.
I naravno. Čemu služi rupica.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Meplat, koeficijent otpora zrna i ostalo
Samo bih napomenuo, ko nema doppler radar kod kuce (i barem jedan rezervni), ovo nije tema za njega. 
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Slažem se. Osim opreme je potrebno i puno entuzijazma. Labradar ima mali domet za PDM. Potrebno je uključiti kreativnost u reloadingu, numeričku matematiku i softverska riješenja za dobiti nešto upotrebljivo.jolly wrote:Samo bih napomenuo, ko nema doppler radar kod kuce (i barem jedan rezervni), ovo nije tema za njega.
Ovo je zaista za entuzijaste i nekoga tko voli proučavati balistiku. Analizirati različita zrna i sl.
Za strijelce do 600m, G7 će raditi dobro. Tek na 1.2 mach počinje značajnije odstupati. 600m je za .308 zrna u upotrebi i cijevi 24-28" sa umjerenim punjenjem oko 1.2-1.4 mach. G7 je OK.
Za lov i kratke udaljenosti, dobar je i G1.
CDM se može koristiti bez ikakvih dodatnih znanja i opreme. Trenutno ga podržavaju Lapua kalkulator (samo za Lapua zrna), Applied ballistics za većinu zrna. Strelok Pro podržava manualni unos koeficijenata.
Ali Marko će to bolje objasniti, mi ništa ne znamo.
-
Marko2Marko
- Desetnik

rupica je zbog procesa izrade kugle. samo to. nije zbog aerodinamike.
a custom drag je samo to, custom drag. možda je natančniji nego g7, ali balistički koeificient ili custom drag ili CDM, kako ga želite nazvati, varira od istog zrna od jedne puške do druge. putanja kugle ni uvjek jednaka, je različita iz različitih puški. samo to želim kazati. ako ne dobite custom drag za svojo puško i zrno, onda su ostale samo bolja ali slabija aproksimacija.
a custom drag je samo to, custom drag. možda je natančniji nego g7, ali balistički koeificient ili custom drag ili CDM, kako ga želite nazvati, varira od istog zrna od jedne puške do druge. putanja kugle ni uvjek jednaka, je različita iz različitih puški. samo to želim kazati. ako ne dobite custom drag za svojo puško i zrno, onda su ostale samo bolja ali slabija aproksimacija.
Marko, Marko. Još sam ti dao i kviska, joker zovi.... Pogledaj naslov. Samo treba upisati meplat u google i sve će ti izbaciti.Marko2Marko wrote:rupica je zbog procesa izrade kugle. samo to. nije zbog aerodinamike.
Rupica ili pravilnije meplat je kritična za preciznost na većim daljinama. Zašto? Zato jer direktno utječe na kut leta (attack angle) i otpor. Poanta je da se stvori mali zračni jastuk na rupici koji rasporedi strujanja i odredi centar tlaka.
Ukratko, šiljatije ima veći BC ali ne prešiljato. Jer tada usprkos većem BC imaš veći zanos vjetra. Što je rupica ujednačenija, kut je ujednačeniji i BC je ujednačeniji. Ovo na većim daljinama suzi grupe.
Efekt ovisi o krivulji zrna (ogive). Kod sekante je veći utjecaj nego kod tangente. Berger je razvio čitavu proizvodnu liniju koja se bavi meplatom na hybrid target zrnima. Zato i imaju bolje performanse.
Malo sam se igrao meplatom na Scenar-L 155 i praktički doveo na razinu 155 hybrid target na 300m.
Upiši meplat u google. Naći ćeš alate, matrice, opise. Sve što ti treba. Kada šiljiti, a kada trimovati.
Custom drag je stvarno mjereni otpor zrna, doppler radarom se prati zrno na ekstremnim daljinama. BC model je matematička aproksimacija leta.
Upravo iz činjenice da se custom drag zasniva na stvarnom otporu ga čini znatno preciznijim, osobito u transoničnoj i subsoničnoj zoni. Nije u pitanju jedan broj, nego cijela serija brojeva vezana na brzinu u machovima, bez specijaliziranog softvera ne govori ništa.
Ne mijenja se sa MV poput BC, uvijek je isti.
Primjena je u LR i ELR, kao i u naprednijim analizama: 6DOF računice, dinamička stabilnost...
Dva su modela CDM i PDM
CDM (custom drag model)
Tvornička krivulja. Nekakav prosijek kojim zrno leti. Znatno preciznije od G7 ali može odstupati. Ne treba ništa znati za ga koristiti. Samo se odabere u kalkulatoru koji ga podržava.
PDM (personal drag model)
Osobna krivulja. Točan prikaz za točno određeno zrno, cijev, barut...
Primjena je u ELR gdje su sa CDM primjećena odstupanja a G7 je neupotrebljiv. Kao i za naprednije analize.
Moraš ga izraditi sam. Daleko je od jednostavnog i kako uključuje ekstrapolaciju može biti neprecizan iza 1.0 mach. Ali još uvijek je ispred CDM.
Ameri imaju sreće. Njima AB na ELR natjecanjima besplatno izradi PDM i uključi u kalkulator.
Premda se čini komplicirano. CDM zapravo traži manje znanja od korisnika za uspiješnu upotrebu od BC, osobito PDMa. Odabere se CDM u kalkulatoru i prst u uho. Ne treba se zamarati sa drugačijim BC na drugoj MV i sl. Toga više nema, a preciznije je.
Na slici je PDM krivulja zrna kojeg koristim. Dam se kladiti da ću ulaz u transoničnu zonu korigirati. Ali je temeljeno na AB i Lapua CDM krvulji koje obje slično izgledaju. Za sada ostavljam ovako.
- jolly
- Cinker - bojna

Da se neupucuni i neuki ne izgube u grafikama, i pretjerano sazetoj numerickoj teoriji, ja volim napisati po seljacki, kako ja to percepiram, jednostavno i narodski.
A ponekad na isti nacin podijeliti sa forumskim narodom, moje trenutne zemaljske brige i sekiracije.
Nek se niko ne ljuti sta malo davim.
Rupa na vrhu je primarno radi pomicanja tezista nazad. Cinjenica.
Sve ostale eventualne beneficije te rupice na vrhu su granicna podrucja balistike, uglavnom produkt istrazivanja Briana Lytza, i berger bullets. I sluze za eventualno pomicanje granice gadjanja za ekstreme long range. (gdje kod nas uopce nema uvjeta za koristenje, natjecanje ili testiranje na takvim udaljenostima, pa time i ovo gubi smisao)
Za nase brmbanje do 600 m, odnosno najecesce plinkanje do 300 m - posve nevazno. tako da je ova diskusija iskljucivo u svrhu akademsko forumske rasprave.
Drugi (suprotni) pristup od rupice, a za bolje performanse ima drugi proizvodjac a to je na pr. Sierra.
Dakle i oni hoce pomaknuto teziste nazad, ali za razliku od prethodne teorije o rupici i mjehuricima zraka naprijed, njima ova pojava smeta, pa su stavili ballstic tip, na suplji hpbt metak.
I tako nastao tipped matchking, odnosno TMK.
https://www.sierrabullets.com/product/3 ... 55-gr-tmk/
Pa ko je sad u pravu?
Nevazno, za nase uvjete gadjanja do 300 ili ponekad na 600 m.
A sta je onda iza?
Sa prednjeg kraja i rupice, prelazimo na zadnji kraj metka, i zavrsetak boat tail ili "necastivi" flat base, pa sta je bolje od ovo dvoje?
Za prezizost se trazi pomicanje tezista nazad, a boat tail uzim promjerom iza pomice teziste naprijed. Ups.
Sad imamo ove dve teorije - flat base s rupom napred ili boat tail s rupom napred, sta je bolje, jer i jedno i drugo ima potencijal preciznosti, jer jedan pomice teziste nazad znacajnije od drugog, a drugi smanjuje drag sto opet nije za odbaciti?
Da prostite, ja oped po narodski, da ne kazem po seljacki. Ne znam ja te grafikone.
Low drag bulets smanjujuej drag (i vrtlozenje) iza zrna, pa se zato radi boat tail. I tako se reklaimra.
S druge strane flat base metak, bez boat tail suzenja daje skoro pa optimum koji se moze dobiti od klasicne konstrukcije imajuci u vidu pomicanje tezista nazad.
Ova dva uvjeta su kontraditorna jedan prema drugom.
Izgleda da je za manje udaljenosti, do 300 m, u teoriji mozda bolje koristiti flat base hollow point bullets, preko 300 metara boat tail hollow point bullets, nakon 300 m, negativni utjecaj flat base metka ocitava se na vecem padu zrna i gubitku brzine. A balsitic tip nek koristi svak po zelji.
CIm se docepam nekog flat base hollow point metka budem isprobao na meti na 100 do 300 i usporedio sa obicnim vulgaris hpbt pa javim.
Ja trenutno o tome razmisljam. I to su brige koje me trenutno more
A ponekad na isti nacin podijeliti sa forumskim narodom, moje trenutne zemaljske brige i sekiracije.
Nek se niko ne ljuti sta malo davim.
Rupa na vrhu je primarno radi pomicanja tezista nazad. Cinjenica.
Sve ostale eventualne beneficije te rupice na vrhu su granicna podrucja balistike, uglavnom produkt istrazivanja Briana Lytza, i berger bullets. I sluze za eventualno pomicanje granice gadjanja za ekstreme long range. (gdje kod nas uopce nema uvjeta za koristenje, natjecanje ili testiranje na takvim udaljenostima, pa time i ovo gubi smisao)
Za nase brmbanje do 600 m, odnosno najecesce plinkanje do 300 m - posve nevazno. tako da je ova diskusija iskljucivo u svrhu akademsko forumske rasprave.
Drugi (suprotni) pristup od rupice, a za bolje performanse ima drugi proizvodjac a to je na pr. Sierra.
Dakle i oni hoce pomaknuto teziste nazad, ali za razliku od prethodne teorije o rupici i mjehuricima zraka naprijed, njima ova pojava smeta, pa su stavili ballstic tip, na suplji hpbt metak.
I tako nastao tipped matchking, odnosno TMK.
https://www.sierrabullets.com/product/3 ... 55-gr-tmk/
Pa ko je sad u pravu?
Nevazno, za nase uvjete gadjanja do 300 ili ponekad na 600 m.
A sta je onda iza?
Sa prednjeg kraja i rupice, prelazimo na zadnji kraj metka, i zavrsetak boat tail ili "necastivi" flat base, pa sta je bolje od ovo dvoje?
Za prezizost se trazi pomicanje tezista nazad, a boat tail uzim promjerom iza pomice teziste naprijed. Ups.
Sad imamo ove dve teorije - flat base s rupom napred ili boat tail s rupom napred, sta je bolje, jer i jedno i drugo ima potencijal preciznosti, jer jedan pomice teziste nazad znacajnije od drugog, a drugi smanjuje drag sto opet nije za odbaciti?
Da prostite, ja oped po narodski, da ne kazem po seljacki. Ne znam ja te grafikone.
Low drag bulets smanjujuej drag (i vrtlozenje) iza zrna, pa se zato radi boat tail. I tako se reklaimra.
S druge strane flat base metak, bez boat tail suzenja daje skoro pa optimum koji se moze dobiti od klasicne konstrukcije imajuci u vidu pomicanje tezista nazad.
Ova dva uvjeta su kontraditorna jedan prema drugom.
Izgleda da je za manje udaljenosti, do 300 m, u teoriji mozda bolje koristiti flat base hollow point bullets, preko 300 metara boat tail hollow point bullets, nakon 300 m, negativni utjecaj flat base metka ocitava se na vecem padu zrna i gubitku brzine. A balsitic tip nek koristi svak po zelji.
CIm se docepam nekog flat base hollow point metka budem isprobao na meti na 100 do 300 i usporedio sa obicnim vulgaris hpbt pa javim.
Ja trenutno o tome razmisljam. I to su brige koje me trenutno more
Turn better into best!
Ne samo Sierra. I Hornady ima sličan pristup sa ballistic tipom na match zrnima.
Promijenili su materijal nakon što su doppler radarom primjetili da se starome nešto događa tokom leta.
U svakom slučaju. Ima ta rupica više funkcija. Nikako nije samo zaostatak proizvodnog procesa. I utječe bitno na aerodinamiku.
Što se obrade rupice tiče. Primjetio sam napredak. Nastaviti ću sa povremenim testiranjem. Čisto da vidim koliko točno mijenja situaciju na našim daljinama.
Promijenili su materijal nakon što su doppler radarom primjetili da se starome nešto događa tokom leta.
U svakom slučaju. Ima ta rupica više funkcija. Nikako nije samo zaostatak proizvodnog procesa. I utječe bitno na aerodinamiku.
Što se obrade rupice tiče. Primjetio sam napredak. Nastaviti ću sa povremenim testiranjem. Čisto da vidim koliko točno mijenja situaciju na našim daljinama.
-
Marko2Marko
- Desetnik

-
Marko2Marko
- Desetnik

- jolly
- Cinker - bojna

Dosta dobro. Sa plinskom kocnicom mozda gubi na efektivnosti.Marko2Marko wrote:a imamo i stari dizajn zadka:
https://www.strelec.si/forum/attachment.php?aid=5353
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Kad narastem obavezno idem na kviz!!!Marko2Marko wrote:https://www.accurateshooter.com/ballistics/are-you-a-ballistics-wizard-take-our-quiz/
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

Eto. Pa ni taj što je pisao kviz ne prati vlastiti medij.
http://bulletin.accurateshooter.com/tag/meplat/
A na forumu tone materijala na tu temu.
Inače, accurate shooter je blokirao hr domenu. Blokirali su 80% planete. Samo čekam kada će krenuti i sa USA saveznim državama. Imaju paranoidnog admina koji ne razumije da spameri koriste proxy i botove. Pa umjesto proxy i botova on blokira domene država.
Iz Hrvatske se može pristupiti VPNom.
http://bulletin.accurateshooter.com/tag/meplat/
A na forumu tone materijala na tu temu.
Inače, accurate shooter je blokirao hr domenu. Blokirali su 80% planete. Samo čekam kada će krenuti i sa USA saveznim državama. Imaju paranoidnog admina koji ne razumije da spameri koriste proxy i botove. Pa umjesto proxy i botova on blokira domene država.
Iz Hrvatske se može pristupiti VPNom.
-
Marko2Marko
- Desetnik

https://shrani.si/f/6/yq/2h4qvYon/balli ... urates.png
da, ima puno toga okolo ravnog i malog meplata, ali rupica nije zbog toga. ima utjecaj na aerodinamiku, ali ako je smanjiš ili staviš zašljenu kapicu, balistika če se izboljšati.
za sada u 284win upotrebljavam lapua scenar-L 180gr jer se još učim taj kalibar, i najjeftina je ova kugla za Long Range. ali ljudi prave da ima veliki mepat i tako slabiji BC. ali ja vjerovatno neču nikada trimati meplat i nakon toga raditi pointing.
druga kugla koju očem da probam vjerovatno če biti sierra 183gr MK u .284cal, koja je pointed več iz tvornice, kao sierra MK 95gr za 223REM koju upotrebljavam i dobra mi je. naslednja pointed kugla iz tvornice koja bi bila moj izbor je 190gr berger LR HyT u 284cal ali je skoro pretežka za 284WIN.
e tako o mom izboru...
da, ima puno toga okolo ravnog i malog meplata, ali rupica nije zbog toga. ima utjecaj na aerodinamiku, ali ako je smanjiš ili staviš zašljenu kapicu, balistika če se izboljšati.
za sada u 284win upotrebljavam lapua scenar-L 180gr jer se još učim taj kalibar, i najjeftina je ova kugla za Long Range. ali ljudi prave da ima veliki mepat i tako slabiji BC. ali ja vjerovatno neču nikada trimati meplat i nakon toga raditi pointing.
druga kugla koju očem da probam vjerovatno če biti sierra 183gr MK u .284cal, koja je pointed več iz tvornice, kao sierra MK 95gr za 223REM koju upotrebljavam i dobra mi je. naslednja pointed kugla iz tvornice koja bi bila moj izbor je 190gr berger LR HyT u 284cal ali je skoro pretežka za 284WIN.
e tako o mom izboru...
- jolly
- Cinker - bojna

Kako cujem 284 win postaje sve dominantniji u natjecanjima f-open.
Koju pusku koristis u tom kalibru? Duzina cijevi?
Koju pusku koristis u tom kalibru? Duzina cijevi?
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

284 dominira u f-open več 10 godina, od prilike...
ja sam naručio pušku od mika maksimoviča - dolphin gun company (prvo sam mislio naručiti od nc rado iz njemačke), cijev 30'' (naslednja če biti 32''), 8'' twist. ali nisam znao do prije pola godina da i u sloveniji naprave komplet! pušku, čini mi se da je samo cijev iz uvoza... ali je vjerovatno ne bi ovdje naručio.
ja sam naručio pušku od mika maksimoviča - dolphin gun company (prvo sam mislio naručiti od nc rado iz njemačke), cijev 30'' (naslednja če biti 32''), 8'' twist. ali nisam znao do prije pola godina da i u sloveniji naprave komplet! pušku, čini mi se da je samo cijev iz uvoza... ali je vjerovatno ne bi ovdje naručio.
- jolly
- Cinker - bojna

Daj link ako u Sloveniji neko radi puske za match.
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

morat češ doči i dogovoriti se osobno. ali ako želiš custom pušku sa stranom akcijom, jedan strijelac otvorio je svoj rad: klemen pintar, škofja loka. vrlo kompetentan.
Marko.
Ja sam se malo igrao sa Scenar-L i meplatom. Nećeš dobiti puno na BC. To je zrno sa tangentnim ogive, očekuj do 2% više, to ćeš značajnije primjetiti tek na 1000+m. Ali baš trimingom i uniformiranjem možeš nešto malo smanjiti grupe, na račun nižeg BC. Meni je pošlo za rukom na 300m. Istina, trebalo bi to detaljnije testirati, možda sam samo imao dobar dan pa ispucao odličnu grupu. Odraditi ću ja to.
Što se tiče BC. Ovisi puno o MV i daljini na koju pucaš. Evo ti na slikama podatke sa mog labradara i sliku sa podacima sa Lapua radara, na kojoj se vidi zašto je to tako.
Interesirala me konzistentnost BC. Za LOT koji imam, odlično.
Prebaci sa na CDM. Jednostavnije je, preciznije, ne ovisi o MV i daljini. I puno bolje usporedi različita zrna. Pogotovo ako raspolažeš i WEZ softverom. Onda primjetiš, da ponekad zrno sa malo većim BC na 100m zapravo lošije radi na 500m. Radi veće promijene otpora sa brzinom.
Pošto koristiš Scenar. Lapua kalkulator je besplatni 6DOF kalkulator sa besplatnim CDM za sva Lapua zrna. Odaberi podatke sa radara umjesto BC.
Ovo, na slici od Lapue nisu računate vrijednosti, nego zaista mjerene doppler radarom. Isto vrijedi i za moje, mjereno Labradarom.
Ja sam se malo igrao sa Scenar-L i meplatom. Nećeš dobiti puno na BC. To je zrno sa tangentnim ogive, očekuj do 2% više, to ćeš značajnije primjetiti tek na 1000+m. Ali baš trimingom i uniformiranjem možeš nešto malo smanjiti grupe, na račun nižeg BC. Meni je pošlo za rukom na 300m. Istina, trebalo bi to detaljnije testirati, možda sam samo imao dobar dan pa ispucao odličnu grupu. Odraditi ću ja to.
Što se tiče BC. Ovisi puno o MV i daljini na koju pucaš. Evo ti na slikama podatke sa mog labradara i sliku sa podacima sa Lapua radara, na kojoj se vidi zašto je to tako.
Interesirala me konzistentnost BC. Za LOT koji imam, odlično.
Prebaci sa na CDM. Jednostavnije je, preciznije, ne ovisi o MV i daljini. I puno bolje usporedi različita zrna. Pogotovo ako raspolažeš i WEZ softverom. Onda primjetiš, da ponekad zrno sa malo većim BC na 100m zapravo lošije radi na 500m. Radi veće promijene otpora sa brzinom.
Pošto koristiš Scenar. Lapua kalkulator je besplatni 6DOF kalkulator sa besplatnim CDM za sva Lapua zrna. Odaberi podatke sa radara umjesto BC.
Ovo, na slici od Lapue nisu računate vrijednosti, nego zaista mjerene doppler radarom. Isto vrijedi i za moje, mjereno Labradarom.