sredstvo za čišćenje

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Re: sredstvo za čišćenje

Post by Marko2Marko » 25 Sep 2021, 15:20

Ivane, koje boreskope priporučuješ?
Čitao sam prije 5 godina, da su dobri strahotno skupi, a što je danas? Je teslong za 50€ dobar i dobro prikazuje cijev?

I rekao si da staviš balistol i drugi dan povlečeš krpico i očistiš, da baliston natopi neslage. Moža je bolji proizvod gunex, isto od balistol kompanije. Misliš da bi bili dobri rezultati čiščenja da mi gunex par dana nataplja neslage u cijevi, i da onda očistim na goli metal?

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 25 Sep 2021, 16:08

Marko2Marko wrote:Ivane, koje boreskope priporučuješ?
Čitao sam prije 5 godina, da su dobri strahotno skupi, a što je danas? Je teslong za 50€ dobar i dobro prikazuje cijev?

I rekao si da staviš balistol i drugi dan povlečeš krpico i očistiš, da baliston natopi neslage. Moža je bolji proizvod gunex, isto od balistol kompanije. Misliš da bi bili dobri rezultati čiščenja da mi gunex par dana nataplja neslage u cijevi, i da onda očistim na goli metal?
Teslong je odličan. I Erik ga koristi.

Samo Marko idi polako. Nitko od nas nije ekspert na ovome polju, nisam ni ja.

Prvo dugo promatranje i učenje. Traženje uzročno posljedičnih veza. Pa male promijene. Opet samo promatranje da se vidi jeli se dobro naučilo. Prilagođavaš se cijevi, ne cijev prilagođavati sebi.
Nemoj se prepasti kada prvi put provučeš endoskop. Biti će tu svega. Tako cijevi izgledaju. Ako je radila dobro, ništa ne diraj i ništa ne mijenjaj.

Ballistol ja namakam danima, nekada i tjednima.

Ja ti nemam omiljeni produkt. Prilagođavam se cijevi i koristim sve. Ako cijev traži JB bore paste, ide JB bore paste. Ako traži VFG čepiće, idu VFG čepići. Copper remover na bazi amonijaka, ide i on. Sve je poludilo, očetkam onda do metala.

Ograničavam se na ballistol, plastičnu četku i krpice jer VJERUJEM da ću nježnijim metodama produžiti vijek trajanja cijevi. Jesam li u pravu, vrijeme će pokazati.

Naglasak na VJEROVANJE, nakon više godina možda bude činjenica, danas definitivno nije.

Svaka cijev je drugačija. Čak i ista zna "poluditi" pa se sve poremeti. Drugo punjenje, opet se mijenja itd. itd. itd.
Nema recepata i pravila. Samo prilagođavanje. Bitno je zadaš cilj, što želiš. Onda tražiš kako ga ostvariti.

Pogledaj uradke od Erika i F-Class Jhona. Njih dvojica su iskreni. Jednostavno se prilagođavaju i koriste što im trenutno radi dobro. Ne zaboravi da oni na cijev gledaju kao na potrošni materijal i imaju drugačije zakone od nas.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 25 Sep 2021, 17:41

IB43 wrote:Ne zaboravi da oni na cijev gledaju kao na potrošni materijal i imaju drugačije zakone od nas.
e pa tako i treba gledati :) ako želimo veliko pucati. i nešto naučiti.
dobro, možda je ne ubiti sa vročima pulferima na maximum kao ja, kad sam prošlu godinu cijev od 223 REM uništio od 1200 pucanja u samo 1 godinu! (i onda za novu cijev platio 1250€:), ali da možeš imati cijev za 2-3000 pucanja i da traje 2-3 lijeta, a da jo platiš manje od 1000€...

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 25 Sep 2021, 18:28

Kod nas su Marko problem zakoni. Tako da potrošena cijev završi novom puškom. Pogotovo meni naTRGu gdje se izmjena obavlja u tvornici. Lakše i jeftinije je kupiti novo. A to nije 1000 EUR nego više.

Ako kupiš endoskop. Budi oprezan i ne slušaj svakoga. Nešto što radi dobro na jednoj cijevi, na drugoj je loše. Morati ćeš sam vidjeti što je dobro na tvojoj i kada ti je stanje cijevi idealno. Ima cijevi koje najbolje rade malo prljave, a i suprotno.

Čišćenje do metala ja mrzim i nikada ne idem skroz do kraja, nego do razine kada misilm da ću vratiti "ravnotežu" i idealno stanje natrag.

Nepreciznost je u metku. Kada dobro pogodiš nod, treba cijev pošteno začepiti da se grupe prošire. Ne bude do cijevi, nego do metka i noda.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 25 Sep 2021, 19:16

Marko2Marko wrote:
IB43 wrote:Ne zaboravi da oni na cijev gledaju kao na potrošni materijal i imaju drugačije zakone od nas.
e pa tako i treba gledati :) ako želimo veliko pucati. i nešto naučiti.
dobro, možda je ne ubiti sa vročima pulferima na maximum kao ja, kad sam prošlu godinu cijev od 223 REM uništio od 1200 pucanja u samo 1 godinu! (i onda za novu cijev platio 1250€:), ali da možeš imati cijev za 2-3000 pucanja i da traje 2-3 lijeta, a da jo platiš manje od 1000€...
U Hrvatskoj je nemoguce promjeniti cijev.
Mogu ti nabrojiti zbog kojih clanaka i stavaka u zakonu, ali nema potrebe
I vjerojatno niti jedan puskar to vise ne radi.

Za onoga ko misli puno pucati i trositi cijevi, taj ima dve opcije u HR:
1. Prodati pusku, kupiti novu
2. imati modularnu pusku, pa samo kupovaati na nabanvnu dozvolu nove tormentirane cijevi, za cip zigom, upisati u oruzni list i sam ih stavljati, a stare cijevi nositi u mup na unistenje. (puske blaser r8, straser r14, titan 6, merkel helix, sauer 404, dakle one koje imaju tvornicku opciju da mijenjaju cijev - a od ovih svih sad ne znam napamet osim blasera i titana koja jos ima neku deblju match cijev u ponudi)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 25 Sep 2021, 23:10

Marko

https://youtu.be/R252W7ZJNCs

Kreni od 3:44 min (Preskačemo CLR dio). Iskreno govori kako radi i što koristi.

Ja koristim stariju verziju Teslonga. Fleksibilna optička cijev i spaja se na mobitel. Jeftiniji je od njegovog, a kvaliteta slike ista.

Isto ovako radim i ja. Samo što ja ne čekam da mi cijev dođe u ovo stanje (potrebna abrasivna sredstva i snažne kemije) i nikada je ne dovodim do potpuno golog metala (ne vidim poantu u ispucavanju cijevi i trošenju metaka na restauraciju nečega što je radilo dobro).

Održavam je ondje gdje sam primjetio da radi najbolje. Frekvencijom koja mi omogućuje korištenje blagih i nježnih metoda i običnih mineralnih ulja poput Ballistola.

Kao što i u videu govori. Sam ćeš morati pronaći što je dobro i pronaći najbolji režim čišćenja. Nitko ti drugi tu ne može pomoći, osim ako gleda i čisti cijev zajedno sa tobom.

Alternativno. Drži se onoga što imaš i zaboravi mudrolije. Bitno je da radi dobro.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 26 Sep 2021, 09:02

jolly wrote:U Hrvatskoj je nemoguce promjeniti cijev.
Mogu ti nabrojiti zbog kojih clanaka i stavaka u zakonu, ali nema potrebe
I vjerojatno niti jedan puskar to vise ne radi.

Za onoga ko misli puno pucati i trositi cijevi, taj ima dve opcije u HR:
1. Prodati pusku, kupiti novu
2. imati modularnu pusku, pa samo kupovaati na nabanvnu dozvolu nove tormentirane cijevi, za cip zigom, upisati u oruzni list i sam ih stavljati, a stare cijevi nositi u mup na unistenje. (puske blaser r8, straser r14, titan 6, merkel helix, sauer 404, dakle one koje imaju tvornicku opciju da mijenjaju cijev - a od ovih svih sad ne znam napamet osim blasera i titana koja jos ima neku deblju match cijev u ponudi)
kolega stolttom piše malo drugačije, ali vjerovatno njegov put zamjene cijevi je u domeni ljudi sa dosti entuziazma i novaca za ovakve postupke... koliko sam ga ja razumio

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 26 Sep 2021, 09:04

jolly wrote:...
Na svakom AR-u, uz relativno jeftin i jednostavan alat i nešto znanja i pažnje, cijev se mijenja u dvadesetak minuta.

Potrebno je skinuti razbijač plamena i plinski blok, a cijev otpustiti preko glavne matice (koja ima različite prihvate i alate, ali navoj je standardan). Zateže se na određeni moment, iako ni to nije propisano već iskustvena preporuka.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 27 Sep 2021, 16:49

Marko2Marko wrote: dobro, možda je ne ubiti sa vročima pulferima na maximum kao ja, kad sam prošlu godinu cijev od 223 REM uništio od 1200 pucanja u samo 1 godinu! (i onda za novu cijev platio 1250€:), ali da možeš imati cijev za 2-3000 pucanja i da traje 2-3 lijeta, a da jo platiš manje od 1000€...
Odgovo je jednostavan.Nije nju unistilo 1200 metaka, nego režim od 20 metaka do vreline odjednom, i tako ponavljanje.Spaljena je.Otidjite svaki dan na streljanu i ispalite 3 metka,i bit ce ko nova nakon 1200 pucanja :D

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 27 Sep 2021, 17:38

Darko11 wrote:
Marko2Marko wrote: dobro, možda je ne ubiti sa vročima pulferima na maximum kao ja, kad sam prošlu godinu cijev od 223 REM uništio od 1200 pucanja u samo 1 godinu! (i onda za novu cijev platio 1250€:), ali da možeš imati cijev za 2-3000 pucanja i da traje 2-3 lijeta, a da jo platiš manje od 1000€...
Odgovo je jednostavan.Nije nju unistilo 1200 metaka, nego režim od 20 metaka do vreline odjednom, i tako ponavljanje.Spaljena je.Otidjite svaki dan na streljanu i ispalite 3 metka,i bit ce ko nova nakon 1200 pucanja :D
Točno to. Visoki tlakovi i temperatura. Ubija je jako brzo.

Prljava cijev podiže brzinu, tj. tlak. Tako da redovno čišćenje posredno zaista produži vijek trajanja, pogotovo ako se puno puca.

Na Erikovom videu koji sam stavio, točno se vidi visoka temperatura i tlak. Gori nju Erik nemilo (200 metaka od zadnjeg čišćenja). Evo kako kod mene izgleda dio cijevi koji je Erik prikazao. Nakon 50 metaka od zadnjeg čišćenja (prođeno suhom krpom da ne prljam endoskop). Velika razlika. Ja sam na blažem punjenju i sporijoj paljbi. Radi toga je, i zato mi radi samo plastična četka i Ballistol. Naravno, ne dozvoljavam da se nakuplja i diže brzinu.

U pitanju je prvih nekoliko cm cijevi koji izgara i sa vremenom je cijev potrošena.
Bakra imam samo po rubovima idućih par cm. Također slika i tog dijela. Tu se stvaraju debele naslage bakra i gareži ako se ne čisti. Otvrdne kao staklo i ide vani samo sa JB bore paste ili dugotrajnim namakanjem različitim solventima.

Ova vam se cijev sjaji poput ogledala nakon suhe krpice. Ovo bude unutra. Ne treba sve ukloniti, samo umanji preciznist pa treba pucati za je vratiti nazad (opet brže troši cijev). One tvrde naslage po rubovima bolje ostaviti, bakar je OK dok je tanak i uzduž nekolimo cm.
To je za moju cijev i metak, za tuđu može biti totalno drugačije. Treba vidjeti sam i naći što radi.
Attachments
Photo_20210912183131.jpg
Photo_20210912183109.jpg

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 27 Sep 2021, 19:58

Darko11 wrote:
istina.

ali sam uvjeren da bi više izdržala pod istom režimom paljenja, kad ne bi upotrebljivao najbolj energijske pulfere kod maximalnih pritiskova puput N550 i RS60.

ali ako bi pucao sve metke jedan za drugim bez hlajenja cijevi, cev bi možda bila uništena od 600 metaka. :P

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 27 Sep 2021, 20:54

U svakom slučaju. Pokazuje se da je ova tema jako široka.

Evo, tu na temi. Od Darka koji čisti jednom godišnje, pa do mene kojemu je 30 srednje punjenih metaka puno, a na 50 sve staje. Čisti iza svake upotrebe, makar u pitanju bila 3 metka.

I svi su u pravu.

Nema univerzalnog i najboljeg sredstva. Nema boljih i lošijih režima. Ovisi o cijevi, barutu, upotrebi, što od cijevi želite... Zato je toliko puno različitih odgovora na ovu temu.

Benchrest ekipa puni metke dok im kapisle ne izbije. Čiste svakih 10-20 metaka i cijev im je sigurno lošija od moje nakon 30 srednje punjenih metaka, sporo pucano. Ja imam strog kriterij.

Nemojte misliti da zato jer se ograničavam na plastičnu četku i Ballistol, da su mi agresivne metode problem.
Ako treba. Ide vruća voda, brončana četka muški u oba smjera, abrazivi, jaki solventi.... Ovisi što vidim i kako mi cijev radi. Ako radi dobro i sve je OK, plastična četka i Ballistol su OK. Nije cijev za izložbu pa da se sjaji do metala, nego da dobro ispucava metke.

Erik je zadao cilj da ima vrhunsku preciznost uz minimalno čišćenje. Uspio je. Za njega, odlična metoda. Ali, ZA NJEGA.

Ja imam drugačiji cilj i idem drugim putem. Hoću li uspjeti, vrijeme će pokazati. Moja metoda je ZA MENE.

Što je za vas, sami morate naći nakon što zadate jasan cilj i očekivanja. Kao i koliko vremena želite posvetiti čišćenju. Dok radi dobro i nema hrđe, režim je OK.

Endoskop je velika pomoć. Ali nije za one koji će paničariti na svaki zarez i crnu mrlju. Cijev se troši, to je prirodni proces. Zarezi, crne mrlje od pougljičenog čelika, malo bakra po rubovima, tvrde naslage po rubovima... sve je to normalno za cijev u upotrebi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Sep 2021, 07:33

IB43 wrote:
Endoskop je velika pomoć. Ali nije za one koji će paničariti na svaki zarez i crnu mrlju. Cijev se troši, to je prirodni proces. Zarezi, crne mrlje od pougljičenog čelika, malo bakra po rubovima, tvrde naslage po rubovima... sve je to normalno za cijev u upotrebi.
Mene bi srce izdalo, da pogledam kroz endoskop i vidim neku tockicu.
Hvala lijepa, nije za mene. Ovako, bez endskopa znam da zivim u zabludi, i sretan sam. Svakom bedaku svoje veselje, pa tako i meni.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 28 Sep 2021, 10:51

jolly wrote:
IB43 wrote:
Mene bi srce izdalo, da pogledam kroz endoskop i vidim neku tockicu.
Hvala lijepa, nije za mene. Ovako, bez endskopa znam da zivim u zabludi, i sretan sam. Svakom bedaku svoje veselje, pa tako i meni.
I sam tako mislim.
Ali očistilm uvijek, tako da mirno spavam.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 28 Sep 2021, 14:36

jolly wrote: Mene bi srce izdalo, da pogledam kroz endoskop i vidim neku tockicu.
:A02: :A02: :A28:

Ja ga zato nebih uzeo ni da mi ga dzaba neko pokloni.Moje cijevi su uvjek sjajne kad nakon ciscenja okrenem pusku prema svijetlu i ja mirno spavam,a s obzirom sa se sa godinama i moje oko trosi,one su sve sjajnije i u boljem stanju kako stare. :D
IB43 wrote:Cijev se troši, to je prirodni proces. Zarezi, crne mrlje od pougljičenog čelika, malo bakra po rubovima, tvrde naslage po rubovima... sve je to normalno za cijev u upotrebi.
To je relativno.Sve na ovom svijetu se trosi,apsolutno sve,cak i slika na zidu iza stakla blijedi i dogadjaju joj se kemiski procesi,mi se trosimo i umiremo.Kad bi kupili nov auto i presli sa njim samo 3000km i gurnuli endoskop u cilindre i ostale djelove ko zna kakve bismo strahote i pukotine vidjeli unutra, ali ja vozim auto koji je na 253 000 km odlican,motor radi ko singerica :D

Ukratko streljacka cijev u razantnom kalibru koje je cesto vrela prilikom pucanja i od koje se trazi 1/3 moa se potrosi nakon par tisuca metaka.

Lovacka cijev ako je vlasnik uredno cisti i stiti od korozije,lovi sa njom i povremeno pukne koji metak u metu i ocekuje preciznost od 3-4cm na 100m ce prije potrositi vlasnika :D Ista kategorija su npr,cijev pistolja i sporih kalibara ,rubnog paljenja,zracnog oruzja itd .Tu je cak cijev najtrajniji dio.Na pistolju ce biti hrpa puknutih djelova,vjerovatno ce se i navlaka prije potrositi nego cijev.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 28 Sep 2021, 15:11

Sve je to OK. Kako sam već napisao ranije. Ako je tako kako opisivate, metode su vam dobre, i svi ste u pravu. Svi dobro održavate i produkti su vam OK.

Ako ćete skakati u zrak na malu crnu mrvicu, ne nabavljajte endoskop ni u kom slučaju. Uništiti ćete cijev stalnim struganjem svim i svačim.

Nego već kada smo se dotakli preciznosti i čišćenja. Nije samo cijev. Treba baciti oko i na ležište. Ako annealing nije najbolji i tu može biti naslaga koje vam poremete zračnosti, a time i preciznost.

Zatvarač. I on se troši radom i može promijeniti zračnosti kako se troši. Ja ga držim malo masnim (točno kako je opisano u manualu od puške).

Ja nisam kupio novu pušku, nego korištenu (700-800 metaka). Pa sam imao priliku dobro istestirati različita sredstva, metode itd. itd. I kako što utječe na preciznost i trajnost. A i ja sam u početku radio puno loših stvari dok nisam naučio. Odatle dolazi sve što pišem.

Bitno je izbjeći tvrdi carbon ring, to je kao staklo i ide i jako teško i sa najagresivnijim metodama. Bez endoskopa ćete ga prepoznati po teškom prolasku četke, čepića, krpice.... kroz cijev, premda je već temeljito očišćena.
Cijev se brzo prlja u upotrebi i brzo širi grupe. Slično se dogodi i sa jako punjenim metkom van noda. To nije carbon ring, nego je metak van noda i punjenje je jako.
I u ovome je jedan od razloga zašto short range hall of fame benchrest shooter čisti svako 5-10 metaka. Mora, jer mu je metak takav. Ali njego to ne tangira niti malo. Smanjio je grupu za 0.0001", i zato je on u hall of fame, a ja nisam. I on je uspio i za sebe ima odličnu metodu. ZA SEBE.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 28 Sep 2021, 15:43

Darko11 wrote:
jolly wrote: Mene bi srce izdalo, da pogledam kroz endoskop i vidim neku tockicu.
:A02: :A02: :A28:

Ja ga zato nebih uzeo ni da mi ga dzaba neko pokloni.Moje cijevi su uvjek sjajne kad nakon ciscenja okrenem pusku prema svijetlu i ja mirno spavam,a s obzirom sa se sa godinama i moje oko trosi,one su sve sjajnije i u boljem stanju kako stare. :D
IB43 wrote:Cijev se troši, to je prirodni proces. Zarezi, crne mrlje od pougljičenog čelika, malo bakra po rubovima, tvrde naslage po rubovima... sve je to normalno za cijev u upotrebi.
To je relativno.Sve na ovom svijetu se trosi,apsolutno sve,cak i slika na zidu iza stakla blijedi i dogadjaju joj se kemiski procesi,mi se trosimo i umiremo.Kad bi kupili nov auto i presli sa njim samo 3000km i gurnuli endoskop u cilindre i ostale djelove ko zna kakve bismo strahote i pukotine vidjeli unutra, ali ja vozim auto koji je na 253 000 km odlican,motor radi ko singerica :D

Ukratko streljacka cijev u razantnom kalibru koje je cesto vrela prilikom pucanja i od koje se trazi 1/3 moa se potrosi nakon par tisuca metaka.

Lovacka cijev ako je vlasnik uredno cisti i stiti od korozije,lovi sa njom i povremeno pukne koji metak u metu i ocekuje preciznost od 3-4cm na 100m ce prije potrositi vlasnika :D Ista kategorija su npr,cijev pistolja i sporih kalibara ,rubnog paljenja,zracnog oruzja itd .Tu je cak cijev najtrajniji dio.Na pistolju ce biti hrpa puknutih djelova,vjerovatno ce se i navlaka prije potrositi nego cijev.
U pravu si. Isto kao što možeš uništiti motor unutar 1000km. Samo ga daj u 1. i full gas od ZG do ST. Možeš i cijev puške unutar par stotina metaka.

Kao i kod auta. Ovisi što želiš. Auto za otići na pisao, do trgovine... auto za utrke... auto za duge ture.... taxiranje... Pa ga sukladno tome kupiš i održavaš.
Zato i pišem stalno, treba imati jasan cilj i očekivanja.

Održavanje lovačke i streljačke opreme su 2 različita svemira.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 28 Sep 2021, 19:43

IB43 wrote:
U pravu si. Isto kao što možeš uništiti motor unutar 1000km. Samo ga daj u 1. i full gas od ZG do ST.
Zg do ST.? Nebi se docepao ni naplatnih kucica u Karlovcu :D Tocnije motor na punom gasu u leru moze izdrzati oko 1 minut ili malo vise.
Streljastvo je formula 1,a znamo koliko traju ti motori. :A28:

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 28 Sep 2021, 20:22

Da se i tu nešto napraviti. Ja se trudim, pa ćemo vidjeti kako će završiti.
Natjecanje traži režim paljbe kakav jest. Ali se zato na treningu, testiranjima.... može usporiti. Ja nemam neko pravilo. Gledam temperaturu cijevi, pa ovisi.... Pustim je povremeno da se skroz ohladi. Ne pucam ako osjećam toplinu pod rukom....
Zadnje kada sam pucao. Bilo je oko 26C, oko 6 min između metaka. Ali nije to pravilo, ako je cijev topla pod rukom, ostavim duže.
Nije to dobro radi gubitka pozicije i stalnog premještanja tijela i laktova. Zapamtim kako sam stajao, pa ide.

Na izradi metka se da puno dobiti. Koristim N140, umjereno punjenje. To je barrel friendly.

Lov je druga priča i više je oko hrđanja, manje oko trošenja. Slažem se sa tobom da će cijev nadživjeti vlasnika. Bitno je da ne hrđa.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Sep 2021, 05:39

Streljastvo moze biti rekreativno, natjecateljsko, ili ozbiljno natjecateljsko.
A posto je meni tlaka baviti se administracijom, i maltretirati se sa nabavnim dozvolama, i motivi za streljastvo su mi rekreacija, ja sam njezan prema svojoj cijevi, i ne koristim extremno nabrijano streljivo. Pazim na cijev. Da ne bih morao stalno mijenjati oruzje. Dakle, nastojim da mi oruzje potraje.
Turn better into best!

Post Reply