Težina zrna za lov i monolitna zrna
Re: Težina zrna za lov i monolitna zrna
Zapeli ste za Grom nije baš neko postignuće u razvoju tehnike i balistike.
Imaš puno zrna koje rade i precizna su npr. Barnes,Fox , Lapua naturalis, Hornady GMX
i sve to drži grupu u nokat za razliku od Groma koji je poluproizvod i krajnje je vrijeme da evoluiramo
na modernije tehnologije.
Imaš puno zrna koje rade i precizna su npr. Barnes,Fox , Lapua naturalis, Hornady GMX
i sve to drži grupu u nokat za razliku od Groma koji je poluproizvod i krajnje je vrijeme da evoluiramo
Dobro jutro Kolumbomatezg1 wrote:Zapeli ste za Grom nije baš neko postignuće u razvoju tehnike i balistike.
Grom kao zrno, ako se napuni kako treba radi sasvim solidno. Uzeo sam jednu kutiju oznake 8mm Mauser i skužio da ima dobar pad u odnosu na Belot, na koji je puška bila upucana. Po tome sam vidio da fali brzine, bio je čista nula na 100m, dok je Belot bio na oko 160. Uglavnom, to je oznaka i punjenje za izvoz, USA uglavnom zbog njihovih regulativa i tlakova. Ali neprecizan nije bio, dapače. Dobio sam glatko 3-4 cm na 100m iz dobre M48 s optikom 6x42 Zrak. Ispucao tu kutiju i nisam više kupovao. 12.7 g SP je ok i danas, nije kao onaj stari ali može proći za lov bez problema. Belot SPCE je precizniji, ali ima od cijevi do cijevi. Monolite nisam koristio niti mi to treba. Ali ne znači nužno da je to loše. Npr kod 8x57 sa istom dužinom koja je potrebna za korak uvijanja, može se ići sa lakšim zrnom uz dobru putanju i preciznost. Tko puni sam, može napraviti jako dobar metak i dignuti 8x57 za stepenicu više i koji metar dalje. Inače najviše lovim kuglom u kal.12 , klasičnom olovnom od 32g. Ima limit u daljini ali mi pokriva 90% situacija. Za lov u kršu uz PA radi čuda i bolje realno ne treba. Inače, za teže i sporije kalibre je ok i mekše zrno, samo da se ne odvaja i raspada u komade. PPU 18.5g u 9,3x62 radi savršeno bez nekih mana. 30-06, 7x64, -jok. Previše brzine, treba tvrđe. Nekakav kompromis za većinu srednjih kalibara bio bi Geco Plus, koji je možda najbolji metak za svoju cijenu. Dio je premium koncerna, iste komponente za manju cijenu. Samo zrno je od Geca, ostalo RWS. Usporedite ih, potpuno iste kapisle i čahure. U 8x57 bi valjalo da je mrvicu brži jer se ne otvara baš lako pri pogotku u meko. Kalibar je takav kakav je i ne može puno gore. Ali zato prošiša obje plećke uz obilan krvni trag ili ostaje pod kožom s druge strane uz dobar prijenos energije i minimalan gubitak mase. PPU i dalje vode komunistički šalabajzeri koji koriste NC05 barut i dalje i trpaju ga u sve što mogu. Čađavo, prljavo itd..Cijev jednako prljava iza novog metka kao i iza starog vojnog. Iza Geca skoro pa da ne treba čistiti. I neće budale da shvate nikako, kunu ili dvije više po metku uz bolji barut i doziranje istoga dobio bi se sasvim ok metak.
E to je upitno.Mislim da ne igra ulogu samo zagrijavaje cijevi nego i vibracije, jer koja svrha je debelih cijevi na MK 22 LR natjecateljskim puskama.Mogu se i one ugrijati ali treba se namuciti.Marko2Marko wrote:grupa od 3 metka nema veze od deblje ili tanke cijevi.
Je naizgled jednako prljava ,ali lovacki PPU ipak nema zivina fulminata u kapisli i ne treba cistiti poslije svakog pucanja kao kod vojnog.Iggy wrote:Cijev jednako prljava iza novog metka kao i iza starog vojnog. Iza Geca skoro pa da ne treba čistiti. I neće budale da shvate nikako, kunu ili dvije više po metku uz bolji barut i doziranje istoga dobio bi se sasvim ok metak.
Da, to je istina. Ali ako imaš nagriženu cijev svejedno si u problemu . Sve u svemu, nije to tako loše streljivo.
-
Marko2Marko
- Desetnik

krivo je razmišljanje da če biti deblija cijev preciznija od tanke samo tako, po defoltu, sama po sebi, jer ima više materiala okolo rupe... imho.Darko11 wrote:E to je upitno.Mislim da ne igra ulogu samo zagrijavaje cijevi nego i vibracije, jer koja svrha je debelih cijevi na MK 22 LR natjecateljskim puskama.Mogu se i one ugrijati ali treba se namuciti.Marko2Marko wrote:grupa od 3 metka nema veze od deblje ili tanke cijevi.
Nisam to ni mislio naravno.Jako puno je faktora u igri.Marko2Marko wrote: krivo je razmišljanje da če biti deblija cijev preciznija od tanke samo tako, po defoltu, sama po sebi, jer ima više materiala okolo rupe... imho.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Deblja cijev ima: manji titraj cijevi, i manje se zagrijava. Dakle, inicijalno ima veci potencijal preciznosti.
Ali jako puno drugih faktora dodatno igraju ulogu.
Ali jako puno drugih faktora dodatno igraju ulogu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Marko2Marko
- Desetnik

Ne znam u čemu je problem. Na videu je jasno dao do znanja da ovisi o zaostalim naprezanjima. Hladno kovana, lijevana, umirena...
Deblja cijev će tražiti veći broj metaka da se zagrije do razine kada otpusti zaostala naprezanja. Veći masa/volumen = više energije potrebno da postigne neku temperaturu. Tj. treba veći broj metaka.
Što se tiče titraja. Amplitude tanje cijevi su veće, radi manje krutosti. Jednom kada je van noda, tanja cijev će imati veće grupe, jer su amplitude vibracija veće.
U teoriji, tanja i deblja cijev bi trebale jednako grupirati sve dok su:
- jednake kvalitete
- zaostala naprezanja nisu oslobođena ili su obje savršeno umirene.
- metak je u nodu.
BTW Malo sam bacio oko na PPU Grom u .308 Win. On traži 1:10" twist, ako mi je baza točna. Na 1:12" Statička stabilnost je 1 i manje. To je nestabilno, naravno da su grupe veće.
Deblja cijev će tražiti veći broj metaka da se zagrije do razine kada otpusti zaostala naprezanja. Veći masa/volumen = više energije potrebno da postigne neku temperaturu. Tj. treba veći broj metaka.
Što se tiče titraja. Amplitude tanje cijevi su veće, radi manje krutosti. Jednom kada je van noda, tanja cijev će imati veće grupe, jer su amplitude vibracija veće.
U teoriji, tanja i deblja cijev bi trebale jednako grupirati sve dok su:
- jednake kvalitete
- zaostala naprezanja nisu oslobođena ili su obje savršeno umirene.
- metak je u nodu.
BTW Malo sam bacio oko na PPU Grom u .308 Win. On traži 1:10" twist, ako mi je baza točna. Na 1:12" Statička stabilnost je 1 i manje. To je nestabilno, naravno da su grupe veće.
-
Marko2Marko
- Desetnik

možda grupe neče biti veče niti kod stabilnosti 1. nekada če biti iznenađenja.
zanimljiv test: https://thefiringline.com/forums/showth ... p?t=530927
zanimljiv test: https://thefiringline.com/forums/showth ... p?t=530927
- jolly
- Cinker - bojna

Pratim forum 10 godina. Ne pamtim da je iko ikad spominjao rijec "nod". Nit sam to zamijetio u stranoj i domacoj literaturi, koje imam podosta.
Sta je to nod?
Sta je to nod?
Turn better into best!
Ovisi o puno toga.
U privitku imaš puno ozbiljnije istraživanje od forumskih.
Moraš uskladiti statičku i dinamičku stabilnost da bi dobio maksimalnu preciznost.
Na kratkim udaljenostima dok se zrno njiše, neće širiti previše. Jednom kada zrno zauzme kut, počinju problemi. Ovo je na primjer eliminiralo stari 168gr SMK iz long range natjecanja.
Lapua je razvila jednostavan alat za provjeru. Ne trebaš biti na razini eksperta za ga koristiti. Ali je samo za Lapua zrna.
https://www.lapua.com/lapua-ballistics- ... stimation/
Opet smo se udaljili od teme.
Ali OK, i u lovu bi trebalo voditi računa o usklađenosti twista i zrna. Tako da nismo baš skroz off topic.
U privitku imaš puno ozbiljnije istraživanje od forumskih.
Moraš uskladiti statičku i dinamičku stabilnost da bi dobio maksimalnu preciznost.
Na kratkim udaljenostima dok se zrno njiše, neće širiti previše. Jednom kada zrno zauzme kut, počinju problemi. Ovo je na primjer eliminiralo stari 168gr SMK iz long range natjecanja.
Lapua je razvila jednostavan alat za provjeru. Ne trebaš biti na razini eksperta za ga koristiti. Ali je samo za Lapua zrna.
https://www.lapua.com/lapua-ballistics- ... stimation/
Opet smo se udaljili od teme.
- Attachments
-
- a505719.pdf
- (433.9 KiB) Downloaded 12 times
Node, pravilno. Ja koristim riječ nod, jer nemam pojma koji bi bio hrvatski izraz.jolly wrote:Pratim forum 10 godina. Ne pamtim da je iko ikad spominjao rijec "nod". Nit sam to zamijetio u stranoj i domacoj literaturi, koje imam podosta.
Sta je to nod?
Jedan stari strijelac mi je rekao da usklađivam parabolu. Jeli to pravilni termin, pojma nemam.
Radi se o tome, da se brzina zrna kroz cijev uskladi sa prvim titrajem koji nastaje izgaranjem baruta. A koji mijenja kut izlaska zrna iz cijevi (širi grupe). Najjednostavnija indikacija je putem vremena provedenog u cijevi.
Mnogi strijelci koriste ovo sa uspijehom. I ja svoje metke pravim vodeći računa o tome, rezultat je dobar.
Koga zanima više.
http://www.the-long-family.com/OBT_paper.htm
-
Marko2Marko
- Desetnik

traženje noda je poslednjih 10 godina najpopularnija metoda traženja najmanjih grupa sa puškom
- jolly
- Cinker - bojna

Nasli ste se dva soul mates!!!! I u nodovima ste se poklopili!
Mislim da je ovo pocetak jednog divnog prijateljstva!
Turn better into best!
Ne samo grupa. Ja sam malo žrtvovao grupe da bih dobio na jednostavnosti. Jednom kada je metak u nodu (sinkroniziran sa harmonicima) male greške u reloadingu ne prave bitnu razliku. Ipak je meni ovo hobi, ako se može izvesti brzo i jednostavno, zašto ne.Marko2Marko wrote:traženje noda je poslednjih 10 godina najpopularnija metoda traženja najmanjih grupa sa puškom
Više je metoda kako ga naći. Ja sam ih kombinirao sve. Tako da dovršim cijeli postupak unutar 50-70 metaka i 3 odlaska na streljanu.
1. Korak Odabir stabilnog zrna. OBT metoda i ovisno o njoj nabavka komponenti.
2. Korak Odlazak na streljanu i OCW metoda. Provjera izgaranja ES/SD.
3. Korak Odlazak na streljenu i fino podešavanje CBTO. Grupe i ES/SD
4. Korak Odlazak na streljanu i ladder test na 300m. Provjera jesam li zaista pogodio nod.
5. Korak Provlačenje metka i meta kroz analizatore. I ovisno o tome, finaliziranje laboracije.
5 dana i metak je gotov. Dalje je brzi i jednostavni reloading istog metka.
Zašto ne. Ne poznajem puno ljudi koje ovakve teme interesiraju.jolly wrote:Nasli ste se dva soul mates!!!! I u nodovima ste se poklopili!
A kada su u pitanju rezultati sa puškom, daju se čuda napraviti.
- jolly
- Cinker - bojna

Dosao si na pravi forum!IB43 wrote: Ne poznajem puno ljudi koje ovakve teme interesiraju.
Turn better into best!