prigušivači

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: prigušivači

Post by Barut » 16 Oct 2021, 02:27

matezg1 wrote:Mislim da maštate i s oproštenjem koji će ti k...
prigušivač za samoobranu ?
Ako se nedaj bože nađeš u takvoj situaciji da moraš pucati i prvi ne pogodi
onda bar da se čuje čim više pa da imaš koji će otjerati prijetnju sa prigušivačem neće niti znati da pucaš.
Ovo je za profesionalne killere iz filmova. Dream on.
Super! Evo, onda imaš zadatak. Uzmi pištolj i odi na najbližu streljanu zatvorenog tipa. (po mogućnosti neku sa ravnim zidovima, ne onu koja ima zidove dizajnirane da upijaju buku kao npr. Las u Zagrebu, ipak želimo da eksperiment bude što realniji) Kad uđeš unutra, skini antifone, izvadi pištolj i raspali! :A13: Poslije, dođi na forum pa nam ispričaj kako ti je to zvučalo.

Naravno, taj prikaz prigušivača koji si ti gledao u Hollywoodskim filmovima ima veze sa stvarnošću koliko i Supermen od kojeg su se ti isti metci odbijali (ili koji god je lik već bio). Kad se prigušivači konačno legaliziraju, moći ćeš se i sam uvjeriti u to. Prigušivač ima glavnu funkciju da smanji oštećenje sluha. Dakle, u skoro svim slučajevima pucanj je još dovoljno glasan da oštećuje sluh, samo u manjoj mjeri nego bez prigušivača. Jedina vrsta oružja koja bi stvarno mogla biti skoro nečujna bi bila mk puška repetirka sa prigušivačem i subsonic streljivom. Skoro sve ostalo je glasno. Čak i .45-ica kod koje je standardno streljivo subsonic je glasna i kad je prigušena. PA oružje je isto tako glasno bez obzira na kalibar.
The truth is hate to those who hate the truth.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 16 Oct 2021, 13:41

matezg1 wrote:Ma sve pet za trening na streljani i lov ali da svi koji imaju u RH DIN
šeću sa prigušivačima meni je to jednostavno neprihvatljivo jer od 90 %
ljudi koji poštuju zakone uvijek će se naći netko tko će to zlorabiti jednostavno smo
takvo društvo i prigušivači za samoobranu to je totalna glupost.
nemoj pričat tamo di se nerazumiješ da hodaš po ulicu sa prigušivačem niko normalan neće to raditi prvo preglomazno je. druga stvar za samoobranu u svome domu dušu bi dao pregušivač, razmisli malo imas djecu ženu i koga več ne u kuči i uzmeš pušku ili pištolj i počmeš pucat u zatvorenom prostoru i branit sebe i obitelj a ti nakon toga gluh zajedno sa ostatkom obitelji i još ti djeca prestravljena ili situacija di ti obitelj navecer spava ili barem neki clanovi obitelji a ti moras upotrijebit u samoobrani. nemoj pricat o stvarima ako nisi nilad iskusio pucat u zatvorenom prostoru bez zaštite za uši. naravno nebi bilo kao u filmovima tiho ali definotivno bolje nego bez prigušivača. uz sve smanjuješ i fizički efekt detonacije ne samo zvučni. zašto specijalne postrojbe koriste prigušivače sa nadzvučnom municijom pogotovo kada znaju da če ulaziti i u zatvoreni prostor.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 16 Oct 2021, 13:48

Barut wrote:
matezg1 wrote:Mislim da maštate i s oproštenjem koji će ti k...
prigušivač za samoobranu ?
Ako se nedaj bože nađeš u takvoj situaciji da moraš pucati i prvi ne pogodi
onda bar da se čuje čim više pa da imaš koji će otjerati prijetnju sa prigušivačem neće niti znati da pucaš.
Ovo je za profesionalne killere iz filmova. Dream on.
Super! Evo, onda imaš zadatak. Uzmi pištolj i odi na najbližu streljanu zatvorenog tipa. (po mogućnosti neku sa ravnim zidovima, ne onu koja ima zidove dizajnirane da upijaju buku kao npr. Las u Zagrebu, ipak želimo da eksperiment bude što realniji) Kad uđeš unutra, skini antifone, izvadi pištolj i raspali! :A13: Poslije, dođi na forum pa nam ispričaj kako ti je to zvučalo.

Naravno, taj prikaz prigušivača koji si ti gledao u Hollywoodskim filmovima ima veze sa stvarnošću koliko i Supermen od kojeg su se ti isti metci odbijali (ili koji god je lik već bio). Kad se prigušivači konačno legaliziraju, moći ćeš se i sam uvjeriti u to. Prigušivač ima glavnu funkciju da smanji oštećenje sluha. Dakle, u skoro svim slučajevima pucanj je još dovoljno glasan da oštećuje sluh, samo u manjoj mjeri nego bez prigušivača. Jedina vrsta oružja koja bi stvarno mogla biti skoro nečujna bi bila mk puška repetirka sa prigušivačem i subsonic streljivom. Skoro sve ostalo je glasno. Čak i .45-ica kod koje je standardno streljivo subsonic je glasna i kad je prigušena. PA oružje je isto tako glasno bez obzira na kalibar.

:A28: dobro si to sročio

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 16 Oct 2021, 13:50

i ako hočeš veče su šance da se u lovu još više počme zlouporabiti nego u držanju radi sigurnosti

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 16 Oct 2021, 14:53

Još "davne" 2018. kad sam kupio prvi komad oružja sam rekao, mi Hrvati smo posebna sorta što se tiče kulture oružja.

Nisu nam ni HDZ ni SDP krivi za to, niti nedostatak streljana, nego taj jedan specifičan mentalitet kod većine ljudi i ta bojazan/averzija prema ičem što je nastalo van SFRJ.

"Ma kakvi prigušivači..."
"Kakvo je to pucanje više od 5 metaka / satu?!"
"Kaj si mi to donesel na streljanu, beži s tim doma..."
"To nije sportsko oružje..."

The list goes on...
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 16 Oct 2021, 18:07

johnnyboyy1711 wrote:Još "davne" 2018. kad sam kupio prvi komad oružja sam rekao, mi Hrvati smo posebna sorta što se tiče kulture oružja.

.
Mi nemamo kulturu oruzja.
ALi sad, jos lako za one koji ni nemaju oruzje, ali ovi sto imaju pa se ne znaju ponasati s oruzjem, to je lose.
A kultura oruzja se ne moze steci rodjenjem. To se uci.
Knjige
Casopisi
Tecajevi, po speicjalonostima
Aktivnosti (lov streljastvo)
Streljane
Prisutonost u javnosti streljackih, lovackih organizacija i slicno.
Tog nema, pa nema ni kulure oruzja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 17 Oct 2021, 09:38

Mirok wrote:Da,samo prigušivač će smanjiti 20-30 dB kod nekog univ lovačkoga karabina. i to je to.
Spora municija malog kalibra se još i da donekle prigušivati, ali prigušivati lovaki metak velikih brzina je sasvim druga priča.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Oct 2021, 14:20

dundoivica wrote: :A28: dobro si to sročio
Hvala. :)
johnnyboyy1711 wrote:Još "davne" 2018. kad sam kupio prvi komad oružja sam rekao, mi Hrvati smo posebna sorta što se tiče kulture oružja.
Ne šališ se. Naša je sreća što neuki narod ne sudjeluje u krojenju zakona o oružju. Zamisli kako bi to izgledalo da većina građana, koji nemaju pojma o oružju, nadglasaju sve one koji nešto znaju i odrede nam pravila pod kojima ćemo živjeti. Ne da bi nam bili zabranjeni prigušivači, nego bi nam zabranili i antifone! Rekli bi, ako već hoćete puškarati, onda izvolite i slušati to puškaranje u punoj snazi!
matezg1 wrote:Ma sve pet za trening na streljani i lov ali da svi koji imaju u RH DIN
šeću sa prigušivačima meni je to jednostavno neprihvatljivo jer od 90 %
ljudi koji poštuju zakone uvijek će se naći netko tko će to zlorabiti jednostavno smo
takvo društvo i prigušivači za samoobranu to je totalna glupost.
Ono što nam treba je upravo suprotno od toga što navodiš. Prigušivači su najmanje bitni na streljani gdje već nosiš antifone, puno su bitniji tamo gdje ih nećeš imati. U lovu ih neki čak i nose, iako bi prigušivač bio bolje rješenje. Ali tamo gdje bi prigušivač bio najkorisniji, to je upravo u situaciji samoobrane. Šanse su dobre da se to može dogoditi u zatvorenom prostoru ( u kući, trgovini, vozilu...) a nećeš imati zaštitu za sluh. Nije niti samo stvar u oštećenju sluha. Kada pucaš u zatvorenom prostoru, to je šok za sva osjetila. Ometa normalno funkcioniranje, nećeš moći niti normalno razmišljati, a nekamoli djelovati, što je izuzetno bitno u situaciji gdje ti život ovisi o tome što ćeš napraviti u sljedećih nekoliko minuta/sekundi.
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Oct 2021, 17:34

Barut wrote:
Ne šališ se. Naša je sreća što neuki narod ne sudjeluje u krojenju zakona o oružju. Zamisli kako bi to izgledalo da većina građana, koji nemaju pojma o oružju, nadglasaju sve one koji nešto znaju i odrede nam pravila pod kojima ćemo živjeti. Ne da bi nam bili zabranjeni prigušivači, nego bi nam zabranili i antifone! Rekli bi, ako već hoćete puškarati, onda izvolite i slušati to puškaranje u punoj snazi!

.
Netocno. (neuki)Narod sudjeluje.
Pogledaj, na pr. e savjetovnje za zakon o lovstvu, i za zakon o prijevozu eksplozivnih tvari.
Izuzetano jak utjecaj udruga i pojedinaca za zastitu zivotinja. U zakonu o lovu smeta im odstrel divljaci, a u zakonu o eksplozivnim tvarima smeta im buka petardi za kucne ljubimce. I aktivni su, i jaki su aktivisti u javnim raspravama. Struka suti.

A s druge strane, porazno je to da nasa struka ne sudjeluje, ili sudjeluje minimalno.
Za zakon o strelistima, niti jedan komentar na e savjetovanju od ni jedne udruge, struke ili saveza.
Zato sam i tvrdio prethodno, da ne postoji kultura oruzja u HR.

Kultura bilo cega pocinje sa kulturom komunikacije. Pogotovu sa kulturom javne komunikacije.
Vec sam na drugom mjestu pisao na forumu, lovacka i streljacka drustva su za javnost obskurne organizacije, koje se bave nekakvim oruzjem, a nemaju web stranice, ni fb stranice.... ko cosa nostra. PR nikakav. Normalno da javnost zazire od tog. I tu smo di jesmo.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Oct 2021, 17:35

Barut wrote:

.
Netocno. (neuki)Narod sudjeluje.
Pogledaj, na pr. e savjetovnje za zakon o lovstvu, i za zakon o prijevozu eksplozivnih tvari.
Izuzetano jak utjecaj udruga i pojedinaca za zastitu zivotinja. U zakonu o lovu smeta im odstrel divljaci, a u zakonu o eksplozivnim tvarima smeta im buka petardi za kucne ljubimce. I aktivni su, i jaki su aktivisti u javnim raspravama. Struka suti.

A s druge strane, porazno je to da nasa struka ne sudjeluje, ili sudjeluje minimalno.
Za zakon o strelistima, niti jedan komentar na e savjetovanju od ni jedne udruge, struke ili saveza.
Zato sam i tvrdio prethodno, da ne postoji kultura oruzja u HR.

Kultura bilo cega pocinje sa kulturom komunikacije. Pogotovu sa kulturom javne komunikacije.
Vec sam na drugom mjestu pisao na forumu, lovacka i streljacka drustva su za javnost obskurne organizacije, koje se bave nekakvim oruzjem, a nemaju web stranice, ni fb stranice.... ko cosa nostra. PR nikakav. Normalno da javnost zazire od tog. I tu smo di jesmo.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 18 Oct 2021, 17:57

Slažem se sa Jolyjem.
Sudjeluju neuki i zainteresirani za kontru!

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 18 Oct 2021, 18:37

Ima nas i pro nismo svi kontra. U prijedlogu zakona o eksplozivnim tvarima neki pametnjaković je htio praktično proglasiti spremnik oružja bitnim dijelom oružja uz evidenciju serijskog broja spremnika. Srećom uvažili su moju argumentaciju i nisu to stavili u zakon.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Oct 2021, 20:00

U velikom broju slucajeva, odmjereni i argumentirani komentar na javnoj raspravi se uvazi, ili se uvazi djelomicno.
Ali, trik je da covjek moze sudjelovati na takvom nivou rasprave, a to znaci da je educiran, i tehnicki, i po struci, i po dobroj praksi zapadnih zemalja.
Zato, svaka cast. :A28:

Moja je teorija da je dubinsko neznanje vrlo cesto razlog sutnje, jer napisati nesto suvislo u javnoj raspravi pod punim imenom, hmmmm.... kod ovih sta su malo tanji po znanju, nije bas zgodno. :A00: A takvih imamo
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Oct 2021, 20:02

.
Turn better into best!

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 18 Oct 2021, 21:25

Kad smo već kod prigušivača sad bi trebalo raditi na tome da cijev postane potrošni a ne bitni dio oružja. Imaš jednu s navojem a jednu bez.
Nekad je i motor u autu bio bitni dio vozila a sad je postao potrošni i ne evidentira se više.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 18 Oct 2021, 22:16

samoborac wrote:Kad smo već kod prigušivača sad bi trebalo raditi na tome da cijev postane potrošni a ne bitni dio oružja. Imaš jednu s navojem a jednu bez.
Nekad je i motor u autu bio bitni dio vozila a sad je postao potrošni i ne evidentira se više.
uff to bi bila genijalna stvar kada bi se dogodilo pogotovo u doba modularnog oružija di sam zamjeniš cjev doma maltene.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 18 Oct 2021, 23:03

Ne govorim o prigušivačima za streljanu ili lov ,nego prigušivačima za samoobranu za DIN na post koji sam se referirao
a vi udri po svom o prigušivačima općenito i prigušivačima za lov. Pa nisam ja stavio post sa likom sa prigušivačima koji izgleda kao killer iz crtića .
To je negativna reklama i stvaranje krive percepcije jer sa takvim postovima stvaramo krivu sliku .

I argumentacija da ćeš imati prigušivač za samoobranu da ne probudiš ženu i djecu ,
pa kakva je to glupost, upadne ti netko u kuću i misliš da je razina buke najveći problem koji postoji u tom trenutku ?
I konstatacije nisi nikada ovo i ono to je samo tvoja tvrdnja.
Kad se nađeš u takvom sranju da moraš pucati na nekoga buka ti je najmanji problem a najveći prekoračenje nužne obrane
i da imaš dobrog odvjetnika.
Malo previše američkih filmova gledaš .

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 18 Oct 2021, 23:10

samoborac wrote:Kad smo već kod prigušivača sad bi trebalo raditi na tome da cijev postane potrošni a ne bitni dio oružja. Imaš jednu s navojem a jednu bez.
Mislim da to ne bi islo. Ako bi bila potrosan materijal znaci da ne bi trebala nabavna dozvola. Pitanje je da li bi se vodila evidencija iste jer ima serijski broj. A glavna stvar zasto se mora registrirati tj. evidentirati je balisticki potpis koji ostavlja na zrnu u slucaju pocinjenja kaznenog djela.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 18 Oct 2021, 23:14

matezg1 wrote:Ne govorim o prigušivačima za streljanu ili lov ,nego prigušivačima za samoobranu za DIN na post koji sam se referirao
a vi udri po svom o prigušivačima općenito i prigušivačima za lov. Pa nisam ja stavio post sa likom sa prigušivačima koji izgleda kao killer iz crtića .
To je negativna reklama i stvaranje krive percepcije jer sa takvim postovima stvaramo krivu sliku .

I argumentacija da ćeš imati prigušivač za samoobranu da ne probudiš ženu i djecu ,
pa kakva je to glupost, upadne ti netko u kuću i misliš da je razina buke najveći problem koji postoji u tom trenutku ?
I konstatacije nisi nikada ovo i ono to je samo tvoja tvrdnja.
Kad se nađeš u takvom sranju da moraš pucati na nekoga buka ti je najmanji problem a najveći prekoračenje nužne obrane
i da imaš dobrog odvjetnika.
Malo previše američkih filmova gledaš .
Sigurno da ti buka u takvom trenutku nije najveci problem, ali je itekako bitan problem.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 18 Oct 2021, 23:42

Operator wrote: Mislim da to ne bi islo. Ako bi bila potrosan materijal znaci da ne bi trebala nabavna dozvola. Pitanje je da li bi se vodila evidencija iste jer ima serijski broj. A glavna stvar zasto se mora registrirati tj. evidentirati je balisticki potpis koji ostavlja na zrnu u slucaju pocinjenja kaznenog djela.
Ako je do evidencije to se lako riješi prijavom kao u slučaju C kategorije oružja. Bitno je da ti ne treba nabavna i da možeš nabaviti cijevi koliko ti treba ;-)

Post Reply