Tehnika gađanja
Moderator: Original_G
Re: Tehnika gađanja
Baci malo pogled na shuro blog za početak,
http://shuro.blog.hr/
Reci imaš li ikakvih iskustava u gađanju? Da znam odakle da počnem.
Shuro, gdje su ti početni treninzi? Najstariji je peti tjedan.
http://shuro.blog.hr/
Reci imaš li ikakvih iskustava u gađanju? Da znam odakle da počnem.
Shuro, gdje su ti početni treninzi? Najstariji je peti tjedan.
Na dnu stranice treba kliknuti na << Arhiva >> ili na kalendaru odabrati prethodne mjesece.
Kod blogova zadnji postovi "nestaju" jer bi u suprotnom nakon određenog vremena stranica bila nepregledna i jako dugo bi se učitavala.
Kod blogova zadnji postovi "nestaju" jer bi u suprotnom nakon određenog vremena stranica bila nepregledna i jako dugo bi se učitavala.
- oštrostrijelac
- Poručnik

Na ovom forumu čovjek ima često priliku nešto novo naučiti.
Pogotovo mi u 5. desetljeću

Pogotovo mi u 5. desetljeću
Oštri
- oštrostrijelac
- Poručnik

He,he, kad navršiš 4 banke isti čas ulaziš u 5. desetljeće
Iako je zgodnije reči da si u 40-tima, ipak je 5. dekada.
Oštri
ha, kaj da ti velim o mom streljačkom stažu
nešto se nađe iz školskih dana ( dio iz osnovnjaka do recimo 2-3 razreda srednje)....dugo,dugo ništa ( bavio se malo drugim stvarima,sportom uglavnom), oženil se..prvo dijete..nakon par mjeseci se zaratilo..nakon toga promjeniš posao,navike,pa dođeš u fazu kad ti se niš neda ...uglavnom mislio sam da dosta znam o gađanju
(streljaštvu),dok se nisam pojavio na vojnom državnom prije par godina (bez brige,nisam nikog upucal, niti nekaj maestralno napravio..kaj se tiče plasmana),upoznao sam pravog lika kaj se tiče svega vezanog za streljaštvo, sam kaj je to premalo vremena bilo za neka nova saznanja.pucali po cele dane iz papovke i pripremali za natjecanje.sad opet imam puno vremena za sebe,zadnji dio pete dekade na leđima i naravno....htio bih obnoviti znanje, ili kak bi rekli proširiti vidike
bez obzira na svoje godine,još uvijek sam spreman učiti,vježbati,raditi. naročito mi se sviđa način i pristup kako to radi mlađi kolega Shuro. to je pravi put za sve one koji se misle baviti streljaštvom.
dečki, hvala na svakoj informaciji i savjetu ...bok svima

(streljaštvu),dok se nisam pojavio na vojnom državnom prije par godina (bez brige,nisam nikog upucal, niti nekaj maestralno napravio..kaj se tiče plasmana),upoznao sam pravog lika kaj se tiče svega vezanog za streljaštvo, sam kaj je to premalo vremena bilo za neka nova saznanja.pucali po cele dane iz papovke i pripremali za natjecanje.sad opet imam puno vremena za sebe,zadnji dio pete dekade na leđima i naravno....htio bih obnoviti znanje, ili kak bi rekli proširiti vidike
bez obzira na svoje godine,još uvijek sam spreman učiti,vježbati,raditi. naročito mi se sviđa način i pristup kako to radi mlađi kolega Shuro. to je pravi put za sve one koji se misle baviti streljaštvom.
mudar čovjek zna sve. snalažljiv čovjek zna svakoga.
oštrostrijelac wrote:He,he, kad navršiš 4 banke isti čas ulaziš u 5. desetljeće![]()
Nemoj me plašit
Šicamu wrote:ha, kaj da ti velim o mom streljačkom stažunešto se nađe iz školskih dana ( dio iz osnovnjaka do recimo 2-3 razreda srednje)....dugo,dugo ništa ( bavio se malo drugim stvarima,sportom uglavnom), oženil se..prvo dijete..nakon par mjeseci se zaratilo..nakon toga promjeniš posao,navike,pa dođeš u fazu kad ti se niš neda ...uglavnom mislio sam da dosta znam o gađanju
(streljaštvu),dok se nisam pojavio na vojnom državnom prije par godina (bez brige,nisam nikog upucal, niti nekaj maestralno napravio..kaj se tiče plasmana),upoznao sam pravog lika kaj se tiče svega vezanog za streljaštvo, sam kaj je to premalo vremena bilo za neka nova saznanja.pucali po cele dane iz papovke i pripremali za natjecanje.sad opet imam puno vremena za sebe,zadnji dio pete dekade na leđima i naravno....htio bih obnoviti znanje, ili kak bi rekli proširiti vidike![]()
Mislim da ti je vrijeme da stupiš u naše redove, shuro, oštrostrijelac i ja pucamo u istom klubu. Ako te zanima vojnička puška i/ili mali kalibar, mi malo po malo slažemo forumašku ekipu. Ne vidim odakle si, javi.
Tehnika okidanja slijedi...
eto, odao sam i svoju lokaciju...dobro kaj mi žena ne prati ove moje zahebancije, jer da ovo slučajno pročita, odma bi me provalila ( kak i nebi nakon 20 godina braka ) i rekla kaj nemam pametnijeg posla. al dobro,pustimo žemske. inače me zanima pushka-vojnička..PAP 7,62mm i to ležeći stav (što je i normalno u ovim godinama), jer u stojećem mogu jedino pišat i popiti koju žuju
...sram me bilo! e sad kad krenu iscrpna izlaganja o tehnici okidanja..jedva čekam 
- oštrostrijelac
- Poručnik

Oštri,pozdraf i tebi z ove strane save...kaj ti znači ovo u zagradi..možda godište!? inače,kad sam bil mlađi,prošao sam sva mjesta od zaprešića do brežica. znaš kak se veli, mladost - ludost
a kad me uvaženi kolega Zdebat natrpa s friškim novicama, zaljepit ću oči na monitoru, jer ja to odmah pribilježim na papir i pokušavam to vizualizirati ( život te ipak nauči nekim stvarima).
a kad me uvaženi kolega Zdebat natrpa s friškim novicama, zaljepit ću oči na monitoru, jer ja to odmah pribilježim na papir i pokušavam to vizualizirati ( život te ipak nauči nekim stvarima).
- oštrostrijelac
- Poručnik

Da nisi i ženu našel na levoj obali?
I ja ti tak se teže pamtim, a se lakše zaboravlam.
Z 50 let smo veterani A, gdje je konkurencija malo manjša nego vu senijorima, pa se na vreme treba pripremati da baš nebum totalin dibidus.
Da, čovek vuči dok je živ i još bedast vumre.
Trebalo bi se vrniti na HSJ da nas nebi nešče bledo gledel
Kak veli jen prijatel: Zagorec sem od rođenja, a mi Zagorci smo si od navek bili dobri z Hrvatima.

I ja ti tak se teže pamtim, a se lakše zaboravlam.
Z 50 let smo veterani A, gdje je konkurencija malo manjša nego vu senijorima, pa se na vreme treba pripremati da baš nebum totalin dibidus.
Da, čovek vuči dok je živ i još bedast vumre.
Trebalo bi se vrniti na HSJ da nas nebi nešče bledo gledel
Kak veli jen prijatel: Zagorec sem od rođenja, a mi Zagorci smo si od navek bili dobri z Hrvatima.
Oštri
kaj da čovjek radi sa ovim mlađim igračima? nema mi niti jednog mentora, a vreme leti...
taman su me "napalili" i bili smo si dobri (a budemo i dalje,valjda!?). kažu stari ljudi:
"strpljen-spašen" ,pa tako i ja. vikend je prošao,neko na pucačini,neko u prirodi...sve u svemu bilo je čisto ok. pozdrav cijeloj ekipi
taman su me "napalili" i bili smo si dobri (a budemo i dalje,valjda!?). kažu stari ljudi:
"strpljen-spašen" ,pa tako i ja. vikend je prošao,neko na pucačini,neko u prirodi...sve u svemu bilo je čisto ok. pozdrav cijeloj ekipi
e baš sam dosadan i samom sebi, a tek i drugima s ovom temom!? kaj nas sad drkha ovaj s tom tehnikom gađanja, pa mi to već sve znamo
, sorry dečki, htio sam da to koristi i drugim strelcima. lutam po netu i skupljam građu (arhivsku) o tehnici gađanja ,pa to sve skupa pokušavam objediniti u jednu cjelinu, koju ću jednog dana objelodaniti. mene stoga zanimaju vaša iskustva.
Oštri, kaj ima z one strane skele? Zdebat je u službi
, Shuro predano trenira....pozdrav svima
Oštri, kaj ima z one strane skele? Zdebat je u službi
- oštrostrijelac
- Poručnik

Protuletje nam prihaja.....
Vozdra Šicamu.
Nebu niš od odgovora na tvoje pitanje dok se zdebat ili kazamat ne prihvate tipkovnice, ili eventualno koji drugi znalac.
Kak si več i rekel: strpljen - spašen
Pozdrav vama preko na Balkanu
Vozdra Šicamu.
Nebu niš od odgovora na tvoje pitanje dok se zdebat ili kazamat ne prihvate tipkovnice, ili eventualno koji drugi znalac.
Kak si več i rekel: strpljen - spašen
Pozdrav vama preko na Balkanu
Oštri
Da nesto napisem kad sam vec prozvan pa se mozda i zdebat nadoveze.
Pravilna tehnika okidanja ima veliku vaznost za postizanje dobrog rezultata. Kod okidanja ne smije doci do pomjeranja oruzja i zato se obarac lagano povlaci. Okidanje uvijek mora biti izvrseno u optimalnom vremenu disajne pauze i tu strijelci sa malo treninga najvise grijese, odnosno kasne sa okidanjem. Sve radnje kod okidanja moraju biti koordinirane i automatizirane, tako da kaziprst slobodno vrsi okidanje za vrijeme obuhvata rukohvata ili vrata kundaka. Okidanje se vrsi jagodicom prvog zgloba ili prvim zglobom kaziprsta.
Nikako ne treba okidati ako nisi siguran u dobar pogodak, a po okidanju treba oruzje zadrzati par sekundi prije spustanja.
Pravilna tehnika okidanja ima veliku vaznost za postizanje dobrog rezultata. Kod okidanja ne smije doci do pomjeranja oruzja i zato se obarac lagano povlaci. Okidanje uvijek mora biti izvrseno u optimalnom vremenu disajne pauze i tu strijelci sa malo treninga najvise grijese, odnosno kasne sa okidanjem. Sve radnje kod okidanja moraju biti koordinirane i automatizirane, tako da kaziprst slobodno vrsi okidanje za vrijeme obuhvata rukohvata ili vrata kundaka. Okidanje se vrsi jagodicom prvog zgloba ili prvim zglobom kaziprsta.
Nikako ne treba okidati ako nisi siguran u dobar pogodak, a po okidanju treba oruzje zadrzati par sekundi prije spustanja.
Još uvijek ne uspijevam produžiti dan sa 24 sata na koji sat više pa sam opet u zaostatku. Uz to, komp mi se čudno ponaša. Nije mi prikazao ovu temu pod nove nepročitane, pa nisam znao da je nestrpljenje u porastu. Večeras ili sutra se hvatam tipkovnice pa da prođemo kroz okidanje.
P.S.
Oštri, ako si sutra na treningu možeš probati pušku zrak ležeći. Doći će jedan gospodin tvoje generacije zainteresiran za gađanje pištoljem pa bi mi - ako ti nije teško - mogao malo pomoći jer postoji mogućnost da ću morati šrafat po puškama.
P.S.
Oštri, ako si sutra na treningu možeš probati pušku zrak ležeći. Doći će jedan gospodin tvoje generacije zainteresiran za gađanje pištoljem pa bi mi - ako ti nije teško - mogao malo pomoći jer postoji mogućnost da ću morati šrafat po puškama.
Tehnika okidanja - opći dio
Okidanje je jedan od završnih elemenata u gađanju. Da podsjetim, gađanje možemo podijeliti na nekoliko cjelina od kojih je svaka za sebe bitna i ukoliko i jedna izostane ruši se cijeli rezultat.To su :
1. Stav (uključujući slijepu provjeru)
2. Ciljanje
3. Okidanje
4. Analiza
Malo mi je neobično pisati napreskokce jer bih trebao krenuti od stava za sve discipline ali to će detaljno doći na red jednom kada bude vremena i zainteresiranih za temu. Što se okidanja tiče, trebamo imati na umu da se pravilno okidanje mora uskladiti sa disajnom stankom i ciljanjem strijelca. To bi značilo da nakon zauzimanja stava za gađanje i ciljanja već lagano započinjemo sa okidanjem. Osobno pod puškom usmjerenom u metu odradim još 2 - 3 ciklusa disanja da bih nakon toga zadržao 2/3 količine zraka u plućima. Time opskrbljujem svoje tijelo dovoljnom količinom kisika (posebno mozak - centar za vid i centar za ravnotežu). U tom trenutku, iako cijev još grubo pleše po meti ulazim u okidanje. Kako se tijelo smiruje (a i puška ima sve manje pomaka u odnosu na metu) gledajući i dalje prednji ciljnik pojačavam pritisak na okidač. Držim se da je na okidanje sa koljenom ravnoteža između prvog i drugog koljena u težini okidanja 40% za prvo koljeno pa 60% za drugo koljeno. Teorijsko idealno vrijeme za okidanje je između 6 i 12 sekundi. To je čista teorija koje se ne treba slijepo držati već svaki strijelac za sebe treba odrediti koje je njegovo idealno individualno vrijeme. (O ovome će biti više riječi kasnije). Uzmemo li u obzir da vrijeme okidanja traje 1,5 - 2,5 sekundi nastojimo da završni dio okidanja bude u trenutku kada je naše oružje u prividnom mirovanju, (nemoguće je imati potpuno mirno i nepomično oružje u rukama). Dakle okidanje se mora završiti - rezultirati okidanjem u trenutku kada je oružje najmirnije. Većina grešaka se svodi na to da se u trenutku kada je oružje najmirnije započinje sa okidanjem.
(Nastavak slijedi navečer)
Okidanje je jedan od završnih elemenata u gađanju. Da podsjetim, gađanje možemo podijeliti na nekoliko cjelina od kojih je svaka za sebe bitna i ukoliko i jedna izostane ruši se cijeli rezultat.To su :
1. Stav (uključujući slijepu provjeru)
2. Ciljanje
3. Okidanje
4. Analiza
Malo mi je neobično pisati napreskokce jer bih trebao krenuti od stava za sve discipline ali to će detaljno doći na red jednom kada bude vremena i zainteresiranih za temu. Što se okidanja tiče, trebamo imati na umu da se pravilno okidanje mora uskladiti sa disajnom stankom i ciljanjem strijelca. To bi značilo da nakon zauzimanja stava za gađanje i ciljanja već lagano započinjemo sa okidanjem. Osobno pod puškom usmjerenom u metu odradim još 2 - 3 ciklusa disanja da bih nakon toga zadržao 2/3 količine zraka u plućima. Time opskrbljujem svoje tijelo dovoljnom količinom kisika (posebno mozak - centar za vid i centar za ravnotežu). U tom trenutku, iako cijev još grubo pleše po meti ulazim u okidanje. Kako se tijelo smiruje (a i puška ima sve manje pomaka u odnosu na metu) gledajući i dalje prednji ciljnik pojačavam pritisak na okidač. Držim se da je na okidanje sa koljenom ravnoteža između prvog i drugog koljena u težini okidanja 40% za prvo koljeno pa 60% za drugo koljeno. Teorijsko idealno vrijeme za okidanje je između 6 i 12 sekundi. To je čista teorija koje se ne treba slijepo držati već svaki strijelac za sebe treba odrediti koje je njegovo idealno individualno vrijeme. (O ovome će biti više riječi kasnije). Uzmemo li u obzir da vrijeme okidanja traje 1,5 - 2,5 sekundi nastojimo da završni dio okidanja bude u trenutku kada je naše oružje u prividnom mirovanju, (nemoguće je imati potpuno mirno i nepomično oružje u rukama). Dakle okidanje se mora završiti - rezultirati okidanjem u trenutku kada je oružje najmirnije. Većina grešaka se svodi na to da se u trenutku kada je oružje najmirnije započinje sa okidanjem.
(Nastavak slijedi navečer)
Gore je navedeno okidanje sa prvim i drugim koljenom. Ukoliko prvog koljena nema, imamo punu težinu okidanja od početka do kraja. Ako se anulira prvo koljeno i podesi okidač na samo drugo koljeno može se činiti da će strelac biti precizniji. Tada je opasnost da ne počne lov na centre. Uglavnom je razlog za to prevelika disajna stanka koja se kompenzira sa kratkim hodom okidača. No samim tim se ne može izbjeći trzaj kažiprsta koji se prenosi na cijev oružja a samim tim pogodci su ili desetka ili osmica a nerijetko se zaluta i u sedmicu. Razgovarajući sa mnogim strelcima, rečeno mi je da je najbolje izbjegavati takav način okidanja ako strelac nije potpuno i dobro izvježban i pripremljen. Tada sam saznao i to da je hvat desne ruke odnosno šake bitan. Ako je kažiprst sa unutrašnjom stranom u dodiru sa ostatkom puške te sam samim tim potiskiva i cijelu pušku iznoseći je iz idealnog pravca.
Puno senzibilniji položaj za zračnu pušku je sa okidačem po sredini jagodice kažiprsta. Pravac naljeganja i povlačenja kažiprsta mora biti po pravcu cijevi gledano sa strane i gledano odozgora. Ukoliko nije tako, dobivamo pogotke po pravcu i visini koje ne možemo objasniti logički te se u nedoumici upustimo u korekciju ciljnika. Čim se poravnamo u meti (kada se opustimo i nastavimo pucati na stari način) greške se ponavljaju.
Puno senzibilniji položaj za zračnu pušku je sa okidačem po sredini jagodice kažiprsta. Pravac naljeganja i povlačenja kažiprsta mora biti po pravcu cijevi gledano sa strane i gledano odozgora. Ukoliko nije tako, dobivamo pogotke po pravcu i visini koje ne možemo objasniti logički te se u nedoumici upustimo u korekciju ciljnika. Čim se poravnamo u meti (kada se opustimo i nastavimo pucati na stari način) greške se ponavljaju.
- Original_G
- Cinker - bojna

Da se uguram u temu, kak se zovu te dvije vrste okidača, s koljenom, bez koljena ? Rolling i crisp/break na engleskom?
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.