smiju li pripadnici MUP-a kupovati streljivo iskaznicom?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: smiju li pripadnici MUP-a kupovati streljivo iskaznicom?
Pise ti na onom pravilniku. Procitaj
Dao sam Link.
Dao sam Link.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- Marin Bralic
- Skupnik

I jos samo jedna kratka usporedba 
Ako je sluzbenoj osobi dopusteno da ode u slobodno vrijeme, privatno, na streljanu i tamo koristi sluzbeno oruzje (eto, da se izvjezba, sve za sluzbu, jelte?),
Onda je, pretpostavljam, dopusteno isto tako da u privatno vrijeme uzme sluzbeni golf IVku, i sa njom ode na grobnik malo vjezbati i motoriku voznje. Kad-tad ce mu zatrebati, u sluzbi…
Salim se malo, bez zamjerke molim
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ako je sluzbenoj osobi dopusteno da ode u slobodno vrijeme, privatno, na streljanu i tamo koristi sluzbeno oruzje (eto, da se izvjezba, sve za sluzbu, jelte?),
Onda je, pretpostavljam, dopusteno isto tako da u privatno vrijeme uzme sluzbeni golf IVku, i sa njom ode na grobnik malo vjezbati i motoriku voznje. Kad-tad ce mu zatrebati, u sluzbi…
Salim se malo, bez zamjerke molim
Ma sve je jasno.
Gdje to piše da policajac smije kupovati streljivo za službeno oružje?
Upravo kako Marin kaže,problem je ako se "slučajno zagubi koji metak" od zaduženoga.
Stvar je kontrole!
Upravo kako Marin kaže,problem je ako se "slučajno zagubi koji metak" od zaduženoga.
Stvar je kontrole!
- Marin Bralic
- Skupnik

U prvom pravilniku pise samo da je duzan cuvati van dosega ostalih osoba. Nema one formulacije koja vrijedi za gradjanstvo, da se ne moze otvoriti prirucnim alatom…jolly wrote:Pise ti na onom pravilniku. Procitaj
Dao sam Link.
Ne pise nista o obvezi sefa, a jos manje o tome tko tocno financira isti.
Po ovome, pretpostavljam, sluzbeno oruzje ne zahtijeva sef u kuci?
Drugi pravilnik mi je trenutno predugacak za citanje.
- Marin Bralic
- Skupnik

Da budem jasan, nemam nista protiv cuvanja oruzja i streljiva u sefu. Dapace. Smatram da je to jedini ispravan nacin.
Medjutim, istog trena kada je zakonodavac pripisao tu obvezu gradjanstvu, treba ispuniti i svoju obvezu, te svaki djelatnik kada zaduzi oruzje sa idredjenim brojem streljiva, treba zaduziti i sef, koji financira drzava, tako da se to oruzje cuva propisno. Na kraju krajeva, i policajci imaju obitelj, malu djecu, svima je u interesu da neovlastena osoba ne dodje do oruzja.
Ako sam polupao loncice, ako djelatnik prilikom zaduzenja oruzja i streljiva, uistinu zaduzi i sef, e onda se poklapam usima i ispricavam svima.
Medjutim, istog trena kada je zakonodavac pripisao tu obvezu gradjanstvu, treba ispuniti i svoju obvezu, te svaki djelatnik kada zaduzi oruzje sa idredjenim brojem streljiva, treba zaduziti i sef, koji financira drzava, tako da se to oruzje cuva propisno. Na kraju krajeva, i policajci imaju obitelj, malu djecu, svima je u interesu da neovlastena osoba ne dodje do oruzja.
Ako sam polupao loncice, ako djelatnik prilikom zaduzenja oruzja i streljiva, uistinu zaduzi i sef, e onda se poklapam usima i ispricavam svima.
- jolly
- Cinker - bojna

Ne pise nigdje ni da ne smije.Mirok wrote:Ma sve je jasno.
Stvar je kontrole!
A ovlastena je osoba koja nosi oruzje, i moze ga nositi van radnog vremena.
Za kontrolu.
K tome, kod kupovine u ducanu, nema izgubljenog i neevidentiranog streljiva. Svaki prodani metak je upisan u onaj dnevnik prodaje.
Svaki kupac kasnije odgovara za ono sta je kupio, kao i za nacin i sigurnu uporabu koristenja.
Turn better into best!
Ok,onda još jednom,zašto se nitko nije vratio kupiti streljivo(na iskaznicu)?
To je ono.....ako prođe ,prođe....
- jolly
- Cinker - bojna

Di pise da se niko nije vratio?Mirok wrote:Ok,onda još jednom,zašto se nitko nije vratio kupiti streljivo(na iskaznicu)?
Ali realno, imamo dva sluzbena tumacrnja i situacija nije jasna.
Ja osobno da sam policajac i zelim trenirati, uclanio bih se u streljacki klub i s vremenom nabavio svoj privatni pistolj.
Turn better into best!
Pitaj trgovce od kojih kupuješ?
Bi li oni prodali na taj način municiju?
Bi li oni prodali na taj način municiju?
- jolly
- Cinker - bojna

Pa trgovac je pokrenuo temu i stvar nije sasvim jasna.
Ariel wrote:Već nam se nekoliko puta u trgovini dogodilo da pripadnici MUP-a žele kupiti streljivo uz predočenje službene iskaznice.
Na njoj, naravno, ne piše vrsta i kalibar oružja.
Na upit koji sam postavio MUP-u službeno, odgovoreno mi je da smiju. Moje naknadno pitanje ticalo se toga kako ja mogu znati koji kalibar im smijem prodati. Na to mi nikad nije odgovoreno.
Pitao sam telefonski u upravu za oružje, gdje su mi rekli da pripadnici MUP-a smiju nabavljati streljivo na temelju oružnog lista, kao i svi drugi građani. Tek iznimno, ako se radi o službenom oružju, moraju imati neki dokument za nabavu (ne sjećam se točno naziva).
Turn better into best!
Postavio sam novi, detaljniji upit, pa ćemo znati više.
Upit si uputio šefu za oružje g Raiču ?
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

a sta kad policajac u privatno vrijeme u svatovima puca službenim pištoljem pa mu se razleti.
šta onda
. mislim neć tu pisat ko i šta al ima i toga. sam to se dogodilo još dok je Bog hodao po Hrvatskoj pa je nakon internog ribanja u postaji prošlo mnje više ok za osobu. 
šta onda
- jolly
- Cinker - bojna

to nema veze sa ovom temom.dundoivica wrote:a sta kad policajac u privatno vrijeme u svatovima puca službenim pištoljem pa mu se razleti.
šta onda![]()
. mislim neć tu pisat ko i šta al ima i toga. sam to se dogodilo još dok je Bog hodao po Hrvatskoj pa je nakon internog ribanja u postaji prošlo mnje više ok za osobu.
Turn better into best!
Ima veze ,ima.jolly wrote:to nema veze sa ovom temom.dundoivica wrote:a sta kad policajac u privatno vrijeme u svatovima puca službenim pištoljem pa mu se razleti.
šta onda![]()
Jer to ukazuje za što im treba tako nabavljeno streljivo.........između ostaloga
- jolly
- Cinker - bojna

za pucanje na svadbi?
Kao sto svaki lovac, sportski strijelac, ili bilo ko ko legalno posjedje oruzje moze zloupotrijebiti pravo posjedovanja oruzja, i pucati na svadbi u zrak.
Takvo ponasanje je sankcionirano zakonski. I nema veze sa ovom temom, niti je vezano isljucivo za sluzbene osobe.
Nsalov teme je slijedeci:
Kao sto svaki lovac, sportski strijelac, ili bilo ko ko legalno posjedje oruzje moze zloupotrijebiti pravo posjedovanja oruzja, i pucati na svadbi u zrak.
Takvo ponasanje je sankcionirano zakonski. I nema veze sa ovom temom, niti je vezano isljucivo za sluzbene osobe.
Nsalov teme je slijedeci:
Turn better into best!
To je i jedini način da kao policajac pucaš, mimo posla.jolly wrote:Di pise da se niko nije vratio?Mirok wrote:Ok,onda još jednom,zašto se nitko nije vratio kupiti streljivo(na iskaznicu)?
Ali realno, imamo dva sluzbena tumacrnja i situacija nije jasna.
Ja osobno da sam policajac i zelim trenirati, uclanio bih se u streljacki klub i s vremenom nabavio svoj privatni pistolj.
Što se pitanja tiče, odgovor je Ne. Streljivo se kupuje na osnovu Oružnog lista (dokumenta). Drugi način ne postoji.
- jolly
- Cinker - bojna

Clanak 30 zakoa o nabavi oruzja - kaze ovo:
(2) Streljivo za oružje kategorije B smije se prodati ili predati samo onome tko ima
važeći oružni list ili važeće odobrenje za nabavu oružja te ovlaštenom trgovcu oružjem.
Medjutim, zakon o nabavi oruzja za gradjane ne odnosi se na sluzbene osobe.
I dalje mislim da je za sad ovo jedna nedefinirana zona.
Kolega Ariel je dobio jedan PISMENI ODGOVOR nadleznih, da se moze.
I jedan usmeni odgovor nadleznih da se NE SMIJE.
Poslao je ponovo upit, i ako nam prenese sluzbeni odgovor znat cemo uskoro. Do tad mozemo samo nagadjati.
Ali, ono sto bi smo se morali sloziti jest da jedan zakon vrijedi za gradjanstvo, a drugi pravilnik za sluzbene osobe, i ova dva ne treba mjesati.
(2) Streljivo za oružje kategorije B smije se prodati ili predati samo onome tko ima
važeći oružni list ili važeće odobrenje za nabavu oružja te ovlaštenom trgovcu oružjem.
Medjutim, zakon o nabavi oruzja za gradjane ne odnosi se na sluzbene osobe.
I dalje mislim da je za sad ovo jedna nedefinirana zona.
Kolega Ariel je dobio jedan PISMENI ODGOVOR nadleznih, da se moze.
I jedan usmeni odgovor nadleznih da se NE SMIJE.
Poslao je ponovo upit, i ako nam prenese sluzbeni odgovor znat cemo uskoro. Do tad mozemo samo nagadjati.
Ali, ono sto bi smo se morali sloziti jest da jedan zakon vrijedi za gradjanstvo, a drugi pravilnik za sluzbene osobe, i ova dva ne treba mjesati.
Turn better into best!
Ne žuri se MUP-u, još nema nikakvog odgovora
.
Nećeš vjerovati,ali oni se sada pokušavaju snaći u tome pitanju
Osobno ni ne sumnjam kakav će biti odgovor,a ne bih se čudio ni da te malo dodatno ne priupitaju o svemu!?
Znaš ono.......tko,kako,gdje ,zašto....?
Osobno ni ne sumnjam kakav će biti odgovor,a ne bih se čudio ni da te malo dodatno ne priupitaju o svemu!?
Znaš ono.......tko,kako,gdje ,zašto....?