Streljana za sačmu (ali ne trap)

IPSC
Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Re: Streljana za sačmu (ali ne trap)

Post by Francis_Bac0n » 24 Aug 2022, 11:41

Dečki, drvo vs polimer je apsolutno isti odnos kao mehanički (ručni) satovi vs QUARTZ (npr. Casio) satovi. Em su skuplji (*10 ili *100!) em nisu ni približno precizni kao Casio, em održavanje košta. Apsolutno jedina "prednost" je romantika ilitiga kurčenje što ti je na ruci par hiljada ojra.

Drveni kundaci su tehnološki inferiorni plastičnima, a "tradicija" nije mjerljiv argument.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 24 Aug 2022, 11:59

Francis_Bac0n wrote: Apsolutno jedina "prednost" je romantika ilitiga kurčenje što ti je na ruci par hiljada ojra.
Jao sto si grub! :D
Ja sam upravo to rekao, na politicki korektan nacin. ;)
Francis_Bac0n wrote:

Drveni kundaci su tehnološki inferiorni plastičnima, a "tradicija" nije mjerljiv argument.
Niti jedna umjetnicka slika, ne moze zamjeniti preciznost fotografije.
Ali umjetnicka slika kosta. I ne kupuje se radi preciznosti izgleda motiva slike.
Fotografiju svak napravi dzabe, cak i mobitelom.

Slicno je sa puskama, i kundacima. Utilitarizam i funkcija nije jedino mjerilo.
Klijentela za 5 i 6 cifreno oruzje postoji.

Sto se kvalitete tice, kao i sve ostalo nije svaki polimerski kundak kvalitetan, ima raznih gradacija kvalitete i materijala, kao i mogucnost beddinga, aluminijskog ili bez njega.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Aug 2022, 12:42

Evo, ja bi reka da je malo oružja sa polimernim kundacima u lov ušlo planski, mislin da je većina upala lovcima u ruke sasvim slučajno. Znan dosta baš takvih primjera.
Za vrime rata nabavljalo se svašta, po raznim kanalima, nije se puno biralo, nabavljalo se ono što je bilo dostupno. Tako je veliki broj pumperica koji se našao na terenu legaliziran ka lovačko oružje.
Kod normalne nabave lovačke puške, logično je da se mladi potencijalni lovac interesira kod starijih i iskusnijih lovaca u familiji i u društvu, a oni će mu uglavnom preporučiti drveni kundak.
A normalno da ima i takvih, koji na Google saznaju sve sami i od nikoga ne žele čuti savjet, a onda se kasnije čude kako se ne mogu uklopiti u ekipu, nego ih svi gledaju popriko.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Aug 2022, 12:47

jolly wrote: ... Sto se kvalitete tice, kao i sve ostalo nije svaki polimerski kundak kvalitetan, ima raznih gradacija kvalitete i materijala,
kao i mogucnost beddinga, aluminijskog ili bez njega.
Ima tako jeftinih plastičnih kundaka, (neću spominjati o kojem se oružju radi da se neko ne uvridi), koji se ukrive ako ostanu par sati na suncu.

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 24 Aug 2022, 13:03

Meni je primarna funkcija, ne ljepota / tradicija. Obzirom da je funkcija oružja da precizno i pouzdano puca, uopće nije bilo dileme što ću kupiti. Ako mi polimer karabin ima sub MOA preciznost direkt iz tvornice, i pritom košta cca 1000 €, bio bi lud da nadoplatim 50 i više % za drvo, rezbarije i sličnu kozmetiku.

Nemam problem s tim da svatko ima svoje afinitete i odluke. Imam problem da se "stari" lovci sprdaju s "mladim" lovcima jer ne idu utabanim putevima.

Ako ćemo ići dovoljno daleko u prošlost, možemo se svi komotno oboružati mušketama, arkebuzama ili samostrelima. I to je nekad bila tradicija.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Aug 2022, 13:15

Francis_Bac0n wrote: ... Imam problem da se "stari" lovci sprdaju s "mladim" lovcima jer ne idu utabanim putevima...

Tribalo bi tu definirati što podrazumivaš pod stari i mladi lovci. Iz tvoga pisanja ispada da su stari lovci neki šepavi senilci koji imaju samo jednu kramu od puške i ništa drugo ne žele znati,
a mladi google lovci su ti koji sve znaju, oni bi to objasnili i starim lovcima, ali ovi su tvrdoglavi i neće da čuju. E pa nije baš tako. Stari lovci ne moraju biti starci, nego iskusni lovci
sa puno utakmica u nogama, a informirani daleko bolje od tih mladih lovaca. Sprdanja će uvijek biti i ka mladi lovac se na to moraš priviknuti i tolerirati, a kad već kažemo da će sprdanja
uvik biti, pa što je onda normalnije da se iskusni lovci sprdaju sa ovim pametnjakovićima kad izvale gluposti, ili obratno ??? :lol: :lol:

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 24 Aug 2022, 13:34

Sokole, ti u kupe a ja u špade :D

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Aug 2022, 13:39

Francis_Bac0n wrote:Sokole, ti u kupe a ja u špade :D
a u briškuli san ti uporan ka vrag :lol:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Aug 2022, 18:26

Hawk wrote:
Francis_Bac0n wrote: ... Imam problem da se "stari" lovci sprdaju s "mladim" lovcima jer ne idu utabanim putevima...

Tribalo bi tu definirati što podrazumivaš pod stari i mladi lovci.
Hawk, ovo ti je jednostavno.
1. Problem sa mladim lovcima je da misle da znaju sve.
2. A problem sa starijim lovcima je da misle da znaju sve.
:D :D :D :D

E, sad, u svakoj struci postoji situacija praznog autoriteta.
Iskusnog starog lovca, znalca, nikad nisam sreo da nije voljan podijeliti svoje znanje sa mladjim neiskusnim.
SVaki pravi, skusni znalac rado dijeli svoje znanje onome ko je voljan slusati.
Ne samo to, stariji mentori pravi, rado prepustaju mladjima ceku, ili bolju poziciju na stantu, da mladji dodju u situaciju odstrela.

A onda postoje i drugi profili.
Mladi lovci koji se uce na internetu pa ne priznaju nista drugo.
Stari lovci, koji cijeli zivot love sa iste ceke. (mozda i jednom te istom puskom), I tako 40 godina lovnog staza. Ista hranilica, ista ceka, pa tako 40 godina. Meni bas i nije napeto.

Prosao sam dva lovacka drustva, lovio po gostima, lovio po komercijali. Upoznao puno profila ljudi.
Stekao sam dojam da su najbolji mentori, oni lovci koji su puno lovili, sa dosta iskustva sa puno vrsta divljaci, u raznim lovistima, diljem hrvatske, odnosno i izvan. Prosli baranju, i gorski kotar, divokozu, muflona, svinju, srnajaka ,sitno i pernato, aktivni u svojoj udruzi, bili ovdje, bili ondje. (takvih je sve manje, a sve vise specilaiziranih lovaca na svinje po noci). Ne umanujem ovo, ali ne zanemarujem i cijenim sve ostalo, takodjer.

Sto se sirina isukstva vise smanuje, to se vise potencira isprazni autoritet, bez argumenta znanja i iskustva, po principu ja lovim 40 godina, "sta ja imam mladcu objasnjvat kad nece da slusa, a jednom sam mu vec reko...." u osnovi, nema on sta reci, jer ni sam nema znanja. Pa istice autoritet godina u lovackom stazu.

Postoje mladji koji su voljni nauciti i prihvatiti znanja. i stariji koji to imaju i voljni prenijeti, postoji i suprotan profil, jednih i drugih.
Kad sretnem "pametnjakovica", mladog ili starog, drzim se podalje od takvih.

Samo treba reci, znalaca je sve manje, kao i onih sto zele nauciti, nesto se mijenja u drustvenoj strukturi lovstva. Mozda je previse divlje svinje, previse nocnih optika, stvari se mijenjaju.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Aug 2022, 19:23

jolly wrote: ... Hawk, ovo ti je jednostavno.
1. Problem sa mladim lovcima je da misle da znaju sve.
2. A problem sa starijim lovcima je da misle da znaju sve. :D :D :D :D
a je, tako je, ali kad bi meni tribala informcija, mišljenje, rađe bi pošluša što ovaj "stari" lovac ima za reći.
Ma da, nećemo generalizirati, ima ekstrema i u jednoj i u drugoj skupini, ali dobro je da to još uvik nisu pravila nego iznimke.
jolly wrote: ... Samo treba reci, znalaca je sve manje, kao i onih sto zele nauciti, nesto se mijenja u drustvenoj strukturi lovstva. Mozda je previse divlje svinje, previse nocnih optika, stvari se mijenjaju.
Apsolutno, tu se slažem, sve se razvodnilo.
Možda je ipak dobro bilo kad smo mi dvije godine stažirali, pisali dnevnike, koje je mentor, obično lovnik, morao ovjeriti, da bi mogli izaći na ispit.

Monke
Razvodnik
Razvodnik
Has thanked: 1 time

Post by Monke » 24 Aug 2022, 20:21

Hawk wrote: Možda je ipak dobro bilo kad smo mi dvije godine stažirali, pisali dnevnike, koje je mentor, obično lovnik, morao ovjeriti, da bi mogli izaći na ispit.
Time se ništa ne rješava. Nije problem lovcima nac mlade koji zele naucit nego je mladima koji zele naucit tesko pronaci lovce koji bi ih naucili. Da uvedes staz kako bi to tocno pomoglo? Netko zeli postzat lovac, mora odradit staz i opet ima isti problem, ko ce mu ga pruzit? ako nisi iz lovacke familije i ne znas nikoga stvar se svodi na zivkanje brojeva telefona random lovackih drustava koje uspijes, ako uspijes, naci gdje te obicno docega potpuna nezainteresiranost s druge strane slušalice.

Bas evo u jednom broju lovackog vjesnika neki mali tekst o decku od 16-17 godina ili koliko, kako je aktivan u udruzi, pomaze oko aktivnosti u lovistu, priznanja dobio itd. i naravno cijela familija mu je lovna, deda, tata, pas, svi... I sad usporedi koliko je njemu lagano uci u lovstvo i nauciti i koliko je nekome tko dolazi izvana. Neusporedivo. Nemojte se pravit ko da je sve sta mladi lovci trebaju je zelja da nauce, jer to nije istina. Nemamo niti priliku naucit. Nitko te nece ni primit nigdje. Nevjerojatno hermeticna drustva, pogotovo obzirom da upravljuju JAVNIM dobrom.

Da bi uopce nasao neko drustvo koje te hoce primit moras (bez da uopce radimo selekciju po uvjetima uclanjenja i clanstva) krug potrage prosirit do tocke di je vec bavljenje lovom apsolutna financijska rupa bez dna. Sad ti ne smijes loviti u podrucju koje tvoje jednako kao i njihovo jer su se eto tamo neki usidrili prije tebe ne daju da nitko lovi tamo osim njih.

jolly wrote: Iskusnog starog lovca, znalca, nikad nisam sreo da nije voljan podijeliti svoje znanje sa mladjim neiskusnim.
Svaki pravi, skusni znalac rado dijeli svoje znanje onome ko je voljan slusati.
Ne samo to, stariji mentori pravi, rado prepustaju mladjima ceku, ili bolju poziciju na stantu, da mladji dodju u situaciju odstrela.
Od 100 lovaca koliko ih je bilo takvih?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Aug 2022, 05:06

Monke wrote: Time se ništa ne rješava. Nije problem lovcima nac mlade koji zele naucit nego je mladima koji zele naucit tesko pronaci lovce koji bi ih naucili.
Da ne citiram cijeli post, jako puno istine ima u ovome.
Imamo primjer na forumu, gdje je vidljivo koliko se tesko uopce upisati u lovacko drustvo.
Lovacka zajednica, jos uvijek je konzervativna i zatvorena.

https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.p ... ko+drustvo

Iz svega je vidljivo da lovacka drustva su sve manje atraktivna, sve veci je postotak lovaca clanova HLS-a.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Aug 2022, 11:22

Monke wrote: Od 100 lovaca koliko ih je bilo takvih?
Evo ti odgovor:

Mozda 2%.
Medjutim, mozemo izbaciti rijec "lovci", to je prosjek svake struke. Ljudski mentalitet.

Evo, iz moje struke:
Tipican primjer kadeti na brodu.
Ima milion poslova koje trebaju upoznati i nauciti, ali svima je prvo da hoce vidjet sekstant, i napravit racun pozicije astronomskom navigacijom. Sekstant je kadetu "fix ideja" cim stane na skalu i jos se nije popeo do palube prvi put, vec planira docepat se sekstanta.
(kadeti su pod "upravom" prvog oficira)

Prvom oficiru najtezi je zivot na brodu. Ustajanje prije 4 ujutro. gvardija od 4 do 8. od 8 do podne sa posadom oko odrzavanja broda, ili racunice oko tereta i cargo planova, u gvardiju opet od 16 do 20. Nema se on vremena time baviti.
U luci nema spavanja, dok traje ukrcaj, treba balastiirati. 24, sata, 36 sati, nema spavanja, posao.

Chif jedva doceka da brod isplovi, da ulovi malo odmora izvan gvardije. Ne pada mu napamet baviti se akademskim raspravama sa kadetima

E, onda se javi mladac koji hoce da snima zvijezde sa sextantom.
A chif, stara macha, i zadnih 30 godina naviga po GPS. Ni ne zna di mu je sekstant na mostu, ima svoje realne brige na poslu i kronicno je premoren.
I evo ti skandala. Sta cemo sa kadetima?! Oni pitaju sekstant! Ajme strasno! :D

Onda chif brze bolje prebaci kadete kod sekonda ili terca u njihovu gvardiju da se oni bakcu sa baby sittingom kadeta.
:mrgreen:

Onda imas i kapetane, koji se u slobodno vrijeme tokm navigacije (jer nemaju gvardiju) uhvate educirat kadete sekstantu, ili kapetani kojima se to ne da. Jer ni oni ne znaju di je sekstant, jer im nije trebao zadnjih 30 godina. (kao kadet promijenio sam 8 kapetana, na 3 broda, jedan je samnom radio sextant)
Uglavnom, to ti je u svakoj struci.

Najbolje profitiraju oni kadeti, koji skuze da im stjecanje znanja ovisi o njima samima, kad dodju duboko u problem samo da pitaju detalj koji im nedostaje, a ne da ovise o tome da ce im to neko drugi servirati, na lijevak kroz uho.

Ovo ide na racun starijih.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A sad na racun mladjih.

U zadnjih 15 godina, cini mi se da su mi se obratilo ukupno njih 4, sa zeljom da se uclane u streljacki klub, da bi imali pristup strelistu i naucili pucati, naucili upucati pusku, i upoznat se vlastitim oruzjem. U kontatku sam sa svima, jedan mi je lovni prijatelj, neki su i u mom streljackom klubu ostali, neki su u drugim klubovima, i sa sigurnoscu znam da imaju visok postotak odstrela (po mojoj procjeni preko 95%), i uglavnom su cijenjeni u svojim lovackim udrugama. Ujedno je i indikacija da u lovackoj udruzi, ne obiluje se vjezbama gadjanja

Dakle, prosjek onih koji zele nauciti je otprilike na istoj razini kao i onih koji zele prenijeti znanje (ako ga imaju). To je prosjek ljudske prirode i kakraktera. "ne pitaj me nista, i pusti me na miru", je velika vecina, kako mentora tako i naucnika.
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 26 Aug 2022, 10:10

A nema lipšeg doživljaja nego kad se ujutro prije grupnog lova postroje lovci, lovnik izlaže plan lova i naglašuje pravila, a u sred toga sa malim zakašnjenjem stiže mladi lovac,
opremljen ka Rambo, ima sve, čak i biciklističke rukavice, a u rukama drži inox Mosberg pumparicu s taktičkim polimerskim kundakom, jako kratke cijevi, sa 8 patrona u spremniku,
Najprije se pohvali svima kako je lovački ispit položio on-line i kako to uopće nije bilo teško, kako mu je ovo prvi grupni lov, pa neka mu se ne zamjeri ako negdi malo i pogriši.
Mosberg normalno nema remen za na rame, (zato je i drži u rukama), on prekine lovnikovo izlaganje, pa se ide pozdravljati sa svima koje zna i nezna, prebacujući Mosberga iz jedne ruke u drugu,
puška horizontalno, a cijev šeta 360 stupnjeva oko njega. I još neko more reći da je dosadno na postrojavanju isprid lovačke kuće :D :D :D :D

Ajde "jolly" iskreno reci, nije vrag da tako nešto nisi doživija ? Komentiraj.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 26 Aug 2022, 10:38

jolly wrote: ... Mozda 2% ??? ... Dakle, prosjek onih koji zele nauciti je otprilike na istoj razini kao i onih koji zele prenijeti znanje (ako ga imaju)...
Sa ovime bi sa ja donekle i složio, samo mislin da je postotak ipak bar nešto malo veći, ali to nije ni bitno. Kad bi bilo 2% onih koji su voljni podučiti, a 40 % onih koji su voljni učiti, onda bi bilo dobro.
Oću reći, ne triba mladom lovcu 10 mentora, a iskusnom lovcu koji želi podučiti mlađe nije problem podučiti dvadesetoricu. Znači nije problem u broju mentora, nego je problem u broju stvarno zainteresiranih.
To je poanta.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Aug 2022, 17:31

Hawk wrote:
Ja mislim u da u tebi cuci skriveni talent za block buster scenarista!
:D :D :D
Turn better into best!

Monke
Razvodnik
Razvodnik

Post by Monke » 26 Aug 2022, 17:59

Hawk wrote:A nema lipšeg doživljaja nego kad se ujutro prije grupnog lova postroje lovci, lovnik izlaže plan lova i naglašuje pravila, a u sred toga sa malim zakašnjenjem stiže mladi lovac,
opremljen ka Rambo, ima sve, čak i biciklističke rukavice, a u rukama drži inox Mosberg pumparicu s taktičkim polimerskim kundakom, jako kratke cijevi, sa 8 patrona u spremniku,
Najprije se pohvali svima kako je lovački ispit položio on-line i kako to uopće nije bilo teško, kako mu je ovo prvi grupni lov, pa neka mu se ne zamjeri ako negdi malo i pogriši.
Mosberg normalno nema remen za na rame, (zato je i drži u rukama), on prekine lovnikovo izlaganje, pa se ide pozdravljati sa svima koje zna i nezna, prebacujući Mosberga iz jedne ruke u drugu,
puška horizontalno, a cijev šeta 360 stupnjeva oko njega. I još neko more reći da je dosadno na postrojavanju isprid lovačke kuće :D :D :D :D

Anegdotalno. Svake godine bude par "lovac upucao lovca" vjesti i uvijek pocinitelj bude "N.N (50+)" :mrgreen: Statistika nam govoru da su stariji puno opasniji lovci za druge lovce od mladih. Mozes rec to je zato jer ih ima vise pa je statisticki i vise vjerojatno da se desi ali eto brojke su takve kakve jesu.

Po prici mi se cini da si malo preuvelicao njegovu slampavost jer ovo kako si ti napisao nema ni u tom i jerryu :A05: :A05:
Mozda to samo iz tebe viri ljubomora na njegovu cool pojavnost kojom te zasjenio pred kolegicama lovkinnjama ;)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Aug 2022, 19:34

Nema statistike, vijesti su razbacene svugdje u prostoru interneta.
Ali bilo bi zanimljivo, ako ti se da da izvuces godista okrivljenih, recimo u zadnjih godinu ili dvije, i ta godista pa da vidimo?
Ovako je to pausalna tvrdnja.

Trebalo bi definirati sto znaci mladi ili stari lovac.
To ne znace bas samo godine starosti. U vecini slucajeva u lov se ulazi u zreloj zivotnoj dobi, izmedju i ostalg jer je oprema skupa.
Ima slucajeva gdje sin krece u lov sa ocem, pa udje u lovacke vode sa 18 ili 20, ali ni to nije cesto.

I sad, nek neko sa 50 godina polozi lovacki, sa 53 rani drugog lovca u lovu, jel to stariji ili mladji lovac?
Tako da iz novinskih clanaka neces sve saznati.

Sin mi je prosle godine polagao lovacki ispit sa 18 godina.
On je u zadnjoj generaciji polaganja po starom sustavu, cijena ispita u HLS zupanijskom 3.000 kn, (ja platio)
Kaze, on jedini bio na skolovanju sa 18. Bile su dvije cure (zanimljivo) fakultetske dobi, mozda dvadeset i neka godina, i sve ostalo njih valjda 20-tak na ispitu ili vise, u dobi kasnih 40tih, i oko 50 godina zivotne starosti.
I eto ti "mladih lovaca". Sve sami brucosi! :D

Osobno mislim da je uzrok nesrecama u lovu, sirom rasirena NEKULTURA rukovanja oruzjem i iz tog ljudska greska. Bez obaveznih predsezonskih gadjanja, bez obaveze provjere oruzja i slicno. Lovacka drustva bez mjesta za vjezbe gadjanja, itd.. Stroga drustvena pravila lova, koja su restriktivna u pravima lova i odstrela dovode do akumulirane gladi za schusom kod pojedinaca, pucanje na prvo suskanje u grmu itd.... Ali to je druga tema. da ne idem u sirinu
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 26 Aug 2022, 19:55

Monke wrote: ... Mozda to samo iz tebe viri ljubomora na njegovu cool pojavnost kojom te zasjenio pred kolegicama lovkinnjama ;)
Da to je to, cool pojavnost, kako se samo nisam sjetio, to je ono što nama u lovu fali :D :D

Monke
Razvodnik
Razvodnik

Post by Monke » 26 Aug 2022, 20:43

Hawk wrote:
Monke wrote: ... Mozda to samo iz tebe viri ljubomora na njegovu cool pojavnost kojom te zasjenio pred kolegicama lovkinnjama ;)
Da to je to, cool pojavnost, kako se samo nisam sjetio, to je ono što nama u lovu fali :D :D
nemoj mu zamjerit, vjerojatno nije dobio dopis da treba doci obucen ko na filmskom setu Jelenka :mrgreen:
jolly wrote: Ali bilo bi zanimljivo, ako ti se da da izvuces godista okrivljenih, recimo u zadnjih godinu ili dvije, i ta godista pa da vidimo?
evo malo naslova sa indexa i vecernjeg. Uzeti su u obzir samo naslovi koji se odnose na RH i u kojima je riječ o nesretnom slučaju (od namjernih slučajeva prednjače naslovi tipa 'upucao susjedovog psa ili sl.). Pojmovi pretrazivanja bili su 'lovac upucao' i 'upucan lovac'. Najvise je naslova od 2018 pa do ovdje, najvjerojatnije ne zbog toga sto prije nije bilo ranjavanja nego se ili nisu toliko objavljivale vijesti o njima online, ili uz mozda tehnickih razloga vezanih uz sam pojedini portal.

3/2008 - 65-godišnjak upucao 66-godišnjaka i 55-godišnjaka
https://www.index.hr/vijesti/clanak/pol ... 77331.aspx

10/2008 - 56-godišnjak upucao sam sebe (ovog bisera bi izdvojio, procitajte vijest)
https://www.vecernji.hr/vijesti/tukao-s ... ebe-844408

11/2013 - 59-godišnjak upucao sam sebe
https://www.vecernji.hr/vijesti/lovac-s ... ogu-904888

1/2015 - 44-godišnjak upucao 75-godišnjaka
https://www.vecernji.hr/vijesti/jedan-p ... uci-982535

11/2015 - 56-godišnjak upucao 60-godišnjaka
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lov ... 59273.aspx

12/2018 - 48-godišnjak upucao 27-godišnjaka
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lov ... 47238.aspx

1/2019 - 58-godišnjak upucao 64-godišnjaka (slučaj biskupa huzjaka tko se sjeća)
https://www.vecernji.hr/vijesti/biskup- ... vu-1294507

2/2019 - 81-godišnjak upucao sam sebe
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lov ... 65238.aspx

4/2019 - 57-godišnjak upucao migranta
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lov ... 75366.aspx

5/2019 - 59-godišnjak upucao 55-godišnjaka
https://www.vecernji.hr/vijesti/u-nezak ... ca-1316748

8/2019 - 35-godišnjak upucao 33-godišnjaka
https://www.vecernji.hr/vijesti/lovac-s ... io-1337550

10/2019 - 65-godišnjak upucao 28-godišnjaka
https://www.index.hr/vijesti/clanak/mar ... 27998.aspx

11/2019 - 39-godišnjak upucao 51-godišnjaka
https://www.vecernji.hr/vijesti/nesreca ... io-1358604

1/2021 - nepoznato godište, upucao 64-godišnjaka
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kod ... 55836.aspx

6/2021 - nepoznato godište, upucao 20-godišnjaka
https://www.index.hr/vijesti/clanak/tij ... 82263.aspx

7/2022 - 46-godišnjak upucao 62-godišnjaka
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lov ... 78677.aspx

Eto, to su podaci.

Nek svako sam zaključuje al ja mislim da je ekipa 20-30 godina generalno puno opreznija s oruzjem. U lovackom drustvu nisam, ali vidim po streljani u čazmi tko kako okreće cijev i ko ne vadi zatvarac kad mu je puska okrenuta kamo uopce ne bi ni smijela bit okrenuta. Također jedan anegdotalan argument, u čazmi bio sa prijateljem i nakon pucanja odlozi on nakratko pusku tako da ju nasloni uz štok, da cijev bude prema gore. Ovi seniori naravno podsmjeh kao kak si to odlozio pusku past ce ti na pod, a njihove sa zatvaracem i okvirom za metke okrenute prema ljudima :lol: Mislim tko je bio u čazmi zna o cemu pricam

I evo moj osobni favorit, nije iz RH, ali evo :A13: :
https://www.index.hr/magazin/clanak/pas ... 82838.aspx

EDIT:

I još samo što bi nadodao da mi je apsolutno ne pojmljivo procitati vijest tipa upucao zenu/muskarca/psa jer je mislio da je srna/vepar/sibirski tigar... Ajde ove nesrece iz nepaznje mogu shvatit kako se dogode, ali da netko puca 'na slijepo' u nešto što uopce jos niti ne vidi, niti ne zna što je točno, ali svejedno opali hitac e pa to je po meni teski teski preksraj i takve stvari nikako ne mogu shvatit, Osnove osnova da covjek ne savlada...

Post Reply